Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autórádió (fejegység) problémák, kérdések, válaszok
Lapozás: OK   186 / 207
(#) Inhouse válasza Lanselott hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Ez nem így működik, ezek az olcsó MP3/BT modulok nem kommunikálnak a rádióddal. Van egy AUX (vonal, sima sztereó analóg) kimenetük, kell hozzá egy ilyen bemenet. Ha a tieden volt AUX, akkor mókolni kellett. Vagy a tuner AM bemenetét szoktuk erre felhasználni, vagy lehet pl. a kazetta, vagy rádió vonal részét. A kazettánál van olyan kapcsoló, amit átbillentve átvált erre a rádió. A CD-nél ilyened nem lesz, mert az egy dolog, hogy benne van a CD fizikailag, azt felpörgetve megvizsgálja és elindítja, ilyenkor él a vonal része. Ezt úgy lehet kihasználni, hogy ide beköti az MP3-as paneled kimenetét vagy megszakítva az eredetit, vagy ellenállásokkal párhuzamosan. Ilyen esetben, hogy ne szóljon a CD is meg az MP3-as panel is egyszerre (összekevert jel), egy spec CD kell (de nem aktivál semmit), amin csend van. Ilyen valószínűleg le lehet tölteni a netről, de te is készíthetsz. Pl. az Audacity nevű programmal generálsz csend WAV-et és abból írod a CD-t. Ezt berakod és elindul, belőel nem jön hang, de a mester által rámókolt MP3-asból viszont igen. Nem mondta ezt el neked? Úgy vetted át, hogy nem is működött?
A hátsó ISO csatlakozó rész az AUX-al csak CD tárnál él, ahhoz kell egy elektronika, hogy AUX lehessen belőle tár nélkül. Legalábbis legtöbbször így van.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2020
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Mármint, ha nem volt elérhető AUX, akkor kellett mókolni...
Meg a tuner AM kimenetét...
belőel=ebből
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2020
(#) Lanselott válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 2, 2020 /
 
Pontosan,mármint úgy hoztam el az autót,hogy a beépitett panel működött,olyan értelemben,hogy bekapcsol és reagál a távirányitóra,csak pont a rádió nem "látja" nem kap tőle hangot.....Szivességből vállalta el,soron kivül,és szombaton este voltam érte....Azt mondta utána néz a problémának,mert igy még nem szivatta meg rádió,de azóta csend van,nem jelentkezik....Igy megpróbáltam magam utánanézni,mi lehet a gond. Mellékeltem a Yutube linket,ott látható avideó amire utaltam. Ott a srác azt csinálja amit elmondtam.Jó annyi különbséggel,hogy nem panelt köt rá hanme sima mezei aljzatot.Blaupunkt AUX-in
(#) Inhouse válasza Lanselott hozzászólására (») Nov 3, 2020 /
 
Ugyanaz van a videóban, amit elmondtam. El vagy tévedve. Ez az olcsó MP3/BT panel nem kommunikál semmivel, sem a rádió nem teszi ezt. Ez egy sima vonal bemenet mókolás. A videóban a srác azt az utat választja, hogy megszakítja a CD bemenetet és oda köti. Ez egy sima analóg jel rész. Először a végfok környékén keresgél, de ott kimaradna a rádió hangerő szabályzása, hangszíne, fader, balance. Ezért megkeresi azt az IC-t, amin keresztül megy az összes analóg jel (bemenet választó, hangszín, minden ebben van) és ott leforrasztja a CD-hez tartozó 2 csatoló kondit (bal és jobb oldal) és oda köt egy külső bemenetet. Így mindegy milyen CD-t rak, be, csak induljon el a lejátszás, aktív lesz a bemenet és a külső jel fog szólni. Ennél talán mégis jobb, ha megmarad a CD is, ha csak párhuzamosan van kötve 2 ellenálláson keresztül a két jel (ilyenkor kell egy csendet tartalmazó audio CD). Vagy átkapcsolható, hogy melyik szóljon, ekkor mindegy milyen audio CD-t raksz bele. DE audio CD nélkül biztosan nem fog szólni, mert a bemenet csak akkor él, ha a lemez lejátszása elindult.
Innen nem látszik, hogy a te embered meddig jutott. 12V-ot adott a panelednek, mert az működik. Hogy utána mit csinált még, az kérdés. Nem mondott neked erről semmit? Hogyan fogod tudni használni? Nem beszélt egy csend CD-ről, vagy arról, hogy egy CD mindenképpen kell bele?
Ha csak hátul rákötötte a CD tár audio bemenetére, akkor az magától nem fog megszólalni, csak, ha üzemel a CD tár, vagy egy azt kiváltó emulátor. Hiszen pont ez volt a gondod, hogy nincs AUX. Ha ez egy működő bemenet lett volna, akkor minek kellett a szakember?
Rakj már fel egy képet a rádiódról, hogy látszódjon a szakembered mit is csinált!
(#) robi1130 hozzászólása Nov 3, 2020 1 /
 
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem, vettem egy 2 dines kinai fejegységet beszereltem a renault lagunába, de kép van hang nincs. Mi lehet a probléma?

Mod: Kérjük, hogy értelmes és érthető mondatok formájában írj a fórumunkra.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) Lanselott válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Már értem. Pontosan az van amit leirtál! A szaki a rádió hátulján levő ,ezek szerint CD tár bemenetét tette aktivvá,oda cinezett be 2 drótot. Tápnak pedig nem 12V adott neki,hanem ellenállásokkal levette 5 V ra,mert szerinte ezek a panelok nem birják a 12v-ot.
A történetben az a gáz,hogy az eredeti CD nyilásnál vágott egy szélesebb részt,és oda épitette be a panelt. Igy most csak akkor tudok bármi CD-t betenni ha szétszedem a rádiót....
Rákerstem az emulátorra,látom ez nem si egyszerű,mert tipusfüggő és nem is olcsó cucc.
Be kell ismernem ezt megszivtam,a legegyszerűbb ha veszek egy másik gyári rádiót,beteszem és maradok a seggemen
A képen amit most mellékeltem látszik,pontosan ugyanilyen rádió van az autómban. Talán látszik a tetején a kapcsolási rajz is. Jobbról az alsó ugye az Euro csatlakozó,felette is van egy az mivel elvileg 3 dologra való,gyárialag 3 szinű és szét is pattintható. Ezek közül a képen a jobb szélső bemenetnek megfelelő sárgét kötötte be....Azt mondta ott irja,hogy audio in...De ezek szerint ez a CD táré,és nem megyek vele semmire....
(#) Inhouse válasza Lanselott hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Idézet:
„A beszerelést végül egy hozzáértő személy végezte,tehát nem lett barmolva.”
Ez rész most már igencsak kezd megdőlni...
Küldj már egy képet arról, hogy mit művelt ez az ember!
Ezt a panelt ki kellett volna rakni valahova, ahol nem zavar, de eléred. Kialakítani egy AUX-ot a rádiódón és szólt volna minden, mint eddig + az MP3 és a Bluetooth is működött volna. Szétvágta az elejét?!
Ezek a panelek 12V-osak, belül tartalmaznak egy 7805-öt, megoldják maguknak az 5V-ot. Egy ilyen készüléknek nem lehet 5V-ot beállítani ellenállásokkal, mert változik a 12V is (10-14,4V) és az áramfelvétele is.
Ha ugyanolyan a rádiód, mint a videóban, akkor ott a megoldás. Nem muszáj megszakítani, elég ráforrasztani párhuzamosan 1-1 ellenálláson keresztül, meg a csend CD.
Biztos van rádió, ahol egyszerűen életre kelthető a külső AUX, de az a ritkább.
(#) tothbela válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Nekem is volt ilyem modulom egy magnós egységhez szerelve. Ott a hamutartó fiókba szépen fúrkálás nélkül befért. Úgy sem dohányzok. A magnó korrekciós erősítőjének kimenetén a csatoló kondenzátorok egyik lábai lettek kiemelve, amire egy sztereó 3,5-ös jack kábel lett forrasztva. Ez lett a külső bemenet. A magnó motorjáról lekötöttem a vezetékeket, majd egy DC/DC izolátor keresztül egy dugasztáp csatlakozóra vezettem. Tehát ott volt a hamutartó helyén az izolált táp, meg a sztereó jack. Ezeket egy sima kazetta behelyezése aktiválta, ami persze nem forgott. A mókolást néhány forrasztással vissza lehetett volna állítani eredeti állapotba.
(#) Inhouse válasza tothbela hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
És ez így rendben is van. Akár az izolált tápot is megspórolhattad volna.
Kár, hogy nem hozzád vitte...sokkal jobban járt volna.
(#) Lanselott válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Jó,hogy teljes legyen a kép,ha hazaérek kiszerelem és csinálok képet az elejéről is,meg arról is mit hova kötött a "szaki" hogy tisztán lássak már mindent.....Addig is köszönöm a segitséget,már csak azt az 5000 sajnálom amit kifizettem neki
(#) pucuka válasza Lanselott hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Ne sajnáld, Ő tudta hova kell "ütni a kalapáccsal", de Te nem. Mostmár tudod, = tanulópénz.
(#) Lanselott válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Az igért képek.
Sorrendben,a rádió most elölnézetből,a rádión levő gyári kötési rajz,a kötési rajzon a bal szélen mutat kimenetet-a 3. képen az van,hogy oda kötötte,a negyediken pedig az hogy hogyan.
Ha jól értem akkor ez a CD-tár bemenete,és azért nem ad hangot a rendszerbe. Esetleg van valami mód,hogy meg lehessen oldani?
(#) Inhouse válasza Lanselott hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Idézet:
„Esetleg van valami mód,hogy meg lehessen oldani?”

Ne viccelj, végig erről írtam...
A videódban levő IC úgy néz ki hiányzik a te paneledről...bár a 2 csatoló kondi, mintha ott lenne. Szerintem neked ez nem fog menni, viszont a mesterekkel is hadilábon állsz.
Hol lehetnek az "5V-ot beállító" ellenállások?
Elsőre lehet jó lenne kivenni és valami matricával szalonképessé tenni a CD nyílást.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2020
(#) Lanselott válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Az már felejtős...A szaki műanyag ragasztópisztollyal ragasztotta be...Igy két megoldásban gondolkodok.
Vagy veszek bontóban egy ugyanilyen rádiót és kezdődik elölről az egész....vagy ha ezt valahogy meglehet csinálni,akkor megcsinálom. Esetleg harmadik lehetőség,hogy venni egy olcsóbb multimédiás készüléket,de attól kicsit tartok..drágát meg ebbe az autóba nem éri meg betenni
Ja igen az ellenállások,úgy néz ki azok időközben felszivódtak,csak a duma maradt....
(#) Inhouse válasza Lanselott hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
A melegragasztó nem epoxit gyanta, kibontható. Szép nem lesz már, de működhet. Beszéltetek ilyenről, hogy a CD nem fog kelleni és vágja szét nyugodtan? Elképesztő, még mindig nem térek magamhoz...
A gond a továbbiakban van, hogy szerintem te egyedül nem fogod tudni bekötni, amúgy nem lenne vészes egy kis gyakorlattal.
(#) Lanselott válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Igen ő mondta,hogy a CD úgysem kell,oda be lehet tenni....
Szóval ha nekem nem menne,akkor marad az,hogy veszek egy másik ilyen rádiót és annyi....Ahogy valaki irta,megfizettem a tanulópénzt.
(#) Inhouse válasza Lanselott hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Azért ilyen könnyen ne add fel! Milyen műszereid vannak? Kis segítséggel lehet, hogy megoldható. Ki kéne bányásznod a gány részt, és megpróbálni, hogy a CD üzemel-e? Aztán megyünk tovább.
(#) Lanselott válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Hmm,multiméter,nem gagyi Kinai hanem normálisabb,de egyszerűbb ha irod mi kellene,én meg mondom van e vagy sem
A CD része szerintem dolgozik,csak annyi a gubanc,hogy ez a "szaki" mikor kiszedte,mert a beépités drótjai alatta mennek,nos a valamikor volt 4 csavart nem tette vissza. Mondhatni szerencse,hogy azóta garázsban állt az autó,mert egy nagyobb kátyúnál elmozdulhatott volna és rövidre zár valamit.
Igy jobbnak láttam a rádiót kivenni teljesen.
(#) Inhouse válasza Lanselott hozzászólására (») Nov 5, 2020 / 1
 
A hobbielektronikát gyakorlók ismérve, hogy szinte mindent elraknak. A csavarok is ilyenek. Bármit szedek szét, a csavarok mennek egy dobozba. Olyan csavarok is vannak köztük, amiket nem is lehet kapni.
Valami M3-as csavarok lehetnek, azok pótolhatóak. Nagyon félreismerted ezt a te embered!
Van egy aktív PC-s hangszóród? Azt lehetne hangkeresőnek használni szkóp helyett, ha az nincs. Ha van megfelelő 12V-os tápod, akkor tudsz szobában is dolgozni. Ha nincs, akkor az autó marad, hűvös van. Ha bent dolgozol, akkor a hangkártyád is használhatod, egy audio programmal. Forrasztópákád van?
1. Nagyjából helyre kellene állítani az eredeti állapotot, amennyire lehet.
2. Megkeresni a CD analóg hang pontjait még a balance/fader/hangszín IC előtt.
3. Az MP3/BT panelt beépíteni valahova az autóba.
4. Összekötni őket.
5. Csend CD-t írni
6. Jól megérdemelten hallgatni a saját munkád gyümölcsét.
Kellene erről az MP3/BT panelről pár jó minőségű, közeli kép, mert sajnos létezik belőlük totál mono, de úgy, hogy még a rajta levő AUX is rövidzár a bal és a jobb oldal között.
(#) Joe_001 válasza Lanselott hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Szia!
Bocs, hogy belekotyélok, azok jó eséllyel m3-tól kisebb, de metrikus csavarok. M 2,5, M2.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2020
(#) Lanselott válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Na sorba veszem.
Először is nem szimpla csavarok vannak-vagyis voltak a rádióban hanem kb 3-as de torx vagy minek hivják,olyan mint az imbusz csak 6 ágú...
Van aktiv PV-s hangszóró is,meg táp is
Van forrasztó páka és pisztoly is. Egyenlőre a CD-ről van képem,kipróbáltam,hibátlanul dolgozik.
Ezt a panelt holnap tudom kiszedni,mert amig nem szedem ki,addig nem tudok képet sem csinálni,úgy beragasztotta.....Annak a penelnek a mostani bekötéseit hol vágjam el,vagy hagyjam egyenlőre ahogy van? Mert valahogy ki kell szednem.....
(#) Inhouse válasza Lanselott hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
A feje mindegy, a lényeg az átmérő, a hossz és a menetemelkedés. Biztosan pótolható, ha nem M3, hanem kisebb, akkor is. Max. csillagfejű lesz, na bumm!
A panelra csatlakozóval mennek a vezetékek. De a másik végüket úgyis le kell majd venni, mivel nem ide lesz "beépítve".
(#) Lanselott válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 6, 2020 /
 
Értem,délután kiszedem,és csinálok képet,most melóra kell mennem.....
(#) Lanselott válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 6, 2020 /
 
Tessék,itt a képek. Mire kitudtam szedni az előlapja,ami műanyag leesett,de úgy láttam a többi sértetlenül megúszta....Minden oldalról csináltam képet,és próbáltam elég nagy felbontásban feltenni,ha kell még valami,tudok részletet is féynképezni....
(#) Inhouse válasza Lanselott hozzászólására (») Nov 7, 2020 /
 
Ahogy látom, ennek egy 3. verzió a belseje, de úgy néz ki, hogy sztereó. Az előlapját vissza tudod rakni?
Be kéne rakni egy audio CD-t, amin van zene. Kellene egy kis fülelő, pl. egy aktív PC hangszóró pár. Annak a bemenetét kellene megoldani, hogy hallgatózhass vele. A Jackdugó testje megy a rádió fém házára, és az egyik meleg pontot kellene hozzáérinteni a videóban látható IC (helye) melletti kis SMD csatolókondik egyik végéhez (a képen a nyíl oda mutat). Ha meghallod a CD-ről a zenét, akkor már előrébb vagyunk. Ha tápról adsz áramot a rádiónak, akkor kellene egy ISO csatlakozó pár hozzá, vagy vékony lány saru 3 db, esetleg olyan mérőzsinór, aminek befér a vége és rá tudod csíptetni a sarukra. A táp jó lenne, ha stabil lenne, a sima trafósok akár 16-20V-ot is leadhatnak terheletlenül.

A kép szerinti kondenzátorokon multiméterrel megméred a rádió bekapcsolt állapotában, hogy testhez képest DCV 20V állásban mekkora feszültség mérhető mindkét oldalukon, nem kell szóljon semmi. A videó alapján az egyik oldalon 2,5VDV lesz, a másikon semmi.
A kép szerinti kondenzátor, nyíl felőli oldalán ami van, aszerint jelöld meg a kondi párját a másik oldalon. Ez azért kell, mert a fickó csak az egyik oldalt mutatta meg a másikat már nem.
Ezekre a pontokra lehetne bekötni az MP3/BT panel kimeneteit, mondjuk soros 1kohm-okon keresztül. Ehhez kell majd a csend CD. Ha az van bent, mehet az MP3, ha kikapcsolod a panelt, akkor mehet az audio CD. Ha csak gyújtásról megy a rádiód, akkor a panel testje értelemszerűen testre, a +12V része meg az ISO csatlakozó gyújtás szálra. Ezek valószínűleg most is oda vannak kötve, jegyezd meg!
Óvatosan bekapcsolt állapotban a méréssel, nehogy rövidre zárj valamit! A CD mechanika se essen bele! A forrasztást majd áramtalanított állapotban csináld! Előtte még egyeztetünk, legyenek meg a mérések.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2020

rádió4.jpg
    
(#) Lanselott válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 7, 2020 /
 
Nos,ma egy hosszabb úton voltam,ezért csak most reagálok. Mivel belenyomtam az autóba kb 700 Km-t volt időm gondolkodni.
Tápom csak sima trafós van,amiről irtad nem ideális. Valamint reggel indulás előtt összeraktam a rádiót,és betettem,érdekelt a CD hogyan teljesit. Kiderült sehogyan,eredeti lemezt tettem be,az első szám feléig játszotta le,majd elkezdett valami fütyülő-zörgő hangot adni...Ki is vettem.
Egy másik használt,tipusazonos rádió,megnéztem a neten a bontókban, kb 15000,persze állapot függő és arra se nincs garancia,hogy mindene tökéletesen működik....Ezért arra a döntésre jutottam,hogy megköszönöm a segitséget,de nem kinlódok azzal,mert ahogy néztem 50000 körül már lehet venni tűrhető minőségű multimédiát-mirror link funkcióval stb....Addig meg elhallgatom ezt,a rádió része teljesen működőképes.
A munkahelyemen most lesz kb 2 hónap hajtás,ez amit leirtál,nekem igen időigényes,nem rutinból csinálnám,vagyis egyébként is csak újév után tudnák vele bibelődni.
Úgy érzem ez azért kellett,tudjam mikor kell valamit elengedni és más megoldás után nézni....
(#) mraulajos hozzászólása Nov 11, 2020 /
 
Hali!
Van egy (szinte új) autórádióm. Nincs rajta AUX bemenet. Lehetséges e ennek a kiépítése?
(#) Ronin válasza mraulajos hozzászólására (») Nov 11, 2020 /
 
Amiben erősítő van, ott szinte mindig lehetséges. A hangszínszabályzó professzor előtt el el vágni a bemenetet, és esetedben egy kapcsolót kell kivezetni ahol hozzáférsz. Persze lehet relével is.
(#) mraulajos válasza Ronin hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Köszönöm! Majd, - rakok fel képet a panelról.
(#) mraulajos hozzászólása Nov 12, 2020 /
 
Hali!
Az ígért képek. Várom a további tanácsokat, javaslatokat.
Következő: »»   186 / 207
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem