Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   43 / 46
(#) pipi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Repeat trigger-t próbáltad?
Ha jól emlékszem BIS0001 vezérlő van rajta, nézegess adatlapot. Valami bajom volt vele, akkor ezeket a módosításokat követtem el
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2020
(#) proba válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Elhelyezés, kitakarás, felteszel kettőt, veszel egy jóval drágább radaros infrát. Illetve az ultrahangos érzékelés nem tudom mit csinálna. Régen az autókba a riasztó kiegészítője volt, itt mit csinálna nem tudom...
(#) Kovidivi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
A programod kellene hozzá igazítani. Elég lenne az is, ha pl. 1mp-nél tovább, folyamatosan érzékeli a mozgást, akkor működjön valami.
(#) kameleon2 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 13, 2020 /
 
Analóg PIR-el szívni fogsz. Digit jelfeldolfozásos sokal precízebb.
(#) pajesz66 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 13, 2020 /
 
Szia!

Nincs a közelében komolyabb elektromos kábel, esetleg valamilyen GSM cucc, vagy wifi?
Már több ilyen érzékelővel szerelt GSM-es riasztót építettem, és rettentő érzékeny az ilyesmi zavarokra... komoly árnyékolással sem tudtam jól megoldani...
(#) Firefighter1 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 21, 2020 /
 
Ezt kezdem tapasztalni!
Digitálisra van javaslatod?
(#) Firefighter1 válasza pajesz66 hozzászólására (») Jún 21, 2020 /
 
Igazság szerint semmi extra...
Csak minden olyan dolog ami egy normál lakásba előfordul.
Első körben Kovidivi ötlete alapján módosítom a programot! Csak azzal az a baj hogy "nagy mértékben" lassítja a vezérlést.
(#) kameleon2 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 22, 2020 /
 
Szia! Igen van. Meg is építettem saját magam egy meglévő Méregdrága PIR dobozába (Argus jelenlét érzékelőnek csúfolt vacak). Ennek is vannak nyűgjei, de mivel potival állítható az érzékenysége, sokkal jobban használható. Előkotrom a rajzokat.
(#) Tibike hozzászólása Szept 18, 2020 /
 
Sziasztok!

Okos otthon építésében gondolkozom. Jelenleg van egy Sonoff 4ch pro kapcsolóm, amivel garázs kaput és utcai kaput vezérelek. Redőny vezérlésben és fűtés vezérlésben gondolkozom. A redőny vezérléshez Shelly 2.5-t néztem ki és ehhez is építettem ki a vezetékezést. A lakásban padlófűtés van mindenhol, minden helyiségben szeretnék termosztátot elhelyezni külön-külön, amely indítja a kazánt és az adott kör mágnesszelepét nyitná. Valamint van még a házban kamera, riasztó és klíma is, amit távolról elérek a saját programjain keresztül wifin vagy mobilneten. Milyen megoldást tudnátok javasolni ezekre a megoldásokra, hogy ezt egyben lehessen kezelni esetleg egy programmal? Programozásban nem vagyok járatos semmilyen szinten sem sajnos.


Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2020
(#) vargham válasza Tibike hozzászólására (») Szept 18, 2020 /
 
Nekem ilyenekre a Home Assistant jött be.
(#) Tibike válasza vargham hozzászólására (») Szept 18, 2020 /
 
Szia

Mondanál erről pár dolgot? Hogy álljak neki? Mi szükséges hozzá?
(#) vargham válasza Tibike hozzászólására (») Szept 18, 2020 /
 
Home Assistant
ESP Home kiegészítő
Nézd át, olvasd el és kérdezz!
(#) bajuszvas válasza Tibike hozzászólására (») Szept 23, 2020 /
 
Shelly 1 és 1 Pm-re tudsz 3 db hőmérőt is kötni. Van külön Shelly Hőmérő, páratartalom mérő is.
Ezekről jelet levéve tudsz további shellyket vezérelni DDD vagy felhőn keresztül.
Kazánnak Shelly 1-ről feszmentes relé kontaktot tudsz adni. Mágnes szelepeknek relézett 230-at. A beállításokat azért érdemes lenne előre kitalálni és lepróbálni.
(Elvben lesz termosztát fej is hozzá.)
Angol eredeti support csoport https://www.facebook.com/groups/ShellyIoTCommunitySupport
Magyar csoport https://www.facebook.com/groups/1066673360385741
(#) Firefighter1 hozzászólása Szept 27, 2020 / 1
 
Tudom hogy a Home Asistant sokkal modernebb, de én valahogy soha nem tudtam vele megbarátkozni, pedig már 2 éve próbálkozok...
Nincs elvetve a projekt, de valahogy nem megy.
Nekem a Domoticz jött be nagyon, NodeRED-el most kb mindent abba csinálok és saját magam... semmi gyári eszköz és semmi gyári szoftver.

Most fogom gatyába rázni a rendszert, mert már egy idelye tesztelgetem építgetem, de most kap egy kis "formát", csinálok róla pár videót ha érdekel!
(#) Tibike válasza Firefighter1 hozzászólására (») Szept 28, 2020 / 1
 
Szia. Szívesen venném a videókat, de lehet hogy a csoport tagjai is.
(#) attika hozzászólása Okt 3, 2020 /
 
Sziasztok.
Erről tud valaki valamit?
Olvastam róla sok jót de biztosabb lenne ha valaki tudna róla mesélni, ha esetleg van aki használ ilyet, kíváncsi lennék a tapasztalataira.

Erről viszont már sok rosszat olvastam, sokan szidták a facebookon is, hogy nem a legélesebb kés a fiókban.

Van valami köze a kettőnek egymáshoz vagy csak nevébe hasonló?

Az első linken lévő mindenképpen szimpatikusabb, arról érdekelnének inkább vélemények.
A másik "selejtesebb" így azt kilőném egyenlőre.

Vagy esetleg loxone termékeit nézegessem?

Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2020
(#) SzAndras00 válasza attika hozzászólására (») Okt 3, 2020 / 2
 
Ha komoly igényeid vannak, és atomstabil rendszert akarsz, akkor Loxone. A Chameleon minden, csak nem stabil. (Egy helyen ez lett telepítve a Loxone helyett, átlag 2 hetente omlik össze. Viszont olcsóbb volt) A Nective (volt Kaméleon ) az stabil de csak nagyon alap dolgokat tud, ha valami nem standard igény, akkor csak ők tudnak egyedi szoftvert írni rá, kérdés, hogy szeretnéd-e egy kis cég kezébe tenni a jövődet.
(#) Firefighter1 válasza attika hozzászólására (») Okt 4, 2020 /
 
Szia!

Mi lenne a cél lakásautomatizáció terén?
Mit szeretnél elérni, integrálni automatizálni? Szerintem ez is nagyon sok mindent meghatároz!
(#) attika válasza Firefighter1 hozzászólására (») Okt 4, 2020 /
 
Első sorban csak érdeklődtem megbízhatóságuk iránt, amire már kaptam is választ.
Az érdekelt volna, hogy használ e valaki ilyen rendszert a belinkeltek közül.

Első körben az alapok, mint pl a lámpák és redőnyök. Utána hűtés fűtés.
Nem lenne gond, ha majd a kerti locsolás és egyéb kerti dolgok is rajta lennének majd.
Bővíthetőség is fontos lenne, a jövőre való tekintettel, hogy ne kelljen újra nulláról kezdeni
(#) synergy válasza attika hozzászólására (») Okt 4, 2020 / 2
 
Az okos ház nem egyenlő a távirányítós házzal. (pl smartphone appok a világításhoz, klímához, stb.) Sok okos ház rendszert építettem már, általában Loxone miniservert használok központi egységnek. Ennek több oka is van, a megbízhatóságon kívül. Szabadon programozható, így a fejlesztő tudásától függően bármilyen rendszer megvalósítható. Személy szerint még egy szabályt szeretek betartani: Ha lehetséges vezetékes összeköttetést használok rádiós helyett.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2020
(#) kameleon2 válasza attika hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Magánban szívesen elmesélem elsőkézből.
(#) kameleon2 válasza SzAndras00 hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Ha már megszólíttattam... Voltál kint a Construma kiállításon? Bemutattuk a Nective új funkcióit. Elosztott intelligenciájú, stabil rendszer. A.I alapú. Az alapokat jelentik mindössze a Nective Light készülékek, amik az elosztott intelligencia alapját adják. 1 készülék a minimális kiépítettsége, 100 készülék a maximális. Van 60-74m2-es lakás és van 5 márkás hatalmas autószalon, amit a rendszer irányít úgy, hogy nem kell hozzá programozó. Ha megdöglik egy rendszerben egy központi vezérlő, akor megáll, akár hetekre is. A Nective-nél ez nem fordulhat elő. A Light készülékek átállíthatóak I/O üzemmódra, de emellett megtartják az összes funkciójukat is. A BASIC készülék segítségével vagy Rasberry PI, vagy PC, vagy PLC használatával központi vezérlésűvé is tehető. Most integráljuk a Samsung, az Amazon Alexa, a Google home alá. A Chameleon (a törvénytelen névhasználatról és a tisztességtelen piaci magatartásról most nem beszélek, az a bíróságon van - enyém és a cégemé a Kameleon név jogerősen másodfokon). Az applikációnk szkenáriókat is tartalmazhat, azaz nem csak távvezérlő. A Finderrel mindössze a Bluetooth-os és Wifi-s távvezérlésig jutottunk, de azóta van 1100 eladott készülékünk. Nem győzzük gyártani. Azóta van saját LAN modulunk, ami automatikus konfigurációjú. Ez a "kis" cég kibővült a Visual Europe-al, akik nem mellesleg az összes led falat és audiotechnikát építik szerte az országban. Hát ilyen kis cég vagyunk. Az első képen éppen egy 3x32A-ről 24 órában üzemelő LED fal van a háttérben. Egyedi szoftvert a BASIC segítségével bárki fog tudni írni, ez is cél, de hátráltatta a fejlesztést, hogy a közüzemi szolgáltatók feladatait is beleépítettük, beleértve az összes, a piacon elérhető vezeték nélküli technológiát. Attól, hogy valami még nem termék, attól a fejlesztés nem rekedt meg, csak egy termék piacra hozatala komoly összeg, több milliós nagyságrendű. Kivéve, ha valaki laboreszközt és kínai modulokat árul rendszerintegrátorként... További képeken pár újabb fejlesztés.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2020
(#) majkimester válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Szia, megnéztem a honlapotokat, és a funkciók alatt bemutatja hogy a rendszeretek segítségével hogyan lehet integrálni az egyes "készülékek" távoli, időzített vagy csoportos ki-be kapcsolását, paraméter állítását. Ez így egy nagyon szép kényelmi funkció, és látszik, hogy sok munkát öltetek bele, de még nekem nem jött le, hogy mitől lesz ez a fajta távvezérlés, beprogramozott időzített vezérlés vagy csoportos vezérlés okos. Mi teszi a távoli vezérlést okossá? Milyen funkció kell ahhoz, hogy az okos jelzőt használhassuk?

Bocs, hogy értetlenkedek, de manapság minden okos. A termosztátomon tudok időzített fűtés vezérlést programozni, ettől még nem lett okos, ha ugyanezt az okos(?) telefonomról teszem, akkor sem lesz okos egy időzített vezérlés.

Lehet-e mondjuk olyat csinálni, hogy reggel ébresztéskor húzza fel a redőnyt, de ne max, hanem egy beállított megvilágítás szerint. Ha nap sütés van akkor nagyon kicsit, ha borult az idő akkor meg nagyon? Ha meg évszak szerint még nincs napfelkelte akkor ne húzza egyáltalán, hanem a villanyt dimmel-je az adott megvilágítási szintre. (Ezt nyilván lehet fokozni, hogy később váltson át a redőnyre, vagy profil szerint váltható, hétvégi, munkanap, távollét, vagy érzékelje a jelenlétet, stb. de ez még mindig egy leprogramozott vezérlés, de már nevezhetjük valamilyen fajta okosságnak a mobilról való ki be kapcsoláshoz képest.)

Vagy ha kinyitom az ablakokat, akkor tiltsa le a xy "készülékek" (ami alapból a fűtés/hűtés de akár egy távvezérelt konnektor is lehetne) azokban a szobákban, esetleg értesítsen, ha x hőmérséklet különbség esetén y percnél tovább nyitva vannak az ablakok, vagy ha elhagyom az épületet.

De legjobban az érdekelne mit is csinál a rendszeretekben a "A.I alap"?
Ez mit jelent? Megtanulja a szokásaimat és az alapján tud döntést hozni?
(Kisütött a nap ekkor mindig lejjebb engedem a redőny 50%-al, akkor ezt előbb utóbb megtanulja és legközelebb nem kell kézzel?)

Egyébként gratulálok a sikeretekhez az épület automatizálásban, csak így tovább.
(#) kameleon2 válasza majkimester hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Idézet:
„Mi teszi a távoli vezérlést okossá? Milyen funkció kell ahhoz, hogy az okos jelzőt használhassuk?”

- A felhasználó. Nem kell programozó és egyre gyarapodnak a funkciók, ahogy egyre többen használják a rendszert. Nem kell még egy "tudor", akinek a saját tudásszintjéig terjed az okosság.
Idézet:
„A termosztátomon tudok időzített fűtés vezérlést programozni”

Itt nem egyesével kell minden termosztáton ezt leprogramozni. Lépjünk egy kicsit tovább. A rendszer ezzel együtt kezeli a hűtés-fűtést, a hőszivattyúk vezérlését oda- vissza függetlenül attól , hogy a felhasználó termosztátja, vagy a hőszivattyú a master. Emellett szintén automatikusan kezeli a mennyezet és padlóköröket, keringetőszivattyúkat és hőfokokat - ezt is programozó nélkül.
Idézet:
„Lehet-e mondjuk olyat csinálni, hogy reggel ébresztéskor húzza fel a redőnyt, de ne max, hanem egy beállított megvilágítás szerint. Ha nap sütés van akkor nagyon kicsit, ha borult az idő akkor meg nagyon?”

Szerintem sétálj be az M3 Gablini szalonba. Ott 6 fényérzékelő vezérel DMX, 0-10V-os és DALI világításokat a külső fénytől függően, az autómárkákhoz előírt luxértékeknek megfelelően.
Idézet:
„Vagy ha kinyitom az ablakokat, akkor tiltsa le a xy "készülékek" (ami alapból a fűtés/hűtés de akár egy távvezérelt konnektor is lehetne) azokban a szobákban, esetleg értesítsen, ha x hőmérséklet különbség esetén y percnél tovább nyitva vannak az ablakok, vagy ha elhagyom az épületet.”

Igen tudja.
AZ A.I. alap azt jelenti, hogy a legelső ceruzavonástól erre lett szánva és ahogy halad előre a technológia, úgy tud egyre többet a rendszer. Az A.I. nemsokára elkezdi gyűjteni az adatokat, de.... és itt van egy csavar. A mi rendszerünk mindig vár egy emberi jóváhagyásra, azaz aktiválni, deaktiválni mindig lehet a mesterséges intelligenciát.
Például azt jelenti, hogy 100%-ban valós jelenlét szimulációt fog tudni, nem olyat, mint a reszkessetek betörőkben... Illetve a felhasználók igényei alapján egyre több A.I. funkció kerül bele. 99 funkcióhely van benne, most 20 van feltöltve. Ebből 1db funkció a medencevezérlés. A BVSC sportuszodában 2 éve dolgozik.
Köszönöm!
Egyébként a legokosabb tulajdonsága bármelyik rendszerrel szemben, hogy nem a programozó erős vagy gyenge programozói tudásához igazodik a rendszer, hanem egységesen viselkedik. Mindig úgy, hogy az ember legyen az első és annak kényelme, szolgálata, ne a technológia (operációs rendszer, frissítések, állandó fejlesztési kényszerek, gyors avulás stb). Ugyanis azt láttam, hogy egy idő után az ember szolgálja a technológiát és nem fordítva. Ezt a folyamatot próbáljuk megfordítani és ezt értik a felhasználók is.
(#) majkimester válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Köszi a gyors választ.

Idézet:
„A felhasználó.”

Nos, ez kicsit fura. Azaz nem a rendszer okos, hanem én lehetek buta.
A rendszer attól okos, hogy intuitívan kezelhető, bonyolult funkciók is egyszerűen elérhetőek, már egy 8 éves gyerek is tudja kezelni? Attól lett ő okos, hogy nekem nem kell?
(Akkor mégiscsak okos a kenyérpirítóm is, mert egyszerűen kezelhető )

Idézet:
„Az applikációnk szkenáriókat is tartalmazhat, azaz nem csak távvezérlő.”

Erről van bővebb információ, valami leírás, hogy miket is tud?

Idézet:
„Az A.I. nemsokára elkezdi gyűjteni az adatokat, de....”

Itt ez lokális adatgyűjtést jelent, vagy a netactive szerverére is mennek fel bizonyos adatok?
A jelenlét szimuláción kívül mire lesz még használva?

Egy ilyen rendszernél egy esetleges meghibásodott eszköz esetén fontos, hogy mondjuk 10 év múlva is legyen mire kicserélni az elromlott készüléket (és nem az egész rendszert). Ennyi idő alatt már lehet, hogy egész más eszközök és funkciók lesznek, de tudjak-e vajon helyettesíteni a már beépített eszközöket. Kompatibilitás mennyire lesz?
(#) sirály12 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 13, 2020 / 2
 
Köszönjük a reklámot, de valamit nagyon másként értelmezünk!
A felhasználó teszi intelligensé a vezérlést? Na ne! Azért bullshitelni ne kezdjünk már el! Attól intelligens egy rendszer, ha az önállóan beavatkozás nélkül is tud döntéseket hozni! Ehhez kell a rengeted információ, amit a rendszer összegyüjt! Saját magad irtad le, hogy ezt még nem teszi, és mindenhez kell a felhasználó engedélyezése, akkor ez nem okos, hanem távirányitott! A távirányitott az nem intelligens, akkor sem, ha annak hivjuk.

Elnézést, ha megbántalak, de rossz úton jársz, ha ilyen dolgokkal lövöldözöl!
(#) synergy válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 13, 2020 / 1
 
Sajnos erről a gyártók is tehetnek. Okos termékként kínálják a wifis, bluetooth-os kapcsolattal rendelkező, telefonos appon keresztül távirányítható eszközeiket.
Így kerül a köztudatba a "smart" kifejezés.
(#) proba válasza majkimester hozzászólására (») Okt 13, 2020 / 3
 
Lehet maradi leszek, van egy okos órám ( azért okos, mert be van programozva, hogy hétvégén ne ébresszen) , de már ezen is látszik a probléma, ha szabályos minden, semmi baj, teszi a dolgát, de az életben elég sokszor nem minden szabályos. Minél több funkciót próbálunk okosítani, annál bonyolultabb lesz az életünk, mert a sok automatizmust kell a mindennapok eltéréseire programozni ( akár óránként). Személy szerint előnyben részesíteném ha mindent egyszerűen lehetne kezelni, mint pl mikron a mechanikus tárcsa, amivel pillanatok alatt beállítható a főzési idő, ellentétben a munkahelyről indított főzőprogrammal, ami még nem tudja, hogy találkozom egy ismerőssel, és elmegyek vacsorázni..... Arra is kíváncsi vagyok, hány háziasszony indítja a munkahelyről az automata mosógépet.... A sok okos dologgal oda jutunk, hogy a ház fog nevelni bennünket, csak szabályosan, nincs kilengés, mert akkor bünti lesz...
(#) Mate78 válasza majkimester hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
Igen fontos kérdések ezek, amiket feltettél szerintem.Az egyedi igények megvalósítására gondolok, a Te példádban a redőny-megvilágítás-jelenlét témakör.
Ahogy írod, a végletekig lehet fokozni, és úgy gondolom, hogy egy készen vásárolható rendszer ebből a szempontból mindig valamiféle kompromisszum lesz, ide ugyanis már teljesen szabadon programozható, bővíthető rendszer kell.Pl.moduláris PLC-s rendszer.És valóban, az egész rendszer annyira lesz jó, amennyire a programozója jó.Szerintem egy minimális hozzáadott programozói munkát nem lehet kikerülni, maximum egy "kész" kereskedelmi termék esetében nem programozásnak nevezzük, henem paraméterezésnek.
Én ha meglátok egy kereskedelmi forgalomban lévő terméket, mindig az a legelső, hogy megnézem,hogyan lehet tetszőleges funkciókat, logikákat létrehozni vele.
(#) sirály12 válasza proba hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
Amikről irsz, azok pont nem okos megoldások, hanem csak programozottak! Ezek a programozott rendszerek nem alkalmazkodnak a felhasználóhoz.
Következő: »»   43 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem