Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   779 / 959
(#) Bakman válasza Josi777 hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
A korrekt az lett volna, ha "átszínezi" az eret. Ebből a szempontból teljesen mindegy, melyiket használja nullának, minden esetben jelölni kell a kábel mindkét végén, egyértelműen. Ha a készülék nem kér védőföldelést, akkor nincs nagy baj, csak a jelölés hiánya.

Szokták emlegetni az olcsó hosszabbítókat, hogy ilyen meg olyan színű vezeték van benne. Teljesen lényegtelen, mert hivatalosan nem javítható tehát nem is nagyon kellene látnod az ereket. Ha látod, akkor kuka. Csak mint érdekesség és nem keverendő össze a jelen helyzettel.

Nincs olyan hogy "nem is teljesen korrekt". Vagy megfelel vagy nem. Mi véd meg az áramütéstől? Kb. semmi, de a túlélési esélyeidet lehet növelni, pl. ÁVK-val.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2020
(#) Josi777 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 13, 2020 / 2
 
Félreértettél. Én a nem teljesen korrekt színhelyességet úgy értettem, hogy már az is jobb lett volna, ha a kék helyére bármelyik másik színt köti. De azért abba gondolj bele, hogy ha így beköti, akkor majd fog az átszínezéssel törődni?
"Nincs olyan hogy "nem is teljesen korrekt" Pont te említetted, hogy vannak olyan hosszabítók, amik bármilyen színezéssel készülnek. Azok nem teljesen korrekt színek, mivel más országokban pl. a más a védőföld színe, mégis biztonságos, azaz megfelel. De az előbb említett esetben is biztonságos a 3 külön ér használata.
Olyan meg nincs, hogy ha a készülék nem kér védőföldelést, akkor nincs nagy baj. Ezt sajnálatosan rosszul tudod, ugyanis minden esetben, ahol van védőföldelési lehetőség, ott be is kell kötni kötelezően. Nem hagyhatod ki egy földelt dugaszoló aljzatban a védőföldelést, mondván, hogy az arról működtetett készülék kettős szigetelésű.
És hát sajnos pont a lényegre, a feltett kérdésre nem sikerült válaszolnod
(#) Bakman válasza Josi777 hozzászólására (») Okt 13, 2020 / 1
 
A hosszabbító egy szinte egybeöntött valami, nem javítható, nem látsz bele. Teljesen érdektelen, milyen színű erek vannak a háttérben.

Szerinted mi véd meg az áramütéstől? A dugvilla felöl bekötött, de máshol nem használt védővezető?
(#) mugab válasza Bakman hozzászólására (») Okt 14, 2020 / 1
 
(zöldsárgát tudtommal tilos átszinezni...)
(#) Bakman válasza mugab hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Sőt! Minden villanyszerelő oda, ahova fázis, nulla és kapcsolószál (pl. csőbe építhető ventilátor) kell, minimum négy eres kábelt húz, hogy a zöld-sárga vezetéket ne kelljen használni. Vagy vesz (rendel) külön odavaló kábelt.
(#) lukacsp válasza Josi777 hozzászólására (») Okt 15, 2020 / 1
 
Javaslom neked, hogy vegyél egy konnektorba dugható fi relét, és használd is mindíg a helyszíni munkáknál. Nem tarthatsz minden kiszállásos munka megkezdése előtt az adott háztartás elektromos hálózatán egy szabványossági felülvizsgálatot...

Másik lehetőség a biztonsági leválasztó trafó lenne, de azt inkább a műhelybe ajánlom, mert a szükséges teljesítményben túl nehéz cipelgetni minden szerviz helyszínre.
(#) ötfelezős válasza Josi777 hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Védőérintkezős aljzatot valóban nem szabad úgy felszerelni, hogy nem lesz bekötve védővezető.
(#) gyuszo válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 15, 2020 / 1
 
De még a világítás végpontját se szabad úgy kiépíteni.
(#) ötfelezős válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 16, 2020 / 1
 
Látod, ez meg ilyen kategorikus kijelentésként nem igaz, mert van kivétel.
De a facebookos villanyszerelő csoportban láttam, hogy ezt a pontot rajtam kívül senki sem olvasta el a szabványban.
(#) mugab válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Erre én is kíváncsi lennék.
(#) gyuszo válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Törpefeszültségnél nem kell.
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Az átszinezés tilos.
Ha fogod a kábelt, lerövidíted, akkor honnan tudnád, hogy a védőföldelés a nullára/fázisra van kötve?
Átszinezést csak ott láttam, ahol vastag betápkábelek voltak a lakáselosztóba bekötve, de ott mindkét vége volt átszínezve, és fix bekötésnek minősült. És ott sem a zöldsárga, hanem pl. a szürke volt barnára szinezve. Az azért kicsit más.
(#) granpa hozzászólása Okt 17, 2020 /
 
Helló Gyakorló Szakik!
Épp szerelés alatt van egy lakás (villanybojler). Van védelemre DZL 176-63 jelű izé, de nem jön be a lakásba földvezeték. Mi a teendő? Most szétköttettem a 0-ra kötött "földelést", de hogyan működtethető a védelem?
(#) gyuszo válasza granpa hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Nekem hirtelen ez jut az eszembe erről :Bővebben: Link
1980 . óta kötelező a védőföldelés. Épp itt lenne az ideje.

Ez lett a folytatás :Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2020
(#) Atis57 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Szia!
Esetleg erregondolsz?

A szinjelölések az 1967 -s "földkábel szinei " ! !
De ez Kelet Európában egységes volt.--s maradt is azóta


De a +1 Kérdés; Ezt a kábelt hogyan kötnéd be ?(Lengyelország,Spanyolország, Portugália ,Dél Franciaország !)
(#) Atis57 válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 17, 2020 / 2
 
Szia!
Szerencsére ezen esetek ritkák...
S vannak kivételek is. az 1896 --1930 közötti épületekbe nem lehet védővezetőt -védőföldelést beszerelni,csak teljes átépités után.

Az 1953 utániakban, meg lehetnének már védővezetők.

De csak 1972 től lett kötelező (ma már az is rosszul!)
Azaz 1986 utáni épületet kell venni !
S ami fontosabb lenne 15 évente felújitás-átépités .
S -3 .-6 évente felülvizsgálat.
Az idén találkoztam 1930 ban kialakitott villany szereléssel ,a tulaj szerint tökéletes hozzá sem kell nyúlni?,,? !
(#) Atis57 válasza granpa hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Szia!
Ebben az esetben villanyszerelőt hivni, s elfogadni az ajánlatát.!
(#) VIM válasza granpa hozzászólására (») Okt 17, 2020 1 /
 
Szia! Milyen lakásról van szó? Az nem lehet, hogy a nulla az a védővezető szerepét is betölti? Hogyan néz ki a lakáselosztó? Bővebben: Link
(#) granpa válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
VIM-nek, Atis57-nek is: Az ELMŰ pár éve szerelte fel az új mérőket, NEM vitt be földelést. Kint sincs földelő vezeték (szonda) a mérő előtt. "Nyócker!" Természetesen a lakáselosztónál sincs csak két szál bejövő a mérőtől. Van földelő (gyűjtő) sin, csak nincs hova/mire kötni.
Villanyszerelő (nem kutyaütő, 40 év gyakorlattal) van, az új vezetékezést, kötéseket, elosztót, belső szerelést ő csinálta. Most viszont sakk, matt, mert a táblán lévő védőrelét nincs hova kötni.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2020
(#) kendre256 válasza granpa hozzászólására (») Okt 17, 2020 / 2
 
Idézet:
„Most viszont sakk, matt, mert a táblán lévő védőrelét nincs hova kötni.”

Az ÁVK-nak pont elég a fázis meg a nulla, ha van, ha nincs védőföld, ugyanúgy kell bekötni.
(#) VIM válasza granpa hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
A TNC rendszernél nincs külön földelés a lakások felé kialakítva. Szerintem a link szerinti bekötésnek a "Nyóckerben" is működnie kell. Az FI relé elé kell kialakítani a földelések bekötéseinek a sínt az FI után pedig a Nullának és kész. Az, hogy másnál ez hogy van kialakítva ott a Nyóckerben az más dolog.
(#) ötfelezős válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Az csak átmenetileg elég. És átmenetileg is csak akkor, ha az adott bíró elfogadja, hogy egy visszavont szabvány egyik passzusa ma is elfogadható viselkedési alap, annak ellenére, hogy ma szigorúbb előírások érvényesek.
(#) ötfelezős válasza granpa hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Az ELMŰ-nek ez nem is dolga. A berendezés szabványosságáról a tulajdonosoknak kell gondoskodnia.
Ki kell építeni védővezető hálózatot. Amennyiben közel van a kapualj, nem lehet túl nagy fáradság a lépcsőházban elvinni egy csatornát. Alighanem van már ott nyolc, vagy cső, vagy bontás nyoma harminc éve, satöbbi., szóval kicsi a valószínűsége, hogy az általános szépészeti benyomáson rongálsz. Hát, ha magasan laksz, vagy szép a lépcsőház, akkor passz.
Szerintem van rá esély, hogy a 86 óta eltelt időben átalakult a felszálló vezetékrendszer TNC lehetőséget kínálóvá, mert jöttek a nagyobb fogyasztóberendezések... Ezt az IKV régen biztosan tudta, de ha átment magántulajdonba 89 után, akkor biztosan senkit sem érdekelt.
(#) kendre256 válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 17, 2020 / 1
 
Tudom, hogy az ÁVK mint kiegészítő védelem elég halványan fog teljesíteni, ha nincs mit kiegészítenie, vagyis nincs védővezető. Én csak a bekötésre írtam, hogy ugyanúgy kell bekötni, a hatásosságára (és szabványosságára) nem tértem ki.
(#) _BiG_ válasza granpa hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Szabványosítás. Nem olcsó, de az élet drágább...
(#) _BiG_ válasza granpa hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Én is találkoztam "szabványos" mérőhelyekkel, amik, bár Hensel-szekrényesek, de védővezetőt nyomokban sem tartalmaznak. Az ilyet mekkora kenőpénzzel verik át? Mert ha én csinálok egy ilyen "szabványosítást" tehát akár csak a zöldsárgát elfeledem átfűzni a dobozon, bár ott van, olyan hibacímezést kapok, hogy zörög.
Amúgy a fővezeték nullájáról kell olyan esetben bevinni a védőföldet (PEN- > PE+N), ha nincs kiépítve a fővezetéki PE. De a mérő után tilos ilyet szétágaztatni, sőt, a védővezetőt és a nullát összekötni sem szabad az óra után.
(#) _BiG_ válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 17, 2020 1 /
 
Nem kell csövezni, a nulláról kell a védőföldelést leágaztatni, de kizárólag a fővezetéken, a mérő csatlakozópontjánál. Ezt a lakó, vagy az egyszerű villanyszerelő nem teheti meg, azt a csövezős dolgot sem, mert a ház főelosztójához nem nyúlhat hozzá.
(#) _BiG_ válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 17, 2020 / 1
 
Sárga-kék-piros a 3 fázis, barna-fekete a nulla.
Ha megnézel egy régi elosztószekrényt színjelöléses fázissínekkel, láthatod, a piros-sárga-zöld fázissíneket (ez esetben nem kék, hanem ződ ) és fekete nullasínt. a Földelőt már többnyire zöldsárgával jelölték, ha van egyáltalán, de többnyire csak leföldelték, nem építettek ki külön sínt, vagy az maradt fémszínű.
(#) proba válasza granpa hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Felénk a szolgáltató két szálat ad, de csak az után, hogy a lakáselosztónál van földelés létesítve. ( igaz ez magánház)
(#) proba válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Sok szép szabvány van biztos. Nullát ugye az óra előtt hozzáférhetően nem lehet bontani ( ha bontható, akkor a mérő kiiktatható ) A nulla és a földelés közös pontja az EPH, ami ugye mindenki által hozzáférhető, ide kell kötni mindent. A nulla és a földelés, az óra után nem közösíthető.. Így csóró villanyszerelő mindenképpen a börtönben végzi.... Valamelyik nem igaz, gondolom az utóbbi.

Tapasztalat, nagybátyámnál a szolgáltató két szál vezetéket vezetett be, a szondát a lakáselosztónál megkövetelte. Nálunk óra cserénél, az órán a védőföl símán kötés nélkül átment ( és át is megy) pedig az elmenő fázis nullát most cseréltük az óracserét elkövető szerelővel vastagabbra..
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2020
Következő: »»   779 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem