Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés
 
Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   67 / 71
(#) bbb válasza stage69 hozzászólására (») Szept 25, 2020 /
 
Ha nem csak levélnehezéknek kell, akkor az 1-2 pontot felejtsd el nagyon gyorsan. A 3-as pont "hozzáértő foglalkozzon vele" a legbiztosabb megoldás. A különböző cégek különböző áron dolgoznak én annakidején a bit bt-hez vittem a lemezem, baráti volt az árképzés ingyenes felmérés után (ha nem bontod meg a lemezt).
(#) Burt hozzászólása Szept 29, 2020 /
 
Sziasztok! Tanácsot és megoldást keresek külső vinyó ügyben,de ne kövezzetek meg hogy nem duplikáltam a tartalmat. Adott lenne egy WD My Passport 2TB külső 2,5 vinyó ami minden fizikai behatás és sűrű használat nélkül egyszer csak nem ismeri fel a gép. Rádugom a laptopra elkezd villogni a led, forog a vinyo, de nem pörög fel ahogy szokott, nagy nehezen,többszöri próbálkozásra előjön a feloldás lehetősége, de ez sem mindig, beütöm a kódot és onnantól kezdve, lefagy és csak villog továbbra a led, pörög és semmi, nem látja a tartalmat . nem esett le és nagyon ritkán volt használva. több laptopról is volt próbálva és a kábel is lett cserélve. Esetleg átalakítani satásra vagy valami más lehetőség hogy a tartalmat le tudjam menteni?
Az lenne a kérdés hogy tudtok e ebben segíteni vagy kuka a dolog?!
Köszönettel a türelmeteket..
(#) antikzsolt válasza Burt hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Ha jól sejtem adapteres. Lehet táphiba is. Érdemes lenen asztaliban kipróbálni. A gép menjen mikor be van dugva. Mert lehet nyögvenyelős lesz az indulás.
(#) pittti válasza Burt hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Mivel ez nem külső tápos merevlemez, ezért a táphiba kilőve - USB kábelt pedig cseréltél, és több gépen is megpróbáltad, ezért biztosan a készülék romlott el.
Mivel a drive dolgozik, ezért az elektronika sem lehet hibás.

Ezeknek a WD-knek két komoly gondja szokott lenni:
1, az SA területen valamelyik firmware modul sérült.
2, megadta magát a drive fejszerelvénye.

Otthoni körülmények között egyikkel sem lehet boldogulni - a firmware javításához, újraírásához speciális (és ezért igen drága) célhardver szükséges. A fejszerelvény cseréje pedig csak szűrt levegőjű, úgynevezett tisztatérben lehetséges (ami ugyancsak nem olcsó).

Tehát egy ilyen merevlemeznek a mentési költsége általában hat számjegyű, és nem biztos hogy egyessel kezdődik!
(#) Burt hozzászólása Szept 29, 2020 /
 
Köszönöm itt is a segítséged. Én elektronika hibára gondoltam mert csak folyamatosan egyenlő fordulaton, alapjáraton forog a vinyó....de biztos igazad van....Sajnos...
Én arra gondoltam hogy esetleg próbaképp veszek egy használt ugyan ilyet és átrakom az elektronikát.... mert nekem egy része a nyáknak elszíneződöttnek tűnik. Hátha elindul.....ha már nem lehet sata ként üzemeltetni.
(#) pittti válasza Burt hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Meg lehet csinálni hogy SATA illesztéssel menjen (a lenti képen látható módon egy kis mókolással aránylag könnyen megoldható), de mint írtam ez nem oldja meg a problémádat - sajnos. Az elektronikát pedig átcserélni egy másikra abszolut értelmetlen dolog - nem fog vele működni, csak ha átprogramozod a tiédhez.
(#) Burt hozzászólása Szept 29, 2020 /
 
Értem és köszönöm! Akkor egyenlőre elteszem a fiók aljába
(#) img válasza stage69 hozzászólására (») Okt 6, 2020 / 1
 
Szia!


Úgy látszik, a bárányok hallgatnak.

"Ha rádugom a gépre, akkor felpörög, majd olyan hangot ad, mintha próbálná a kezdő szektorokat megtalálni. Nem kattog, ugrál a fej, nem sípol, csak párszor rápróbál az adatok olvasására. Máshogy nem tudom leírni...2. Mi lehet a hiba? Esetleg a vezérlő elektronika ment tönkre? Ahogy olvastam, cserével sokat nem érnék, viszont mi van akkor, hogy ha van egy ugyan ilyen merevlemezem (mert van...). Érdemes megpróbálni az elektronika cserét, vagy az tényleg csak ront a dolgon?"

Ha azt hallod, hogy felpörgés után kicsit sertepertél, majd abbahagyja de pörög tovább (esetleg még 1-1 fejpozicionálás történik), és a HDSentinel nem jelez attribútum 5 hibát (amikor a túl sok bad sector miatt elfogy a spare terület, így a FW letilt), akkor nagy valószínűséggel a szervizterület adatai sérülhettek, valószínűleg valamelyik overlay: a loader, a head map, a dir modul, esetleg a translator sérülése miatt nem inicializálódik (De ez az inicializálódás nem az az inicializálódás, amire a Windows kérdez rá: nem keverendő össze!). Panel cserével ezeken nem tudsz segíteni. Ha van egy ugyanilyen (De nem csak külsőleg, látszatra, hanem valóban ugyanilyen: ROM, FW, overlays, fejek, preamp, servo, stb.) lemezed, az a hiba okától (mármint, hogy mitől keletkezett szektorhiba az SA területen: fejhiba miatt, vagy a lemez fizikai sérülése miatt, stb.) függően firmware és / vagy fej + preamp donornak jó lehet (viszont ennek a nagy része nincs ráírva, csak szoftveresen olvasható ki, hogy mi van benne). Te magad átszerelni nem fogod tudni, mert laboratóriumi tiszta tér és megfelelő szoftveres háttér szükséges hozzá (a hozzá való tudásról és a gyakorlatról nem beszélve).

"A BIOS is csak annyit lát, hogy létezik a meghajtó, de méretet nem tud kiolvasni, még a SMART adatokat se."

Az operációs rendszer egy USB csatolófelületű HDD esetén a külső rétegként érzékelhető USB felülettel tud kommunikálni és azt olvassa ki, amit az küld neki "bemutatkozásként" beégetett adatként, viszont az USB konverteren túl is kell lennie életnek: ha a lemez belső kommunikációja sérült az MCU előtt vagy mögött, akkor a továbbiakról már nem kap infót.

"Kivettem a házából is, rákötöttem a gépre belsőként, természetesen ugyanez az eredmény. A Windows azt írja, hogy nincs inicializálva a meghajtó...1. Ha inicializálom Windows alatt, akkor az egy új partíciót hoz létre, tehát törli a régit. Van esély, hogy vissza tudom állítani a régi partíciót? Bár szerintem az inicializálással se érek el semmit..."

A legtöbb MyBook és MyPassport típus kikapcsolhatatlanul titkosít hardveresen (Ezért van, hogy a házából kivett, és ezáltal a titkosító chipjéről leválasztott HDD-t a számítógépre direktben csatlakoztatva inicializálatlannak látszik a lemezkezelőben - NE INICIALIZÁLD, ha kellenek róla az adatok!), a WD félreérthető tájékoztatást ad a honlapján erre vonatkozólag: a Smartware-ban megadható jelszó nem a titkosítás aktiválására szolgál, hanem csak a fájlok elérését akadályozza meg, ha viszont nincs megadva jelszó, attól még ugyanúgy működik a titkosítás - ezért terjedt el városi legendaként, hogy nem mindegyik titkosít, ill. kikapcsolható - szóval azokat trükkös visszahozni, de nem lehetetlen: a PC3K már egy ideje támogatja a SED lemezek DEK kulcsos dekódolását.).

"3. Mit tanácsoltok, hogy tudnék annyi időre életet lehelni a meghajtóba, hogy az adatokat lementsem? A különböző cégek 1000-1500 eurós ajánlata kicsit húzós, bár végső esetben vállalható."

A legjobb tanács, amit jelen körülmények közt adhatok, hogy fizesd ki amit kérnek, mert otthoni körülmények közt sehogy, csak rontani tudnál a helyzeten.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2020
(#) img válasza img hozzászólására (») Okt 6, 2020 /
 
Nocsak, nem mutatta a többi hozzászólást.
(#) img válasza Burt hozzászólására (») Okt 6, 2020 /
 
Fel tudod venni értékelhető minőségben a hangját és feltölteni valahova, hogy meghallgathassuk?
(#) stage69 válasza img hozzászólására (») Okt 30, 2020 /
 
Köszönöm a véleményeket, el is felejtettem már a dolgot. Mérési adatok vannak rajta, amik jelenleg nem, és lehet, hogy a későbbiekben sem kellenek. Ha egyszer majd lesz rá keret, akkor kifizetjük.
Már eleve letettem arról, hogy megbuherálom...
(#) virkam hozzászólása Nov 12, 2020 /
 
Sziasztok! Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy tudjátok-e, hogyan lehet egy 3T-s Seagate Barracuda-n (ST3000DM001) firmware update-et csinálni? Illetve ismertek-e olyan céget, ami ezzel foglalkozik?
(#) pittti válasza virkam hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Mindenki meg tudja csinálni akár otthon is, csak a Seagate oldaláról le kell tölteni széria- és modellszám alapján a megfelelőt. Ez egy ISO file lesz, amit CD-re kell írni és arról bootolni.
Ha elindul a frissítő program, követni kell az utasításait.

Majdnem az összes modellhez van fent frissítés.

Neked erre van szükséged...
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2020
(#) virkam válasza pittti hozzászólására (») Nov 13, 2020 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) virkam hozzászólása Nov 16, 2020 /
 
Van egy 3TB-s Seagate Barracudam (ST3000DM001). A motor felpörög, nem kattog, ilyen szempontból tökéletesen működik. Viszont... időbe telik neki, mire megjelenik a Desktopon (van, hogy 20-30 perc is eltelik), írni, másolni is lehet, csak iszonyat lassan végzi ezeket a műveleteket. Gyanítom, hogy a BIOS sérült meg. Mac-et használok, a firmware update-et nem tudom végrehajtani a merevlemezen. Tudtok segíteni, kihez tudnék fordulni ezzel a problémával, sérült BIOS, firmware update (Windows-on) kapcsán?
Előre is köszönöm!
(#) pittti válasza virkam hozzászólására (») Nov 16, 2020 /
 
A PC-fórumon már válaszoltam a kérdésedre, szerintem a firmware frissítés ezen nem segít.
(#) virkam válasza pittti hozzászólására (») Nov 16, 2020 /
 
Köszönöm!
(#) zsa hozzászólása Dec 2, 2020 /
 
Sziasztok. Gyári külső 1tb wd usb-s hdd egyiknapról a másikra belassúlt. Kb 2.5mb/s all olvassa az adatokat, de van mikor felmegy 13mb/s ra is akadozva. 150gb adat kb 4-5 óra mire lemásolja. Formáztam uj particio is meg volt de még mindig lassú. Felület teszt 198 órát ir ki mire végezne ezt azért nem futtattam le végig. Valakinek tanácsa esetleg kábel hiba? Bár szerintem az nem lehet. Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2020
(#) bbb válasza zsa hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Idézet:
„esetleg kábel hiba? Bár szerintem az nem lehet.”
De lehet kábelhiba is. A másolás tempója pedig függ a fájlok méretétől, darabszámától és elhelyezkedésétől is.
(#) zsa válasza bbb hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Értem de gondolom a kábel ha szakadt nem működik a vinyó feltételezem minden szálra szükség van a működéséhez. Egyébként eredeti vastag kábel van hozzá,de próbáltam másikkal rövíd vékonyabbal de azzal is ezt csinálta. File-ok 160mb os / db amit másoltam rá és olvastam vissza . Hd tune sebességtesztre grafikonon 5mb/se allatt jelzi a sebbeséget 500mb adat használata mellett. És a teszt lesem futt 5 perc allatt . Belső hdd nél ez a teszt pár mp vessz igénybe.
(#) bbb válasza zsa hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Ne arra gondolj, hogy szakadt a kábel ilyenkor, hanem arra, hogy olyan mint a mesében - hol érintkezik rendesen, hol nem. Meg persze az ellenállása is meg tud nőni, meg maga az USB port is lehet rossz, meg még sok minden. Külső HDD-nél nem egyszer fordult már elő, hogy ugyan működött a hozzá való kábellel, de nem tudott elég áramot kapni a stabil működéshez és pont ilyen lassulást mutatott, mint amit leírtál. Kábel csere ott megoldott a dolgot, ezért mondom, hogy igen, lehet a kábel is a ludas.
(#) img válasza zsa hozzászólására (») Dec 3, 2020 1 /
 
Szia!

Tipikus WD és Seagate betegség, a haldoklásának (a felhalmozódó instabil / rossz szektoroknak, amiket szorgosan gyűjtöget a firmware és ez lassítja a meghajtót) az első jele a lassulás: egy ilyen meghajtóról folyamatosan legyen biztonsági mentés, mert ha ez a helyzet, akkor a kezdeti sebességcsökkenést követően egyik pillanatról a másikra lassul be olyan szinten, hogy otthoni módszerekkel már nem lehetséges róla a mentés (te már a haladó fázisban vagy). Megfelelő célmegoldással, a gyűjtögető háttérfolyamatok letiltásával a lassulás átmenetileg kiküszöbölhető (ha menteni kellene róla), de attól maga a meghajtó nem javul meg, a továbbiakban sem lesz használható. Amit most tehetsz, hogy beszerzel egy másik meghajtót, a fontos adataidról pedig mindig legyen 2 biztonsági másolatod (tehát összesen 3, földrajzilag különböző helyeken legyenek meg)!
(#) zsa válasza img hozzászólására (») Dec 3, 2020 /
 
Köszönöm . Hd sentinel indításnál infóba 63 hibás szektort jelez, azt irja ez még garaciakörébe hanyagolható, hdd megfelelően működik. Firmware frissítéssel nem orvosolható átmenetileg? Legalább egy hddsentinel felület vizsgálásra?
(#) img válasza zsa hozzászólására (») Dec 4, 2020 /
 
"Firmware frissítéssel nem orvosolható átmenetileg? Legalább egy hddsentinel felület vizsgálásra?"

Röviden: nem.

Bővebben: ugye nem arra gondolsz, amire gondolok, hogy gondolsz?
(#) zsa válasza img hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Akkor ez igy már használhatatlan. Vagy is működik, ha másolok rá 5db 160mb os file-t az első hamar felmegyrá aztán a többit 1000-1200kb/s környékén másolja vagy is belassúl a másolás. De köszönöm az infókat , csak van új dolog ilyen hibával még nem találkoztam.
(#) mikrodigit válasza zsa hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Ez a HDD szerintem is kuka lesz hamarosan. Nézegesd sűrűn a SMART adatokat és ha az 5 -Reallocated Sectors Count növekvő számokat mutat, az a felület fokozódó tönkremenetelére utal. Ez nem visszafordítható, inkább rohamosan nőni fog és a HDD teljesen használhatatlanná válik.
(#) img válasza zsa hozzászólására (») Dec 7, 2020 /
 
Ha a 160 MB-ot 1200 kB/s csúcssebességgel másolja az alapjáraton is indokolatlanul nagyon lassú, hát még, ha abból a tempóból is veszít...Amint korábban is írtam, a végét járja.
(#) zsa válasza img hozzászólására (») Dec 7, 2020 /
 
Köszönöm . Csak azt fúrcsálottam hogy egyiknap még jó
másnap pedig ezt produkálta minden előzmény nélkül. Ilyennel még nem találkoztam.
(#) img válasza zsa hozzászólására (») Dec 23, 2020 / 1
 
Pedig általában így romlanak el a dolgok, hogy az egyik nap még működnek, a másik nap meg már nem.
(#) baloghvl hozzászólása Feb 18, 2021 /
 
Sziasztok!

Hozzám került egy hibás USB-s HDD. Motorja pörög, BIOS látja, a Windows is lát valamit belőle de már nem tud mit kezdeni vele. Kérdezném hogy kidobás előtt érdemes lehet-e valamit megpróbálni vele? Kicsit visszaolvasgattam itt és úgy látom nincs sok remény, de hátha akad valami jó tanács.

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2021
Következő: »»   67 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem