Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   784 / 840
(#) tbarath válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 29, 2021 1 /
 
Egyrészt igazad van, másrészt itt egy - szállítással együtt - 15 ezres készülékről van szó, ami nyilván nem egy profi készülék.
Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy nekem többnyire elég volt egy 1-2 ezer Ft-os CC/CV buck converter is, nem volt szükségem milliós cuccokra...
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2021
(#) patexati válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Ez egy hobbi fórum és szerintem nem hightech..Nem gondoltam,hogy ilyen indulatokat gerjeszt egy amatőr célokra messzemenően elfogadható tápegység..Ha lenne is egy több százezres vagy milliós készülékem én nem használnám ki soha, azonnal eladnám és az árából építenék magamnak ezer más dolgot..
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2021
(#) sdrlab válasza Gladiator124 hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Az a 3. fotó nagyon komoly...

Idézet:
„Az IRFP260-ad valószínű rendben lesz, de ne várj tőle sokkal több disszipációt”

Azért a 100W nem 300, amennyit kb az adatlap megad! A melegedés aránya teljesen összhangban van a megengedett max disszipációval, a hevenyészett mérés alapján! Nyilván felhevítve a max üzemi hőmérséklet felére, a megengedhető disszipáció is kb a 300W fele lesz már csupán...
(#) dB_Thunder válasza patexati hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Egy deka indulat sincs bennem! Határozottságnak nevezném inkább! Nekem is van tápom, olyan kijelzős, meg tekergetős fajta, hogy mennyire labor azt még nem firtattam. Nem nagyon használom, de a hobbit sem tolom már annyira, öregszem. De az idéntől pár dolgot meg akarok csinálni, illetve a gyerekeimet akarom kicsit belevezetni a villanytanba. Szóval aki nem fejleszt állandóan mindenfélét, annak nem nagyon kell labor minőségű táp, az biztos!
(#) tothtechnika2 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 30, 2021 / 1
 
Ez így van. Ma már mindenre ráírják vagy mondják, hogy labortáp. Egyébként komolyabb árfekvésű tápegységek zöménél nincs ráírva, hogy labortáp, ha megfigyeli az ember, csak hogy DC POWER SUPPLY. Nyilván egy pc táp vagy egy ilyen kínai TL494-es táp olyan messze van egy normális táptól is, hogy hasonlatot sem tudok hirtelen mondani. De nekem főleg a pc tápokból tákolt tápoknál száll el az agyam, amikor valaki arra mondja, hogy labortáp. De nyilván ki mire használja és mennyire fontos neki, hogy a paraméterek jók legyenek. Személy szerint nálam az már nem tud labortáp kategóriába tartozni, aminek a kimenetén 47µF-nál nagyobb kondenzátor van. És ez csak 1 paraméter a nagyon sok közül. Úgy gondolom, ha ez ennél jóval nagyobb akkor az áramkorlátnak már nincs sok jelentőssége, bármit ki lehet vele nyírni, főleg nagyobb feszültségeken. És itt már a tápok jelentős hányada ki is esett nálam. Gyáriból is.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2021
(#) tothtechnika2 válasza patexati hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Ebben igazad van, de akkor is nevén kell nevezni a gyereket. Ebben egyetértek dB_Thunder kollégával. Ez meg ugyebár egy labortáp fórum.
(#) Ge Lee válasza Gladiator124 hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Azt a középső képet eltettem magamnak, tetszik.
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Valóban nehéz, mert aki olyan környezetben dolgozik ahol nem gond az 5mV zaj de még a 100mV sem, mert szinte kizárólag világításhoz (LED), apróbb motorokhoz, töltőkhöz egyebekhez kell neki annak ez a labor, meg a PC táp a labortáp, mert tökéletesen megfelel neki a célra, sőt, jobban mint az analóg mert ez nem fűt, nem kellenek rá óriási bordák meg nem került szinte semmibe.
Szóval abból hogy melyiknek milyen tulajdonságai vannak nem lehet általánosítani, mivel a trabi ugyanúgy elviszi a tulajt a-ból b-be ha neki az megfelel, nincs jobbra igénye.
Meg ennyiből akkor az előszabályozós tápok sem labortápok, mert az előszabályozó zaja is kijut a végére (pfuj), meg egyik autó sem autó amelyik lassabb a Bugattinál?
(#) Egri Frédi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Hirdetés egy 80 -as évek végi újságból: Eladó Trabant, extrákkal !
(#) Koncsar hozzászólása Jan 30, 2021 /
 
Sziasztok!
Bővebben: Link
Egy kis infóra lenne szükségem. A linkben található lab. táp az tud +- 30 V feszt előállítani? Azaz szimetrikus tápként is üzemel? Köszi
(#) Ge Lee válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 30, 2021 / 1
 
A videók alapján nem, sima táp, az output felirat is a fekete és a piros hüvelyekre mutat csak. Videóban azt mondja a figura, hogy a védővezető van kivezetve előre a gnd feliratú hüvelyhez.
(#) merlingerin hozzászólása Jan 30, 2021 /
 
Sziasztok!

Tudtok nagy áramú csatlakozót ajánlani? Kellene 10A labortáphoz (mint a régi magyar tápokon van kerámia szorítós, valami olyan minőség..) Amibe bele megy sima banán dugó is, de csavaros szorítást is tud. Illetve kellene 40A-re is valami. Ami nem szárnyas csavar vasból Esztétikus, műszer előlapra való.

Órákat szúrtam el ebay, ali és társai böngészésével, de egyik sem okozott katarzist bennem, amikor megláttam. Tudok ajánlani valamit? (ebay, ali bőven jó.. csak kipróbált legyen, ne aranyozott vaslemez..)

Köszönöm!
(#) Koncsar válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Köszi szépen.
(#) tbarath válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Az ilyen tápok (vessetek a mókusok elé, de nevezzük labortápnak ) általában a két kimeneti pont között tudnak X Volt feszültséget leadni, amit írtál az - és a + között 30 Voltot. Viszont általában földfüggetlenek (amíg valamelyik kimeneti pontot nem kötöd GND-re), tehát két 30 Voltos labortápot sorba tudsz kötni és lesz -30 és +30 Voltod is a közös ponthoz képest.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Szerintem ezt lehet pl. a HiFi-hez hasonlítani. Ha megfelel bizonyos elvárásoknak, azaz a jellemző paraméterei jobbak egy bizonyos határnál, akkor labortápnak nevezhetjük, alatta meg simán csak szabályozható tápegység.
Pl. a HiFi szabvány esetében is adottak bizonyos határértékek torzítás, zaj szempontból, és bár mai szemmel nincs túl magasan a léc, mégsem lehet bármit HiFi-nek nevezni. Az audiofil kategória pl. nincs ennyire határozottan definiálva, de azt mondhatjuk, hogy a minőségi követelmény a HiFi-hez képest jóval magasabb.
Labortáp esetén sem tudok pontos paraméterekről, de azért tudnék egy elvárható követelményrendszert, illetve elvárt paramétereket összeállítani, ami alapján egyértelműen besorolható egy-egy tápegység. Azonban a működési elv (pl. kapcsolóüzem, v. analóg szabályozó) ebből a szempontból lényegtelen, csak az a kérdés, hogy tudja-e a kívánt paramétereket.
(#) Teaway válasza merlingerin hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
HIRSCHMANN - PKNI 10 B
(#) Egri Frédi válasza Skori hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Idézet:
„a HiFi szabvány esetében is adottak bizonyos határértékek torzítás, zaj szempontból, és bár mai szemmel nincs túl magasan a léc, mégsem lehet bármit HiFi-nek nevezni.”

Ami 20 évvel ezelőtt csak elérte a HiFi minőséget azt már csak tévedésből vagy véletlenül vették meg a vékonyabb pénztárcájú delikvensek - szerintem.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Írtam pü-t hogy ne offoljunk.
(#) merlingerin válasza Teaway hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Szia!

Igen, ezt én is néztem, de ez is "hervatag" nekem.. Azt írják, 63A.. De ha ezen én átcsurgatok 60A áramot, leolvad Ennél valami "combosabbat" keresek. Valami olyasmit, amit 2000W feletti DC/AC inverterekre tesznek, csak nem tudom, hogy mi a neve...
Bővebben: Link
(#) Skori hozzászólása Jan 30, 2021 / 1
 
Felteszek két képet a labortáp fejlesztésről. Gyári nyákra került a főszabályozó az előszabályozó, és a vezérlő is. A képeken: a táp kijelzője, a táp webfelülete a monitoron, és az asztali digitális multiméter a táp kimenetére kötve.
(#) merlingerin válasza merlingerin hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Szia!

Jött a szikra! Megtaláltam
Bővebben: Link
(#) Gladiator124 válasza merlingerin hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Alin itt találod:

Csati

Vagy egy másik

Rendeltem már és nekem tetszett. Banánt nem fogad, mert az elolvadna 10A fölött.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2021
(#) Alkotó válasza merlingerin hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
A banándugós csatlakozók esetében legalább annyi múlik a dugón, mint a hüvelyen (éppen mint az élet egyéb területein is). Éppen ezért, töredéke áron elérhetőek a csavaros csatlakozók, amikbe egyszerűen be kell fogatni a vezetéket. A profi eszközökön szinte csak ilyet találsz, ami nem véletlen.
(#) merlingerin válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Szia!

Igen, tudom. Régen egy voltcraft töltőn láttam olyat, ami műanyag szárnyas csavar, réz menetes száron. De a menetes szár lyukas volt, meg a szárnyas csavar is. Lehetett elötől beledugni 4mm banán dugót, és mivel a menet M10 volt.. alá meg n*100A kábelz befogni villás, vagy szemes saruval. Erről álmodtam, de sehol sem lelek. Mindegy. Rendeltem, amit fent be is linkeltem.
(#) Alkotó válasza merlingerin hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Mellékeltem nagyjából mire gondolok. Ehhez hasonlók vannak a nagyobb áramú helyeken. Határozottan stabil kontaktusok.
(#) patexati hozzászólása Jan 30, 2021 1 /
 
Kipróbáltam több gyári kapcsitáppal,trafóval is..Nem írom le a tapasztalataimat mert nem labortáp..Egyre kevesebbet lapozgatom a fórumot is.. Ez nem az a fórum mire 15 éve reggeltem..Keresétek a kakán a csomót sziasztok!
(#) Alkotó válasza patexati hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
A fórum tőlünk olyan, amilyen. Nem más teszi jobbá, hanem mi. De csak ha valóban tesszük, és nem hátrálunk meg.
Mindenhol vannak más vélemények. De ha az nem a tiéd, akkor nem kell vele foglalkozni. Ameddig te hiszel a saját gondolatod erejében, addig azt lehetőleg minél szélesebb körben terjeszteni kell.
(#) merlingerin válasza patexati hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Szia!

Alkotónak teljesen igaza van. Kérdés, mire kell. Ha a céljaidnak megfelel, nem tök mindegy, mások labortápnak nevezik, áramforrásnak, vagy szürke doboznak?

Én is vettem, mint írtam kínai modult. A lomok közé került, mert borzasztó zajt termelt. Van gyári, voltcraft fantázianevű kapcsolóüzemű "labortápom", izzót táplálni, akkut tölteni ez már jó. De építettem Alkotó féle tápot is, és van gyári ős magyar, tirisztoros előszabályozó nélküli 10A táp. Össze sem hasonlíthatók a kapcsoló üzeművel. De! Alig bírom felemelni. Valamit-valamiért.

Tényleg attól függ, mire kell.

Engem tényleg komolyan érdekelne, mit tud. Stabilitásban, zajban. (Szeretnék összerakni hurcibálható tápot, 2*18V 4Ah ryobi szerszámgép akkukkal. Jól jönne terepen) és mivel ott akkus üzem miatt tényleg nem mindegy a hatásfok... Az biztos nem áteresztő tranzisztoris táp lenne

Röviden: ha Neked tetszik, ne foglakozz mással.
(#) tbarath válasza merlingerin hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Dave tesztelt pár olcsó kínai modult: Bővebben: Link.
(#) Teaway válasza merlingerin hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Azért mertem ajánlani, mert 10A-t, valamint 40A-t említettél. 60A-ről szó se volt . . .
Következő: »»   784 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem