Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezetékkereső
Lapozás: OK   4 / 4
(#) inf3rno hozzászólása Szept 7, 2020 /
 
Nekem úgy rémlik ezek valami olyasmi elven működnek, mint a theremin: https://en.wikipedia.org/wiki/Theremin http://users.df.uba.ar/sgil/physics_paper_doc/papers_phys/e&m/M...on.pdf
(#) lcsaszar hozzászólása Jan 14, 2021 /
 
Sziasztok!

A következő problémám van: Az egyik végén hozzáférhető egy TV koax kábel, a másik vége nem tudom, merre megy a téglafalban, gégecsőben. Valahol átmegy kötődobozokon is, az egyik kötődobozt szeretném megtalálni és kibontani. Gondolom, 5-6 cm-nél nem lehet mélyebben. Lehet kapni úgynevezett hangfrekvenciás kábelkeresőket, amik egy külön adó és vevőrészből állnak. Az adórészből kijön két vezeték krokodilcsipesszel. Van ilyennel tapasztalata valakinek? Nem feltétlenül magára a kábelre csatlakoztatnám az adórészt, ugyanis a kábel mellett be tudtam fűzni egy fém behúzószalagot (ami egy ponton elakad, gondolom valamelyik kötődoboznál, de nem találom). Szóval a fém behúzószalag és a védőföld is megfelelőnek tűnik a jel beadására. Kérdés, hogy a vevő tud-e detektálni pár cm mélységig vakolat alatt.
Mivel csak egyszer kell nekem, és nem nagyon akarnék építeni, ezért megkérdezem, hogy akinek van ilyen gyári vagy saját építésű kütyüje, egy napra kölcsönkérhetném-e?
(#) Gafly válasza lcsaszar hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Ha tudod mozgatni a befűzőt, és van segitséged, akkor kis szerencsével ki tudjátok műszer nélkül is fülelni...
Meg ha nem volt nagyon kutyaütő, aki csinálta, akkor a klasszikus "harkály" módszerrel is lehet dobozt lelni.
Én már sokszor gondoltam rá, hogy kellene a befűzőmre jelöléseket tenni. De mindig utólag.
Az nem sokat segit az esetleges felajánlásokban, hogy "Magyarország"...
(#) fecameca válasza lcsaszar hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Gyári kábelkeresővel valamikor régen a vasútnál dolgoztam. Ennek apropójára, amikor a seregben meg kellett keresni egy kábelt a földben, azt úgy csináltuk, hogy volt egy elektroncsöves erősítő, a hangszóró kimenet és valamelyik bemenet közé kötött kondenzátorral jól begerjesztettük, a hangszóró kimenetet rákötöttük a kábelre, annak másik végét valaki hurokba kötötte. A vevőkészülék egy közönséges zsebrádió, és annak ferrit antennája volt. A kisugárzott jelnek ugyanis bőven voltak felharmonikusai a rádiófrekvenciás sávban is. Ez az összeállítás bőven látta a kábelt a föld alatt akár fél méter mélyen is. Csupán néhány kilohertzes négyszögjelet kell előálítani jó nagy teljesítménnyel, és füllel beazonosítható frekvencián. Valami zsebrádió meg talán akad. Esetleg nem árt egy transzformátoros kimenet az adóra, akkor elbírja a közel rövidzár jellegű terhelést. Már nem emlékszem annak az erősítőnek hány ohmos kimenetei voltak, de mivel elektroncsöves volt, elbírta a kiképzést amíg a kábelt megtaláltuk.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2021
(#) lcsaszar hozzászólása Jan 15, 2021 /
 
Köszönöm, mindkét módszer ígéretesnek tűnik, ki fogom próbálni!
(#) fecameca válasza lcsaszar hozzászólására (») Jan 16, 2021 /
 
Azt még elfelejtettem, először a ferritrudat a fallal párhuzamosan tartva ráhangolsz, keresel egy olyan helyet, ahol tisztán hallani, nem zavarják a keresést a rádió adók. Majd merőlegesen tartva, a rúd végével a leghalkabb helyet
(minimumot) kell keresni, mert akkor áll a rúd merőlegesen a jelforrásra. Ezt több irányból elvégezve, még a mélységét is ki lehet következtetni. Egy astabil multivibrátor pár füllel jól hallható kiloHertzre, valami erősítő, amit nem lehet hazaküldeni egy kis rövidzárral, és mehet a próba, először egy darab vezetékkel.
(#) Joe_001 válasza lcsaszar hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Szia! Kábeltvs voltam, a telefonos kábelkereső az csak nyitott kábelvéggel működik. Ha eszköz van rajta az rövidzár, a koaxon nem nagyon jön át a jel.
(#) freddyke válasza erdgab hozzászólására (») Jan 28, 2021 /
 
Idézet:
„Köszönöm! Én 3db. 1M ellenállásból raktam össze,az egész áramkör furat szerelt alkatrészekből van,nincsenek smd alkatrészeim.Jól működik,bár az LM386 erősítését megnöveltem kb 100 szorosára.Most az adó jelét 15cm távolságból is lehet hallani s ahogy közelítem egyre erősödik.A hálózati 50Hz-et is szépen veszi,ez valóban halkabb,de még értékelhető bőven.Nincs árnyékolás a panel hátlapján,de lesz és még kicsit finomítok az egészen.Nem volt TLC556 icm az adóba,most egy SA556 van benne,ezzel is jól működik.”
Szia! Érdeklődöm, hogy rajzod van róla vagy ha nincs, miből indultál ki? Próbapanelen megépíthető vagy ne is erőltessem? Ha bármilyen részletet közzé tudnál tenni vagy privátban küldeni, sokat segíthetnél.
(#) Inhouse válasza freddyke hozzászólására (») Jan 28, 2021 /
 
(#) freddyke válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 28, 2021 /
 
Köszönöm, ezekszerint azóta tisztázódott, hogy a rajzaid teljesen rendben vannak? Elég lenne a vevőt megépíteni, ha csak nagyjából (5cm-es pontossággal) szeretném tudni a 230V-os vezetékek helyét a falban és az 50Hz-ből indulnék ki? Normál téglafal, nincs benne fém. NYÁK készítésre jelenleg nincs lehetőségem, próbapanelen tudnám megépíteni. Zavarintoleránsabb lehet emiatt? Erdgab módosításai szimpatikusak.
(#) deandras válasza freddyke hozzászólására (») Jan 28, 2021 /
 
Azok a rajzok teljesen rendben vannak, én is megêpítettem.
Véleményem szerint, a vevő részt próbapanelen, elég nehéz lenne összehozni.
(#) freddyke válasza deandras hozzászólására (») Jan 28, 2021 /
 
Köszönöm, ebben a hozzászólásban lévő NYÁK terv jó? A fentebbi hozzászólásban hivatkozott "komplett leírás" link nem működik, gondolom ott voltak az alkatrészek felsorolva. Nincs meg valakinek a tartalma?
(#) sany válasza freddyke hozzászólására (») Jan 28, 2021 /
 
A helyes link.
(#) freddyke válasza sany hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Köszönöm. A fenti kérdés a NYÁK tervre vonatkozólag még aktuális.
Már én is úgy látom, próbapanelen nem fog menni. Sürgősen kellett volna egy munkához, de nem fog összejönni. Sajnos jelenleg nincs lehetőségem NYÁK-ot készíteni (jelen pillanatban a panelmaratás és az SMT beültetés is gondot jelent). Ha valaki esetleg kis ráfordítással tudna panelt marni (van sablonja, eszközei, műhelye) vagy be is ültetni, kérem írjon rám. Esetleg próbálkozom Kínából megrendelni a panelt.
(#) Ge Lee válasza freddyke hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Az adó eleve furatszerelt, csak a vevőt csináltam részben SMD-re mivel így jóval kisebb lett, meg egyszerűbb is volt nekem, mert nem kellett annyit fúrni, illetve SMD ellenállásom jóval több van itthon mint lábas. Meg lehet csinálni próbapanelre, de azt hogy fogod odatartani a falhoz és keresni vele? Ezen nyáktervek alapján csináltam meg, ezek biztosan jók mert működik. Persze elkészülte után még alakítgattam rajta, mert nekem nem volt szükségem szakadásvizsgálóra, és a vevő állítható erősítésére sem, azt is fixre kötöttem a poti helyett.
(#) freddyke válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Köszönöm. Milyen programmal nyitható meg a két fájl?
(#) erdgab válasza freddyke hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Építsd meg,működni fog,próbapanelra macerás,de nem lehetetlen.Azon tervek alapján készült ami felkerült ide a fórumra,amit módosítottam az olvasható a hozzászólásomban.Az apróban szokott egy fórumtárs hirdetni nyákgyártást,most éppen nem lelem,szerintem elkészíti a nyákot néked.
(#) Ge Lee válasza freddyke hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
A sprint layout 5-6 verziók valamelyikével, vagy az ingyenes nézegetőjével. Utóbbival szerkeszteni nem lehet de nyomtatni igen.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2021
(#) granpa válasza erdgab hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Janigel szeret nyákot csinálni.
(#) Suba53 hozzászólása Máj 18, 2022 /
 
Sziasztok!
Tudtok valami egyszerű, de megbízhatóan működő vezeték kereső kapcsolást?
Falban lévő fázis vezető detektálására kéne, ami úgy 6-8 cm mélyen van.
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem