Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   785 / 964
(#) b10up hozzászólása Nov 12, 2020 /
 
Sziasztok,
Kellene készítenem egy 35mm-es sínre szerelhető eszközt, ami teljesen szabványos méretű, csak 5 kismegszakítónyi széles.
Neten kerestem mindenfajta szabványméretet erre, de nem találtam, pontosan csak olyat, amik erősen hiányosak, nekem viszont az összes méretre szükségem van.
Valakinek esetleg van ilyen rajza?
(#) tibibalogh520 válasza b10up hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
(#) b10up válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Igen, ilyenre, viszont erről is hiányzik egy csomó méret. 3D nyomtatással kell elkészítenem majd a gépházat, ezért minden fontos, hogy teljesen szabványos méretű legyen.

meretek.PNG
    
(#) Józsibácsi59 hozzászólása Nov 12, 2020 /
 
Subler nem segítene?
(#) Zsolt 73 válasza b10up hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Szia !

Az anyaga is szabványos lesz, vagy csak a mérete ?
(#) b10up válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Nov 12, 2020 / 1
 
Szia,

csak a mérete, az anyaga az 3D nyomtatóval fog készülni. Igazából egy egyedi fejlesztésű raspberry lesz benne és nem lesz 230V a közelben, csak DIN sínes dobozban lesz.
(#) erbe válasza b10up hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Miért nem veszel egy darabka kalapsínt? 5 egységnyi ~200.-Ft. (2 m 1000-1500.-Ft, helyi üzletekben levágva is kapható)
(#) Horvath65 hozzászólása Nov 15, 2020 /
 
Üdv a csapatnak! Igen divatos manapság a különbözőm formájú lemeztetők. A kérdésem, kell-e villám védelem, mi a helyzet az EPH-val? Szintén a villám védelme érdekel a napelem rendszereknek. Milyen védelem kell, előírás-e egyáltalán? (nem néztem utána) A lakóházakról van itt szó.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2020
(#) CIROKL válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 15, 2020 / 2
 
Na erre kiváncsi lennék én is hogy van e valami szabvány vagy előirás erre , ha jól tudom 10nm feletti fém felületeket eph ra kell kötni
Nálam is a garázs ilyen lemez boritást kapott ez kb80nm ,magamtól egy földelö szondát tettem le arra van jelenleg csak rákötve s kérdés elég ez vagy mit kellene még tenni?.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2020
(#) fulcsii válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 15, 2020 / 1
 
Nincs ilyen előírás az EPH-ra.
A villámvédelem csak bizonyos esetekben előírás, akkor is tervezni kell. Családiházon nem jellemző. Magasság, környezet kérdése.
(#) habazutty válasza b10up hozzászólására (») Nov 15, 2020 /
 
Szia!

Ezek nem jöhetnek szóba: Bővebben: Link

Rengeteg változat létezik, szerintem nem érdemes nyomtatni.
(#) fulcsii válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 15, 2020 /
 
A kégli szép!
(#) b10up válasza habazutty hozzászólására (») Nov 15, 2020 /
 
Szia,

sokszor jók ezek is, illetve raspberryhez is készültek kifejezetten, viszont most elég egyedi előlap kell a cuccnak, ezért lenne jó az mindenképpen nyomtatva. Viszont a linket elmentem, köszi!
(#) pucuka válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 15, 2020 / 2
 
Általában külön villámvédelmi földet szokás alkalmazni, ahogy magadtól is tetted. Társasházaknál is így van. Én nem kötném össze a villámvédelmi földet az EPH -val, mert nem szívesen vinném be a házba a villámot, legalábbis a hatását.
Nem ide tartozik talán, de nagyjából ismerem a nagy adó adótornyok földelési rendszerét (egy telepítéssel kapcsolatos balhéból kifolyólag) ott ugyan össze van kötve az egyszem földeléshez az érintésvédelmi, a híradástechnikai, és a villámvédelmi föld, na de milyen földhöz?
A földelő(hálózat) egy többszáz nm -es bronz vetetőből, több m -es mélységben létrehozott valóságos háló. Azt nem tudom mekkora a földelési ellenállás, de biztos nem ohm nagyságrendű.
Jónak is kell lennie, mert pl. Kékestetőn napi átlagban 8 - 10 villámcsapás éri az antenna rendszert. (energetikus mondta)
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Nov 15, 2020 /
 
Idézet:
„Azt nem tudom mekkora a földelési ellenállás, de biztos nem ohm nagyságrendű.”
Egy időben jártam mérni ezeket. Homokos talajon állított toronynál, nagy szárasságban néha 1.5 Ω is kijött, mint legmagasabb érték.
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Nov 15, 2020 /
 
Kiskőrős TV átjátszó. Cserébe nem túl magas.
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Nov 15, 2020 /
 
Valaha mindenféle fixen telepített híradástechnikai eszköznél előírás volt a háló, a mérete is mindig meg volt adva a telepítési utasításban, amikkel nekem dolgom volt azok néhányszor tíz négyzetméteresek voltak amit össze kellett hegeszteni és az előírt mélységbe le kellett ásni.
(#) Hp41C válasza b10up hozzászólására (») Nov 15, 2020 /
 
Goooooooogle keresőbe beírni: "DIN rail dimensions"
(#) Horvath65 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 15, 2020 / 1
 
Úgy tudom össze kell kötni a villám védelmet az EPH-val. Mint itt a rajzon. Az eredeti kérdésem az volt, hogy van-e előírás a profil lemezes tetők és a napelemek villám védelmére.
(#) pucuka válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 15, 2020 /
 
A szabványossági kérdésekhez nem értek, fulcsi kolléga szerint sincs, viszont vannak tervezési előírások, ha szükséges a villámháritó (inkább villám levezető) készítése. Én csak érintőlegesen, rádióberendezések, és antennái kapcsán ismerem a témát, de ott mindíg különálló villámvédelmi földeket telepítettek. Egyszer balhé is volt a minden földet összekötő elvvel, Villámcsapáskor a csatlakoztatott átviteltechnikai berendezésekben az IC -k megemelték a kalapjukat, pedig ezeknek a berendezéseknek semmi köze a villámvédelemhez.
Logikailag lehet kifogásolható a villámvédelmi föld, és az EPH összekötése, mert egy általános, és előírásoknak megfelelő földelőszonda földelési ellenállása egy villám levezető áramával megterhelve az EPH potenciáljának jelentős megemelkedését okozhatja. Erre pedig semmi szükség nincsen. Ezért én inkább nem kötném össze, pláne ha nincs kötelező szabvány legalábbis fulcsi fórumtárs szerint.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2020
(#) Tomi20 válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 15, 2020 / 1
 
Szia

Napelemnél magukat a paneleket tartó síneket Nekünk EPH-ba kellett kötnünk, gondolom előírás, ami még megmaradt emlékezetemben, hogy a villámhárítótól 30cm-re lehetett legközelebb a napelem.

Ami megint számomra furcsa, tetőre állított árbóc (vas cső) földelendő... Gyakorlatilag egy villám"bevonzót" csinál az ember a háztetőre...
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2020
(#) Horvath65 válasza Tomi20 hozzászólására (») Nov 15, 2020 /
 
Igen, nekem is így van. Gondolom ezért nem is lehet össze kötni a villám levezetőt és az elem tartókat. De, ha belegondolsz 30 vagy 100cm-re legyen a levezető a panelektől, mekkora feszültséget gerjeszthet a paneleken és a fém alkatrészein. Ezért nem értem a két szondát miért ne kellene össze kötni a talajban. Mi van, ha lemez tetőre kerül a napelem? A lemeztető mennyire képes elviselni a és elvezetni a becsapódási helyen a fellépő irdatlan energiát?
(#) pucuka válasza Tomi20 hozzászólására (») Nov 15, 2020 / 1
 
Idézet:
„tetőre állított árbóc (vas cső) földelendő...”

Nem földelendő, be kell kötni a villámvédelmi rendszerbe, ha nincs ki kell építeni a külön földet.
Ez az előírás csak akkor kötelező, ha ez az antenna építmény 6 m -rel magasabb a környezeténél.
Például egy sátortetős házban telepített antenna nagyjából 4 m -re nyúlik a tetőgerinc fölé, elvileg nem kell villámvédelmi föld.
Eldöntendő kérdés, hogy mivel nincs földelve, kicsi az esélye a villámcsapásnak, viszont ha megtörténik, akkor leég a tető.
Ha készítesz villámvédelmi földet, a villámcsapás veszélye nagy, viszont a jó vonalvezetés, megfelelő földelő ellenállás esetén a villám nagy eséllyel levezetődik, és nem ég le a házad.
Villámcsapásnál csak esély van, abszolút biztonság nem létezik, előfordult már, hogy rendesen kiépített villámháritó rendszer mellett 30 m -re csapott a villám, a puszta földbe.
(#) Tomi20 válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 15, 2020 / 1
 
Nem értem azt sem, hogy miért kell EPH-ra minden napelem panel potenciálját hozni, csak egy hordozó keret az. Nem értek ennyire a témához, Tőlem hozzáértőbbek reméljük válaszolnak, Engem is érdekelne a válasz.
(#) zolee1209 válasza Tomi20 hozzászólására (») Nov 15, 2020 /
 
Csak egy tipp: Bővebben: Link
(#) Tomi20 válasza zolee1209 hozzászólására (») Nov 15, 2020 /
 
Igen, így már érthető, köszönöm.
(#) elektrorudi válasza pucuka hozzászólására (») Nov 16, 2020 /
 
Idézet:
„Nem földelendő, be kell kötni a villámvédelmi rendszerbe, ha nincs ki kell építeni a külön földet.”
Ez az MSZ 274 szerinti megközelítés. De ez a szabvány már több évtizede nem hatályos. A következő adatokat pedig nem tudom, honnét vetted? Lehet, hogy régen volt ilyen "szabály", de hogy most nincs az biztos.
Olyan szabály van, hogyha a lakóház magassága nem éri el a 10 métert, akkor nem kötelező kiépíteni a villámvédelmet. (de nem idéztem pontosan, ezt senki ne rója a szememre).
Ez tessék elolvasni, akit érdekel:
Bővebben: Link
Megjegyzés: már az is külön vitatéma, hogy honnét kell mérni a gerincmagasságot? Erre is van külön állásfoglalás.
(#) elektrorudi válasza Tomi20 hozzászólására (») Nov 16, 2020 /
 
Ez nem villámvédelmi kérdés, hanem érintésvédelem. Minden nagy kiterjedésű vezető anyagot (fémből készült szerkezetet) egyen potenciálra kell hozni, be kell kötni az EPH-ba. (Nem a szabvány szövegét idéztem (természetesen), de lényeg ez.)
(#) elektrorudi válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 16, 2020 / 1
 
A 30 vagy 100 cm sem pontosan így van. Ez a távolság, a talajtól mért magasságtól függ. Ezt a távolságot nem azért kell betartani, mert feszültséget indukál ("gerjeszt") a tartókban, hanem a veszélyes megközelítési távolság miatt. Konkrétan, ha nincs elegendő távolságban a villámvédelmi rendszertől, akkor áthúzhat a v.v.levezetőből a tartószerkezetbe, és a néhányszor 10 vagy 100 kA áram azon fog lemenni a földbe. A baj az, hogy napelem tartószerkezete nem érintkezik teljes keresztmetszetében a talajjal (merthogy a tetőn van), hanem csak egy viszonylag vékony vezetéken át, ami a villámáram hatására felolvadhat, szétfröccsenhet és felgyújthat valami éghető anyagot, ami a közelében van.
Az általánosan használt lemeztető gyakorlatilag nem képesek a villámáramot felfogni kilyukadás nélkül. Villámvédelmi levezetőnek sem használhatók (általában). Különleges szerelési technológiával esetleg lehet levezetőnek használni, de a kivitelezők úgysem tartják be a leírtakat, ezért senki sem meri megkockáztatni, hogy a lemeztetőt használja (le)vezetőnek.
(#) fulcsii válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 16, 2020 /
 
Hát, már ez sem igaz.
Következő: »»   785 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem