Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   543 / 577
(#) metabo123 hozzászólása Nov 11, 2020 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, hátha akad valakinek elfekvőben Videoton RA6363S rádiós erősítő potmétergomb kettő darab, vagy akár csak a rá való alumínium kupak és hajlandó megválni tőle. Már csak ez az esztétikai hiba gyötri szegényt.
Szó szerint a szemétből mentettem meg, javítottam, rendbe tettem és most szeretném egy retro HiFi állványba tenni (méltó helyére)

Ha esetleg nem jó helyen tettem volna fel a kérdések, kérlek igazítsatok útba.

Előre is köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2020
(#) em hozzászólása Nov 15, 2020 /
 
Az EMV az 1960-as években gyártott vezeték nélküli személyhívót és tervezett tolmácsgépet is. Az egyik 1961-es Rádiótechnikában van róla rövid leírás. Ha valaki ezen kívül tud valamit erről a készülékről, esetleg van a birtokában valamilyen alkatrésze (jellegzetes a piros-fehér burkolatú mobiltelefon méretű hordozható egység) kérem jelezze nekem. A minap sikerült egy üres dobozt kapnom itt valakitől, hátha más is tud valamit. Köszönöm!
(#) bbb válasza metabo123 hozzászólására (») Nov 16, 2020 / 1
 
Szerintem van itt a fórumon pár ember, aki ki tudja neked esztergálni a gombot aluból. Esetleg nagyon hasonló gombokat aliexpress és társai is árulnak, érdemes lehet ott körülnézned.
(#) Fery61 hozzászólása Nov 16, 2020 /
 
Sziasztok!
Orion 331- hez szeretnék skálaüveget.
Ha esetleg tudtok valakit (elérhetőséget),
aki szita eljárással gyárt, nagyon megköszönném.
Korábban 5-10 éve valaki már gyártott nekem.
Őt nem találom.

Köszönöm Szépen!

Üdv.:Feri61
(#) metabo123 válasza bbb hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Szia!
Igazad van, akár esztergáltatni is lehetne ilyet, annál is inkább, mert nehéz találni ilyen gombot, ami ráadásul 4mm-es tengelyre jó lenne.
Van is az ismerősi körömben esztergályos. De azért még feladok az apróba egy "Potmétergombot keresek" hirdetést, hátha nem kell vesződnöm vele.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2020
(#) Solymossi hozzászólása Nov 21, 2020 / 1
 
Sziasztok!
Érdeklődöm, hogy tudtok-e olyan emberről, aki szívesen vállal oktatást régi rádiók szerelésében Székesfehérvár - Budapest környékén, esetleg van-e olyan ismerősötök, aki ilyen emberhez elvezethet, vagy tudtok-e olyan oldalakat, helyeket, ahol lehet találni ilyen illetőt?
Egy Orion 933-as rádiót szeretnék elkezdeni felújítani, de kezdőként nem tudom hogy kell.

Előre is köszönöm! Üdv.: Solymossi L.
(#) em válasza Solymossi hozzászólására (») Nov 21, 2020 / 1
 
Ajánlom aNosztalgia Rádió Egyesület-et. Mindenféle elektroncsöves és tranzisztoros készüléknek akad itt gyűjtője.

Biztosan találsz "nagy öreget" aki szívesen átadja a tudását.
Az egyesület szervezi a nosztalgia börzéket, ahol mindenféle alkatrészt és készüléket lehet csereberélni, vásárolni.
A tagok megkapják az újságot melyben érdekes cikkek olvashatóak a régi rádiókról és egyéb készülékekről. Mostanában voltak cikkek kezdő gyűjtőnek felújítóknak.
A tagok levelezőlistáján gyorsan lehet segítséget kapni, egy készüléket általában órák alatt azonosítanak, ha valakinek alkatrész kell, az is hamar meg szokott oldódni.

Az Egysület nonprofit, az éves tagdíj 5000Ft.
A vezetőség szeretne fiatalítani, megújítani az egyesületet.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2020
(#) gkari válasza Solymossi hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
Az Orion 933 elektronikája szerencsére nem nagyon bonyolult, a mechanika viszont inkább. Ha az elvi alapokkal eléggé tisztában vagy, akkor jöhet a többi, amit jórészt pont e topicban megtalálsz, csak javasolom, hogy türelmesen olvasd végig - hidd el, megéri. Ezzel a témával a Rádiótechnika Évkönyvek is hosszú sorozatban foglalkoznak 1999. - től 2011. - ig. Jó ötlet "em" - é is.
(#) Solymossi válasza em hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Köszönöm szépen a választ, 19 évesen jó hír hogy fiatalabbakat is szívesen fogadnak! Üdv!
(#) Solymossi válasza gkari hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Köszönöm szépen, igen, elég hasznos dolgok vannak itt!
(#) Mazsika hozzászólása Nov 30, 2020 / 2
 
Üdv,

járt nálam egy RFT Oberon rádió, felújításon. Nagy baja nem volt, kapott szervizt (kenés görgőknél, tengelyeknél, stb) tisztítást, leszakadt a tápvezetéke a főkapcsolóról, apróságok voltak még, de alapvetően rendben van a készülék. ( 2 db EL84 végfok, stereo erősítője van.) Ritka szép példány volt, irigyeltem is a gazdáját ...

A másik szerzemény, immáron saját, egy Videoton Badacsony RO3321 órás rádió. Ennek az órája meg volt halva. A halál oka: tengely megszorult. Az óraművet működtető szinkronmotor elég meleg volt, innen jött a gyanú, hogy az lehet a bűnös. A tengelyek speciális ellátást kaptak, és az óramű elindult.

Harmadik tétel, egy eredetileg donornak vásárolt BRG Calypso M8, ebben ékszíj nincs, és itt is nagy gondot okozott a kenés hiánya. Capstan tengely be volt állva, és az előre orsózó tengelyen forgó húzó-orsómenesztőnél is a tengelybe bele volt okonyodva az a ronda barnás zsír, ami megszáradva meggyantásodva megakadályozta a szerkezet forgását. Kapott szén-tetraklorid zsíroldót, majd vékony olajjal kenést. Az akadálymentes forgás letesztelése után a visszafelé orsózás-tekercselés szépen működik, és ha lesz ékszíj, akkor talán működni fog, más nagy komolyabb baja nem látszik. Az EM80 is kiválóan, szép fénnyel működik.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2020
(#) fgyj hozzászólása Dec 4, 2020 /
 
Ha rádiót szeretnél felújítani, ne mindjárt Pacsirtával vagy Beethovennel kezdd! Első lépésként sikeresebb és tanulságosabb lehet egy Néprádió. Ha a csöveken múlik a dolog, teljes csőkészletet hirdetek Néprádióhoz, kipróbált csövekkel. Lásd az apróhirdetések között!
(#) Mazsika hozzászólása Dec 8, 2020 / 2
 
Kislányom a konyhában téblábolva ráesett a szétbontott rádióra és eltört a ferritantenna tartó szerkezetnek a tengelyén forgó része. Ezt a pechet.... egy golyóscsapággyal és egy kis műanyaglappal javítottam. (A golyóscsapágy egy bontott VHS videomagnó fej tengely szerkezetéből származik.)
(#) lacusska válasza Mazsika hozzászólására (») Dec 30, 2020 / 2
 
Kedves Barátom! az M8-hoz valósziÍnüŰleg kaphatsz még szijÍJat a XIV. Thököly uÚt (azt hiszem) 130. szám alatt. Vvan ott egy amatöŐr_bolt, azt hiszem,_csak kedden és csütörtökön van nyitva,. Eegy idősebb uÚr a tulajdonos, azért is niNcsen minden nap nyitva, sok jó dolga van, de hogy nagyon olcsó, azt nem álliÍtom.
hivd fel telefonon, mindent megtalálsz róla a neten. oOtt vettem egy gr szijÍJat kb. 3 hete. Üdvözöl : Dorner László
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2021
Moderátor által szerkesztve
(#) Latya_1 hozzászólása Dec 31, 2020 /
 
Sziasztok!
RA3101 hullámsáv váltó gombai elég vacakok: bizonytalanul, maradnak bent, vagy a leghosszabb ( 2x6 érintkezős) meg bent sem akad, az egyik meg előre kicsúszik.....

Jól látom, hogy van egy bütyök a nyomó rúdján, és abba akad bele a felülről ráfeszülő "reteszelő" lemez? Gondolom ez a bütyök elkopott... Mit lehet vele kezdeni?

Valahol lehet venni kompletten, vagy abból elég kiszedni a nyomórudat, vagy az egészet cserélni kellene ?( bár a ráforrasztott alkatrészek elég macerásak...)

A fényes gombot az elejéről hogyan tudom leszedni a nyomórúdról. Félek ha nagyon erőltetem. és nem ez a módszer- akkor kitépem a kapcsoló belsejét...

A tanácsokat köszi előre is. ja és BUÉK!
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2020
(#) Latya_1 válasza tiko77 hozzászólására (») Dec 31, 2020 / 2
 
Végül is rendeltem egy kész AM transmittert: https://www.ebay.com/itm/Micro-Power-Medium-Wave-Transmitter-Board-....l2649

de annyi felharmónikus van rajta, hogy a bárhova is tekerem a középhullámon, vagy pláne a röviden, millió helyen vehető. meg a végfoka ( minek egy tarnsmitterben...) A osztályú és melegszik mint a csuda. Szóval neki kell látni egy kicsit variálni vele....

Azóta meg kitaláltam, hogy gyerekkorom otthoni rádióit összegyűjtöm. Egy VT 545 már korábbról megvan, egy Orbitát most vettem a napokban, egy RA3101 meg most jött meg, de azt fel kell éleszteni.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2020
(#) Latya_1 válasza radiofan hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
Köszi!
(#) tiko77 válasza Latya_1 hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
Egész jól néz ki ez a transmitter, lehet hogy majd én is megpróbálkozom vele.
A rádióhoz egy kis segítség, a képeken kiszedett állapotban látod a kapcsolókat. Ha jól emlékszem a csúszkát kiszedni a kis U alakú (törékeny) műanyag (esetleg fém) alkatrész leszedése, kihúzása után tudod. A képen pirossal karikázott kis "bütyök" akasztja meg, ha ez elkopott akkor szokott kiugrani, esetleg túl nagy a holtjátéka a hosszúkás lemeznek (lötyög), vagy a rugó ami a lemezt lefelé húzza megnyúlhatott, vagy hiányzik.
Ha óvatosan kihúzod a kapcsolót vigyázz mert apró rugók kényszerítik a peremhez az érintkezőket, ezek szeretnek kipattanni, érintkező sem mindenhol van, ha kiugranak a helyükről lehet keresgélni hogy hol voltak.
Ha jól emlékszem a hosszú két darabból van összerakva, és elég csak az elejét cserélni, azért is van a csúszkák végén a négyzet alakú lyuk, ott kapcsolódnak.
BUÉK!
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2020
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
...Szükségmegoldás lehet még bár nem az igazi ha a hibás gombokat egy ritkán vagy egyáltalán nem használttal, mondjuk a lemezjátszó kapcsolójával cseréled természetesen az érintkezők megfelelő helyre rakásával. Ha tudsz pontos méreteket adni és egyeznek az enyémekkel akkor ezekkel ki tudlak segíteni. A kép csalóka lehet de látszólag az enyémeknek rövidebbek.
(#) Mazsika válasza lacusska hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
köszönöm szépen
(#) Vales válasza Latya_1 hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Wow, ilyen Orbitám nekem is volt, picit még is dobbant a szívem!
B.Ú.É.K
(#) Latya_1 válasza tiko77 hozzászólására (») Jan 3, 2021 / 3
 
A kihúzható ( más gombot benyomva rakétaként kirepülő) gomb problémáját felfedeztem: hiányzik a rögzítő fémlemez.
Próbaképpen megnéztem, hogy ez áthelyezhető-e egy másik gombtól. Azt gondoltam, hogy ez olyan, mint egy sima zeger gyűrű: kihúzom és kész. Hát sajnos nem: a lemez fölötti fehér műanyagból a rögzító fémlemez oldalsó vájataiba felülről belemegy két kis műanyag csapocska, így rögzíti a lemezt, hogy ne csússzon ki alulra. A lemez kihúzásakor mint egy giotin "lefejeztem" ezeket
Gondolom a helyes metódus a rugó felhúzása - akkor a fehér műanyag keret nem feszül a lemezhet- aztán a keretet egy kicsit megemeljük és a lemez kihúzható lesz....
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2021
(#) Latya_1 válasza tiko77 hozzászólására (») Jan 3, 2021 / 2
 
A hullámsáv váltó reteszelő lemez elég stabilnak tűnik, mindkét végén ott a rugó, és nem tűnik olyan lazának...Jelenleg egy gomb marad bent stabilan, a többinél ha felülről rányomok, és óvatosan elengedem, akkor ottmarad. Mielőtt esetleg élnék a felajánlott gombokkal egy nagyobbnak tűnő problémára akadtam: nem forog a forgókondi Skálahúr rendben,a műanyag tárcsa teker szépen simán, viszont a forgókondin belül a tengelyre tett kicsi fogaskerék le van csúszva és az nem viszi át ahajtást a forgókondi nagy fogaskerekére.
A kérdésem: vissza lehet varázsolni a kis fogaskereket a tengelyre úgy, hogy használható legyen? Vagy a forgókondi cserés?
(#) Latya_1 válasza Latya_1 hozzászólására (») Jan 3, 2021 /
 
Lehet, hogy ez forrasztva volt? Hiányzik egy fog, vagy ez valamiért így volt kitalálva? Menthető - tartósan- , vagy kondicsere?
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2021
(#) em válasza Latya_1 hozzászólására (») Jan 3, 2021 /
 
A fotón úgy látszik, mintha a kis fogaskerékből hiányozna egy darab. Vagy csak optikai csalódás?
Szerintem gondos tisztítás után epoxival vissza lehet ragasztani.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2021
(#) Latya_1 válasza em hozzászólására (») Jan 3, 2021 /
 
de, nekem is úgy tűnik, hogy hiányzik a fog. De hátha van tudományos oka, azért kérdeztem meg....
(#) Latya_1 válasza em hozzászólására (») Jan 3, 2021 /
 
(#) em válasza Latya_1 hozzászólására (») Jan 3, 2021 /
 
Szerintem jó hozzá. Ami nagyon fontos az a tökéletes zsírtalanítás. Lehet, hogy a hiányzó fog nem fog problémát okozni.
Az a forrasztás biztosan nem eredeti, már egyszer leesett, és akkor próbálták javítani. De a tengely acél, ahhoz nehéz a lágyforrasztás, és élben nem sokat ér. Az is lehet, hogy a fogaskerék ketté van törve.
(#) mikrodigit válasza Latya_1 hozzászólására (») Jan 3, 2021 / 1
 
Nekem úgy tűnik, nem hiányzik fog, hanem ott szétnyílt a fogaskerék - valószínűleg a tengely ricnie okozta feszítéstől, ezután próbálhatták odaforrasztani. Ennek a kis fogaskeréknek teljesen körbe kell forognia, tehát a fogak távolságának egyenletesnek kell lennie, hogy a nagy fogaskereket normálisan tudja hajtani.
(#) Latya_1 hozzászólása Jan 3, 2021 / 1
 
Hmmm úgy néz ki, hogy a forrasztás jól megfolyik, jól fog és könnyen újra lehet csinálni, ellenben a hiányzó fog amikor találkozik a nagy fogaskerékkel, akkor szorul. Kis játékkal csökkenthető a szorulás, de nem igazán megnyugtató. Ez cserés lesz....
Egyébként egykoron egy ilyen rádióba építettem µA758 -as IC-vel sztereo dekódert. Erre vezethető vissza, hogy most rámjött egy ugyanilyen típusú rádió felélesztésének ötlete......
Következő: »»   543 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem