Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   91 / 104
(#) jefflynn válasza Peppe hozzászólására (») Jún 17, 2020 /
 
Rákerestem, szerintem ott nincs.
(#) superuser válasza jefflynn hozzászólására (») Jún 18, 2020 /
 
Hívd fel C+F-et, vagy ELG-t.
Nem a legolcsóbb, de csodálkoznék ha nem lenne.
(#) aticska válasza jefflynn hozzászólására (») Jún 18, 2020 /
 
Szia! Ulbrich Kft. Mi már csak Tőlük vesszük. Jó áron van, és jó minőség.
(#) Peppe válasza jefflynn hozzászólására (») Jún 18, 2020 /
 
(#) Peter65 válasza jefflynn hozzászólására (») Jún 18, 2020 /
 
Szia!
A HQ-nál is kapható többféle. Bővebben: Link
(#) jefflynn hozzászólása Jún 18, 2020 /
 
Köszönöm mindenkinek
(#) Gyimate hozzászólása Okt 29, 2020 /
 
Sziasztok!

Nem tudjátok, hogy miért nem lehet itt Magyarországon beszerezni az AMTECH NC-559 típusú folyasztószert?
A HESTORE kínálatából is eltűnt, a TME-nél pedig szinte az összes folyasztószer eltűnt, viszont ha átállítom az országot például Szlovákiára, akkor azonnal megjelenik, mint raktáron lévő termék...
Tud erről valaki valamit?

Köszönöm a válaszokat!
(#) Bakman válasza Gyimate hozzászólására (») Okt 29, 2020 /
 
Valószínűleg nincs hozzá/rajta magyar nyelvű leírás. Én emiatt nem tudtam venni símítózáras tasakot a TME-től.
(#) Gyimate válasza Bakman hozzászólására (») Okt 29, 2020 /
 
Próbáltam rendelni aliexpress-ről is folyasztószert, ott mind a 4 próbálkozást visszaküldték a feladónak, be sem jött az országba.
Megnéztem a TME kínálatát. TME.sk esetén 37 tételt listáz ki folyasztószerekhez, TME.hu esetén 1-et
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2020
(#) superuser válasza Gyimate hozzászólására (») Okt 29, 2020 /
 
Farnell az drága, de ott nincs ilyen szívás. Amúgy meg vedd fel a telefont, hívd fel a TME-t, rendeld meg tőlük cikkszám alapján.
(#) Bakman válasza Gyimate hozzászólására (») Okt 29, 2020 /
 
Nincs mit tenni, a szabály az szabály. Ha nincs magyar nyelvű használati utasítás, akkor hivatalosan nem lehet itthon forgalomba hozni, mint a mellékelt ábra is mutatja. Egy időben "Ez a termék a te országodban nem kapható." felirattal voltak ellátva az ilyenek, akkor kérdeztem rá a tasakokra.
(#) superuser válasza Bakman hozzászólására (») Okt 29, 2020 /
 
Ez késztermékre igaz lehet. Alkatrészre, segédeszközre nem vonatkozik. Kategorizálás kérdése.
Megint más a helyzet ha cégként rendeled be, pl. termékmintaként. Ebben az esetben minden dokumentációtól eltekinthetsz, még biztonsági adatlaptól is, ha jelzed, hogy ezek a gyártó nyelvén megfelelnek számodra.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2020
(#) Bakman válasza superuser hozzászólására (») Okt 29, 2020 /
 
Idézet:
„Ez késztermékre igaz lehet.”
Egy beépíthető tápegység annak számít? Egyszer-kétszer vettem tőlük, csomagoltak mellé magyar leírást.
Idézet:
„Kategorizálás kérdése.”
Ez itt a kérdés. Minek számít a folyasztószer? Vegyi termék? Olyan cégnek, amelyik megígéri hogy vigyáz vele, küldenek?
(#) bandika hozzászólása Nov 21, 2020 /
 
Hogyan lehet a vastagon lakkozott nyákot szépen javítani? Avagy hogyan lehet a lakkot nyomtalanul az alkatrészek sérülése nélkül eltávolítani? A lakk ugyan 200 fok körül "megolvad" de csak mechanikai úton késztethető le, ami elég veszélyes. Hogy csinálják a profik?
(#) Bakman válasza bandika hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
Üvegszálas (tisztító) tollall le lehet dörzsölni de türelemjáték, cserébe nem csinál az ember szántásokat a vezetősávokba.
(#) superuser válasza bandika hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Ha 200-on megolvad a lakk, akkor az forrasztható. Javítod a nyákot, lakkal nem törődve.
Javítás után újralakkozod az egészet, az elfedi a megbontott lakk sérüléseit.
pl. Plastik 70-el. Pár perc alatt szárad. Hajszárítóval rá lehet segíteni.
(#) Chipmunk1960 válasza bandika hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Szia, Én sima lefolyótisztítóból szoktam keveréket készítani, Na-Oh, Ka-Oh, mint a panel maratáskor, egy műanyag tálcában beáztatom, s tökéletesen letisztítja. Utána leüblítem természetesem, s radiátoron megszárítom.
(#) bandika válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Ez leviszi a sokszor 2-3 mm vastag lakkot? És ahol csak éppen hogy van lakk, ott a nyákon békén hagyja amit nem kell bántani? Mindenesetre megpróbálom.
(#) bandika válasza superuser hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
200 fokon túrós, 300 fokon megég és ronda lesz.
(#) bandika válasza Bakman hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Sűrű nyákon reménytelen, próbáltam.
(#) Chipmunk1960 válasza bandika hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Leviszi, csak akár egy napig is áztatni kell a tálcában, cserélni az oldatot, mikor telítődött, vagy töményebbet használni. Elektromos targonca panelokról szedtem le vele, amik rendesen be vannak kenve. Néha a panel s a lakkréteg közt kezdi meg, nagyobb darabokban felválik, azt kis csavarhúzóval le lehet pattintani. Semmi más alkatrészben nem tesz kárt.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2020
(#) Alkotó hozzászólása Jan 17, 2021 /
 
Megnéztem néhány SMD forrasztós videót a YouTube-on. Ezzel kapcsolatban több kérdés és lehetőség is felmerült bennem.
1. A látottak alapján a pasztás-hőlégfúvós megoldás drámaian gyorsabb és praktikusabb mint pákával egyesével forrasztva. Ez valóban ilyen egyszerű a valóságban is? Ha igen, akkor miért nem így csinálja mindenki?
2. De egy részlet -ami talán fontos-, nem kapott kellő hangsúlyt, mégpedig a paszta felvitele. Ebben én látok problémaforrást, és időben is jelentős lehet. Működhet a fecskendős adagolás? Képes ez kellően egyenletes lenni?
3. A panelgyártó cég, egyetlen kapcsoló átkattintásával azonnal ajánlja a paszta-maszk szállítását is (melléklet). Persze a gerberek közé előtte beraktam ezt a réteget is. Tehát ha a felvitelt ez megkönnyíti, akkor gond nélkül beszerezhető a panelünkhöz illeszkedő profi maszkoló lemez. Kérdés azonban, mennyire lehet ezt otthon használni? Van ezzel tapasztalata valakinek? Szétkenhető a paszta az elvárt minőségben és mennyiségben?
4. Végül minden bemutató filmen hangsúlyozottan ólommentes anyagokat használtak. Nem is lenne ezzel bajom (gondolom ugyanúgy beszerezhető), de annyi rosszat olvasok az óllommentes anyagok hibáiról, hogy nehéz bízni benne (rideg, csúnya, drága, megbízhatatlan, stb.). Látszólag nagyüzemi körülményekre van kitalálva, amit nehéz otthon biztosítani. Mi ezzel kapcsolatban a valóság?
5. Végül felötlött bennem, hogyha én vállalom az ólmos anyagok káros gőzeit, akkor tudok venni ugyanilyen kenhető pasztát ólmos változatban is? Létezik ilyen egyáltalán? (Felületes tájékozódás alapján az ólommentes anyag gőzében ugyan nincs ólomszármazék, de van egyéb, legalább olyan káros folyasztószer maradék.)

Szívesen olvasnék erről a hőlégfúvós forrasztósról valamilyen hivatalos oktató anyagot. Mit kell, mit lehet, mit nem lehet, és mit ajánlott csinálni.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2021

stencil.jpg
    
(#) Alkotó hozzászólása Jan 17, 2021 /
 
Általánosságban kérdezem, hogyan kell/lehet racionálisan tájolni a maszkoló lemezt?
A panelrajzoló program automatikusan nem tesz semmilyen erre a célra szolgáló tájoló elemet, ezért felmerült bennem, hogy a tervezőnek kellene erről gondoskodnia. Pl. nekem jónak látszik a felfogó furatok helyének "kilyukasztása" is a sablonban, mert így látjuk az illeszkekést. De aztán rögtön el is bizonytalanodok, mert a pasztakenő kést zavarhatja ha valamilyen csapot teszek a furatba a tájoláshoz.
A stencil sokkal nagyobb mint egy átlagos panel tehát azon kívül is tájolható lenne, de hogyan? A lemez nem átlátszó, tehát semmilyen támpontot nem látok.
A fentiek alapján szinte csak egy célzottan pasztázásra kitalált tájoló sablont látok elfogadhatónak, de hirtelen nem tudom elképzelni ebből milyen lehet egy univerzálisan állítható konstrukció.
(#) patexati válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Én pasztáztam már ilyennel..Az egyik fele fényes a másik erősen matt..A matt fele megy a panelre és nem csúszik el..Rá kell tenni és látszani kell a forrasztási padoknak..A soklábasokat én nem ezzel forrasztottam be mert arra macserás ha nagyon kicsi ,de so méretben még jó..Ellenállás,led,kondi egyéb alkatrészelet kivállóan lehet vele felrakni..A paszta az kérdéses lehet el kell találni milyen hőmérsékleten kezelhető legjobban, Én meg szoktam kicsit melegíteni,de lehet van mit nem kell lényeg tapadjon fel a nyákra ezért plasztikkártyával el kell húzni jól a sablonban..A nyák ha enyhén langyos jobban tapad rá (legalább is nálam Amtech ipari pasztával). Ahhoz,hogy mindez szépen a helyére is menjen elengedhetetlen a megfelelő makró mert az alapján maszkolják a nyákot gyártáskor és azon múlik,hogy "húzza" magát a helyáre az alkatrész és nem folyik össze..Marattam egyszer saját maszkot is (van kevés lemezem hozzá pici rgb ledeket forrasztottam be vale 127x4 pad )Bővebben: Link
(#) niedziela válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Panel..stencil..beültetés.. ez nem kézi folyamat a folyamatban.
Tehát a tájolás minden esetben egy adott referenciához igazodik.
Ha otthon kézzel utánozza, próbálja utánozni valaki a folyamatot, akkor egyedileg kell kitalálnia mikor mihez akar igazodni.
(#) niedziela válasza bandika hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Azokat a paneleket amik "coating"-oltak, homokfúvással tisztítják. (a profik)
(#) IMi válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Sziasztok!
Egy egyszerű példa : Bővebben: Link
(#) Alkotó hozzászólása Jan 17, 2021 /
 
Köszönöm a válaszokat, de csak egy nagyon szűk részletet kerülgetünk.
Én globálisan szeretném tudni, házilag van-e értelme ennek a technológiának, érdemes-e elmozdulni ebbe az irányba, és racionálisan használhatóak-e az ólommentes anyagok otthoni viszonyok között. Fontos szempont az eredmény minősége, és kevésbé fontos milyen módon érhető ez el.
(#) bbb válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Házilag is van értelme, ha csinálsz hozzá magadnak kis kemencét. Hackaday oldalát olvasgatva több példát láthatsz erre (főleg házigrill és kis asztali sütő átalakítást).
Ólommentesnek viszont valóban akkor van értelme, ha szeretsz a szívóágon ücsörögni. Magasabb hőfok, ridegebb kötés, precízebb forrasztási igény, hogy az alkatrészeid ne menjenek tönkre. Ólommentessel már inkább kellene a kis kemence, ami megfelelő hőprofilt tud alkalmazni. Gondolom te is javítottál már olyan szerkezetet, ami ólommentessel volt forrasztva - nem nagy élmény.
(#) Alkotó válasza bbb hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Azt gondolom, hogy éppen a kemencét váltja ki a hőlégfúvó. Amiket láttam demonstrációs videókat, azok hőlégfúvósak voltak, illetve volt 1 db fejre fordított vasalós is, aminek volt egy külső hőszabályozó elektronikája. Ez utóbbinál a kétoldalas panelokat problémásnak érzem.
A kétoldalas SMD esetében még a hőlégfúvónál is érzek kérdőjelet, mert az egyik oldalt melegítve, nem eshetnek le a másik oldalon már fenn lévő alaktrészek? Eléggé szigeteli ezt a panel anyaga?
Mástól is hallottam már rosszakat az ólommentességről. Közben utána néztem, és létezik ólmos paszta is, de drága. (Persze az ólommentes is drága.)
Következő: »»   91 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem