Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   796 / 961
(#) gyuszo válasza alienco hozzászólására (») Dec 26, 2020 /
 
A legjobb az, amit tehetsz, hogy teszel egy újévi fogadalmat, hogy keresel egy villanyszerelőt és az egész házban felújítod a villanyhálózatod, hogy mindenhol legyen védővezető.
A leírtak alapján legalább 40 éve készült és valószínűleg alumínium vezetékes.
Sok visszatérő kérdésed volt már, ami a hibás hálózatra , védővezető hiányára utal.

A védővezetőnek elég egynek lenni a a lakás kismegszakító dobozáig, de annak legalább 10 mm2 keresztmetszetűnek kell lennie. Azt nem a szolgáltató adja, hanem a villanyszerelő építi ki a védőföldeléstől.
(#) _BiG_ válasza Joe_001 hozzászólására (») Dec 26, 2020 /
 
Nem én fizetem a révészt, tehát abból kell dolgoznom, ami van (legfeljebb fázissínt cserélek). Villanyórázom, nem építhetem újra a biztosítéktáblát ingyért. Olyan táblákat látok néha, hogy a hajam leteszem. Össze-vissza kötések, hajmeresztő megoldások...
Legszebb, amikor a csili-vili felszerelt táblában a teljesítménybővítéskor kiderül, hogy rommá van égve a fi-relé. A csavarok leheletre engednek....
Nem beszélve a szétégett fővezetéki kötésekről, ezeréves hálózatokról...
(#) alienco válasza Bakman hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
A nappali 16A-es, a vezérelt 25A. Szemre úgy vélem, hogy a vezetékek 6mm2-esek lehetnek. Egyelőre benne van a pakliban, hogy a nappali fázis és nulla 4-es, a velük egy csövön bejövő védőföld 6, és a vezérelt két szál 6. De ahogy most látszik, úgy vélem, semmiképp nem kisebb átmérőjű az egy szál védőföld vezeték, mint bármely másik bejövő vezeték.
Hétfőn alaposabban meg tudom vizsgálni.
(A vezérelten, belül 10A-es, a nappalin, belül 4x10A-es kismegszakító lesz elvileg, 1-1 fí relével.)
(#) gyuszo válasza alienco hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
A 6 mm 2 -es vezérelt sodrott rézvezeték és a 4 mm 2 -es állandó az tömör alumínium ?
A védőföld piros, vagy zöld-sárga vezeték és milyen az anyaga ?
Mindenesetre elég érdekes, hogy a vezérelt 25 A és a z állandó csak 16 A.
Erre is csak az ad magyarázatot, hogy a bojler vezetéke fel lett újítva rézre és a vezérelt vezeték is új, ezért adtak arra annyit.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2020
(#) alienco válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Valóban a teljes felújítás lenne a legjobb, de egyéb körülmények miatt ez sajnos jelenleg nem megoldható. Az a tervem, hogy a jelenleg kiépített hálózat - ami valóban alumínium vezetékes - marad, és arról menne a világítás, illetve még két konnektort átkötnék földeletlen euro-ra, a többi megszűnne. Ezen kívül még plusz 3 db 10A-es kismegszakító után falon kívül menne az új vezetékezés (védővezetővel), ez látna el a jövőben minden mást.
Ez egy társasház egyik lakása. Akkor az a villanyszerelő egy regisztrált villanyszerelő lenne, aki kiépíti a legalább 10 mm2 keresztmetszetű védővezetőt?
(#) alienco válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Tömör alumínium minden bejövő vezeték. Piros színű a szigetelés a védőföldön, az is alu.
(#) gyuszo válasza alienco hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Igényelj a szolgáltatótól 25 A-es állandót, annak egyszerűbb a bővítése és a bejövő vezetéket cseréltesd ki legalább a kismegszakítókig. Mivel vannak Fi-reléid, így könnyebb a dolgod. A FI-relét, mint első fogyasztót elfogadják és nem szükséges 25 A-ig belső szerelői igazolás sem.
Ennél egyszerűbbet nem tudok ajánlani. Igen, a vezeték cseréhez szükséges a regisztrált villanyszerelő a plomba miatt.
Belül meg fel tudod újítani, ahogy leírtad.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2020
(#) alienco válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Elmentem és megnéztem ma a vezetékeket. Szóval egészen biztosan ez van, alumínium vezetékekkel: a bejövő állandó 4 mm2-es (fázis, nulla, 16A kismegszakítóval), a vezérelt 6 mm2-es (fázis, nulla, 25A kismegszakítóval), és egy 6 mm2-es védővezető.
Tehát akkor ez nem megfelelő a lakás földelésének kibővítéséhez?
A 16A egyébként elég lenne, kicsi a lakás és nincsenek nagy fogyasztók.
Ráadásul előreláthatóan pár évig lesz így, utána teljes lakásfelújítás keretein belül fel lesz újítva a vezetékhálózat is, falon belül minden, rendesen. Csak azt szeretném, hogy az a pár év se védővezető nélkül teljen. Nem én élek ott, főleg nem rajtam múlik. Jelenleg egy darab 10A kismegszakító van a mérőóra után, az is elég állítólag az ottani szokásokhoz. Minél kisebb macera kellene, már erre is nehéz volt rábeszélnem, mivel teljes felújítás lesz később (és "jó az még úgy"). De szerintem a mostani állapot nagyon rossz, próbálok valamit segíteni, hogy ne csak a Fi-relé legyen az egyetlen védelem. Ha nem köthető rá a 6 mm2-es vezetékre a földelés, nagy valószínűséggel így marad, mert nem fogom tudni rábeszélni az ügyintézésre most. Bár privát véleményem alapján a rákötés is jobb lenne a mostaninál, de szabálytalant nem fogok intézni.
A legvastagabb bejövő vezetékkel megegyezik a védővezető keresztmetszete, abban bíztam, hogy ez elég. De ha legalább 10 mm2 kell, na, az nincs meg.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2020
(#) storm hozzászólása Dec 27, 2020 /
 
Sziasztok,
Földben szeretnék vinni 5x10mm2 MKH vezetéket (nem kábelt, csak 5db 1 erű vezetéket 1 csőben). A föld alatt kb. 60 centi mélyen menne, kb 30 méter hosszan, és mind a 2 vége épületen belül lenne, tehát pára nem tudna belejutni. Kérdésem az, hogy ezt duplafalú gégecsőben, vagy symalen csőbe vigyem?
(#) _BiG_ válasza storm hozzászólására (») Dec 27, 2020 / 1
 
Inkább KPE cső legyen és minimum 70 centi mélyen.
(#) gyuszo válasza storm hozzászólására (») Dec 27, 2020 / 1
 
Ezt javaslom, a behúzó szalagot is tartalmazza.
Bővebben: Link
(#) Bakman válasza storm hozzászólására (») Dec 27, 2020 / 1
 
Ha nincs lezárva a vége, belemegy a pára akkor is, ha mindkét vége beltérben van.
(#) gyuszo válasza storm hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Mi az oka annak, hogy nem akarsz földkábelt, ami fele annyiba sem kerülne ?
Sőt a negyede, ha jól számolom. 2400 Ft/m helyett 600 Ft / m. lenne az anyagköltség.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2020
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Ráadásul biztosan nem porózus a szigetelése, ami MKH esetén nem garantált.
(#) storm válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Nagyon egyszerű, MKH van itthon rogyásig, földkábel meg nincsen.
(#) Tomi20 hozzászólása Dec 27, 2020 /
 
Sziasztok

Sógoromék vettek egy Elektrolux páraelszívót a konyhába, a dugvillája sima földeletlen, a motoron is rajta van a kettős szigetelés piktogram, illetve a készüléken is. Kérdésem az lenne, hogy okozhatunk-e valami bajt azzal, ha a külső fém házat mégis leföldeljük.
(#) zolika60 válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Elvileg nem, de teljesen felesleges.
(#) Bakman válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 27, 2020 / 6
 
Kettős szigetelésű készüléket egyenesen tilos földelni.
(#) proba válasza alienco hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Szerintem ha plusz vezetékeket behúzod a földelésnek a lakásba, azt nyugodtan rákötheted az óránál a földelésre. A semminél mindenképpen jobb lesz. Másik kérdés az hogy vajon a nulla és a védőföld össze van e kötve valahol, vagy azt is neked kellene kivitelezni? a harmadik, milyen állapotban van a földelés, amit használni akarsz.
(#) Tomi20 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Én is így tanultam, de nem értem, hogy egy teljesen fém házas készüléket miért nem földelhetek le. (Nem lesz földelve, csak szeretném megérteni)
(#) nedudgi válasza proba hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Fussunk neki mégegyszer.
Kettős szigetelésű készülékről van szó. A kettős szigetelés lényege, hogy nincs lehetőség arra, hogy a készülék burkolata elektromos kapcsolatba kerüljön a külső borítással, a külső borítást tilos földelni. Ha tilos, akkor milyen szabály, előírás, kormányrendelet, vagy EU direktíva engedi meg ezt?
(#) Zsolt 73 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 27, 2020 / 1
 
Tudom mit ír a szabvány... Ez pontosan akkora hülyeség, mint a villámvédelmi földelést összekötni az érintésvédelmi földeléssel !
(#) nedudgi válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Most nézem, milyen hülyeséget írtam. Természetesen a az egyik burkolat helyet belső elektronikát kell olvasni.
(#) Bakman válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 28, 2020 / 1
 
Azért, mert egy másik készülék esetleges hibájából éppen az egyébként ártalmatlan fém test is veszélyessé válik.

Tipikus példa az a csaptelep, amelyik ráz. Nem a csapban van a hiba hanem kapja máshonnan a feszültséget.
(#) gyuszo válasza proba hozzászólására (») Dec 28, 2020 / 1
 
Értem, amit leírtál, de olvasd vissza az eredet kérdéseit és válaszait is. Ha a kérdező nem villanyszerelő, akkor szerinted egy társasház méretlen fővezetékét és mért fővezeték cseréjét hogyan tudja megoldani ? Ehhez regisztrált villanyszerelő és a közös képviselőre is szükség lesz. A PEN szétválasztást és a védőföldelés ellenőrzését nem egy társasházi lakónak a feladata ellenőrizni és megoldani .
(#) fery45 válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Fiuk!
A kettős szigetelés azt jelenti, hogy az elektromos készüléknek van egy úgynevezett "üzemi" szigetelése, majd ezt ellátták egy "érintésvédelmi" szigeteléssel. Ezek után találkozhatsz műanyag vagy fém és egyéb burkolattal, melyet üzemeltetés közben megfoghatsz, érinthetsz. Gyakorlatilag nem érhet még üzemhiba esetén sem áramütés. Ha ez a külső burkolat fém és földelték, akkor mi a garancia, hogy a földelő vezeték a földelése nem romlik el? A gyakorlat az, hogy biztonságosabb a kettős szigetelés mint a védőföldeléses eljárás. (Az vegyük észre, hogy a kettős szigeteléssel való gyártás költségesebb! Az érintésvédelmi szigetelésekkel kapcsolatban szigorúbbak az előírások. Ezért készülnek védőföldeléses érintésvédelmi eljárással gépek, fogyasztók, ... stb.) Én öreg szaki vagyok, és emlékszem az elkorrodált helyi földelésekre!
Tisztelettel: H.F.
(#) Atis57 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Szia!

Tehát külön földelni tilos! -De EPHba beköthető!

MSZ HD 60 364 szerint....
(#) Tomi20 válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Szia, köszönöm válaszod, ezzel a hozzászólásoddal megértettem a lényeget, egymásba fűzött konnektoroknál előfordulhat kontakt hiba, EPH-ba, megfelelő vezeték keresztmetszettel köthetem a kettős szigetelésű készülékek fém részeit. Végülis nem megoldható onnan az EPH-ba kötés, így nem lett bekötve a konnektor földelése. Mindig tanul az ember. Köszönöm.
(#) gyuszo válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Az EPH csomópontra van bekötve az üzemi földelő. Ami védővezető összekötővel van kapcsolatba a lakáselosztó PE sínével is.
(#) Atis57 válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Szia!
Tehát te is erre gondolsz.
Kétféle rajzolási móddal....
Következő: »»   796 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem