Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dansk 3f-T3535, és minden, ami vele kapcsolatos
Lapozás: OK   13 / 15
(#) atiber válasza atiber hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Na, nem kellett elővennem a szintmérőt, mert amikor 'kiborítottam' a bemenetválasztós panelt, akkor láttam meg a csatolt rajzon pirossal felvázolt - nem tudom milyen célt szolgáló - módosítást, ami nem csak vágta a jelet, de hangszínben is elég erősen belenyúlt. Kitermeltem és a 47k ellenállásokat vissza, a 10k az a panelon nálam 100k. Ezek után csodálatos hangon kezdet 'muzsikálni' a szerkezet. A kékkel berajzolt MOD az már az én újításom: az AM modul helyére bekerült egy Alis bluetooth modul, amit egy kis 230V/5V 500mA tápegység modul - szintén Alis - lát el energiával. Még erősen gondolkozom egy 2x5 LED-s kivezérlésmérő beépítésén is...csak az a masszív előlap kulturált kifúrása / kireszelése...hely sem sok van, mert már gyárilag is telepakolták LED-ekkel...
(#) etilalkohol válasza atiber hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Gondolom a magnó kimenetet illesztette valamihez... csak fura, hogy nem hallotta a vágást.
A BT modul így nem okoz semmilyen gerjedést/sercegést (nekem is megjött Kínából, de még nem tettem bele, külsőkén szépen működik egy telefontöltős tápról.)
(#) etilalkohol válasza atiber hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Megtaláltam egy korábbi fotón ezt a módosítást: azaz ez valami ismert illesztés lehetett (jó lenne megtalálni a forrását)... 1K8-at olvasok le a képről félig. Asszem leszedtem utána, de akkor meg kell néznem a soros ellenállásokat is, mert lehet azt is módosították.
(#) atiber válasza etilalkohol hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Igen, így jól működik, tisztán szól bluetooth kapcsolat esetén is és nincs idegen zaj a 'csendes' időszakok alatt sem. Hát ebben a formában és ezzel az ellenállás értékekkel továbbra sem értem, hogy mi lehetett a célja a régi tulajdonosnak. Ráadásul - mondjuk most élesztettem és tesztelgettem pont 2 db másik Dansk-ok és azokhoz képest nagyon csúnyán szólt - utólagosan, az újbóli beüzemelés után hallható volt, hogy nem csak a jel vágás miatt volt rossz a hangzás, de a frekvenciaátvitelt is erősen félrevitte. Most már - szerintem - tökéletesen muzsikál. Ebben a formában az a MOD-olt R(120 Ohm)-C(10 uF)-R(1,8 kOhm) áramkör nagyon nem passzolt oda...szerintem...
(#) Mate78 válasza atiber hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Nahát, ismerős a trafó...Jó helyre került!
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2020
(#) etilalkohol válasza atiber hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Mekkora a valószínűsége, hogy maguktól ugyanúgy módosítanak? Vagy lehet egy tulajé volt Érdekes, már arra is gondoltam, hogy bemenetként használták - a csatoló kondi nem volt fordítva?
(#) atiber válasza etilalkohol hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Nem tudom, de nálam is ugyanolyan ellenállások voltak, pont ugyan úgy beforrasztva, mint a képen amit feltöltöttél. Plusz a gyári 47k soros ellenállások cserélve voltak 120 Ohmra. Tök mindegy mire is használták, ha a hangszín felé jelet alapból torzította mindegyik bemenet esetén...
Nálam úgy látszik nem (mindig) válnak be a - elveikben kipróbált, másnál jól működő - MOD-ok. Mondjuk ebben a Dansk.ban a Bekei Péter féle végfokozat MOD az pont jól működik...
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2020
(#) etilalkohol válasza atiber hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Nem bírtam ki és leszedtem a fedelét: nálam 47K-s, azaz maradt az eredeti soros ellenállás. Így viszont már nem értem...
(#) fapafej válasza etilalkohol hozzászólására (») Nov 13, 2020 / 1
 
halihó!..nos azt hiszem jobb ha rád bízom!..három dansk-om is van.Az ami évtizedek óta használatban van,azzal a legjobb a vétel,de csak monóban.A másik kettőben közel sincs olyan érzékenység,ráadásul a skála mintha meg lenne duplázva bennük.Írj rám priviben és beszéljük meg,ha vállalod!Köszi
(#) macibacsi hozzászólása Nov 14, 2020 /
 
Sziasztok!
Vettem egy ilyen csodát szerdán, és csak most sikerült kipróbálni.
Első blikkre, a sony megy a levesbe, ez marad..
A 22µF nincs benne,ezt pótolni fogom,át lesz kondizva, és végrehajtom a Péter-féle moddingot.
Most ebben az állapotában is kellemes hangja van..
(#) fecameca válasza macibacsi hozzászólására (») Nov 15, 2020 / 1
 
Szerintem ami jól működik, azt kár "javítgatni". A rádiónak azért nem árt az a 20 µF az AFC-be, és legalább a skálát a feliratozáshoz kalibrálni. Igaz én is kicserélgettem az elkókat, de a nagy 10000 µF-osokat meghagytam. Miután füstölt a jobb oldali végfokom, úgyis szét kellett szerelni. De a bal oldalihoz mind a mai napig nem nyúltam.
(#) atiber hozzászólása Dec 2, 2020 / 2
 
Na ezt még beleépítettem... Ezek a kínai zöld LED-ek nagyon 'virítanak', pedig kaptak plusz előtét ellenállást is... Az FM része nem igazán akar jól működni, de azt már el is engedem, mert annyira nem is az én világom.
(#) etilalkohol válasza atiber hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Gratula!
A bemenetét hova kötötted, a tápot honnan vetted (stab IC-t azt látom)? Előlapot nehéz volt fúrni?
Üdv!
(#) atiber válasza etilalkohol hozzászólására (») Dec 2, 2020 / 1
 
A tápot a KF / tápegységpanel, TR5 áteresztő tranzisztor (BD135) emitteréről vettem (14, 11, 13 forrpontok). A jelet a hangszín / hangerő panel C26 (100 uF) ) melletti két forrpontról. Ide egy-egy 2,2 µF kicsatoló kondenzátort is be kellett tennem. Fúrni nem nehéz, de szépen fúrni...hát az már igen. Én lebontottam teljesen és több lépcsőben fúrtam ki a megfelelő átmérőre. Aki rendelkezik oszlopos fúrógéppel, annak egyszerűbb a dolga lehet.
(#) etilalkohol hozzászólása Dec 9, 2020 /
 
Sziasztok!
Dansk-hoz hangszóró aljzat (bepattintós négyszögletes, csak 'kerekszerű-ovális' csavarosat találok) milyen néven fut (vagy ha konkrét linket tudtok azt is megköszönöm)?
(#) atiber válasza etilalkohol hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
(#) etilalkohol válasza atiber hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Csak ilyet találok én is, ide meg négyszögletes bepattintós illene. Max. befabrikálom...
(#) djhans válasza etilalkohol hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Sajnos boltban olyat nem nagyon fogsz találni. Unitra műanyag lemezjátszókon láttam ezt a fajta aljzatot.
(#) etilalkohol hozzászólása Dec 9, 2020 /
 
Nos ez a neve: DIN 41529 hangszóró csatlakozó. Sajna ez a négyszögletes ritka, azaz fabrikálok. Köszi mindenkinek.
(#) atiber válasza etilalkohol hozzászólására (») Dec 9, 2020 / 1
 
Bele lehet reszelni...az enyémben is ilyenek vannak bepasszítva...
(#) etilalkohol hozzászólása Feb 15, 2021 / 1
 
Sziasztok!
Sikerült beillesztenem a bluetooth modult:
A lemezjátszó bemenetre kötöttem D5, D6 diódákra. Továbbá csak akkor kap tápfeszt ha a bemenetválasztón ki is van választva a lemezjátszó.
Kérdések: Mivel a modul kimenete fejhallgatóhoz való, így nem illene egy 30-60 -ohmos ellenállással lezárni (illeszteni)?
Ha véletlenül a lemezjátszó bemenetére is jönne jel (pl idővel elfelejtem, hogy oda kötöttem, akkor csak összekeveri vagy baj is lehet belőle? Vegyem ki inkább a C10, C9 kondenzátorokat?
(#) atiber válasza etilalkohol hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Én az AM rész helyét használtam fel erre a célra (lásd: kicsivel visszább, hozzászólásom/képek). Azt mondjuk először 'sztereósítani' kellett, illetve az AM panel az teljesen ki lett 'termelve' a Dansk-ból. Az én általam beépített modul is rendelkezi fejhallgató kimenettel, de van rajta forrasztható 'out' kivezetés is, én onnan vettem le a jelet.
(#) etilalkohol válasza atiber hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Nos én is a panelről vettem le, nem a csatiról, akkor az lehet más.... egyébkén hangra teljesen jó így... csak ugye pont nincs ilyen kis értékű ellenállásom, hogy esetleg kipróbáljam - valszeg így marad akkor.
(#) etilalkohol válasza atiber hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Gyagyáztam, hogy az AM helyére tegyem, csak ha jön a világvége, akkor valszeg pont AM-ben lesz könnyebb kommunikálni/infót szerezni, így a lemezjátszót választottam.
(#) etilalkohol válasza etilalkohol hozzászólására (») Feb 22, 2021 / 2
 
Sziasztok, végleges helyére került a BT modul, olyan kicsi a tömege, hogy az ellenállások (2 db 1KOhmos) rögzítik, pluszban kap majd még felül is egy mechanikus rögzítést a biztonság kedvéért.
(#) etilalkohol hozzászólása Máj 15, 2021 / 3
 
Sziasztok, elkészült az egyik Dansk:
- relés hangerő 7 relé 128 pozíció (letekerve teljesen a mute is aktiválódik), arduino nano vezérli, később még infrát is tervezek hozzá, hogy távirányítható legyen (rotaryval: egy nyomásra mute be/ki, 3 mp-es nyomásnál elmenti az aktuális hangerőt és arra áll be következő bekapcsoláskor)
- végre működésre bírtam a kivezérlésjelzőt (kondikat és trimmereket kellett kicserélni, R26-27 ről kapja a jelet)
- ebbe került beépítésre a BT modul is, azt fentebb már részleteztem
- a tápellátása még béna (túl nagy hűtőborda kell ill sokat fogyaszt így), ezt kellene kiváltanom majd egy kis trafóval ami tud: 24V, 12V, 5V.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2021
(#) ssppiikkee hozzászólása Júl 13, 2021 / 1
 
Üdv! Hozzájutottam egy ilyen csodához, esetleg valakinek szüksége lenne rá? Akár alkatrésznek is
(#) rectamas válasza ssppiikkee hozzászólására (») Júl 13, 2021 /
 
Én szeretnék egyet...
(#) HA5AWS hozzászólása Okt 26, 2021 / 4
 
Sziasztok!
Tudom elvesztem, de most sikerült kis időt találni az FM tuner beállítására. A régi szakemberek nem fektettek nagy hangsúlyt a kétormásítás kivitelezésére. Miután nem sikerült beszerezni az eredeti BB110b varikapokat így a maradtak a BB139-ek.
Az átalakítást az oszcillátor körrel kezdtem ami alsó keverésű. A varikappal soros 270pF-os (C59) kondenzátort kicseréltem 110pF-ra. A tekercsen nem változtattam. A trimmerrel felül 22V hangolófeszültségnél, és az alu hangolómaggal alul 4V hangolófeszültségnél sikerült a beállítani az átfogást. (76,8 MHz-97,3Mhz)
A bemenő és a modulátor kör varikapjai 560PF (C26, C36) helyett 220PF kapacitást kaptak. A bemenő kör nagyon lapos szinte a teljes sávot átfogja minimális szelektivitással. A modulátor kör sokkal érdekesebb. Az eredeti tekerccsel nem is értem, hogyan működhetett az 5,5 menettel és a környező alkatrészekkel. A hangolás során két menetet le kellett venni, hogy a kívánt 88-108Mz-ig hangolható legyen. Trimmerrel és hangolómaggal sikerült beállítani. Az rf résztől nagy csodát nem kell várni 2,5- 3MHz a sávszélesség. Tükörszelektivitásnak megteszi.
Áthangolás után visszatettem és megmértem a teljes készüléket. Az érzékenység 3,2-3,9uV zajhatárolt érzékenységet tudtam mérni. Nagyjából a gyári adat. A sokak által javasolt KF erősítő beépítését is megtettem ezután. A mérések igazolták a létjogosultságát. A zajhatárolás hamarabb kezdődik ezáltal az érzékenység javult. Teljesen fullos tuner 1,8-2,5uV között működik. Sikeresnek tekintettem a beavatkozást. Műszerezettség nélkül beállítható, de lényegesen egyszerűbb, ha nem találgatni kell mit is állítunk.
Aminek a beállításával nem jutottam előrébb az az AFC. Pontosan adóra hangolt vételnél AFC bekapcsolása lerántja a adóról. A demodulátor és kiegyenlítő kör hangolása nem sokat javít. Itt még van teendő. A hangolófeszültség és a skála beállításait össze kell játszani de eredeti beállításokkal is használható. Hosszú idejű stabilitását nem teszteltem.
A hangja szép, jó dinamikával kellemesen hallgatható készülék. Koppanásgátló beépítése mindenképp javasolt, a bekapcsolási tranziens felelős a legtöbb végfok haláláért. Ami példás a készülékben, hogy a pilot és segédvivő elnyomás tökéletes. A loudness kapcsolást próbáltam megérteni, de csak ront a hangon mint javítana. Ha már megcsapolásos potenciométert tettek a hangerőre, jobb lett volna arra elhelyezni a loudness alkatrészeit. Sok kapcsolás van a neten érdemes lenne kipróbálni.
A újrakondizás nem biztos, hogy jó ötlet. Átmértem az összes elkót, és gyakorlatilag a zöld (márkásnak hitt) Plessy kondik voltak csak hibásak. A Végfok bemenetén az egyik 120pF A másik 84pF értéket mutatott 10µF helyett. Halk és csak tücsökzenét lehetett hallgatni. Az összes többi tűrésen belül volt, vagy kicsit feljebb. Szórakozásnak nem rossz de felesleges. Csak a hibásakat célszerű kicserélni. A BT modul beépítésével nem foglalkoztam az eredeti állapot fontosabb volt. A magnó bemenetre gond nélkül rá lehet csatlakoztatni kívülről.
Mindenkinek jó szórakozást a készülékhez!
Üdv: Gábor
(#) etilalkohol válasza HA5AWS hozzászólására (») Okt 26, 2021 /
 
Szia és gratula, végre halad a tuner kérdés!

Kérlek pontosítsd ezeket az alkatrészeket, (tippjeim vannak, de jobb ha leírod):
- "A trimmerrel felül 22V hangolófeszültségnél, és az alu hangolómaggal alul"
- "hogyan működhetett az 5,5 menettel ... "

Köszi, etil
Következő: »»   13 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem