Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Ion saját akkucsomag készítése
Lapozás: OK   18 / 26
(#) nedudgi válasza FAZ1 hozzászólására (») Jan 2, 2021 /
 
A ponthegesztés támogatói hivatkoznak a kémiai mellékhatásokra is, ami azért nem annyira jelentős, mire hatni kezd, a cella végelgyengülésben jobblétre szenderül.
(#) lobo67 válasza FAZ1 hozzászólására (») Jan 3, 2021 / 2
 
Tényleg jó a "vizes" forrasztó zsír, de utána mosd le alaposan, mert erősen savas.
(#) Pali79 hozzászólása Jan 9, 2021 /
 
Szerintetek mennyire jó egy BMS-t így használni?
(#) Kovidivi válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 9, 2021 /
 
Mi a gond vele? Ez egy univerzális típus, a nyák hátulján van még áramkör, amit aszerint ültetnek be, hogy hány soros cellás BMS-t akarnak készíteni. A nyák 2-12 (vagy 13) soros cellát tud lekezelni. Ha az alkatrészeknek csak a felét ültetik be, akkor olcsóbban is tudják eladni, viszont a nyákból tudnak millió számra rendelni, így az is olcsó lesz.
(#) Pali79 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 9, 2021 /
 
Én úgy értelmeztem, hogy bármennyi - a maximálistól kevesebb - cellát lehet rákötni ugyanarra az áramkörre. Így mi értelme van a nem használt kivezetéseket bekötni?
(#) FAZ1 válasza lobo67 hozzászólására (») Jan 10, 2021 /
 
Tudom, hogy eléggé savas, hiszen majd mindegyik sósavas cink-kloridot tartalmaz.
A lúgos vizes lemosás - az talán még jobb is.
(#) Kovidivi válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 10, 2021 /
 
Ha minden alkatrész be van ültetve, akkor a nem használt védelmi IC-ket is el kell látni megfelelő nagyságú cellafeszültséggel, különben tiltják a BMS-t. Ugye az IC akkor tilt, ha a bemenetén nincs feszültség, vagy kisebb mint 2.5V, vagy nagyobb, mint 4.3V.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2021
(#) leeheel hozzászólása Jan 29, 2021 /
 
Valaki nem tudja mit jelent , vagy jelől a CD és az FD az adott áramkőrőn ?

s-l1600.jpg
    
(#) Kovidivi válasza leeheel hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Hőmérő szenzor talán (NTC/PTC)?
(#) img válasza leeheel hozzászólására (») Márc 13, 2021 /
 
Esetleg:

CD: Charge Detect
FD: Full Detect (Charge Complete)
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2021
(#) kontag hozzászólása Márc 25, 2021 /
 
Sziasztok! Van némi elektronikai ismeretem, de már régen nem foglalkoztam vele. Elektromos kerékpárhoz szeretnék építeni (vagy venni), 36V 15-20 Ah közötti akkupakkot. (Ebay-on is nézegettem, de az is elég lutrinak tűnik.) Ehhez kérnék segítséget. Ha magam építeném, akkor hol érdemes 18650-es akkukat venni, hogy ne hamisítványokat kapjak? A töltés, és merítés védelmét hogyan kell megoldani? Nem szeretném, ha felgyulladna az akkupakk. Azt tudom, hogy pl. BMS áramkör is kell hozzá, de pl. a 36 V 15Ah-s akkupakkhoz hány darab kellene, és hogyan kötik be? Esetleg szívesen meg is néznék egy akkupakk építést. A youtube-on nézegettem már, de valami infó mindből hiányzik. Köszi.
(#) Csupasz hozzászólása Márc 25, 2021 /
 
Sziasztok! Egy Boomboxba szeretnék készíteni egy akkupackot. 12V kellene, ami belefér, az 3, kettesével párhuzamos akku. Tudna valaki adni egy linket, melyen töltő, védő áramkört lenne célszerű használni? Csak a töltőfeszültséget szeretném egy csatlakozón bevinni. A vége max. 12V. Oda elég, ha teszek egy soros diódát?
(#) uniman válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 26, 2021 /
 
Li-Ion akkuval...3x4,2V az több mint a max.12V. A dióda pazarlás lenne. Milyen Boombox...gyári?
...milyen az akkuja, miért nem bírna ki nagyobb feszülséget?
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 26, 2021 /
 
Eredeti tápegysége megvan? Ha igen, milyen felirat van rajta?
(#) Pali79 válasza kontag hozzászólására (») Márc 27, 2021 /
 
Szerintem kicsit túl van gondolva ez a hamisított cella téma. Külföldről én inkább nem veszek semmit már, az utóbbi időben 5 csomagból 1 érkezett meg. De pl. a jófogáson most is lehet kapni Samsung cellákat 690/db áron. Az szerintem nem lutri és a boltihoz képest féláron van.
Ami a BMS-t illeti azt is tudni kellene, hogy mekkora terhelésre akarod használni. Az építéssel kapcsolatban tele van videóval a YouTube, nem tudom milyen infót hiányolsz. Akkupakk, BMS, töltő. Ennyiből áll az egész.
(#) Kovidivi hozzászólása Márc 28, 2021 /
 
Hello.
Van két akkupakk, mindkét akkupakknak külön beépített BMS-e van, a BMS-eknek külön van a töltő és a terhelési csatlakozója. Tehát két akksinál van 4db csatlakozónk. Ha ezt a két akksit párhuzamosan szeretnénk használni, akkor a töltési csatlakozókat párhuzamosan kötjük, és a terhelésit is.
Azok a BMS-ek, amiknél külön van választva a töltés és a terhelés, speciálisan működnek: a töltés kimenet le tudja a töltőt az akksiról választani (viszont ha a töltés csatlakozót terheljük, nem tud lekapcsolni!), de a terhelés kimeneten már nincs túltöltés védelem (hiszen onnan nem is jön vissza töltés, vagy ha jön (regeneratív fékezés), azt nem szabad lekapcsolni, mert akkor a túlfeszültség tönkreteszi a kontrollert.).
Szóval, ha a két akksi párhuzamosan van kapcsolva, az egyik lekapcsolja a töltést, mert az egyik cella feszültsége túl magas, a másik akksipakk veszi a töltést, a kimenetén megjelenik a töltési feszültség, ami elkezdi tölteni a másik akksipakkot, miközben ő ezt egyáltalán nem szeretné, de neki azon a csatlakozón nincs túltöltés védelme...

Megoldás lenne, ha két töltőcsatlakozót használnánk a két akksipakknak (egymástól teljesen független töltővel) - átgondolva sajnos mégsem lenne megoldás!, vagy ha az akksipakkok BMS-ei egy kimenetesek lennének, ami egyben a töltési/terhelési csatlakozó is, viszont ilyenkor a regeneratív fékezéssel vigyázni kell, - ez működhet egyedül!

Mennyi dologra kell még figyelni, atya ég... És mindig jön valami újdonság, amit az ember csak az idővel ért meg, vagy vesz észre.
(#) ared2 hozzászólása Márc 29, 2021 /
 
Üdv!
A probléma következő. Szereztem egy Güde akkus fűnyírót de nincs hozzá aksim ( a fűnyíró bemenete 1X36V 3 érintkező)
viszont van egy rakat 18V-os kisgép akkum . Kérdés hogy lehet sorba kötni a két akkut ,hogy használhassam a fűnyírót ?
(#) Csupasz válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Tulajdonképpen nincs a 12V-nak jelentősége. Persze, gyári, egy ITT, amiben 8db goliát elem volt eredetileg. Ezt szeretném kiváltani. Külön trafó dugható rá, ami 12V-os.
Melyen töltő-balanszer-védő áramkört kellene vennem.
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
3S2P töltő-balanszer kell. A "túlfeszültségge"l nem kell foglalkozni, 8 darab sorbakötött elem kapocsfeszültsége is elérheti a 14 voltot.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2021
(#) Csupasz válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Köszönöm!
(#) Kovidivi hozzászólása Márc 30, 2021 /
 
Ez a BMS található a tipikus téglányi 13S6P akksikban: lásd kép. Már több akksicsomagban találkoztam ilyennel, balancert ne is keressünk benne!
Gyárilag még sosem találkoztam balanceres BMS-sel szerelt akksival (kivéve a Xiaomi M365).
A cellák viszont annyira azonosak, hogy minden cella 3.80V-os (véletlenszerű töltöttségi szintnél), századra azonosak, a cellák nagyon jó minőségűek, pedig egy rosszabb márkájúnak tekinthető e-scooterben volt (akár azt is rá lehetne mondani, hogy ebay-es, aliexpresses termék). Lehetséges, hogy ide nem is kell balanszer áramkör, felesleges lenne... Szerintem a 2000-3000€-s e-scooterekben is csak egy, esetleg kettő ugyanilyen parányi BMS található.
Mi meg mindig azon erőlködünk, hogy csak a balanszeres a jó. Mondjuk bontott, vagy nem ennyire tökéletesen egyforma cellákhoz valóban az ajánlott .
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2021
(#) Pali79 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
Nem tudom, hogy az akkuk miatt vagy más miatt, de gyári Kawasaki fúrógép akkunál fordult elő, hogy egyre csökkent az akku kapacitása amíg teljesen használhatatlan nem lett. Ekkor szétbontottam a pakkot és cellánként külön feltöltöttem. Sajnos előtte nem mértem meg a cellákat, de gond. gondolom azért nem vette a töltést, mert nagyon elmásztak az akkuk feszültségei egymástól. Miután újra összeraktam megint használható lett. Ha lett volna benne balancer, valószínűleg ez nem fordul elő.
(#) asztalos56 hozzászólása Ápr 14, 2021 /
 
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy 3 párhuzamosan kapcsolt li akkuhoz / és több sorba/ elég-e annyiszor 1 védelem ahány sorba van kötve? Vagy 3x kell. Köszönöm!
(#) bbalazs_ válasza asztalos56 hozzászólására (») Ápr 16, 2021 /
 
Elég.
(#) lobo67 válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Tudom, már régi téma, de most is releváns lehet a tapasztalatom.
Idézet:
„pl. a jófogáson most is lehet kapni Samsung cellákat 690/db áron. Az szerintem nem lutri”
. Az valóban nem lutri Garantáltan hamis. Én is bedőltem, vettem néhányat. Megmértem, a 30Q-nak a kapacitása 3Ah helyett alig 2, terhelhetősége pedig szánalmas, 15A helyett 5-öt sem bír. Elemlámpában elmegy, de garantáltan nem eredeti.
(#) Pali79 válasza lobo67 hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Én itt vettem az apróban igaz LG, de ez tudja amit kell. A srác szinte mindig hirdet és valami 800 Ft-ért adja. Én sokszor vettem már, még nem csalódtam.
(#) Kovidivi válasza lobo67 hozzászólására (») Máj 7, 2021 / 1
 
Korrekt infókat nem írtál.
2Ah mekkora terhelő áram mellett, hány Voltig merítve?
5A-t sem bír? Mert mi történik 5A-nál? A 15A-t adatlap szerint hány tized mp-ig kellene bírnia?
Mondok egy példát:
eredeti xiaomi m365 roller akksija, szétbontottam, cellák tökéletesek.
Belső ellenállásra tudnak kb. 25mOhm-ot (DC-vel mérve), 1kHz-en lenne kb. 15mOhm, kapacitás 1A-rel mérve 2.4Ah. Ezek korrekt infók.
Maximális terhelő áramot meg sem lehet adni...
Hiszen terheleted 15A-rel is a cellát, csak forrósodni fog. A keletkező hő pedig nem egy olyan dolog, amit azonnal mérni tudsz, vagy akár azt mondani, hogy túl forró. Egy 100 cellás akkucsomag belsejében teljesen mások a körülmények, mint ha csak az asztalon van a cella.
Éppen ezért én a cellákat úgy használom fel (annyit rakok párhuzamosan), hogy maximális terhelés mellett is legalább 1.5h-ig lehessen őket terhelni. Ez kevesebb, mint 1C terhelést jelent! Pl. egy 4 párhuzamos tagból álló csomagot (cellánként 2Ah, alacsony belső ellenállás) folyamatos 6A-rel terhelnék folyamatosan, és 10A-rel rövid ideig (5perc). Te meg egy cellából szeretnél 5A-t kihúzni (15A-t?!?), soknak tartom. Persze lehet két hétre és két évre is méretezni.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2021
(#) gyulank hozzászólása Máj 10, 2021 /
 
Drágább lenne mondjuk egy 20Ah-ás powerbank házilag, mint készet venni? Ha olcsóbb, akkor hol lehet akkukat venni hozzá?
(#) Régi motoros válasza gyulank hozzászólására (») Máj 10, 2021 /
 
Ha bontott cellákból építkezel, akkor biztos olcsóbb (akár ingyen is hozzájuthatsz).
Hátránya, hogy macerás a cellatesztelés és ellenőrzés, ha sose foglalkoztál még vele.
Valamint míg "összekukázol" kb 8-10 cellát és ellenőrzöd, az nagyjából két hét.
Költség kb 2-4$ az elektronika ha keletről rendeled, plusz doboz, ha szükséges.
Szállítási idő az minimum egy - másfél hónap, ha szintén keletről jön.
Ha új cellát veszel, nem sokat spórolsz, viszont egy nap alatt kész, ha van PCB-d és dobozod...
(#) gyulank válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 10, 2021 /
 
De hol vehetek újat ilyen nagy kapacitásút?
Következő: »»   18 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem