Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   167 / 191
(#) Krisztina75 válasza tbarath hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Igaz, nem is vártam tőle sokat, de aránytalan pld. egy Ebay-en beszerezhető, hasonló paraméterekkel rendelkező, akár még olcsóbb árú eszközhöz képest, amihez dögivel látom a hegy típus kínálatot (persze, lehetséges, hogy ahhoz kell is annyi hegy
(#) Krisztina75 válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Szuper! Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet
(#) uniman válasza Krisztina75 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Ha M4-es a menet...ezek jobbnak tűnnek: Bővebben: Link
(#) Ge Lee válasza Krisztina75 hozzászólására (») Okt 14, 2020 / 1
 
El fogsz költeni egy csomó pénzt ilyen hiuyahuhuahia meg parkside meg hasonló fantázianevű csodákra, és még mindig nem fogsz tudni normálisan forrasztani. Mutatom az egyetlen értelmes alternatívát ami mindent ver ár/érték arányban, persze ehhez szigorúan hozzá kell tenni hogy a hegyet nem boltban veszed mert úgy drága, hanem valamelyik hirdetési oldalon, szinte mindig van legrosszabb esetben is féláron.
És ez profi cucc, nem 1-2 hétre, hanem hónapokra, évekre, kicsi, könnyű, kényelmes, nem kínai gagyi. Mi kell még? A vezérlő hozzá házilag elkészíthető, filléres alkatrészekből (LM358-FET), meg kell egy 12V-os 40-50VA-es trafó és ennyi. A páka maga a hegy, amit beledugsz egy kifúrt hőálló poliamid rúdba (a képen 15mm átmérőjű rúd van, de létezik 12mm-esben is). A hegy végére már ráforrasztasz 2 szál drótot és nem kell gyári spéci kábel tízezrekért.
Szóval van olcsó páka a kínain kívül is, nem is akármilyen... Ja, és a 12V-os akkuról is megy.
(#) Egri Frédi válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
1.100 Ft -ért egy db. hegy egy 4.000 Ft -os pákába, hááááát ez több, mint rablás.
Nem tudjuk mire használod és milyen gyakorisággal így rendkívül könnyű "jó" tanácsokat adni.
Valahol Ge Lee -nek is igaza van és persze neked is.

Ez valóban egy alsó kategóriás páka, ami napi használatra nem való, Havonta egyszer-kétszer elővéve viszont - szerintem - megfelelő. De ehhez jó a saját készítésű hegy is és annál olcsóbbat nem fogsz szerezni ... Csak nem ϕ6 hanem ϕ4 -es tömör rézhuzalból.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020
(#) uniman válasza Egri Frédi hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Ott "3 db pákahegy"-et kap annyiért...
Tudjuk mire használja...előző hozzászólásiban le is írta!
Ha menettel kell belecsavarni a pákahegyet, akkor akár egy M4-es csavar is megteszi. Akár rézből, de még acélcsavar is jó lehet.
Rézrudat azért nem olyan egyszerű beszerezni...meg pl. 4 métert [off](a hatosból, kisebbet nem találtam) meg kell venni 4000-ét. Menetet vágni is kéne rá... M4-est. Aztán bevonat nélkül gyorsan el tud "kopni".[/off] ...
(#) tibibalogh520 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Én úgy olvastam, hogy 3db hegyet adnak.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
A poliamid (más néven nylon) semmilyen értelemben sem hőálló. Valóban többféle van, és a PA66 olvadáspontja a legmagasabb (255°C), és ennek maximális üzemi hőfoka 140°C. Mindkét érték egy kicsivel alacsonyabb az általánosan elérhető PA6 jelzésű változatnál.
Természetesen ettől még kifogástalanul jó lehet pákanyélnek, ha a beledugott pákahegy szárának a hőmérséklete ez alatt az érték alatt van a nyélben lévő részen.

Milyen módszerrel tudtál vezetéket forrasztani a JBC-re?
(#) Egri Frédi válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Valóban 3 -at adnak, kissé figyelmetlen voltam. De én 340 Ft -ot sem adnék érte. ϕ4 -es vezetéket meg nem a színesfémkereskedésben kell venni - ilyen célra -, hanem olyan villanyszerelési boltban, ahol magánszemélyeket - is - kiszolgálnak. Vesz 1 m ilyen tömör vezetéket - annál kevesebbet nem hiszem, hogy adnak - és amég él, kitart ... Ha esetleg elfogyna, a második 1 m -t én fizetem.
(#) em válasza Egri Frédi hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Kemény réz rudat a Bronzkerben lehet venni minimális mennyiségben is. Nekem van egy olyan pákám amelybe csavarral rögzítem a réz rudat. Sajnos 1 óra üzem után már reszelni kell rajta. Viszont olyan alakra lehet reszelni amilyenre akarod. De ez nem veszi fel a versenyt a fent már részletezett, fűtőbetéttel integrált megoldásokkal sem hőstabilitás sem teljesítmény tekintetében.
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Ezen most mi az ami nem érthető?? A PA6 épp annyira hőálló amennyire itt szükséges, semmilyen egyéb más alternatívát nem találtam rá amivel helyettesíthető, kapható olcsón szálban (mert hogy ugye hegyenként kell 1db nyél), és néhány perc alatt belefúrom az esztergában azt a két furatot innen onnan.
Most már van egyébként gyári nyelem is, de nekem ez a házi valahogy kényelmesebb. A kényelmetlensége csak annyi, hogy nem a hegyet hanem a kábel másik végét kell átdugdosni egy hegycserénél. Illetve nem kell, mert van 3db fixen bekötve az állomásba, így csak a kapcsolót kell átkapcsolnom attól függően hogy melyik hegy kell éppen.

JBC_PA6.jpg
    
(#) icserny válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
"és néhány perc alatt belefúrom az esztergában"
Sokunk számára itt borul az "olcsó páka" koncepció, ha még egy esztergapadot is venni kell hozzá...
(#) Gafly válasza icserny hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Idézet:
„ha még egy esztergapadot is venni kell hozzá...”

Büszke vagyok magamra, hogy a hobbi CNC találkozón nem vettem esztergát.
Pedig autóval voltam, és volt a zsebemben is elég pénz...

Most meg kuncsoroghatok.
(#) helektro válasza Krisztina75 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Hőbörgés helyett el kellett volna olvasni a hozzá adott használati utasítást. Én is vettem (nem ilyen) parkside-os forrasztó cuccot és az ehhez kapott magyar használati leírásban van egy fejezet "Pótalkatrészek/tartozékok" címmel, pótalkatrész rendelés számmal, elérhetőséggel, stb. Bár nincs ilyen pákám, de biztos vagyok benne, hogy te is kaptál hozzá magyar nyelvű leírást amiben van ilyen fejezet.
(#) X-Wing hozzászólása Okt 15, 2020 /
 
Érdeklődéssel olvasom a hozzászólásokat, és a tanácsokat.
Úgy látom sokan rájönnek hogy a kínai vonal nem vezet sehova.
Viszont csodálkozom, hogy páran "építik" a pákanyelet, meg az állomást.
Ezt nem igazán értem, hiszen ma már elérhető áron vannak használható állomások,
akár új, akár használt állapotban.Igy nem értem a danamidból esztergált pákanyél
létjogosultságát, meg az állomások elektronikáinak koppintását.
Tudom hogy az alkotás öröme, meg minden, de számomra megnyugtatóbb ha gyári forrasztóállomással dolgozhatok, nem valami monyákolt cuccal.Eléggé elriasztó, semmiféle érintésvédelmi, biztonsági szabványnak nem megfelelő megoldást láttam itt, ami még hobbi megoldásnak is borzalmas.De hát ez van.
(#) Egri Frédi válasza X-Wing hozzászólására (») Okt 15, 2020 / 1
 
Idézet:
„... a kínai vonal nem vezet sehova....”

Már megtanulhattad volna az elmúlt 20 évben, hogy: Ami nem Kínában készült, az már nem is eredeti. Szerintem meg nem olyan rosszak, mint amennyire beállítják egyesek. Ár/érték arányban meg vernek mindent ...
Idézet:
„... páran "építik" a pákanyelet ...”

Ebben teljesen egyetértek veled.
Idézet:
„... meg az állomást...”

Itt inkább arról van szó, hogy lehet jobbat, gyorsabban, pontosabban, stb ... A technológia fejlődését nem lehet megállítani, bármennyire is kapálóznak ellene egyes csoportok. Aztán az idő eldönti melyik a "fő csapásirány" és melyek az oldalhajtások ...
Idézet:
„... semmiféle érintésvédelmi, biztonsági szabványnak nem megfelelő megoldás ...”

24 V -nál milyen érintésvédelmet szeretnél ? A "gyári" 220 -asoknál meg mindenhol - ami az én kezembe eddig került - volt védőföldelés, igaz némelyik elég "parasztos" megoldással.
(#) X-Wing válasza Egri Frédi hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Idézet:
„Már megtanulhattad volna az elmúlt 20 évben, hogy: Ami nem Kínában készült, az már nem is eredeti. Szerintem meg nem olyan rosszak, mint amennyire beállítják egyesek. Ár/érték arányban meg vernek mindent ...”


Valóban, egy ideje a neves gyártók is Kínában gyártatnak, de a "kínai vonal" jelzőt inkább a gyengébb minőségű eszközökre értem, nem konkrétan a gyártó régióra.

Az épített(sic) pákanyelet kiveséztük, ahogy látom a szépen esztergált danamid ellenére mégiscsak beszerződött a gyári
Gondolom nem a semmiért. A JBC hegyek nem a semmiért 3 pinesek, igaz 2 pinen is hajthatók, de nem túl bizalomgerjesztő a dolog számomra. De ez legyen az én bajom

Pákaállomás:

Idézet:
„Itt inkább arról van szó, hogy lehet jobbat, gyorsabban, pontosabban, stb ... A technológia fejlődését nem lehet megállítani, bármennyire is kapálóznak ellene egyes csoportok. Aztán az idő eldönti melyik a "fő csapásirány" és melyek az oldalhajtások ...”


Biztosan lehet jót építeni, hiszen olcsón elérhetők profi félvezetők, mikrokontrollerek, stb.
Láttam is valahol egyet itt az oldalon, ami korrektnek tűnik, de megkozkáztatom:
az építés (alkatrészek, fejlesztés, idő) árából kijött volna a gyári.

Idézet:
„24 V -nál milyen érintésvédelmet szeretnél ? A "gyári" 220 -asoknál meg mindenhol - ami az én kezembe eddig került - volt védőföldelés, igaz némelyik elég "parasztos" megoldással.”


Nem 24V-nál szeretnék érintésvédelmet, gondolom, ezt csak viccből kérdezted.
Pár építésnél a gagyi kínai SMPS tápokra gondoltam, vagy a fémdobozos trafó a doboz oldalán, földelés sehol, vagy a fentebb írt JCB hegy, GND nincs bekötve jelenség ami zavaró.
(Az ESD védelem ahogy látom nincs, vagy alig van benn a köztudatba hobbi szinten, pedig fontosnak tartom.
Nem leszólni akarom ezeket az építős próbálkozásokat, hiszen ezek olyan "Magyaros" dolgok,
megoldjuk ahogy tudjuk alapon, csak rácsodálkozom a néha látott "gömböt visszük-kockát gurítjuk" megoldásokra.De nincs ezzel semmi gond.Vicces.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2020
(#) Ge Lee válasza X-Wing hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
1. Azt szokták volt mondani, hogy nem kell mindent érteni.
2. Ha nem ért az ember valamit, akkor ennek okát általában önmagában találja meg.
3. Nézd már meg, hogy egy ilyen páka állomással együtt mennyibe kerül még használtan is. Nekem ugyan nem ügy, mert én akár az újat is megvehetném, de nem akarom, és van aki meg ugye nem tudja, mert nem engedheti meg magának.
4. Vázolhatnád pl. az általam bemutatott megoldáson mi az ami érintésvédelmileg aggályos, odaírva a szabványt is amelyet esetleg sért, mindezt úgy, hogy ugye törpefeszültségről beszélünk. Hozzáteszem, ha jól tudom a fórumon megforduló több ezer emberből rajtam kívül senki nem rendelkezik olyan (komolyabb szintű) gyári műszerrel, amivel ezt az esetleges érintésvédelmi aggályt igazolni vagy cáfolni tudná.
5. Nézd már végig a topiknak ezt az utolsó oldalát, hogy a hozzászólások közül melyek azok az enyémet leszámítva (a tiédet is beleértve) amelyek bárkinek bármiben bármiféle segítséget nyújtottak. Nem lesz nehéz összeszámolni.
6. Csodálkoztok, hogy minden értelmes ember elhagyja ezt a fórumot, és nem hogy a segítő, de mindenféle hozzászólástól elmegy a kedve. Nem is értem miért. Na pont az ilyen és hasonló, segítő szándékra érkező beszólogatások miatt van ez kérem. És emiatt nem lesz a 600 ezer forintos gyári műszeremből sem cikk, sőt szedtem le az összes többit is.
6. További jó írogatást kívánok mindenkinek, a további segítséget meg inkább megtartom magamnak (ebben a témában is).
(#) Ge Lee válasza X-Wing hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Idézet:
„Vicces.”
A vicces az te magad vagy az irományaiddal együtt. Abból még soha sehol semmilyen probléma nem származott, ha egy páka hegyén nem volt bekötve az ESD (vagy esetleg a kattogós welleren láttál bárhol ESD kivezetést)? Viszont az ellenkezőjéből annál inkább, mert ugye elég nehéz úgy egy működő készülékbe beleforrasztani (igen, tudom, ez is vicces, néha mégis kell), hogy közben a pákahegy nem független hanem a védővezetőre van kötve, és jön a durr...
(#) X-Wing válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 15, 2020 / 2
 
Kedves Zsolt!

1:A hozzászólásom nem rosszindulatból íródott,és nem is neked.
Ha nem inged, ne vedd magadra.
Meg ugye, ahogy az első pontban írod:
Idézet:
„Azt szokták volt mondani, hogy nem kell mindent érteni.”

2.
Idézet:
„Ha nem ért az ember valamit, akkor ennek okát általában önmagában találja meg.”

Ez biztosan így van, erről nem tudok nyilatkozni, lehet hogy Te többet tudsz erről.
3.
Idézet:
„Nézd már meg, hogy egy ilyen páka állomással együtt mennyibe kerül még használtan is. Nekem ugyan nem ügy, mert én akár az újat is megvehetném, de nem akarom, és van aki meg ugye nem tudja, mert nem engedheti meg magának.”


Ez ugye olyan dolog, hogy éppen mi van a piacon.A hirdetési oldalakon, vagy akár itt az aapróban
rengeteg Wellert látni például, 40-50E körül.Ugye itt nem havi, vagy több havi feizetésről beszélünk, de ez már az elérhető kategória.(Személy szerint a Weller eszközeit tartom a legjobb
hobbira is megfelelőnek, hiszen elérhető árú, olcsó hozzá a hegy, szabályozható a hegyhőmérséklet, megbízható.De ez csak az én véleményem.
Persze a Weller is koppintható. Mondjuk koppintott Metcal állomást még nem láttam, ennek is biztosan megvan az oka.
Meg ugy a másolat sohasem lesz olyan, mint a gyári, ezt tudomásul kell venni.

4:
Idézet:
„Vázolhatnád pl. az általam bemutatott megoldáson mi az ami érintésvédelmileg aggályos, odaírva a szabványt is amelyet esetleg sért, mindezt úgy, hogy ugye törpefeszültségről beszélünk. Hozzáteszem, ha jól tudom a fórumon megforduló több ezer emberből rajtam kívül senki nem rendelkezik olyan (komolyabb szintű) gyári műszerrel, amivel ezt az esetleges érintésvédelmi aggályt igazolni vagy cáfolni tudná.”


Nem tudom mit kéne vázonni az "általad bemutatott megoldáson", sajnálom hogy ezt is magadra vetted.Túlzottan érzékeny lehetsz, és ne gondold, hogy ezeka szavak hozzád, vagy ellened íródtak.
Ahogy a fotódon látszik a gyári JBC T245 nyél, és mellette az általad készített, szerintem azon nincs mit vázolni.Egy darab danamid, 1 sodrott érpár, a hegyen a GND nincs bekötve.
Használható ez így.Természetesen.Nagyszerű olcsó megoldás otthonra.Vezetékeket felónozni megfelel?Tökéletesen.Használnám mondjuk egy motorvezérlő, vagy egy drágább PCB javításhoz?nem.Nézz utána az ESD szabályoknak, rendelkezéseknek, és Te is látod, hogy ez így nem jó.
(És ez nem a drága műszereidről, vagy a szaktudásodról szól)
5.
Idézet:
„Nézd már végig a topiknak ezt az utolsó oldalát, hogy a hozzászólások közül melyek azok az enyémet leszámítva (a tiédet is beleértve) amelyek bárkinek bármiben bármiféle segítséget nyújtottak. Nem lesz nehéz összeszámolni.”


Ahogy olvasom a topicban, egy hölgy tiffany üvegezéshez szeretne valamilyen
KÉSZEN KAPHATÓ megoldást forrasztáshoz.
Szerinted a Te ajánlásod, hogy építsen egy ilyen esztergált nyelet vezérlővel, mennyit segített neki?Elárulom: semmit.

6. Csodálkoztok, hogy minden értelmes ember elhagyja ezt a fórumot, és nem hogy a segítő, de mindenféle hozzászólástól elmegy a kedve. Nem is értem miért. Na pont az ilyen és hasonló, segítő szándékra érkező beszólogatások miatt van ez kérem. És emiatt nem lesz a 600 ezer forintos gyári műszeremből sem cikk, sőt szedtem le az összes többit is.

Ebben a dologban igazad lehet, de ne vegyél mindnkit egy kalap alá.
Személy szerint nem beszólogattam, csak leírtam a meglátásomat, véleményem.
Ha belőled ennyire erős indulatokat vált ki, ha másnak más a véleménye, más a habitusa, esetleg mást talál viccesnek mint Te, az elég nagy probléma.
Akkor nem csak hogy fórumozni nem kell, hanem emberek közé menni sem...
hiszen a Józsi mást mond a kocsmában, Te meg nekiesel, hogy mért nem azt szajkózza amit te....

6-os, ami 7-es:
Idézet:
„További jó írogatást kívánok mindenkinek, a további segítséget meg inkább megtartom magamnak (ebben a témában is).”


Ezzel csak egyet tudok érteni.
(#) Ge Lee válasza X-Wing hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Idézet:
„Ha belőled ennyire erős indulatokat vált ki, ha másnak más a véleménye”
Érdekes, de mintha bagoly mondaná ezt a verébnek, ugyanis belőled váltotta ki a mindenáronírnomkell késztetést az, hogy valaki más véleményen van. De ezen nincs is mit csodálkozni X-Wing =Tubeamp, pontosan ugyanaz a rég megszokott kötekedő stílus.
Próbáld ki egyszer, hogy ha nem értesz egyet valamivel akkor csak szimplán továbblépsz kötözködés helyett. Működik.
(#) Krisztina75 válasza helektro hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Köszi a hozzászólást! Feltúrtam az alsó polcom, dobozban lapuló használatit hőbörgés nélkül
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2020
(#) X-Wing válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Kedves Zsolt!

De, sajnos származott, származik baj abból ha egy páka fém hegye, vagy csúcsa nincs földre, vagy
ESD védett potenciálra kötve.
Nem tudom dolgoztál-e ipari környezetben, laborban, fejlesztésben, ott ezt nagyon komolyan veszik.
És valóban, feszülség alatt álló, működő egységbe nem forrasztunk bele.
Ez nem vicces, inkább veszélyes.
A Weller WS/WSD sorozatú állomásoknál, egy 3,5mm-es jack dugós aljzat segítségével megoldották, hogy a pákahegy földön, (Hard GND, vagy akár ESD potenciálon legyen.)
A régi TCP-ben pedig megvan a lehetőség a fűtőbetét földelésére, csak a kéteres kábelt kell cserélni háromeresre.Nem bonyolult.
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Régebben elég divatosak voltak olyan alkatrészek is, melyek minimális statikus feltöltődéstől is képesek voltak tönkremenni(kis kapacitású MOS), ezeket bizony könnyű tönkretenni egy földeletlen pákával, függetlenül attól, hogy kisfeszültségű avagy sem.
Viszont, nem kötelező "keményen" földelni a páka burkolatát, ESD ellen elegendő ha pl 1M-án keresztül teszed azt meg. Abból meg nagy baj nem származik, ha egy ilyen földelt pákával forrasztasz bekapcsolt készülékben...
(#) X-Wing válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Én csak egy nyugdíjas vagyok, aki olvasgat, néha ír, ennyi.
Olvasva a hozzászólásaid, komoly szakembernek gondoltalak, te viszont pár hozzászólás alapján
vádaskodsz,és hülyének állítasz be.
Úgy látszik mindketten tévedtünk, kedves Zsolt.Nem szégyen az.
Ha mindenki mögött ellenséget látsz, arról szerintem nem én tehetek.
Ha úgy látod, hogy sértő amit írtam, akkor jelezd az oldal moderátorainak, majd ők elfogulatlanul
megoldják a vélt, vagy valós problémát.
(#) Skori válasza X-Wing hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Az építéssel kapcsolatos megjegyzéseket vitatnám egy kicsit. Mondjuk egy gyári JBC állomás ára egyáltalán nem egy hobbista pénztárcájához van méretezve, és ha megnézzük miből van felépítve, akkor erősen túlárazottnak tűnik. Tehát több dolog miatt épít ilyesmit az ember:
- Azért mert hobbi, azaz én pl. szeretek alkotni dolgokat.
- Sok esetben jóval olcsóbb, mint a gyári megoldás. Itt persze a munkaidő vitatható, de lásd első az pontot. Továbbá vannak készen elérhető projektek is a neten, és akkor nincs fejlesztésre fordított idő.
- Ha elég precízen készül akkor akár jobb is lehet a gyárinál. Pl. a Weller állomásainak nagy része "csal" a hőmérséklet kijelzésekor, ugyanis a hőmérséklet időnként jelentősen túllendül a beállított értéken, (valószínűleg a szabályozás tökéletlensége folytán) de a kijelzőn ezt nem mutatja. Abban az esetben ha a pákahegy melegebb mint a beállított hőmérséklet, akkor helyette egyszerűen a célhőfokot írja a kijelzőre. Nekem a saját forrasztóállomásom esetében nem kellett ilyesmivel foglalkoznom, simán vállalható a valósan mért hőmérséklet megjelenítése.

Készítettem én is saját JBC pákát, amiben cserélhető a hegy, de a gyári rugalmas-lemezérintkezői helyett, koaxiális érintkezőkkel. Sajnos csak plexim volt itthon, ami bár működik nem a leg optimálisabb, de ha ugyanezt teflonból megesztergálnám, akkor simán jobb lenne mint egy gyári páka.

A JBC páka esetében a pákahegy gyakorlatilag össze van kötve a fűtőszál egyik végével, tehát ha az áramforrás földelt, akkor a páka is az lesz. A saját forrasztóállomásomban egy párhuzamos RC tagon keresztül földeltem, így a páka földpotenciálon van, de mégsem tudnak nagy áramok megindulni a hegyen keresztül a föld felé.

A kínai tápegység amit használtam egyébként teljesen korrekt, a védővezetőt is bekötöttem, és szigetelésvizsgálóval megnézve sem találtam problémásnak. Szerintem érintésvédelnmi szempontból (is) korrekt. Árban pedig verhetetlen.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2020
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Magam is igyekszem házilag készíteni JBC pákatestet. Ehhez nagy segítség lenne, ha megmérnéd nekem (akár csak nagyjából) milyen meleg a hegynek az a pontja ahol a nyélből kijön (gondolom a nyél szempontjából ez a legmelegebb pont).
A PA6 anyag számomra is elérhető. De ha nincs jelentős oldalirányú erő, akkor pl. fából is lehet pákatestet készíteni (oldalirányú erők szétrepeszthetik). Ide fenyő nem jó mert az gyantás lehet, de egyéb kemény-fák széles körben beszerezhetőek barkácsboltban, akár 12, akár 15 mm átmérővel, vagy akár egy gereblyenyélből levágott darab is megmunkálható a kívánt formára. Ehhez talán még eszterga sem kell, mert kis ügyességgel bicskával is lehet formálni, és ekkor az ergonómiának csak a fantázia szab határt. A fa szenesedése valahol 350°C fölött indul csak el, ami jelen felhasználás mellett ideálisnak számít.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Parancsolj: Bővebben: Link.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Köszönöm!
Nem emlékeztem már erre a mérésre, és a következő hozzászólásban Ge-Lee is írja a mérési eredményt.
Ezek alapján 120°C fölé nem megy az a pont, ami a műanyagok széles körét megengedi, és természetesen a fát is.
(#) em hozzászólása Okt 15, 2020 /
 
Néhány konkrét tapasztalat. ERSA RDS 80
Van ESD csatlakozás kimenete, mely 230kOhm-al csatlakozik a fejre. Egyébként kettős szigetelésű, nincs is védőföldbe kötve. A fej csere elég béna szerintem ezzel a rugós bigyóval. Tetszik, hogy van fejtartó sok fejnek és vannak pre-set gombok, melyek különféle hőmérsékletekre programozhatóak. A kábel elég merev.
Szinte Weller árban van. Szépen lehet vele dolgozni.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2020
Következő: »»   167 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem