Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   158 / 195
(#) freddyke hozzászólása Jan 14, 2021 /
 
Kép az ajtótokról. A másik oldalán nincs profil, egyenes. Ebből körülbelül a teljes záró profilt ki kellene venni vagy néhány milliméterrel kevesebbet. Túl sok anyagot vennék el? A zsanéros oldalon a zsanér szögvégei vannak, onnan nem vehetek el semmi anyagot. A mosógép majdem 600mm széles, ez a legkeskenyebb oldala. Az ajtót hiába szedem le, belóg a kezelőpanel, amelyhez fedelet kell bontani, ahhoz a gyári zárókupakok roncsolással bonthatók és értékcsökkent lesz a gép, ha eladnám. Még akkor is a másik méret a kisebb szerintem. Ugyanez vonatkozik az oldallemezek bontására is. Az ajtót nincs értelme cserélni, jó állapotú, hacsak nem bukik meg ez a kifaragós projekt.
Felsőmarókból tudtok ajánlani 30-35-ig vállalható minőségűt, amely később másra is jó lesz? A tokra fel kellene pontosan csavarozni két megvezetőlécet a maráshoz? Írtam, hogy az ajtótoknak csak a képen látható oldalában van profil, de azt szinte ki is kellene marni, a másik oldala sima, de lenne hely lécet felcsavarozni.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2021
(#) freddyke válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Idézet:
„akár 20 mm-re is szükséged lenne, akkor az már bőven kívül esik a racionális határon. Egy kb. 22 mm vastag tokból nem lehet 20 mm-t elvenni.”
Az ajtótok belső oldalán a kilátszó rész 48-49mm mély és sehol egy illesztés, tömör fának néz ki az egész oldal. Van egy ugyanilyen (csak keskenyebb) ajtótok festetlen kivitelben, ott látszania kellene illesztéseknek, ha nem lenne legalább 5cm vastag tömör fa. Valószínűleg egyedi ajtótokok, asztalos készíthette. Esetleg vékony fúróval belefúrok a tokba 3-4 cm mélyen, ha az mind fa, akkor ki kell bírjon 15-20mm hiányt. A másik verzió, hogy "csak" 10mm-t veszek el ebből az oldalból, de akkor a zsanéros oldal zsanérokkal átellenes feléből (mivel a zsanérok szögelve vannak a tok belső oldalán, ahhoz nem nyúlhatok) egy ék alakot kellene kifaragni, vagy ugyanezt lépcsőkben kimarni, hogy lécekkel el lehessen tüntetni később.


Felsőmarógép kiválasztásában kérném a segítségeteket.
(#) bbb válasza freddyke hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Nekem Makita 3708 van, meg vagyok vele elégedve, jó kis gép. Későbbi kiadás belőle a 3709, 3710.
(#) uniman hozzászólása Jan 15, 2021 3 / 5
 
Nekem nem tettszik, hogy ezen a fórumon már asztalos/ácsszakma is mejelenik!
Nekem a favágás/darabolással lenne problémám, de annak semmi köze az elektronikához.
Lassan már a virágültetés, zöldségtermesztést, földművelés tematikája is tárgyalni fogjuk ezen a fórumon?
Aki egyetért nyomjon egy plusszt!
(#) Bakman válasza uniman hozzászólására (») Jan 15, 2021 / 2
 
Nem baj az, ha valaki nem szakbarbár hanem más dolgokhoz is ért.
(#) bbalazs_ válasza uniman hozzászólására (») Jan 15, 2021 / 2
 
Az elektronikával kapcsolatban más is elő szokott jönni. Amíg nem teng túl, szerintem tolerálható.
A topic címe úgyis felszerelés, szerszámok, az meg már eleve nem elektronika.
Vannak más topicok - sokan - amikben hardcore elektronika van.
(#) uniman válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 15, 2021 1 /
 
Ok...de ez az ajtófélfa nem a műhelyben van, ahogy a csatolt fotóm tárgyai sem. Azaz megkérdezhetném, milyen, melyik szerszámmal a műhelyemből tudnám elérni, hogy idén sokkal nagyobb átmérője legyen a piros "gömböknek" ?
Nem mellesleg egy jó asztalos (pl. a haverom) úgy ki tudja szedni azt a fél ajtótokot, hogy visszahelyezése után látható nyoma sem lenne a műveletnek. Persze ehhez több évtizedes tapasztalat kell...
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2021
(#) Alkotó válasza uniman hozzászólására (») Jan 15, 2021 / 2
 
Teljesen egyetértek veled abban, hogy a hozzáértés és a rutin az ritkán jelent hátrányt.
De pl. Én, aki sok-sok dologhoz nem értek, esetenként mégis kitalálok olyan megoldásokat amik eredményesek, de egy szakembernek sosem jutna eszébe. Aztán elgondolkozok ezek minősítésén, hogy akkor most ügyes voltam, vagy rettenetes barbár?
(#) Bakman válasza uniman hozzászólására (») Jan 15, 2021 / 1
 
Le kell szakítani a piros gömböket úgy, hogy a felső részüknél lévő zöld kitüremkedés ne maradjon rajtuk, így a szelep láthatóvá válik, innen már csak egy lépés kell a kompresszor felé. Egyszerűen fel kell pumpálni a kívánt méretre.
(#) uniman válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
A cél szentesíti az eszközt... De a mai világban a "szakbarbárok" boldogulnak a legjobban.
Értsünk csak egyféléhez, de abban mi legyünk a legjobbak, a környékünkön, az országban, vagy az egész "földkerekségen"...
Egy elektronikai fórumon foglalkozzunk az elektronikával, a "zöldségtermesztést" meg az egyebek "csínját-bínját" hagyjuk meg a "másirányú" netes fórumoknak...vagy ne?
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2021
(#) granpa válasza uniman hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Mehetett volna az off-ba is. Azért van.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2021
(#) nedudgi válasza uniman hozzászólására (») Jan 15, 2021 / 1
 
Ezzel nagyon nem értek egyet. Akinek nincs legalább Weller, vagy Ersa pákája, az ne foglalkozzon a forrasztással? Felejtsük el a csöves erősítőket, rádiókat, mert az elektroncső "elavult"?
Egy szerszámot keres a kolléga, ami több célra alkalmas.
Van, akinek a pénzügyminisztere, és a rendelkezésére álló tárolóhely mérete nem engedi meg, hogy két különböző felsőmarója, kürfűrésze legyen: egy az elektronikára, egy meg az asztalosmunkára.
(#) nedudgi válasza granpa hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
A rendelkezésre álló szerszámainkat érdemes tökéletesen uralni, megismerni a korlátait. Így nézve a dolgot, már nem is annyira offtopik a téma.
(#) freddyke válasza uniman hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Idézet:
„Nem mellesleg egy jó asztalos (pl. a haverom) úgy ki tudja szedni azt a fél ajtótokot, hogy visszahelyezése után látható nyoma sem lenne a műveletnek. Persze ehhez több évtizedes tapasztalat kell...”
Pécsen tudsz ilyet? Internetről már nem hívok senkit. Sajnos minden területen sok a szakbarbár, oldalakat tele tudnék írni csak az elmúlt két év keserű tapasztalataival. Majdnem mindig (tisztelet a kivételnek) megbánom, hogy szakembert hívok és nem állok neki magam, főleg az elvégzett munka minősége vagy minősíthetetlensége miatt. A munka árából és a szakemberek után dolgozásból a legtöbbször teljesen vagy félig kijön egy profi minőségű szerszám ára, amely a munka elvégzését gátolta részemről. A COVID miatt csak akkor engedek be valakit, ha életbevágó. A fürdőben nem mindegy, hogy csak forgácsot kell takarítani vagy minden mást fél-egy napig utána. Hacsak nincs olyan szakember, akit említesz egy komoly ajánlással, reális áron, inkább megveszem a szerszámot és megcsinálom magam.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2021
(#) freddyke válasza bbb hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Idézet:
„Nekem Makita 3708 van, meg vagyok vele elégedve, jó kis gép. Későbbi kiadás belőle a 3709, 3710.”
Köszönöm, korábban kerestem élmarót, de most felsőmaróra lenne szükségem.
(#) Bakman válasza uniman hozzászólására (») Jan 15, 2021 / 1
 
Attól, mert valaki jó valamiben, még konyíthat egy-két dologhoz. Abban igazad van, hogy az ezermesterek ideje rég lejárt, de hogy mindenki legyen szakbarbár, túlzás.
(#) Ge Lee válasza freddyke hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Nincs emberfia aki ezt kibontás nélkül esztétikusra meg tudná csinálni, mivel ahhoz át kellene engedi egy vastagoló gyalun az egész tokot. A felső marót nem ilyen célra találták ki. Még ha sikerül is két vezetőlécet a tok két oldalára úgy felerősítened hogy azok mind egymással, mind a tokkal mondjuk 2-3 tized mm-en belül párhuzamosan fussanak, még akkor is egy egy sor után ott maradnak az élek, de szerintem a kés nyoma is, valamint mit csinálsz az alsó pár centivel ahova már nem ér le a marófej?
Simán le lehetne venni abból a tokból akár 1,5 centit is, mert a vastagsága engedné, de mint írtam ehhez ki kellene bontani és áttolni a gyalun.
Egyébként, a felültöltős mosógépek 40 centi szélesek...
(#) freddyke válasza VIM hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Idézet:
„Talán nem is szaporítanám a szót ha ezeket megnézed. Bővebben: Link
Az ajánlott Tuson felsőmarógéppel van tapasztalatod? Esetleg másnak? Egy 30 ezer forintos, hasonló tudású Bosch-hoz képest vannak hátrányai minőség, használhatóság, tartósság szempontjából?
(#) freddyke válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Az alsó 1-2 centit nem kell kivenni, de igazad van, addig sem ér le a felsőmarógép. Mégsem mindegy, hogy néhány centit kell más módszerrel elvenni és a többi viszonylag szép (mégha szerszámnyomos is). Az ajtótok kibontása és elemeire bontása nagyon nagy rombolással járna. Nem éri meg. Elöltöltős a gép, adott és legközelebb is csak ugyanilyen lesz. Ha szárítógép is lesz, az pont rátehető és ugyanakkora. Meg kell oldani, hogy beférjen a legkisebb átalakítással.
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Jan 15, 2021 / 2
 
Eddig abban a hitben éltem, hogy a tetthely Ausztriában van, erre kiderül, hogy Pécsett.
Hétfő óta többször átgondoltam a dolgot, és mindig ugyanoda jutottam. Fel kell áldozni az egyik oldali takaróléceket, és a tok függőleges darabját. Ez jár a legkevesebb munkával, és kosszal. Az új darabot pedig eleve kivehetőre kell csinálni. Az egész ötezer alatt megvan, feltéve, hogy purhabot, kalapácsot, meg szöget nem kell venned.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2021
(#) freddyke válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Köszönöm a fáradozásod. A takarólécet még leszedem, de ahogyan írtam, 5cm vastag tömör anyag a tok oldala, rá van csempézve a fürdő felől és nem tudom mekkora bontással jár a kiszedése (milyen mélyen van a falban, hogyan van összekötve felül és alul a tok többi részével, mi tartja a felső tokot amíg az oldal hiányzik). Valószínűleg egyedi tok, asztalos készítette. A csempe leszedés (nemrég lett újracsempézve), fuga és ragasztó eltávolítása az alapról és a csempéről, majd újracsempézés már önmagában is nagyon nagy munka. (Csempevágó is kellene, ha nem ugyanúgy lesz visszarakva.) Küszöböt is cserélni kellene. A Te megoldásodon kezdtem el gondolkodni még mielőtt a fórumra írtam, de ésszerűtlen bontással jár.
(#) Gafly válasza freddyke hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Idézet:
„A csempe leszedés (nemrég lett újracsempézve), fuga és ragasztó eltávolítása az alapról és a csempéről, majd újracsempézés már önmagában is nagyon nagy munka.”

Kis szerencsével, az észak-koreai partizánok szabad csapatai, testvéri segitség nyújtanak.

lyuk.JPG
    
(#) Ge Lee válasza freddyke hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Pedig az lesz az egyetlen értelmes megoldás. A tokra eleve nem lehet rácsempézni, mivel ott van a takaróléc rajta. Ha a takarólécet el tudod távolítani, és nincs rajta csempe, utána a tokot már ki tudod venni. A tok semennyire sincs a falban, felülnézetben az egy U alak, ahol az U két szára a takaróléc, az U belső üregében meg a tégla szokott lenni befaragva.
Lebontod a két takarólécet, felül elvágod a tokot és kifeszegeted a helyéről, a tok felső részét lehet hogy meg kell támasztani valamivel, oda ideiglenesen elég egy szeg vagy egy csavar is, az ajtót sem kell levenni a helyéről. Utána szerzel vékonyabb gyalult anyagot, méretre vágod, purhabbal berakod, felteszed a takaróléceket és ennyi. Ha eredetileg mondjuk 5cm vastag volt a tok, akkor 4cm-es anyagot teszel oda. Ha nem kapsz, akkor kapsz 2 centist amiből összeragasztasz vagy csavarozol kettőt. Esztétikus lesz, sima lesz, pontos lesz, nincs füst, por és egyebek, csak amennyi por a bontáskor kijön a falból, meg az a kevés fűrészpor a vágáskor. Ahhoz meg elég egy kézi vasfűrész is, abba lehet olyan lapot kapni amelyiknek az egyik fele vas, a másik fele fához való, arra kialakított fogakkal.
(#) mex válasza freddyke hozzászólására (») Jan 15, 2021 / 2
 
(#) freddyke válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Csak a külső oldalon van takaróléc. A belső oldalon az 5cm vastag tok oldal van, a toknál derékszögben beugró falrész a tok oldalának egy részét fedi, ezen van körben csempe, a toknál végződik. A takaróléc és a tok oldala mélyen a padlóban, mindkét oldalon más fajta járólap van. Plusz a küszöböt is ki kell szedni. Minimum egy sor csempe bontása és visszarakása (rosszabb esetben kettő), egy-egy járólap szétroncsolása és pótlása, fugázás, küszöbcsere. Elfogadom ezt is egy megoldásnak, de nem ésszerű ennyi bontással. Ha az ajtókeret oldalának "már úgyis mindegy", akkor nekimennék felsőmaróval, csak a gép kiválasztásánál elakadtam. Az olcsóbb gépeknél olvastam kotyogásról, illetve nem tudom mekkora vágásmélység és teljesítmény szükséges, a fordulatszám állíthatósága lényeges-e. Leginkább kipróbált, letesztelt géptípust vennék meg, nem zsákbamacskát. Néhány hozzászólással feljebb kérdeztem két gépről.
(#) jimmi12 válasza freddyke hozzászólására (») Jan 15, 2021 / 4
 
Látom nem engeded el a témát, ahogy én csinálnám:
- feljelölném a mosógép magasságát +10cm
- egy állítható vágásmélységű kézi körfűrészen beállítanám a 2cm-es vágásmélységet
- 1-2cm-es távolságban bevagdosni a szárfát
- egy szélesebb és éles vésővel simán ki lehet ütni a kis darabokat (gondolom a tok anyaga fenyő)
- némi csiszolás után egy adott méretre vágott 2cm vastagságú deszkával "visszapótolható" a hiányzó rész. (ha csavarral rögzíted akkor legközelebb könnyebb lesz leszedni.
(#) granpa válasza jimmi12 hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Ennyit még kézivel sem nagy dolog bevagdosni. Nem is kell ilyen sűrűn.
(#) jimmi12 válasza granpa hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Szándékosan nem írtam kézi fűrészt, azzal jóval nehezebben tartható az egységes vágás mélység.
(#) alex0 válasza jimmi12 hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
De ha nincs neki körfűrész, akkor egy hosszú fúróval is át lehet fúrni sok helyen (ahogy a vonalak vannak a rajzon), utána jöhet a véső és a csiszolás. (Persze a két végét azért kézzel be kell vágni) Fúrót pedig lehet venni akár 30 cm hosszút is, 6-8 mm vastagságban. De két oldalról is fúrható, nem is fontos, hogy pontosan szemben legyenek a furatok.
(#) Szárnyas hozzászólása Jan 15, 2021 /
 
Van valakinek tapasztalata az ALDI-ban jelenleg kapható kábelcsupaszoló fogóval? Erre gondolok: Bővebben: Link
Mondjuk most voltam az üzletben és egy darab nem volt már belőle.
Következő: »»   158 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem