Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   778 / 961
(#) Atis57 válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Okt 5, 2020 / 1
 
Szia!
Ha esetleg elárulnád a tipusát teljesitményét --vagy lefotóznád a cimkéit ?
(#) Józsibácsi59 hozzászólása Okt 5, 2020 /
 
Gondolom vagy 5.7kW az induksiós főzőlap és 1,8 kW körül a sütő. Nem nálam van de csak 3x2,5 mm2 MBCu megy oda egy sima dualj-ba érkezik 20-as biztin.
(#) sany válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
És mi vele a gond? Elvileg szabványos.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2020
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Okt 6, 2020 /
 
Leginkább olyan konnektorokkal szoktam találkozni, amire 16A-van irva.
Néha még az is megég...
(#) Józsibácsi59 hozzászólása Okt 6, 2020 /
 
Hát a kérdésre nem igazán koncentrált a válaszadó."gondolok itt az oda érkező vezeték keresztmetszetére és kötöződoboz valamint kötőelem fajtájára. "
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Okt 6, 2020 /
 
De 3 fázisról van szó. Az, hogy lehet sima dugalj?
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2020
(#) gyuszo válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Okt 6, 2020 /
 
Ha 1 fázis van, akkor 3 x 6 mm2 vezeték 25 A-es kismegszakító, fix bekötés.
Ajánlás : Bővebben: Link
(#) Joe_001 válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 6, 2020 / 2
 
Vidéken, Hollandia , Német 5x2,5 mm el kötjük. 16C 4P biztivel, A bekötése 1 Fázis esetén Barnba L1, Kék N, Fekete L1, Szürke N. A fekete barna csövet kap a szürke kéket. A másik vége is. A sütőkön egy perilex nevű 3 fázisú dugó ban gyáriag aljzatába egy féle a beduhgási lehetőség, elfér a sütő mögött.
Tehát a lényeg, az 5x2,5 elég egy fázison. A Bizti az 4x16C 4P legyen!!! Így zárlat esetén mindent leválaszt.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2020
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Okt 6, 2020 /
 
Idézet:
„Nem nálam van de csak 3x2,5 mm2 MBCu megy oda egy sima dualj-ba érkezik 20-as biztin.”

Három szálról beszélt a kérdező, nem három fázisról.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Okt 6, 2020 /
 
A lényeg időben rájöttem én is, már.
(#) Józsibácsi59 hozzászólása Okt 6, 2020 /
 
Köszönöm Gyuszo! A fx bekötést, hogy szokták kivitelezni?
(#) Sorkapocs válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Okt 6, 2020 /
 
Üdvözletem:

Sajnos nem ismerem, és tudom, hogy ide többnyire nem azok járnak, akik ezt megfogadják, de ha nem biztos a dolgában, akkor inkább hívjon egy szakképzett villanyszerelőt!

Sajnos pontos szabványhivatkozással nem tudok szolgálni, amit alább írok, az az általam ismert legjobb gyakorlat.

Szerelvénydoboz és ún. tűzhelylakozó [Példa egy gyengébb minőségű, de jellegzetes megjelenésű csatlakozóra érdemes jobb minőségűt venni] és onnan kábel.
VAGY süllyesztett kötésdobozból kis csőpipával kiállni és onnan kábel.

Senki sem úgy csinálja, de nem véletlen, hogy az ajánlott a SiHF 300/500 V típusú, 180 °C-ig hőálló szilikonkábel alkalmazása a doboztól a készülék csatlakozókapcsaiig.

A fix vezetékezés és a csatlakozókábelek összekötésére általában rugós, a kötésdobozos megoldás esetén pedig konkrétan Wago 221 típusú univerzális, karos működtetésű, rugós vezeték összekötőket érdemes alkalmazni. A kötőelem gyártója által megadott legnagyobb terhelőáramig! Annál nagyobb terheléshez megfelelő terhelhetőségű kötőelemet szükséges használni Bár a három fázis, C 16A-es bulihoz biztos jó.

Gyártói ajánlás híján, a készülék felőli vezetékvégeket a lehetőségektől függően érvéghüvellyel, villás, vagy szemes saruval ellátva szükséges bekötni.

A pontos bekötésre vonatkozó információkat egy és három fázisú betáplálás esetére a gyártónak termékszabványban meghatározott kötelessége biztosítani.

Ha a hely engedi, a védővezetőt hosszabbra tanácsos hagyni úgy, hogy a csatlakozó erek túlzott feszítő/húzó igénybevétele (a kábel tehermentesítőből való kicsúszása) esetén az feszüljön meg és menjen tönkre utoljára.

Szintén fontos, a kábelt a készüléken található tehermentesítőbe szakszerűen (a kábel külső köpenyére szorítson, ne az egyenkénti érszigetelésekre )bekötni, a gyártó által mellékelt összes járulékos fedelet, élvédőt, kábelátvezetőt, a gyártói előírások szerint fel kell felhasználni, el kell helyezni.

Mezei MCu, vagy Mkh vezetéket MBCu kábelt használni tilos! Ha megszakad az égbolt, ha szilikonkábelt használnánk, akkor legalább hajlékony MT, vagy H05RN-F kábelt használjunk.

Keresztmetszetek és egyéb méretezés tekintetében a fórumtársak bizonyára kielégítő információval tudnak szolgálni, ez inkább egy lehetséges technológiai útmutató.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2020
(#) Józsibácsi59 hozzászólása Okt 6, 2020 /
 
Köszönöm Sorkapocs! A válaszod tökéletesen kimerítő, nem rosz értelemben. Magam is villanyszerelő vagyok mestervizsgával, de tizenötéve mást tevékenykedtem. Ellenben olyan helyeken fordulok meg ahol leesik az állam. Fi relé elötti földelés levegőben, biztosító tábla alatt csak odaszögelve az MBCu, Dugalj 30 cm-re a mosdótól soroljam? mindez olyan áron ami hanyatvág. Gondolkozom rajta, hogy imét vissza térek erdeti szakmámhoz mert úgy tünik jól fizet, bár tartok a szélhámosoktól.
(#) proba válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Okt 6, 2020 /
 
Azért vannak érdekes estek. Felszerelsz egy dugaljat egy belépőben azután mikor visszamész, kinőtt alá 30 cm-re egy mosdókagyló..... Fürdőszoba meg külön kategória, oda szabályosan szinte lehetetlen dugaljat szerelni, a mosógépet borotvát viszont valahova be kell dugni. ( megteheted, hogy nem csinálod meg, de...)
(#) em hozzászólása Okt 6, 2020 /
 
Sziasztok, írtam egy hozzászólást ma délután átfolyós vízmelegítő témában, de eltűnt. Megkérdeztem a moderátort tud-e valamit, nem válaszolt semmit, csak jött az üzenet, hogy "moderálási kérelmét végrehajtottuk". Látta valaki a hozzászólásomat?
(#) pucuka válasza em hozzászólására (») Okt 6, 2020 /
 
Lehet, hogy automatikus moderálás van, ha a hozzászólásodra moderációt kérsz, automatikusan törlődik. Én is jártam már így. Próbáld meg a topik fejlécében az "Új hozzászólás" melletti legördülő menüből.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2020
(#) granpa válasza em hozzászólására (») Okt 6, 2020 / 2
 
Megvan! "Villanytűzhely bekötése"
(#) em válasza granpa hozzászólására (») Okt 6, 2020 /
 
@granpa: Nagy vagy granpa, köszönöm. Véletlenül abba a fórumba írtam. Ott sincs talán rossz helyen. Hogyan találtad meg? Volt egy gyanúm, ezért rákerestem a "Stiebel" szóra mely benne van a hozzászólásomban. Jön is rá vagy 4 találat, de az enyém nincs köztük.
@pucuka: köszi, úgy csináltam ahogy írtad. A moderáció kérése azért merült fel, mert már nem találtam a hozzászólást, tehát arra nem kérhettem moderációt ami nem volt ott.
Mondjuk a moderátor írhatott volna annyit, hogy "én sem látom" vagy hogy "ígyjártál".
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2020
(#) nedudgi válasza em hozzászólására (») Okt 6, 2020 /
 
Az üzenetben nem volt egy link a hozzászólásra, vagy topikra?
(#) gyuszo válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Okt 7, 2020 / 3
 
A legjobb az, ha a megfelelő keresztmetszetű és szigetelésű kábel teljesen fixen, ( tehát kötés nélkül ) az egyék vége a lakáselosztó kismegszakítójába, a másik vége pedig a tűzhelybe van bekötve.
(#) vargham válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Nálam 5x4 megy a lakáselosztóból a konyhába. Ott a dobozban Wagoval csatlakozik rá a sütő, ami 1 fázis, és a főzőlap, ami a másik kettő.
(#) gyuszo válasza vargham hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Sokféleképpen meg lehet oldani, ami teljesen jó, ez attól függ, hogy van-e 3 fázis, a közeljövőben a meglévő 1 fázis lesz-e bővítve. milyen a lakás villamos hálózata, lesz-e felújítás, mik a helyi lehetőségek.
Én az elvi legjobbat ajánlom, amin nincs kötés.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2020
(#) Topi válasza em hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Kedves Em!

- Kedd 19:49-kor nyitottad a moderálási kérelmet
- Kedd 19:57-kor pedig a moderátor megírta a kérelmedre a választ, hogy a Villanytűzhely topikban van a hozzászólásod, majd ezután lezárta a moderálási kérelmet.

Kérlek, hogy ne terjessz hamis információkat, főleg ne vádolj meg moderátort, úgy hogy nem Ő volt a figyelmetlen, aki nem tudja melyik topikba ír. Saját menüd Kérelmek menüpontjában magad is láthatod és elolvashatod a teljes előzményt, üzenetestül, időpontostul.
(#) Sorkapocs válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Örülök, ha segítettem. Bocsánat a csípős indításért, csak felelősség, totál laikusok stb...
Tiszteletre méltó, mester úr! Nekem ugyan nincs mestervizsgám és elég kanyargós az életutam, de régóta érdekel a villamosság. Néhány éve volt egy időszak, amikor letettem, a villanyszerelő vizsgát, majd idén kezdődött egy olyan időszak, amikor aktívabban művelem is szegény szakmát.
Gondolom, miket láttál... Én kád szélétől 20 centire is láttam már falimalacot...
Kétségtelenül keresett és relatív jól fizető szakma.
Sajnos sem az építőipar, sem Magyarország általában nem mentesek a szélhámosoktól, a kettő együtt meg pláne...
De azt mondják, ha az embernek van néhány jó ismerőse, akiben megbízik, meg az a bizonyos vállalkozó kedv...
(#) Sorkapocs válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Kedves gyuszo!

Sajnos a mezei PVC szigetelésű vezeték, vagy kábel, nem igazán bírja azt a hőmérsékletet, ami ott előferdülhet. Lehet, nincs közbenső kötés, de a szigetelés állagromlása nem szokott túl egészséges eredményeket produkálni – amit nyersz a réven...
Kellett olyan lakásban dolgoznom, ahol harmadmagammal kerestem fél napig a hibát, amire leold az ÁVK, ami a következő volt: a sütőbe direkt bekötött MCu 2,5 védő- és nullavezetőjét megvágta a helytelenül fölhelyezett lemezfedél széle, majd saját magán keresztül rövidre zárta. És ez még a jobbik verzió...

Tudom, vannak könyvégetők és ludditák, forrasztott kötések és KF-1-ek, de szerintem a XXI. században a német villamosipar már csak képes megbízható kötőelemet konstruálni.

A megfelelő típusú kábel megválasztásával és használatával úgy vélem, optimálisabb eredmény érhető el.
Az egy darab Wago [nem, nem reklám] kötőelem – kötésminősége pedig kevésbé függ a szerelő képességeitől, mint bármelyik másiké – nem olyan kolosszális hibaforrás egy ilyen céláramkörben.

De persze ez csak az én véleményem, nem jogszabály, nem a barátnőm és nem az anyósom mondta, úgyhogy én sem fogok vért ontani azért, ha valaki mást gondol...
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2020
(#) gyuszo válasza Sorkapocs hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Nem említettem vezeték anyagot, de ha már felmerült arra is van megoldás :
a hőálló szilikon izoláló cső elektromos vezetékék burkolására.
Bővebben: Link
Sok elektromos termékhez a bekötéshez mellékelni is szoktak ilyet. Gondolom találkoztál vele.
A WAGO nagyon hasznos, én is használom előszeretettel.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2020
(#) ötfelezős válasza erbe hozzászólására (») Okt 8, 2020 /
 
Dehogynem olvastam el. Épp az a bajom vele. Hogy egy előfordulható jelenségre nem lehet azt mondani, hogy ilyen fogalom nem létezik, mert egy helyzetben ritkán fordul elő.
(#) Sorkapocs válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 9, 2020 /
 
Igaz, igaz!
Pl.: számos lámpatest tartozéka – amit szokás visszakézből eldobni. Pedig... – az utóbbi időben már nem szólom meg ezért a munkatársakat (nagy nehezen visszafogom kicsit, erkölcsi és szalmai fölényem és kiválóságom); ha ő rakta föl, ő tudja... én meg zsebreteszem az eldobott varnish-/ szilikoncsövet, háztartási készülékek, lámpák javításánál igen hasznos.
De rendeltem is erre a célra pont az idén néhány méter szilikoncsövet. Szóval voltaképp helytálló, amit mondasz, és bizonyára olcsóbb is...
Neemtudom, voltaképp azért mégis csak maradnék a kábelnél – nekünk így tanították, további érvekkel most nem kívánom alátámasztani, lehet, hogy ez afféle bogaram nekem...
Kötőelem ügyben is üdvözlöm az egyetértésed.

És bocs az esetleges sértő hangnemért az előző hozzászólásomban...
(#) fulcsii válasza Sorkapocs hozzászólására (») Okt 9, 2020 /
 
MT (H03VV-F, H05VV-F)
FŐKATEGÓRIA >KÁBELEK VEZETÉKEK >MT (H03VV-F, H05VV-F)
Lakáshelyiségekben, konyhákban, hivatalokban; háztartási készülékekhez , beleértve a párás helyiségeket, közepes igénybevételre ( pl. mosógépekhez, hűtőgépekhez ) Főző- és fűtőkészülékekhez is használható azzal a feltétellel, hogy nem érintkezik forró részekkel és nincs hősugárzásnak kitéve. Nem alkalmazható szabadtéri használatra, ipari vagy mezőgazdasági épületekben, valamint nem háztartási hordozható szerszámokhoz.
(#) Josi777 hozzászólása Okt 13, 2020 /
 
Talán OFF, mivel a képen látható bekötés nem igazán nevezhető villanyszerelésnek. Valójában azért raktam fel, mert nem tudom, hogy hogyan lehetne megelőzni ez ilyen szerelések következtében történő áramütést. Van ugyanis egy olyan szabály, hogy munkahelyen kizárólag csak olyan készülék használható, amely rendelkezik érintésvédelmi felülvizsgálati jegyzőkönyvvel. Magánlakásban erre nincs szükség. Csakhogy amikor pl. egy mosógépszerelő megy dolgozni egy lakásba, az akkor neki a munkahelye. És ha egy ilyen szabálytalan bekötés miatt éri áramütés, akkor azért ki a felelős? Amúgy én a legkisebb gyanús jelre azonnal ellenőrzöm a védőföldelést.
És ráadásul a kábel 4 eres, 3 fázis és a föld. Elvileg lett volna elég ér, még ha nem is teljesen korrekt színhelyességgel, de be lehetett volna biztonságosan is kötni.
Következő: »»   778 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem