Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések
 
Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   104 / 130
(#) freddyke válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
A központi bojler. Mi ennek a jelentősége a kézmosó bojler szempontjából? A központi bojler vizét kizárólag zuhanyzásra, fürdésre, mosogatásra (mert a fali csap helyére nehéz bojlert tenni) szánom. Gyakran mosok kezet, délutánra-estére elfogy a központi bojlerből melegvíz.
(#) tibibi0 hozzászólása Jan 17, 2021 /
 
Üdv Van egy 15 éves perla 120l bojler aminek tönkre ment a hőfokszabályzója 45cm .Volt itthon egy leszerelt másik, aminek ugyan az a hőfokszabályzó csatlakozása,de csak 25cm hosszú az érzékelő.Kicserélhetem vajon a rövidebbre milyen problémát okozhat ? Köszönöm a választ.
(#) yulo5310 válasza freddyke hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Én is hasonló cipőben járok. Bojler a fürdőszobában,a mosdó melegvízcsöve 2 méter,a zuhanyzóé kb. 3 méter,a kádé 5,5 méter,de már az ebédlői mosogatóhoz jó 7 métert utazik a meleg víz. Rengeteg megy kárba,mire odaér a meleg víz. Ezért gondolkodom én is egy átfolyós melegvízes csaptelepben, cc. 12000 forint.de sokat spórolnák rajta!
(#) Bakman válasza tibibi0 hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Kicserélheted de a hőmérsékletet vedd vissza, különben túl fogja fűteni a vizet, lévén az érzékelő 20 cm-re lejjebb kerül.
(#) freddyke válasza yulo5310 hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Nálunk a távolságok ettől sokkal nagyobbak. Gyakran a csapot vékonyan megnyitva a kézmosás befejeztéig oda sem ér a melegvíz. Ha kimondottan meleg víz kell, vagy annak megállapításához, hogy van-e még melegvíz, kiengedek több litert. Az átfolyós 10 literes Hajdu egykaros csapteleppel 38 ezer forint körüli áron kapható. A csaptelep kialakítása mosdóhoz szerintem nagyon kompromisszumos, túl hosszú a kar és alacsony a kifolyási pont. Ha elromlik a csaptelep az 5 év garanciaidő letelte után, kérdés van-e alkatrész vagy kidobható bojlerestől. Ezért vennék inkább külön bojlert és csaptelepet, de sajnos árban a másfélszeresénél több és nem lesz szabadkifolyású.
(#) yulo5310 válasza freddyke hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Lehet h. én is egy 10 l-es álló,felső kifolyásút építek be.
(#) tibibi0 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Köszönöm ,kicserélem és megpróbálok szerezni egy belevalót .
(#) szs válasza aroxol hozzászólására (») Jan 17, 2021 / 4
 
Azt soha nem értem meg, hogy miért a "saját és családom életével játszom" , amikor valamit úgy használok, ahogyan, amire készítették.
Ha egyszer ez a készülék úgy tervezett, úgy legyártott, hogy mosdókagyló alá helyezett, hát mi a kifogás? Hogy nem szoktad meg? Én a repülőt nem szoktam meg, és nem is kívánom. De nem tartalak felelőtlen családirtónak, ha repülőre ülsz
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2021
(#) aroxol válasza szs hozzászólására (») Jan 18, 2021 /
 
Rengeteg olyan termék volt, és van is ami életveszélyes, pedig rendeltetésszerüen használják. Ja hogy a tervezők erre nem gondoltak?
Úgy látszik a józan paraszti ész kiveszett, csak a profit kell.

Tervezésről a teljesség igénye nélkül:

Hőszivattyús villanybojler. Az egyik legnagyobb márkából. 2 év alatt a 3.ik engedi el a gázt (nem javítási hiba mindig újra cserélték.). Szerencse hogy nem lakótérben van felszerelve. Csak gondolj bele ha éjszaka egy 20-30m2 házban történik ez ahol laknak is.

Villanybojler. 50l Olasz. A hőkapcsoló megolvadt és összezárt. Egész éjjel fűtött. Az összes vizet kiforralta a biztonsági szelepen. Fűtőszál és az anódon kívül minden összeolvadt az alaplapon. Szerencse hogy a riasztó felébresztett hajnalban.
(#) Bakman válasza aroxol hozzászólására (») Jan 18, 2021 /
 
Ilyen alapon semmit sem szabadna rendeltetésszerűen használni, csak a pusztában, külön generátorról.

Egy csomó olyan helyen jártam, ahol a mosogató szekrényben volt kis átfolyós vízmelegítő, minden további nélkül működtek. Hogy a témát is érintsük.

Lehet hozni vég nélkül (konstrukciós) hibákat de az ilyen esetekre vannak kitalálva a biztosító eszközök. Fi-relé, gázérzékelő, kismegszakító, EPH, hőkioldó stb.
Idézet:
„2 év alatt a 3.ik engedi el a gázt”
A második eset után miért lett beszerelve a harmadik ugyanolyan?
(#) aroxol válasza Bakman hozzászólására (») Jan 18, 2021 /
 
Az alapkérdés nem átfolyós melegítő volt hanem bojler. Ettől függetlenül én nem támogatom az ilyen megoldásokat.

Azért mert garanciálisan cserélték mindegyiket. Az egy külön tétel hogy a cserére 30-40 napot kell várni. És ez nem a szerviz hibája, hanem a forgalmazóé.
(#) Bakman válasza aroxol hozzászólására (») Jan 18, 2021 /
 
Idézet:
„Az alapkérdés nem átfolyós melegítő volt hanem bojler.”
Már belekeveredtem. Egyébként nem teljesen mindegy?
(#) aroxol válasza Bakman hozzászólására (») Jan 18, 2021 /
 
Véleményezem hogy az átfolyós IP védett.
(#) Bakman válasza aroxol hozzászólására (») Jan 18, 2021 /
 
Tehát az összes zárt vízmelegítő életveszélyes, nem IP védett?
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Jan 18, 2021 /
 
Engem ilyen esetben az zavar, hogy átmeneti, ideiglenes megoldást keres, ami veszélyes is lehet. Ha ez több hétre, hónapokra vonatkozik és elfeledkezik a veszélyről, abból lehet a baj.
Nehéz így ebben az esetben segíteni, ha még azt sem tudjuk, hol van a konnektor, mennyire terhelhető, szükség van-e hosszabbítóra, a kérdéses útban levő fűtéscsőről sem tudunk semmit, lehet egy egyszerű távtartóval megoldható lenne. Ha az a fűtéscső 15 mm-es rézcső, vagy ötrétegű cső, az nem lehet akadály. Lehet nem is a felszereléssel lesz a gond, hanem az elektromos csatlakozással.
Szerintem ez már túl lett bonyolítva.
De látatlanba nehéz segíteni, csak találgatunk.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2021
(#) freddyke válasza aroxol hozzászólására (») Jan 18, 2021 /
 
Idézet:
„Rengeteg olyan termék volt, és van is ami életveszélyes”
És pont ez egy jól kipróbált, évtizedek óta bevált márka, termékcsoport. Azért veszek Hajdu-t és nem olaszt vagy társait. Amit leírtál, azon az alapon a fali bojler is êletveszélyes, villany vagy gáz, mindegy. Az utcára sem érdemes kimenni, mert bármikor baleset érhet.
(#) freddyke válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 18, 2021 /
 
Idézet:
„Szerintem ez már túl lett bonyolítva.”
Egyetértek. Végül csak annyit szerettem volna tudni megáll-e a saját testén.
(#) yulo5310 válasza freddyke hozzászólására (») Jan 18, 2021 / 2
 
Meg hát!,nekem is úgy van cc.15 éve,egy A 4-es méretű hungarocellre van állítva!
(#) gyuszo válasza freddyke hozzászólására (») Jan 18, 2021 / 1
 
Meg.
(#) erbe válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 18, 2021 /
 
Az még a jobbik eset, ha a tulaj eredeti. De ha változott, közben kicserélték a konyhaszekrényt, a konnektor problémát meg úgy oldották meg, hogy beledugtak egy hosszabbítót, ami ott hever a mosogató aljában.
A bútort nem lehet mozdítani, mert a szegélyléc teljes hosszában szilikonnal rá van ragasztva a szekrényre meg a csempére... De jön a füstszag valahonnan.
Na erre azt mondtam neki, hívjon villanyszerelőt, mert én informatikus vagyok.
(#) freddyke válasza yulo5310 hozzászólására (») Jan 18, 2021 /
 
Köszönöm Nektek! A Hajdu ZA15-ot részesítem előnyben. Alul-felül polisztirol (hungarocell) a belső csomagolás, az alsót alatta hagyva megáll a bojler sík felületen. Talán még a tervezett bútorba is azzal érdemes behelyezni. A ZA15 karbantartása is egyszerűbb a ZA10-hez képest, a nyílás mérete elvileg megegyezik a nagy bojlerekével.
(#) Wind-Storm válasza aroxol hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Sziasztok!

Gázos bojler:
Adott egy Junkers WR250 típusú átfolyós vízmelegítő. Állandó gyújtóláng nélküli, két darab góliát elemmel működik.
Bár új állapotában sosem láttam ezt a típust működni, nekem elég betegesnek tűnik, de még nem ismerem eléggé a működési elvét.

A FÉG V4-es működését jól ismerem, így elsőnek próbáltam megoldani az önmagától mindig nagyobb lángmagasságra átálló főégő problémáját: A nyomólemez műanyag alkatrészeire már rá volt kövülve a gépzsír, így annak letakarítása után szilikonzsírral megkentem. A nyomólemez meredeksége nem állítható mint a V4-nél, így kicsit eléggé elnagyolt konstrukciónak gondolom. Kellemes, amikor fürdés közben egyre melegebb vizet ad, és a kádtól messze van, hogy visszataszigáljam az önálló életet élő állítót....
Továbbá észrevettem, hogy lassan rúg vissza a képen látható csap, nyilvánvalóan szorul.

A másik zavaró problémája, hogy használat után rövid időn belül ismételt meleg víz igénynél sokára gyújtja be a főégőt, a következőt műveli: Bár azonnal begyújtja a gyújtólángot, de az hangosan lobog, mindeközben szikráztat, aztán egyszer csak begyújtja a főégőt, sok másodperc múltán.
A megnőtt kéményhuzat zavarná a gyújtólángot, és amíg az nem folytonos, addig sikertelen begyújtásként detektálja, vagy termoelem/szenzor hiba?

Annyi kérdésem volna még erről a típusról, remélem lesz itt, aki ismeri..


Pardon, nem válaszként akartam írni.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2021
(#) kalmi.kalmi hozzászólása Feb 11, 2021 /
 
Mi történik, ha egy 120l-es bojlerba 2000w-os fűtőszálat teszek ?
Gondolom hamarabb fűt, de lehet e gond ebből ?
(#) pipi válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Ha a hálózat/kábel elbírja akkor nyugodtan. Az én Hajdú 120-asomban 1800W-os van gyárilag.
(#) kalmi.kalmi válasza pipi hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
És mennyi idő alatt fűt fel ?
(#) pipi válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Nem tudom... sorba van kötve a napkollektor bojlerével, szóval nem jéghideg vizet kell fűtenie, és csak 40 fokra van állítva.
Itt egy hasonló, https://www.arukereso.hu/bojler-c3622/hajdu/z-120-erp-2112011115-p3...leiras 4.2 órát mond. De minden relatív, nem írják hány fokról, hány fokra...
(#) Bakman válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
15 °C víz esetén kb. 3.5 órával lehet számolni. Bővebben: Link.
(#) kalmi.kalmi válasza Bakman hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Szerintetek ki volt az a hü..e aki egy óvodai konyhába egy 120l-es bojlert rakott mosogatás céljából ? Kb. össz. 500db evőeszközt (tányért, kanalat stb.) kell elmosni másfél óra alatt !
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2021
(#) Bakman válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Nyílván olyan, aki nem volt tisztában az igényekkel és/vagy annak kellő kielégítésével.
(#) kalmi.kalmi válasza Bakman hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Sok az okos, és mindig is sok volt.
Következő: »»   104 / 130
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem