Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   797 / 959
(#) gyuszo válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Tudom, ismerem a rajzot, én tettem fel elsőnek ide a HE fórumra évekkel ezelőtt.
(#) Atis57 válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Szia!
Akkor minek győzködjük egymást?
Mit nem értelmeztünk ,másképpen?
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Azt, hogy nem a feltett kérdésre válaszoltál, csak mondod a magadét valamiről.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Szia!
Ez volt a feltett kérdés;https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2403032.html#2403032

S arra ez a válasz ;

https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2403271.html#2403271

szerintem.

Légyszives akkor a többieket is fedd meg!
de szerintem erről szól a fórum 1 kérdés --6....1X válasz.
(#) Bakman válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 28, 2020 / 1
 
Idézet:
„így nem lett bekötve a konnektor földelése”
A dugalj földelését mindenképpen be kell kötni, függetlenül attól, hogy milyen készüléknek van kiépítve.
(#) Tomi20 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 29, 2020 /
 
Elnézést kérek, kétértelműen fogalmaztam, a konnektor földelt, csak az onnan elmenő vezetékben nem lett bekötve a földelés a páraelszívó fém házára.
(#) Joe_001 válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 29, 2020 /
 
Szia!
Ez így rendben.
Miért akarsz változtatni a készülék érintésvédelmi besorolásán?
(Jó így.)
(#) ha6qt hozzászólása Dec 29, 2020 /
 
Sziasztok,

Van egy évek óta őrizgetett, új, dobozos Siemens 3VU1300-1MH00 1,6-2,4A 3f motorvédő kapcsolóm.
Szeretnélek megkérdezni benneteket, hogy nálam itthon van-e ennek bármilyen haszna abban az esetben, ha egy fázisról üzemeltetek pl. 1300W és 1500W teljesítményű szivattyúkat? Ezeket motorvédő kapcsoló nélkül használom.

Neten ennyit találtam róla:
1.6-2.4AMP
1NO/1NC
3POLE
CIRCUIT-BREAKER FOR MOTOR PROTECTION UP TO 25A WITH AUXIL.CONTACTS 1NO + 1NC WITH SCREW TERMINALS A-RELEASE 1.6 TO 2.4A N-RELEASE 29A

Igazából meguntam tologatni az asztalon, ha magam számára nem találok értelmes felhasználási módot, akkor feldobom az ingyen elvihető rovatba, de előtte biztosan szeretnék arról meggyőződni, hogy nálam itthon tutira nem jó semmire.
Pl. amire most szükségem volna, az egy lágyindító 1800Wattos motorhoz, gondolom erre kiegészítő kapcsolással sem jó semmiképpen.

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2020
(#) dokidoki válasza ha6qt hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Szerintem minden automatikusan induló, például házi vízellátó elé erősen ajánlott az ilyesmi. Egy kondenzátor fáradás vagy bármi alkalmával nem induló erőlködő motort megvéd. Nálam épp az ősszel mentett meg egy motorleégéstől.
(#) ha6qt válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Köszönöm a válaszodat!

Jól sejtem, hogy ez a motorvédő kapcsoló csak abban különbözik a normál kismegszakítóktól, hogy 1,6 - 2,4 Amper között szabályozható a leoldási árama?
Vagy több ennél?
Mivel három fázisú, és a maximálisan beállítható áram 2,4 Amper, így maximum egy kb. 2,8kW-os motorhoz használható 3 fázison?
(#) elektrorudi válasza ha6qt hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Kicsit kusza kérdésed. Az említett motorok 1 fázisúak vagy 3 fázisúak egy fázisról működtetve?
Ha egyfázisú, akkor nyilván nem fog jól működni, mert 1300W/230V=5,6A. Tehát a 1,6-2,4A-es hőkioldó ugye nem jó.
A második esetben lehet értelme, de meg kellene mérni, hogy úgy mekkora a motor áramfelvétele? Ha a hőkioldó határai közé esik, akkor OK.
Egy fázis esetén úgy kell használni a hőkioldót, hogy a nullát átvezeted az egyik érintkezőjén, a fázist pedig a másik két érintkezőjén, azokat sorba kötve.
(#) elektrorudi válasza ha6qt hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
A megszakító több, mint egyszerű hőkioldó. A folyamatos túlterhelésre kb. úgy reagál, mint egy hőkioldó, de van egy másik funkciója is: a rövidzárra azonnal leold. Persze még ragozhatnám a különbségeket, de dióhéjban ennyit.
(#) alienco válasza proba hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Szerencsére kimondottan rossz állapotban van a bejövő védőföld vezeték, így nincs apelláta. Kb. 8 centi lóg ki a csőből, az is girbe-gurba, ki tudja mit kapott már az évtizedek alatt, nem igazán szerelhető. Így cserélni kell, ami egy regisztrált villanyszerelővel lesz intéztetve.
(#) alienco válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Köszi a segítséget!
Időközben kiderült, hogy hamarosan várható mérőóra-csere is, így azzal együtt, vagy ha csak úgy lehet, akkor külön, a tulajdonos intézteti a bejövő vezetékek cseréjét is. Remélem zökkenőmentes lesz. (Lehet, hogy bővítést is fog kérni, ahogy írtad is.)
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2020
(#) gyuszo válasza alienco hozzászólására (») Dec 31, 2020 / 1
 
Ez nem egyszerre megy, mert ehhez 3 személy kell.
1. A mérőhely bővítést a szolgáltatónál kell igényelni a tulajdonosnak, de legjobb ha ezzel a regisztrált szerelőt bízod meg.
2. A mérőhely bővítéshez a regisztrált villanyszerelő cseréli ki a vezetékeket és alakítja át, hogy megfeleljen hozzá, mint írtam 25 A-ig kisebb a macera.
3. A mérőórát a szolgáltató alvállalkozója cseréli ki, mással nem foglalkozik, csak leveszi a régi mérőt és felszereli az újat.
A legjobb az lenne, ha ezt a sorrendet betartod, tehát minél hamarabb keress fel egy regisztrált villanyszerelőt, mivel az ügyintézés 30 nap körül van, tehát legyen idő a mérőcsere előtt.
Dokumentumok : EON Bővebben: Link
ELMÜ :Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2020
(#) alienco válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 3, 2021 /
 
Nagyon köszönöm az összefoglalót, ez nagy segítség! Azt feltételeztem, hogy aki cseréli az órát, eljárhat, de ha nem foglalkozik mással, akkor erre nem várunk potyára.
(#) Gafly válasza alienco hozzászólására (») Jan 3, 2021 /
 
Idézet:
„nem várunk potyára”

Okosan teszitek szerintem de nem értek hozzá.
(#) kameleon2 válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 3, 2021 / 1
 
Elnézést a közbekotyogásért de elég szabványtalannak tűnik a kialakítás. A PEN szétválasztás nem így működik. A PE vezetőnek folytonosnak kell lennie és ehhez csatlakozik hozzá mindig az N. Így ha bármilyen meghibásodás lenne, akkor a PE-nek le kell tudnia vezetni a hibás N helyett is. Emiatt kell folytonosnak lennie. Igaz, ez rajz, a valóság lehet szabványosabb, de rajztechnikailag is rossznak tűnik. Ha a mérőóra esik ki a PEN vezetővel, akkor is a PE-nek működnie kell. Ezeken a rajzokon nem így látom. PE mindössze egyetlen helyen szakítható meg (szakaszolható), a mérési pontnál, ahol a szonda össze van kötve a zöldsárga, szigetelt PE vezetékkel. Sokan a szolgáltató emberei is hanyagul kötnek, emiatt fordulhat elő kizárólag, ha valamelyik óra után , például egy rossz nulla bekötés miatt (PEN) az óra alatt, elemelkedik a nulla pont. Az EPH-nak is ez a szerepe például egy keringetőszivattyú esetén, ahol a cső szivattyú előtti és utáni szakaszát is be kell kötni az EPH csomópontba. Mert például ha szivattyúcsere történik, akkor az EPH-n keresztül biztosított a csőszakasz, hiába esik ki a teljesen fém szivattyúcsonk. Ugyanez a helyzet egy gázóránál is. Ott is óracsere ideje alatt kiesik az óra fémcső szakasza, szintén az EPH gondoskodik a folytonosságról.
(#) gyuszo válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 3, 2021 /
 
Az eredeti rajz, valahogy így nézett ki, ehhez hasonlóan, ami legelőször fenn volt, sajnos nem találom.
(#) kameleon2 válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 3, 2021 /
 
Jobb, de a PEN szétválasztás hogyanja sajnos ebből sem derül ki számomra. Elég elmosódott a rajz azon a részen. Talán itt jobban áttekinthető, mire gondolok. Ezek a rajzok szemléletesebek.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2021

msz02[1].jpg
    
(#) gyuszo válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 3, 2021 / 2
 
Én szándékosan tettem fel ezt a rajzot, hogy egy laikus is jobban lássa, megértse.
Egy szakember számára persze van jobb is, ahol minden be van kötve és fel vannak tüntetve a vezeték keresztmetszetek is.
(#) Zsolt 73 hozzászólása Jan 9, 2021 / 5
 
Sziasztok !

Megvan az idei első gyöngyszem. A gázcső EPH vezetékén 1,9 Amper, a terhelés függvényében 1,1 és 17 A között változott.

EPH 2.jpg
    
(#) Bakman válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jan 9, 2021 / 3
 
Így lehet tuningolni a vezetékes gázt nagyobb fűtőértékre. Ügyes!
(#) Sorkapocs válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jan 9, 2021 / 1
 
Mi nemrégiben TN-C-S rendszerben szétválasztás után újra összekötött PE és N vezetőt találtunk egy sínszekrényben (némi idő és a folklór előírt terjedelmű ápolása után), melynek köszönhetően némely védővezetők tekintélyes szikrákat produkáltak a főelosztó testéhez érintve, úgy, hogy a L, N be se volt még kötve rajtuk.
Békeidőben bő 5 A rongyolt kifelé a (próba idejére -- meg mert elszállt az alkatrészrendelés -- TT-rendszer-szerű diszpozícióban a PEN-ről leválasztott*) földelésen, mi meg csak néztünk...
Bár Bakman meglátása alapján jelen esetben esetben a komplex épületenergetikai hasznosulás vitathatatlanull hasznos plusz...

* - természetesen a "mutatvány" idején kizárólag mi tartózkodtunk az épületben, meg a kellő elővigyázatosság. Erről meg is győződtünk, a berendezés átadásra csak a szakszerű, végleges kialakítás után történt meg
(#) Zsolt 73 hozzászólása Jan 9, 2021 /
 
Itt az Elmű betáp és a házi főelosztó közötti PEN vezető EKA saruja adta meg magát. A kárérték megközelítőleg 400000-Ft . A Lift frekiváltója és a LED fényforrások 70 %- a elpatkolt.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2021
(#) gyuszo válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jan 10, 2021 / 2
 
Azért ehhez kiegészítésképpen hozzáfűzném, hogy sokan nem értik meg, hogy miért szükséges egy társasházban a jól kiépített földelési rendszer és a hozzátartozó EPH vezeték rendszeres felülvizsgálata és karbantartása. Egyik lakó felújítást végez, valahol hibát követnek el és bekövetkezhet egy áramütés, vagy gázrobbanás.
Az áramütés az adott személyre végzetes lehet, az utóbbi már több személyt és az épületet is érinti.
Jó példa erre.
(#) sany válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jan 10, 2021 /
 
Idézet:
„Itt az Elmű betáp és a házi főelosztó közötti PEN vezető EKA saruja adta meg magát.”


Társasház esetben is előfordulhat hogy, csak egy helyen van becsatlakoztatva a PEN? Csak kíváncsiságból...
(#) Zsolt 73 válasza sany hozzászólására (») Jan 10, 2021 /
 
Mennyinek kellene lennie ? Egyetlen ELMŰ betáp van.
(#) sany válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jan 10, 2021 /
 
Nem tudom, azért kérdezem.
(#) Sorkapocs válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jan 10, 2021 / 2
 
Ieszosz Hrisztosz!
Az finom! Nekem párlakásos társasházban véletlenül sikerült elkapni egy készülő PEN-szakadást; már nagyon szép feszültségaszimmetriák voltak – csak légvezetékes csatlakozás lévén nem EKA-kapocs, hanem még a bandázskötésben, a tartósodronnyal együtt a kötélszívbe behajtogatott továbbmenő méretlen MAl unta el magát, illetve se lift, se frekiváltó, LED-es fényforrás csak amit én telepítettem, de azért hullottak volna a félvezetők itt is...
Következő: »»   797 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem