Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Ion saját akkucsomag készítése
Lapozás: OK   14 / 27
(#) Pali79 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 8, 2020 /
 
Szuper! Köszönöm uraim! Még egy apróság: ezt az áramkört az akku házában kellene elhelyeznem. Bár mint említettem láma vagyok a kérdéshez, de ha jól gondolom töltőfeszültség nélkül is csatlakoztatott akkunál is működik az áramkör. Ezt hogyan lehetne kiküszöbölni?
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Nov 8, 2020 /
 
Szuper vagy Proli007!
(#) Kovidivi válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 8, 2020 /
 
Ezt az áramkört a töltő után kell elhelyezned, az akku elé! Amikor nem töltesz, ez az áramkör a 12.6V-os adapterrel együtt marad, az akksihoz nincs köze. Egyébként is, ez a töltő része.
A kapcsolás bal oldalára jön a 12.6V az adapterről, a jobb oldalon látszik a 3S akksi helye. A kapcsolás minden probléma nélkül használható nagyobb csomagokhoz is.
(#) Pali79 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 8, 2020 /
 
Egyszerűbb lenne az akku dobozában elhelyezni, hogy ne kelljen még egy doboz. Mivel filléres alkatrészekből áll nem nagy kaland minden akkuhoz készíteni egyet. Ezért kellene megoldani, hogy az akku nem működtesse. Nem elég egy dióda közvetlenül az akku elé?
(#) Kovidivi válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 8, 2020 /
 
De elég, viszont akkor legyen shottky dióda. Nem fér bele a töltő dobozába? Szerintem össze tudnád sűríteni, SMD-ben meg szinte alig foglalna helyet. Én biztosan nem az akksiba raknám, de te tudod.
Egyébként a mai világban olcsón lehet töltőt venni 3S lipo-hoz, amin már alapból rajta van a töltést jelző LED (ugyanezen az elven működik). Kb. 3-4$-ért találtam 12.6V-os 1A-eset, visszajelző LED-del.
(#) Pali79 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 8, 2020 /
 
A töltő doboza ragasztott, nem akarom szétbarmolni. Tudom, hogy az a megszokott, hogy a töltőre teszik a visszajelzőt, de pl. a régebbi Workzone akkus csavarozó is úgy van megcsinálva gyárilag, hogy az akkun van egy kétszínű LED visszajelző ami töltéskor pirosan, a végén zölden világít. A töltő meg csak mezei adapter.
(#) Kubikos hozzászólása Nov 17, 2020 /
 
Sziasztok!

Saját készítésű, akksis Bluetooth hangfalhoz szeretnék akku pakkot készíteni. Válogatott, bontott, egyforma gyártmányú 18650-es laptop cellákat használnék erre a célra és 6 darab lenne sorba kötve. Kínai D osztályú cucc lesz a végfok, aminek pont jó a kapott maximum 25,2V-os tápfesz. A kérdésem a töltéssel kapcsolatos lenne. Lehet kapni olyan modult készen ami BMS és a balanszolást is tudja (kb 2.000Ft).
Ez eddig oké, kellene még hozzá egy tápegység ami DC 25,2V-ot tud. Ez is megoldható, ilyet is lehet készen venni, vagy egy 24V-os tápot Step Up Converterrel beállítani az adott értékre.
Viszont a kérdésem az, hogy a töltőáramot hogyan lehetne szabályozni? Mert nyilván nem lenne jó ha pl 2A-el töltene egy cellát. Van áramerősség korlátozó modul is, de ha azon például beállítok egy 1A-es korlátot és ha mindegyik cellát tölti, akkor cellánként nagyjából 250mA jut ami jó is lenne. De mi van akkor, ha például 3 cella gyengébb és azok hamarabb elérik a maximális 4,2V-os feszültséget és a negyedik cellát már elméletem szerint 1A-el fogja tölteni amit nem szeretnék.
Valamint ezzel az áramkorlátozó dologgal van egy olyan bajom is, hogy ha olyan tápot használok ami mondjuk tud 3-4A-t és elbírná a végfokot lemerült akksi esetén is, akkor az egy amperes korlát nyilván megszabja a használhatóságát a végfoknak amíg nincs az akku pakk feltöltve.
Tehát az lenne a jó, ha a cellákat úgy tudnám megfelelően kis árammal tölteni, hogy közben a hangfal hálózatról is használható maradjon.

Remélem jó helyre tettem fel a kérdést és érthetően fogalmaztam.

Köszönöm a válaszokat!

Üdv: Gábor
(#) Kovidivi válasza Kubikos hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Veszel olyan dc-dc konvertert, amin a max. áram is beállítható. Vagy ha szerzel egy 25.2V-os 1A-es töltőt, hidd el, nem fog 2A folyni, és dc-dc konverter sem kell.
Vagy ha pl. szerzel egy 12V 2A-es tápot, az után raksz egy step up konvertert 25.2V-ra beállítva, 24W-nál többel nem fogsz tölteni, ez biztos, mert a 12V-os tápod nem fog több áramot szolgáltatni.
(#) Pali79 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Ezek az olcsó töltőnek kikiáltott tápok nem mennek tönkre ha nagyobb terhelést jelent az akkupakk mint amit ő tud szolgáltatni?
(#) Kubikos válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Jogos a kérdés, ez engem is érdekel.
(#) Kubikos válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Köszönöm! Viszont mi van akkor ha 3 cella már tele van és a negyedikre jut a teljes töltőáram (p.l.: 1A)?
Valamint így ebben a formában ha a töltő után teszek egy áramkorlátot, akkor hálózatról csak korlátozottan használható a végfok (annak csak kisebb teljesítményen lenne elég az 1A).

Írtam is ezekről a kérdésemben:

"Van áramerősség korlátozó modul is, de ha azon például beállítok egy 1A-es korlátot és ha mindegyik cellát tölti, akkor cellánként nagyjából 250mA jut ami jó is lenne. De mi van akkor, ha például 3 cella gyengébb és azok hamarabb elérik a maximális 4,2V-os feszültséget és a negyedik cellát már elméletem szerint 1A-el fogja tölteni amit nem szeretnék.
Valamint ezzel az áramkorlátozó dologgal van egy olyan bajom is, hogy ha olyan tápot használok ami mondjuk tud 3-4A-t és elbírná a végfokot lemerült akksi esetén is, akkor az egy amperes korlát nyilván megszabja a használhatóságát a végfoknak amíg nincs az akku pakk feltöltve.
Tehát az lenne a jó, ha a cellákat úgy tudnám megfelelően kis árammal tölteni, hogy közben a hangfal hálózatról is használható maradjon."
(#) compozit hozzászólása Nov 17, 2020 /
 
Szerintetek, mennyire igaz az Ah kapacitás amit ráírtak? ( Ultrafire, 9,8 Ah. Kellene egy 12V körüli, 30Ah-s pakkot csinálnom horgászcsónakhoz.

https://www.ebay.com/itm/2X-Flat-Top-18-65mm-Batterie-9800mAh-Recha...krU%25
(#) Kovidivi válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Nem tud nagyobb terhelést jelenteni neki semmi, mivel a kimenetük 99%-ban áramkorlátos (vagy a primer oldalon van teljesítmény korlátozás). Addig csökken a kimenő feszültségük, amíg a maximális áram nem folyik (nem több!). Az a töltő pedig, amelyik tönkremegy attól a terheléstől, ami rá van írva, az a kukába való. Így követi az akkupakk feszültségét az adapter, pl. üres 3S akksinál csak 10-11V mérhető, tele pedig 12.6V.
(#) Kovidivi válasza Kubikos hozzászólására (») Nov 17, 2020 / 1
 
Valami nem stimmel már a kérdéssel sem.
Ha az egyik cella hamarabb töltődik fel, balanszálni kezd a BMS, ha nagyobb a töltőáram mint a balanszoló áram, akkor pedig egy idő után lekapcsolja a töltést, és balanszol tovább.
Normális esetben az akkupakk minden tagján ugyanannyi áram folyik mind töltés, mind merítés alatt. Ha mind fel van töltve és úgy készíted az akksipakkod, akkor nem fognolyan előfordulni, hogy az egyik cella már fel van töltődve... Remélhetőleg nincs jelentős önkisülésük a celláknak.
Az erősítőd az akksikat terheli, nem pedig a töltőt...
Ha neked 1A nem elég, akkor használj 2A-es töltőt. Nem hiszem, hogy a 18650-es cellának (ha megfelelő minőségű) gondot okozna az 1C töltőáram (2A).
Azt sem értem, miért kellene az akksit lassan tölteni, mikor egy átlagos 18650-es cellát szinte minden felhasználásban a végletekig strapálják (powerbank, hoverboard, e-scooter, e-bike, stb). Egy normális cella ma már nem nagy pénz. aha gyenge celláid vannak, köss 2db-ot párhuzamosan, így a töltőáramod megoszlik a cellák között.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2020
(#) Kovidivi válasza compozit hozzászólására (») Nov 17, 2020 / 1
 
Semennyire. 3-3.5Ah-nál nem fér több kapacitás egy 18650-es cellába. De ezt a kapacitást is csak egy minőségi és drága cella tudja csak, valószínűleg a maximális áramterhelhetőség rovására!
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2020
(#) compozit válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Köszönöm. Gondoltam, csodák nincsenek. Azért vettem két 8,8Ah-sat próbának, ( nem ezt a fajtát, 310,- Ft volt darabja ) pont a tizedét tudja. Marad az ólomaksi, csak ne lenne olyan nehéz.
(#) Kubikos válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Köszönöm, így már érthető!
(#) Kubikos válasza compozit hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Ez biztosan valami kínai hamis cella. Ennyi pénzért normális 18650-es akksi nincs. Nekem bontott laptop celláim vannak, ezek tudnak 2100-2200mAh közt. Ahogy írták is 3000-3500mAh az nagyon a teteje amit tudhat egy 18650-es cella.
(#) Visityu hozzászólása Nov 26, 2020 /
 
Sziasztok,
Én átalakítottam a fúrógépem (Milwaukee LokTor P18TXC) NiMH akksiját Li-ION akksira. Szépen muzsikál, egyedül egy kicsi gondom van vele: mikor nagyobb nyomatékkal terhelem, akkor a gép leáll, nem csinál semmit. Az akkumulátort leveszem és felteszem a töltőre csak egy pár pillanatra, akkor dolgozik tovább, persze ugyan azon nyomatékon ugyan úgy leáll. Nem tudom mennyire érthetően fogalmazok, de olyan mintha valami letiltana, de az akksi csomag sem és a gép sem megy tönkre, csak leáll. Az akksi átalakításához 5 db LG HE4 2500mAH 18650-es akksit használtam. Ez elvileg 20 A terhelést is képes elviselni. Egy 5S töltő és vezérlő elektronikát is forrasztotam természetesen az egészhez, meg egy töltés kijelzőt is ami gombnyomásra mutatja az akksi töltöttségi szintjét.
A töltőt is átalakítottam egy tápegységgel (DC 24V 6A) és egy CC-CV Step down modullal amit én 21 V és 2.1A töltési értékekre állítottam be.
Szépen teszi a dolgát.
Jelen pillanatban azt nem tudom, hogy ezt a leállást mi okozza. Először mikor összeraktam, minden gond nélkül a géppel hajtva az autóm emelőjét, símán gond nélkül felemelte a kocsit. Az utolsó alkalommal meg amikor már egyre nagyobb súly van rajta és nehezebb tekerni (kézzel is ugye) így leáll.
Esetleg tudnátok valami tanácsot adni, hogy mi lehet a baj, vagy mit nem vettem figyelembe?
Az is egy megoldás, hogy így ne akarjak autót emelni
(#) Pali79 válasza Visityu hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Milyen BMS-t használtál? Én azt tapasztaltam, hogy az akkucella kiadja magából amit csak bír és az elektronika korlátozza ilyenkor. Ki lehet próbálni egy-két dolgot. Az első ha megoldható, hogy méred terhelés alatt a cellafeszültségeket. Ha eröltetés hatására nagyon leesik, akkor több cellát kell párhuzamosan kötni. Ha nem megy le nagyon a cellafeszültség akkor nagyobb terhelhetőségű BMS kell. Nekem is van Makita gépem ami a 15A-es BMS-sel el sem tud indulni normálisan terhelés nélkül sem, egyből tilt az elektronika. Most várom a 40A-es BMS-t hozzá.
(#) lobo67 hozzászólása Nov 26, 2020 /
 
Úgy látom, sokan korszerűsítenek régi akkumulátoros fúró akksikat. Én is csináltam egyet még régebben, és kitűnően bevált. Én ezt a töltőt csináltam hozzá. Csak 3S akkut raktam bele, de a töltőt 5 csatornásra csináltam, hátha később olyan is kell. Kábelnek egy régi PS2 billentyű csatlakozósat használtam. A BMS benne van az akku házában. Itt nagyjából minden megtalálható hozzá, csak egy nagyon egyszerű nyákot kell csinálni.
(#) Visityu válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2020 /
 
A BMS amit használtam:
BMS
Vettem egy másikat is, anno, de az olyan sokat utazott, hogy az elsővel összeraktam, és szépen működött.
Gondoltam rá, hogy ezzel a 100A-es BMS-el összerakom az egyiket, és akkor össze lehet hasonlítani a kettőt.
(#) Pali79 válasza Visityu hozzászólására (») Nov 27, 2020 /
 
Nem vagyok túl tapasztalt a témában, de az első LIPO akkuhoz való, az biztos jó a Liion-hoz is? Nem tűnik túl nagynak. Én ilyet használtam, de a Makita gépem ezzel sem megy.
Érdemes lenne a nagyobb BMS-sel megpróbálni, engem is érdekelne az eredmény!
(#) Visityu válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2020 /
 
Mindenképpen az a tervem, hogy kipróbálom, de most hétvégén biztosan nem fogok ráérni.
A leírásában viszont ott van a Li-ION is :
"BMS 25A 3S 12.6V 4S 16.8V 5S 21V 18650 Li-ion Lithium Battery Protection Circuit Charging Board Module PCM Polymer Lipo Cell PCB"
Igaz ott van a Lipo is
De mondjuk ugyan ez igaz a másikra is :
"3S/4S/5S BMS 12V 16.8V 21V 100A Li-ion LMO Ternary Lithium Battery Protection Circuit Board Li-POLYMER Balance Charging Module"
Egy biztos, hogy a gépet elindítja és szépen dolgozik is vele, a leállás viszonylag nagyobb nyomatéknál lép fel. Fúrásnálés csavarbehajtásnál (facsavarok) nem tapasztaltam még.

A lényeg, hogy ki fogom próbálni a másodikkal is az egyik akksit, jelzek az eredményről.
Addig is ha valakinek van ötlete azt megköszönöm.
(#) lobo67 válasza Visityu hozzászólására (») Nov 27, 2020 /
 
Itt a legnagyobb problémát abban látom, hogy az LG celláid csak 20A-t bírnak. Ha a 25A-es BMS-ed leold, akkor a gép ennél nagyobb áramot vesz fel. Ha még nagyobb BMS-t kötsz rá, akkor az akku fog kinyíródni. A cellák elég erős madzaggal vannak sorba kötve? Az is lehet gond, ha vékony, és meghülyül a BMS. Mérd meg a felvett áramot.
Ha nagyobb BMS kell, akkor mindenképpen duplázd meg a cellákat is, vagy cseréld ki nagyobb terhelhetőségűre, valami min. 20C-sre. BMS-nek valami ilyesmi jó lenne, csak éppen elfogyott nekik.
Másik kérdés: milyen a töltőd? Cellánként tölt? Mert a BMS-ed nem balanced, azzal nem tudod rendesen feltölteni. Egy balanced BMS-sel meg nem tudod jól meghajtani a gépet.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2020
(#) lobo67 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2020 /
 
A Li-PO (nem LiFePO4, az egész más tészta) teljesen azonos működésű a sima Li-ion-nal. Ugyanaz a töltő és védő áramköre, ugyanaz a vegyi folyamat. Csak gyártástechnológiában van különbség.
(#) Pali79 válasza lobo67 hozzászólására (») Nov 27, 2020 /
 
Köszi ezt nem tudtam.
Milyen az a legalább 20C-s cella?
(#) lobo67 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2020 /
 
Bocs, most látom, hogy nem neked írtam, de a válasz talán Visityunak is hasznos:

Az azt jelenti, hogy a nominális capacitás-értékének 20x-osát tudja leadni, azaz egy 2Ah-ás 40A-ig terhelhető. Ezeket jellemzően modellekben használják. Beszerezni kicsit lutri, mert vagy kínából rendelsz pl. ilyenből hármat, és 2.5-et felhasználsz belőle, vagy hivatalos forrásból 10x ennyiért veszel garantáltat. Nekem szerencsém volt, mert az enyéim jól mennek, de azok 3 cellás pakkok, nem lehet őket szétszedni.
Ha van hely, inkább még tegyél a tieid mellé párhuzamosan még 5-öt, az nem baj, ha nem pont olyan fajták. A töltő és az összekötés, amit még kérdezem biztosan jó?
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2020
(#) Kovidivi válasza lobo67 hozzászólására (») Nov 27, 2020 /
 
Az is óriási átverés, hogy ezek a "20A-es" cellák kiadják magukból ugyan a 20A-t, csak a feszültségük beesik kb. 1V-ot. Onnantól meg az 1000A-es BMS is le fog tiltani, hiszen "lemerült a cella"!
Rendes cellát kell használni, cellánként folyamatos terhelésre 3-5A-rel számolva, rövid idejű terhelésre 10A-rel számolva.
BMS simán lehet 30-60A-es, a cellák valószínűleg úgy sem tudnak ekkora áramot leadni...
Kábelezés rövid és vastag legyen.
Senki se használjon 1db párhuzamos cellát csavarbehajtóhoz, maximum, ha ilyen gyengusz gépről van szó, 1000res max. fordulatszám, picike motor - de ezek általában már alapból 3db 18650-es cellával kerülnek eladásra.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2020
(#) Kovidivi válasza lobo67 hozzászólására (») Nov 27, 2020 /
 
"Egy balanced BMS-sel meg nem tudod jól meghajtani a gépet." - nem értem az összefüggést.
Következő: »»   14 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem