Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   157 / 195
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Jan 12, 2021 /
 
Én dekopírfűrésszel csinálnám, utána sikcsiszoló, vagy rezgőcsiszoló.
(#) antiktelefon válasza freddyke hozzászólására (») Jan 12, 2021 /
 
Nem tudom, milyen széles ajtótokról van szó, de a festék elég nehezen jön le, utána már gyorsan lehet haladni. Ha hőléggel vagy festékmaróval leszeded a festéket utána sima rezgőcsiszolóval és 60-as vagy durvább papírral sem lesz nehéz 2-3mm-t lecsiszolni, esetleg egy jobbféle gyaluval gyorsabban is megoldható a dolog, csak a tok alján kicsit nehezebb lesz. 3-4 ezres gyaluval ne is próbáld, azok hulladékok. Ha van türelmed, a rezgőcsiszoló végzi a legszebb munkát, ha van ismerősödnek, akkor az elektromos gyalu
Ilyen kis vastagságot nem tudsz leszedhető darabként kialakítani, fixen ki kell szélesítened.
(#) Alkotó válasza freddyke hozzászólására (») Jan 12, 2021 / 2
 
Kaptál már annyi tanácsot, hogy csak győzzél válogatni, meg gépekkel utolérni őket. Természetesen ha az eszközök széles skálája a rendelkezésedre áll, akkor azokkal is célba lehet érni, de nem kell feltétlenül beruházni.
Én már csináltam ilyet, és mivel éppen nem volt nálam semmi más (és sokat kellett volna utazgatni szerszámokért) ezért rögtönözni kellett. Lényeges részlet a gyakorlat, mert kell némi rutin a feladathoz, de nem ördöngösség, bele lehet jönni.
Ha jól értem, összesen 6 mm hiányzik. Csak a tok egyik oldalából vegyél el, és ez a záródó oldal legyen, mert a zsanéros oldal tartja az ajtót, ott számíthat ennyi gyengítés. Ha van valamilyen gyakorlatod a véső használatban -és van vésőd, amitől elvárjuk, hogy éles legyen-, akkor ezzel is megoldható a feladat. Kell vele vacakolni egy kicsit, de kb. fél órás munka. Könnyíti a feladatot ha 2-3 cm-enként befűrészelsz a tokba 5 mm mélyen, illetve ha nagyméretű csomót találsz, ott lehet sűrűbben. Azért csak 5 mm-t vágj be, mert a maradék 1 mm-t jó meghagyni a végső simításnak.
A vésőt lehet ütni, de csak óvatosan mert a tok meglazulhat. Az ütések iránya lehetőleg a talaj felé irányuljon ne az ajtóra merőlegesen. A jó vésőt általában elegendő kézi erővel tologatni.
A mérettartást jól segíti egy célzott távtartó (melléklet), ami mentén közel egyenletes felület alakul ki.
Ügyességedtől függően kell majd utómunkálni a vésett felületet, de ezt nem kell túlzásba vinni. Célszerű a kivájt részt utólag kitölteni egy célzott méretű vékony deszkacsíkkal, ami lehet fixen ragasztott, vagy akár ki-be szerelhető is.
(#) compozit válasza freddyke hozzászólására (») Jan 12, 2021 /
 
Csinálható kisflexre szerelt olyan tárcsával, amin a lapjára sugárirányban felszerelt csiszolóvászon van, lamella szerűen. Én ezzel csiszoltam le ajtó aljából, mert nem lehetett becsukni a laminált padló után. 3 mm-t meg nem tudtam dekopírral levágni. Olyan 40-es, 60-as csiszolóvászon volt rajta és meglepően sokára kopott el. Óvatosan kell vele bánni, mert nagyon gyorsan, nagyon mélyre tud menni, tehát nagy odafigyelést kíván. De jó lehet a véső után is.
(#) 06smici válasza freddyke hozzászólására (») Jan 12, 2021 /
 
A sima fúrónak nincs elég fordulata maráshoz és a csapágyazása sem az oldal irányú terhelésre lett kitalálva. Biztos létezik ilyen feltét hozzá, de szerintem annyiból már kapsz egy olcsóbb gépet is a fentebb felsoroltak közül.

A felület minőségével nem érdemes sokat foglalkozni, csupán a mélységre figyelj, hogy az új léc ne lógjon túl a tok síkján. Az egyenletlenségeket pedig fakittel szépen el lehet dolgozni a festés előtt.

Legutóbb én is vésővel alakítottam a tokon. Kicsit időigényes, cserébe nincs szálló por.

Gépeknél meg attól függ, mi áll rendelkezésre. Jó lehet egy orrfűrész vagy amit ajánlottak lamellás flex korong is elég termelékeny. A szalagcsiszoló szintén hamar végezne vele. Viszont a rezgőcsiszolót csak ezek hiányában ajánlanám. Azt azért lehet berregtetni, mire az 5-6mm lejön.
(#) freddyke hozzászólása Jan 12, 2021 /
 
Köszönöm a sok hozzászólást és tanácsot. Kénytelen vagyok a zsanéros oldalból leszedni az ajtótokból a mosógép magasságáig, mert a másik oldalon a fürdőszobában belóg valami az útba. Ha 8-10mm-t leszednék, akkor a lábán is becsúszna a gép kicsit elfordítva a tokban, kikerülve az akadályt.

A véső lenne a legkézenfekvőbb (bár venni kellene), de sajnos az ajtótok a fal fürdőszoba felőli oldaláról körbe van csempézve vékonyra vágott csempecsíkokkal. Sajnos a fuga magától is hullik a tok mentén. Ha a vésőt ütöm, a csempe is elválhat a rezgéstől. A csempét újrarakni nagyon sok vacakolás lenne, nem szeretném. Mindenképpen olyan megoldás kellene, amellyel nem kalapálom a tokot.

Van dekopírfűrészem. Ezzel próbáljam előkészíteni és a maradékot csiszoljam ki? Biztosan nem éri át a tokot egy oldalról.
Flex-em van a felsoroltak közül, azzal csiszolókoronggal nehéz bánni, biztosan nem tudnám egyenletesen kicsiszolni.
Minden más gépet venni kellene. A kézi szalagcsiszoló tűnik hosszabb távon jó befektetésnek, ha ez alkalmas lesz később más célokra is. (Például fa ajtók és ablakok, valamint a tokok elhasználódott felületi és festékrétegét kellene újrafestésre előkészíteni.) Elveszek a választékban. Egy korrekt kézi szalagcsiszológép úgy tűnik 30 felett van, de 20-25 felett nem szívesen szánnék rá és nem találok nyugodtan megvehető gépet.
A rezgőcsiszoló valamivel olcsóbb (például Makita BO3710), de erre azt írjátok nem a legalkalmasabb.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2021
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Jan 13, 2021 /
 
A dekopírfűrésznek ilyen célra van néhány komoly előnye. Bagóért lehet szerezni bele egy fűrészlapot (, ami ha túl hosszú lenne, rövidíthető). Általában olyan a felépítése, hogy valamilyen megvezetővel használható.
Ugyanakkor közbekérdezek: gépkölcsönző nincs a közelben? A célnak megfelelő jószág talán kis költséggel elérhető. Ha felújítás lesz a közeljövőben, valamelyik szakival talán meg lehet egyezni, hogy egy ki-be szerelhető tokdarabot alakítson ki az ajtónál. Valószínűleg pipalécc(ekk)el is elkészíthető, mivel festett az ajtótok.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2021
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Jan 13, 2021 /
 
Az összes felsorolt dolog közül a dekopír a lehető legalkalmatlanabb a feladatra. Mielőtt nekiállsz szétverni az ajtótokot, egy lécdarabon próbáld ki, mennyire (nem) fog működni a dolog. Pláne úgy, hogy a lap nem éri át a távot. A lap hajlékony, oldalirányú csiszolásra alkalmatlan. Esetleg ha merőlegesen bevágod a tokot és a többit kivésed.
(#) bbalazs_ válasza freddyke hozzászólására (») Jan 13, 2021 /
 
Anno hogy került be a helyére?
(#) Remci válasza freddyke hozzászólására (») Jan 13, 2021 /
 
Szia!

Ha tudsz szerezni egy ilyen gépet, esetleg kölcsönbe, ezzel könnyebben ki tudnád vágni amit kell. Esetleg ha van asztalos ismerősöd, neki biztos van, lehet hogy kölcsön adja.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2021
(#) granpa válasza freddyke hozzászólására (») Jan 13, 2021 /
 
Alkotó módszerét használd. A befűrészelt részek közti darabok különösebb ütlegelés nélkül kivéshetők (több rétegben). Utána a vésővel (min. 20 mm-es) szépen kisimítható a felület. A nagy felületet elő lehet egyengetni több fémfűrész lap összefogásával.Amatőr szinten is kb. 2 óra. Utána be lehet illeszteni egy kiegészítő darabot; ragasztás, csavarozás, összecsiszolás, festés.
(#) VIM válasza freddyke hozzászólására (») Jan 13, 2021 /
 
Szia! Talán nem is szaporítanám a szót ha ezeket megnézed. Bővebben: Link Bővebben: Link
(#) freddyke hozzászólása Jan 14, 2021 /
 
Köszönöm a sok tippet. A kérdésre válaszolva sosem volt még itt ez a mosógép. Sajnos nem megy ahogyan gondoltam, mert a zsanéros oldalon a zsanérok szögelve vannak, azt békén kellene hagyni. Az átellenes oldalon kell kivenni 10-20mm-t is, mert ott az "akadály", ami miatt szögben el kell fordítani a gépet az ajtótokban. Szükség esetén a zsanéros oldalt is ék alakban ki kell munkálni a zsanérokkal átellenes oldalon.

A vésőt tartok tőle némely helyen (bütyök, stb) enyhén ütni kell, elválhat a csempe. Fémfúrész lapom is csak egy van a fűrészben, az is keskeny fajta, ide a szêles kellene. A jó kéziszerszámok nagyon drágák és mindent venni kellene. Inkább gépeznék, de a gépek fajtáiban teljesen elvesztem... Marófejjekkel gép nélkül nem érek semmit. Az említett multifunkciós gép létezéséről sem tudtam. Ez a vágásban segítene, de úgy látom nem megvezetett és mélységütközője sincs, így nehéz pontosan vágni vele. De ha mégis sikerülne valami mentén megvezetni, talán csiszolni sem kellene utána. Ez ellen szól valami? Makita, Bosch közül melyiket érdemes?
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2021
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Ha felújítás lesz a lakásban, akkor nagyon nem érdemes gondolkodni. Sok szerszámot felsoroltunk, ha valamelyikre szükséged lehet a jövőben, azt vedd meg. A kölcsönző nem lehetséges?
Gondolom, mázolás/festés is be van tervezve. Egy ajtókeret glettelése nem lesz számottevő tétel.
(#) freddyke válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Kölcsönözni 20-30 ezerből megvehető gépet szerintem nem éri meg. Utánajárás, szemtelenül magas bérleti díj, utiköltség, elutazott idő, készpénzezés miatt automatához menni (kaució befizetése), esetleg szennyezett a gép és tisztítani kell munka előtt, rohanni vele vissza, ha elkészül ha nem.

Az ajtótok nemrég volt újrafestve, kár érte. Más nyílászárók viszont csiszolásra, festésre szorulnak és emiatt esetleg olyan gépet is vennék, amely abban is segítséget nyújt. Nem tudom, hogy szalag- vagy rezgőcsiszoló alkalmasabb, nem voltak ilyenjeim.

Az ajtókeret kivágásához a fent linkelt multifunkciós gépet fontolgatom. Mivel ezzel sincs tapasztalatom, ezért kérdezem van-e ellenvetés. Ha nem vezethető meg, nem fogok tudni szép egyenesen vágni vele, mert gépen keresztül nem érzem a párhuzamost és merőlegest.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2021
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Lehet, hogy más bolygón élünk? Itt, Európa közepén a kölcsönzési díj kevesebb, mint a gép árának tizede - egy álló napra.
A legtöbb szerszámot azért nem veszem meg, mert nem tudom hol tárolni. A magyarországi átlagnyugdíjat kapom, ebből élek, ebből oldom meg ezeket a dolgokat, de azért egy ilyen gép kauciójára mindig van készpénz a zsebemben, feltéve, hogy nem több mint a gép ára...
Ha taxival jársz, akkor az útiköltség valóban magas lehet az Alpokban. Szerintem túlliheged a dolgot.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2021
(#) freddyke válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 14, 2021 1 /
 
Talán parkettacsiszológépet kölcsönöztem utoljára évtizedekkel ezelőtt. Másra nem emlékszem, mert a szomszédtól kaptam kölcsön gépet vagy megoldottam meglévő eszközökkel vagy olcsó (egyszerhasználatos) kéziszerszámmal. Sajnos az ajtótok kivágása nem annyira kis meló. A csuklóm odavan, a farigcsálást talán nem is bírná. Ráadásul egy ideig úgy maradna a tok kivágott állapotban, mert a mosógépet járólapfelszedés miatt valószínűleg hamarosan ki kell vinni újból. Esztétikailag nem mindegy a vágásminőség. Otthoni helyzetre és árakra gondoltam. Tőlem egy üzlet távolsága autóval általában 5-15km oda-vissza, alkalmanként minimum egy óra az üzletben eltöltött idővel (ez kölcsönzésnél kétszer). Nem használok pénzt, nyűg kivenni és visszatenni. A COVID-ot se felejtsük el, nem veszélytelen üzletbe menni és a valamit érő maszk drága (már annak, aki az egyszerhasználatos maszkot nem hordja rojtosra). Így már több, mint egy tizede a bérleti díja az új szerszám árának és néhány várható kölcsönzés esetén nem éri meg, legalábbis nekem. Szeretem a szerszámaim kiismerni és megszokom, hogy vannak.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2021
(#) pbalazs válasza freddyke hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Én felsőmaróval csinálnám. Szép felületet hagy maga után, nem kell csiszolni. Esetleg az éleket, de az hamar megvan kézzel.
Nemrég volt hasonló dolgom azzal a különbéggel, hogy abból a 2-3 felületből kellett elvenni 1-2cm-t, ahol az ajtó felfekszik. Ráadásul ferdén, mert megcsavarodott az ajtó a hossztengelye mentén, és nem lehetett becsukni. Próbálkoztam vésővel és multigéppel is (felsőmaró nem fért oda), de szopás volt mindenhogy. Multigéppel kisebb szopás, de a maró sokkal szebb felületet hagy.
(#) Ge Lee válasza freddyke hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Azért mielőtt tanácsot kértél, és adtak volna másfél oldalnyit feleslegesen vaktában, előtte legalább egy képet csatolhattál volna, hogy néz ki a tok, hogy néz ki az a része amiből le kellene venni, és mennyit. Mert tanácsot csak az alapján lehet adni. Közönséges fa ajtótokból semmivel nem tudsz úgy levenni hogy az esztétikus legyen. Lehet venni sarokcsiszolóra körfűrész korongot, de azzal sem lehet egyenesen vágni mert nincs megvezetve, nem is éri át a korong az anyagot, meg porol, füstöl, és büdös. A sokat leszedsz belőle majd azt utólag javítod megoldás pedig azért nem jó, mert a javítással újra csökken az átjárhatóság, azaz következő hasonló alkalommal újra szembe kerülsz a problémával. Láttam már életemben néhány ajtót, a szabványosnál jóval szűkebbeket is, de azokon is lazán átfért egy mosógép. Mármint, a felül töltős. Esetleg nem az a probléma forrása, hogy az elöltöltős helyett egy jóval keskenyebb, felültöltős gépet kellett volna venni?
(#) pbalazs válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Nagyon igaz, egy kép, vagy egy rajz sokat segítene.
(#) lokátoros válasza freddyke hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Egy hagyományos megoldás:
kézi gyalu
(#) aky87 válasza freddyke hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Ez a megoldás egy felsőmaróval, nem gond ha a segédlécekbe is belemarsz, igaz az alja/teteje elmarad, ott marad a véső és csiszolás

marás.jpg
    
(#) VIM válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Ezt a projektet nem férfi ember találta ki, csak így utólag mégis a teremtés koronájának kellene ezt megoldani lehetőleg csendben, szemetelés nélkül, és nyoma se legyen az amúgy halvaszületett ötletnek. Ha azt vesszük, hogy a (cserélési) három napban ki lehetett volna ötleni, hogy mégis másik készüléket kellene választani ami nem jár bontással, átalakítással, olcsóbb lett volna. Szerintem már ez is eltelt és a mosógép még mindig nincs a helyén. Ötletelünk rajta látatlanban egy fórumon, hogy mi legyen a megoldás egy millimétereken múló kivitelezésre. Nagyon erőltetett dolognak tűnik. Mindannyian futottunk már bele valamilyen ehhez hasonló esetbe és a magam részéről csak abban bízom, hogy okulás lesz belőle. Mindenek előtt mérni kellet volna mert, hogy ezzel kell kezdeni és nem csak a kiválasztott helyen hanem az odavezető úton is fontosak a méretek figyelembevétele. Én felsőmarót kerestem fejekkel együtt egy webshopból, hogy a szállítási költség is a minimális legyen. Ezzel profi munkát lehet végezni, még a legolcsóbb fajtájával is ha csak ilyen ajtótokos munkára kell.
(#) freddyke válasza VIM hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
A gép nem új, máshova lett vásárolva és sosem gondoltam, hogy egyszer ide kerül. A szállítás "profik" által nem szakszerűen történt és ki kellene próbálni a nagy értékű gépet, illetve használni is. Felújítás miatt azonban hamarosan ki is kell vinni. Az ajtótok úgy marad egy darabig, nem mindegy hogy fog kinézni. A mosógépet semmiképpen nem falazhatom be a tokkal, meg kell hagyni a tokon a kivágást, legfeljebb egy asztalossal készíttetett darabbal pótolom. Ezért szeretnék tökéletes minőségben elvenni az anyagból, nem szétfaragni ahogyan sikerül. Készítek képet a tokról.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2021
(#) VIM válasza freddyke hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Értem. Felsőmaró lenne a jó megoldás amit linkeltem fentebb szerszámokkal együtt. Abban az árban benne van amit rá akartál még szánni erre az átalakításra. Én mindkét ajtótok oldalából vennék el annyit, hogy esztétikus is maradjon, azonos magasságig és a szélét lekerekíteném egy másik profil fejjel. Nem is volna a annyira feltűnő, hogy erre miért is volt szükség. Az ajtólapot mindenképpen le kell venni a költöztetéshez és a munkálatokhoz. Ha továbbra nincs szükséged erre a szerszámra, meg kell hirdetni és csak töredéke lesz a kiadás erre a munkálatra. Kifogytam az ésszerű ölettáramból.
(#) Alkotó válasza freddyke hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Feltételezve egy hagyományos deszka tokozatot, ha az eredeti 2-3 mm oldalankénti megmunkálás helyett most már akár 20 mm-re is szükséged lenne, akkor az már bőven kívül esik a racionális határon. Egy kb. 22 mm vastag tokból nem lehet 20 mm-t elvenni. Pontosabban lehetne, de akkor a maradó részt azt külön rögzíteni kell, és ezt általában nehéz jól megoldani.
Nekem most úgy tűnik, hogy a többször említett felújításhoz kellene hozzá képzelni egy 5 cm-el nagyobb ajtó beépítését a régi helyett. A mai ajtók már másképpen működnek mint a régiek, mert csak egy méretes üreg kell nekik, amibe tokrögzítő csavarokkal kapcsolódik a tok, és minden hézag pur-habbal van kitöltve. Végül kerülnek fel a takarólécek. Tehát a rombolás egyáltalán nem nagy.
(#) majkimester válasza freddyke hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
A sokk tipp közül a megvezetett felsőmaróval tudsz legjobb eredményt elérni, de bármit csinálsz, a keskeny csempék nem biztos, hogy fent maradnak, és mindent beterít a kosz, és a végén a tokkal is kell kezdeni valamit.

Ha nekem lenne ilyen gondom, még mindig inkább a gép felső és hátsó borításának az eltávolítását választanám. Ilyenkor ugyan emelni nem igazán lehet, de nem is kell. Ha megvan az eredeti csomagoláshoz adott nagyon vastag (8mm) karton papír, akkor vágni kell belőle egy 60cm-es csíkot (akár duplán is), annak a végére ráemelni a gépet, ott leszedni a borítást. Egy ember húzza a gépet a kartonpapírral, egy másik irányítja, billenti a küszöbnél. pár cm-es küszöbnél áthúzható így. (Ha nincs karton, akkor a hulladékudvarból lehet szerezni.)
(#) pbalazs válasza freddyke hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Most voltam Lidliben, épp van felsőmaró 14-ért.
Nincs nagy tapasztalatom a Parkside-termékekkel (nekem Bosch van), de egy munkát tuti kibír.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2021
(#) dokidoki hozzászólása Jan 14, 2021 /
 
A legelejétől nem olvastam el a problémát, .. de ha elöltöltős a mosógép, akkor annak az ajtaja van leginkább útban mert többnyire kiáll a síkból. Az meg pár csavar oldásával levehető, így az a pár centi hely ami a szűkséget okozza így létrejön. Ajtófaragás nélkül.
(#) ftirius válasza freddyke hozzászólására (») Jan 14, 2021 1 / 1
 
Muszáj, hogy megosszam a legpraktikusabb és legkézenfekvőbb, olcsó, nem-koszolós megoldást. Nemrég ugrott csak be. Ha van egy megfelelő méretű kalapács, 1-1 centit csak idomul az a mosógép...
Következő: »»   157 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem