Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop akkumulátor
 
Témaindító: Valteri, idő: Jún 6, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 26
(#) szsrobert válasza suszitibi hozzászólására (») Ápr 29, 2020 /
 
FuSi 21V-16V kozott mukodott. 5 soros, 2-3 vagy tobb parhuzamos mukodni fog.Toltve 5x4,2=21V, kisutve 16Vnal 5x3,2V.
(#) suszitibi válasza szsrobert hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Köszönöm, kipróbáltam én is a Lenovot. Sajnos, eddig csak a gyári tápegységgel hajlandó elindulni. Van egy uni. tápom, stabil 20V, 4A-rel terhelhető. Azzal nem indul. Próbáltam az asztali tápegységgel, állítottam 21V-ig, de semmi.

Azt értem, hogy az aksival kommunikál, de a töltővel miért szívat? Esetleg valakinek volt ilyen gondja, hogy csak a gyári tápegységgel megy?
Lenovo B51-80. Akku 4x2050mAh LG cellák.
Az aksi elektronikában, közvetlen a V+ után, van egy D6SA bizti. A kimeneten, már csak 8,4 V-ot mérek. Ezt is az elektronika vezérli?
(#) antiktelefon válasza suszitibi hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
(#) suszitibi válasza antiktelefon hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Köszönöm, tehát figyeli az ellenállás értékét. Hol van ez az ellenállás? Gondolom, a csatlakozóban. Az a helyzet, hogy a gyári csatlakozót használom. A kábel egy ér + árnyékolás, tehát mindenképp a csatlakozóban kell legyen. Ha igen, akkor miért nem megy mégsem?
(#) suszitibi hozzászólása Máj 1, 2020 /
 
Sziasztok
Ma megpróbáltam az akkupakk + kimenetét közvetlen az aksi csatlakozó pozitívra kötni, kikerülve a chipet és biztit. Egy pillanatra bekapcsol, majd ki. Nem gond, veszek új akkut, nem kísérletezek. A cellák úgy is kellenek a készülő harmonikába. Viszont egy power bankot jó lenne összedobni, de egyenlőre a saját töltőn kívül mással nem megy. A gyári töltő csatlakozóját használom. Erre esetleg tudna valaki megoldást?
(#) gerenk hozzászólása Nov 10, 2020 /
 
Sziasztok!
Lenovó G560 akkupakk ( 10,8 V 4400mAh 3x2 cella L09S6Y02 )csatlakozó 5+2 pin a
jelöléseit és a rajta mérhető feszültségeket keresném. Szétbontottam szerencsére nem sérült a háza.
Az akkukat a gép teljesen magára hagyta lemerült cellánként 1 V környékére. A cellák jók a töltést veszik de hiába fogom feltölteni a gép ugyan fog működni amíg az akku le nem merül de nem fogja tölteni, és nem is fogja megvédeni a mély kisütéstől. Keresem a megoldást hogy tudnám külsőleg tölteni de nem tudom a csatlakozón melyik kivezetés mire szolgál.Labortápról töltöm áram és feszültség korlát beállítva. Szeretnék egy külső balanszeres töltő áramkört használni mert a laptop áramkörét a memória chip átírása nélkül nem tudom alkalmazni.
(#) Epu2 válasza gerenk hozzászólására (») Nov 10, 2020 /
 
Nem biztos, hogy ilyen egyszerű. Az egyik laposomba, még meg volt a feszültség, de úgy döntött nem tölt. Külsőleg feltöltöttam, de akkor sem volt hajlandó tudomást venni róla.
(#) uniman válasza gerenk hozzászólására (») Nov 11, 2020 / 1
 
Idézet:
„a laptop áramkörét a memória chip átírása nélkül nem tudom alkalmazni”

Ugyanez igaz az akkupakk power management IC-jére: a chip átírása nélkül nem lesz újra használható.
(#) gerenk válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Közben rájöttem hiába töltöttem fel nem használja és nem is tölti. A power kontroller rajzát megtaláltam OZ8602 battery charge controller ic. felelős a töltésért. A akkucsatlakozó rajza is megvan, 1, 2 a +battery 7, 8 a GND. Sajnos az ic-vel közelebbről adatlap hiányában nem tudtam ismerkedni egy képet találtam csak róla az applikáció sem látható jól.
(#) uniman válasza gerenk hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Ha szétszedted az akkupakkot, akkor talán láttad is az ott lapuló IC-t. Mi a típusszáma?
(#) gerenk válasza uniman hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
A szokásos bq8050
(#) uniman válasza gerenk hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Nos, azt az IC-t kéne meghekkelned, hogy "mondja" azt az alaplapnak, hogy minden rendben. Már beleíródott a memóriájába, hogy "game over", azaz a cellák feszültségei 1x már a kritikus szint alá csökkentek, ezért bal-, életveszélyes lehet a további töltése/használata az akkupakknak.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2020
(#) gerenk válasza uniman hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Pontosan így van a kontroller MOS-FET -ket vezérel és nem engedi se tölteni se használni az akkut. Szerinte életveszélyes szerintem meg meg kell élni az akkugyártóknak is. Sok más akkupakkot használó készülék van amelyikben nincs csak töltésvezérlő és balansz áramkör mégis jól megvannak. Ez nagy üzlet számítógép nyomtató mindenkinek van.
(#) gerenk válasza uniman hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Kérdezem miért csökkentek a cellák a kritikus 3 V szint alá? Azért van benne a védelem a túltöltés és lemerülés ellen hogy ilyen ne forduljon elő.
(#) gerenk válasza uniman hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
De meg is válaszolom, számolja a töltési kisütési ciklusokat és utána magára hagyja az akkupakkot a laptop. Hagyja hogy fullra lemerüljön, pedig tudja hogy ez az akku végét jelenti.
(#) uniman válasza gerenk hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Zsír új akkut (Compaq) is sikerült egy ismerősömnek leamortizálnia...a töltő hibás volt, az akku nem lett feltöltve, hanem el lett téve a szekrénybe minimális töltöttséggel. Aztán mikor újra előkerült, már "rossz" volt. Gondolom az akku elektronikája "leszívta" a cellákat.
(#) erbe válasza uniman hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Több éve "szekrényben tartott" notebook akkuját (hármat is) feltöltöttem felnyitva cellánként 3,8 V-ig, utána gépbe rakva tölti, használja már több hónapja.
(#) gerenk válasza uniman hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Erről beszélek, a laptop akku nem marad 3 V-on, amikor szétszedtem minden cella 1 V körül volt de egyformán és tökéletesen fel tudtam tölteni 0,5 A állandó árammal 4,2 V-ig cellánként a hőmérsékletük is egyforma volt. Csak éppen nem fogadja a laptop hiába jó, de tehetsz bele vadonat újat azt sem ismeri el. A memóriát kellene átírni de azt nem sokan tudják.
(#) BI-AMP hozzászólása Jan 3, 2021 /
 
Sziasztok! Van egy HP6715B típusú laptopom amiben már rég tönkre ment az aksi. Szeretném felújítani, kicserélni a cellákat benne nagyobb kapacitásúra. Azt szeretném tudni, hogy ez simán megy csak kicserélem a cellákat és kész, vagy kell valamit programozni is?
(#) gerenk válasza BI-AMP hozzászólására (») Jan 3, 2021 /
 
Ez nem így működik, olvass vissza mindent megtudsz
(#) BI-AMP válasza gerenk hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Vissza olvastam. Akkor lényegében az van ha egy cellát kiveszek egyből letilt a vezérlő és utána ha vissza rakom akkor már nem fog tölteni?
(#) pipi válasza BI-AMP hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Így van, utána szoftveresen kellene a vezérlőt visszaokosítani, de a spéci szoftver nem elérhető mezei felhasználónak.
(#) Laca13 hozzászólása Feb 1, 2021 /
 
Sziasztok!
Van egy Acer Aspire ES1-531 laptopom, aminek felpuffadt az aksija, bár még működött. Rendeltem hozzá új aksit, természetesen Ebay-ról, mivel a hatvanezres laptopba nem szándékoztam huszonötezerért akkumulátort venni. Szóval az eladó és a listája és típusjelzése szerint a laptopomba való akkumulátort, a laptop nem fogadta el. Minden a neten megtalálható resetelési módot megpróbáltam, de bár az akkumlátorról működött, viszont tölteni nem volt hajlandó. Csak a narancssárga töltésjelző villogott folyamatosan. Megpróbáltam teljesen lemeríteni is, hátha akkor elfogadja, de nem. Végső próbálkozásom az volt, hogy szétszedtem mindkettőt és kicseréltem a cellákat, de az elektronika maradt. Most az van, hogy szépen feltölti, használni is lehet, két és fél, három órát, viszont az elhasználódottsági szintje megmaradt a réginek, mivel az Epromot nem tudtam törölni. Szerintetek lehet azzal valamit kezdeni, vagy csak használjam? Egyébkén hibátlan, sem töltésnél, sem használatnál nem melegszik.
Üdv
Laca13
(#) kala1982a hozzászólása Máj 5, 2021 /
 
Sziasztok, Asus F751M típusú laptop, "beépített" akkumulátor celláit cseréltem. Csere után win10 azt mondja , hogy 100%-ig fel van töltve, viszont ha kihúzom a töltőcsatlakozóját kikapcsol, mintha nem is lenne benne akksi. Az akkumulátor elektronikájával lehet valami baj? Mit lehet ilynekor tenni? A cellák egyébként egy Acer laptopból valók, méretre, feszültségre megegyeznek.
(#) pipi válasza kala1982a hozzászólására (») Máj 5, 2021 /
 
A noti akku elektrronikák le szoktak halni, ha akkucserekor az elektronikáról a cellákat leválasztod.
Resetelni kéne az elektronikát, na de ilyen sw nem forog közkézen...
(#) GPeti1977 hozzászólása Máj 6, 2021 /
 
Van egy régebbi Acer Aspire 1500 laptopom aminek tönkrementek az akkumulátorai, sajnos úgy szedtem szét hogy biztos nullázódott a BMS áramkör. Lehetséges az hogy a 4S3P akkut egyszerűen csak rákötöm értelemszerűen a B+, B- lábra, a BT lábat pedig összekötöm ellenállással a B+ lábbal (precharge). 4S2P akkut tennék bele a kimaradt helyre pedig egy mezei BMS áramkört, van még két láb ami valami I2C vagy SMbus lehet, de így ha nem tud kommunikálni a laptoppal, akkor el fog indulni?
Az akku processzora nem engedélyezi egyébként eredetileg a BQ2931 BMS IC-t, ami egy másik I2C buszon van egy 24C01 EEPROM-mal.
(#) Walterd hozzászólása Dec 3, 2021 /
 
Szevasztok. Egy régebbi, de még jól működő HP laptop teljesen halott akkujában szerettem volna kicserélni a cellákat. Pontosabban ki is cseréltem, de tudatlanságom miatt leforrasztottam és ezel végleg használhatatlanná tettem a BMS-t. Eredetileg 3X2 cella volt sorbakötve. (11,1V)
Az akku tokozását sikerült jó allapotban szétszednem ezért tudnék beleépíteni egy új akkusort 3 cella sorbakötésével, és egy új 3S BMS-el. A régi, pontosabban az eredeti BMS-ről csak a csatlakozót használnám A csalakozón csak a V+ és V- pólusokat kötném be. Az órajel, és más csatlakozási pontok üresen maradnak. Kérdésem, hogy működne-e ezzel a megoldással a laptop?
Pontosabban: ha a laptop akkumlátort fogadó (+ és -) kapcsaira 11,1 V-ot adok, akkor működik-e a gép?
(#) szsrobert válasza Walterd hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Betápra akkut kötve nem működik?
(#) Epu2 válasza szsrobert hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Ehhez kapcsolódik az ötletem. A laposba vagy kétbemenetű, vagy két tápegységnem kell lennie. Hálózatról akár 21V-os és ugyanakkor akkuról 11V. Ennyi erővel a hálózati bemeneten mennie kell 6 cellával. Kérdés, mennyi a maximum.
(#) gerenk válasza Walterd hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Nem fog működni, nem ismeri el jónak programozni kellene a laptop és az akku memóriákat
Következő: »»   24 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem