Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   482 / 570
(#) szs válasza petkat hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Azt hiszem, arra gondolsz, ahol laksz, ahová mindennap hazatérsz.
Az a legtakarékosabb, ha addig, amíg nem vagy otthon, addig 16-18 fokot tartatsz a termosztáttal, amikor hazaérsz, akkor átállítod a 22-24 fokra (ízlés szerint).
Nem jó teljesen kihűlni hagyni a lakást, én ma hazaértem fél hét előtt, 12 fok volt idebent, begyújtottam azonnal, de még cidri van... (fél nyolckor).
Itt nincs gáz, ha lenne, biztos menne napközben.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2021
(#) 444Tibi válasza petkat hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Nekem bevált az időzítéses megoldás, DE,
nálam 3 zónás a ház fűtése, eltérő a lakók időbeosztása, így van értelme, és nem szabad nagyon leengedni a hőmérsékletet.
Ha leengeded esni pl. 16 fokra, és amikor hazaérsz feltekered 23-ra, akkor semmit nem spórolsz mert mire a ház utoléri magát az 5-10 óra, addig szinte folyamatosan fog menni a fűtés, addigra reggel lesz és megint mentek munkába és megint esik lefelé a hőmérséklet.
Max. 2-3 fokkal érdemes játszani.
Viszont ehhez nem lesz elég a kapcsolóóra, ehhez egy napi-hei programot tudó digitális szobatermosztát kell.
Nekem 3 darab Computherm teszi a dolgát lassan 10 éve.
Bár mivel pár éve beszereztem és a rendszerbe építettem egy vegyeskazánt, így az egész okafogyottá vált nálam. De amíg használtuk, nagyon bevált.
(#) petkat válasza 444Tibi hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Köszi a választ,de analfabéta vagyok ahhoz,amit írtál.Te látom profi vagy ebben!Van ugye a kombi cirkó,és van rajta egy állítható óra.A fiam lakrészébe van,de kiszámíthatatlanul dolgozik.Beállítottam bizonyos időszakokra az órát,de most elég hideg van,amikor nem fűt,nagyon lehűl a lakás.Így is sokallom a gáz számlát,hogy nem megy egész nap a fűtés.23 fokra van beállítva a termosztát,de ha nem megy a fűtés,akkor 19 fok is alig van.Szerinted melyik a költség kímélőbb,ha egész nap megy /átállítom az órát/ha eléri a 23 fokot,akkor nyilván nem fűt.ha programozva van az óra,akkor viszont,amíg fűt nem igazán tudja felvinni a hőmérsékletet az alatt 2 óra alatt,vagy ha fel viszi,akkor a következő fűtésig nagyon lehűl a lakás.
Bocs,de nő létemre sok mindenhez értek,de ehhez sajnos nem!Szeretném tudni,hogy melyik megoldás a jobb,és költség kímélőbb.
(#) jpuskas99 válasza petkat hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Próbáld ki! Különböző emberek vagyunk különböző hőérzettel és különböző hőtechnikai paraméterekkel rendelkező házzal, lakással. Nekem a különböző intervallumos megoldás nem teljesen jött be, talán csak annyi, hogy nappal 22 fok, éjjelre pedig 20 fok, mert utóbbinál jobb az alvás. Nem sok mérhető energiát takarítottam meg vele. Lehet, másnak eltérő a véleménye, ez csak az én tapasztalatom.
Más: 444Tibi véleményével teljesen egyetértek, az a 2-3 fok dilatáció az még a célszerű.
(#) 444Tibi válasza petkat hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Miért nem a szobatermosztáttal állítgatjátok?
Reggel elmész, 20 fokra, délután hazajössz 23 fokra tekered.
Erre van kitalálva. Semmi baja nem lesz tőle. És soha nem fog leesni a lakás 20 fok alá.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2021
(#) petkat válasza 444Tibi hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Kiiktatom az órát,vagyis átállítom az állandó fűtésre,meglátjuk.Szerintem így sem lesz se több,se kevesebb a fűtésszámla,és legalább nem hűl le a lakás.
Köszönöm a segítséget.
(#) petkat válasza jpuskas99 hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Kipróbálom óra nélkül,mert ez így nem oké.Köszi neked is!
(#) 444Tibi válasza petkat hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Valami ilyesmi lesz azeredmény, és ha esetleg 5-10%-al több lesz a gázszámla, ennyit szerintem megér hogy nem vacog az ember a lakásban.
Majd írd meg, mi lett az eredmény.
(#) petkat válasza 444Tibi hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Oké,jelentkezem!
(#) pözsó válasza petkat hozzászólására (») Feb 12, 2021 /
 
Szia petkat!

36 éve lakom ugyan ott, amit azóta is gázzal fűtűnk, radiátorokkal. A mostani kazán lángmodulált, ami tud 40°C előremenőt. Azt tapasztaltam, hogy melegebbnek érzi az embert azt az állapotot, amikor megy a kazán, de csak 20°C van, mintha 22°C van, s nem megy.
Többször végeztem kísérletet a számla csökkentésére.

Ami nálam bevált. Maximum 2°C-kal lehet alacsonyabb hőt beállítani, minit a normál. Arra az időpontra indítsd el a magasabbat, mielőtt hazaérsz. Alvásra mehet az alacsonyabb.
Jobb az ember hőérzete, hagy megy a kazán.
Túl sokat nem lehet vele megtakarítani, az állandó hőmérsékleteshez képest. A legnagyobb hidegben is 1000Ft a megtakarítás.

A szigetelés tud csak javítani a helyzeten.
(#) 444Tibi válasza pözsó hozzászólására (») Feb 12, 2021 /
 
Pontosan ahogyan irod.
Az oka 30-40% pszichologia, a tobbi az erzekeles.
Pl. hoviharba eltevedsz az erdobe, majd megfagysz es meglatsz egy erdei hazikot, kemenyebol gomolyog a fust es ablakai vilagitanak. Mar nem fazol annyira pedig a kornyezetedbe semmi nem valtozott.

A masik az erzekeles. Ha van a helyisegbe vagy barhol egy erzekelhetoen melegebb pont, akkor drasztikusan megno a hoerzet mert a melegebb pont egyuttal hosugarzo is, valamint megindul a hoforrasbol egy konvekcios aramlas es ez is picivel melegebb mint a szoba levegoje.

Ez pl. nincs meg a passzivhazakba es sokan panaszkodnak is hogy hiaba csinalnak akar 25 fokot, a hoerzet nem ezt mondja, nem faznak benne de nincs is kedvuk puceran lenni. Mig ugyanez egy csak 22 fokos, de egy 50-60 fokos radiatorral ellatott helyisegbe siman.
Ezen mar egy kicsike, 2-300W hoforras is segit, vegre meleg van, igy erzik a lakok. Ha meg a picike hoforras egy latvanykandallo, akkor a psziche is ugy erzi, hu de jo ido van bennt!

Ezek az eletkor elorehaladtaval meginkabb pregnansabbak lesznek, ezert van hogy egy idosebb ember allandoan fazik+ a verkeringes is lanyhabb.
(#) zészoli válasza petkat hozzászólására (») Feb 12, 2021 /
 
Szia petkat!

Ki-be kapcsolgatással azért fogsz pénzt spórolni, mert a lakás sohasem fogja elérni a 23 fokot. Ez a megoldás egyenértékű kb. azzal, mintha a termosztátot letekernéd 19 fokra és úgy hagynád. Ha 23 fokot szeretnél a lakásban, akkor bizony hagyni kell békén a kazánt, hogy felfűtse, majd tartsa a hőmérsékletet. Erre való a hőmérséklet beállítására szolgáló termosztát. Ez az az eszköz, ami utasítja a kazánt, hogy ennyit menjen, és ne tovább.

A korábban kikapcsolgatással lehet energiát és pénzt spórolni, cserébe nem lesz 23 fok, ugyanis a felhasznált energia, vagyis a pénz nem a kapcsolgatásoktól függ, hanem csak

1 - a beállított belső hőmérséklettől,
2 - a külső hőmérséklettől,
3 - és hogy a lakás mennyire hőszigetelt (vagyis mennyire gyorsan hűl ki)


Mivel te csak az elsőn, vagyis a beállított hőmérsékleten tudsz változtatni, csak ezzel tudsz pénzt spórolni. Erre jó megoldás az előzőekben leírt módszer, hogy estére lejjebb veszitek 1-2 fokkal a beállított hőmérsékletet.

ui.
3. pont: Ha régi ablakaitok, ajtóitok vannak, amik huzatosak, akkor rengeteget segít azok réseinek szigetelése a barkácsboltokban kapható öntapadó szivacs, vagy gumiszalagokkal. A folyamatos huzat megszüntetésével rengeteg energiát lehet spórolni, és ez nem drága megoldás. Régi ablakok ajtók tudnak úgy vetemedni, hogy akár centis rés marad bezárt állapotban.
(#) szerviz válasza zészoli hozzászólására (») Feb 12, 2021 /
 
Hát, ha egy égőtérben a láng 15-20 cm magas és sárgás színű, akkor ott baj van!
Mind az égő, mind a hőcserélő tisztításra szorul. Persze nem átbaszós porszívózásra, pókhálózásra van szükség.
(#) storm hozzászólása Feb 14, 2021 /
 
Sziasztok, kérdésem a következő: Új fűtésrendszer kialakítás, vaillant 20kW-os kondenzációs gázkazán. A 90 fokos kémény elemből mikor alkalmazzuk a tisztító nyílással ellátottat és mikor az olcsóbb, mérőcsonkos kivitelt?
Tisztító könyökös:
https://www.kazanwebshop.hu/vaillant-koncentrikus-parapet-0020219516
Mérőscsonkos:
https://www.kazanwebshop.hu/vaillant-oldalfali-kivezeto-0020201156
(#) jpuskas99 válasza storm hozzászólására (») Feb 14, 2021 /
 
Szia! Ha új rendszerről van szó, akkor én a tisztítókönyökös kivitelt választanám (a mérőcsonknak abban is benne kell lennie), az ca. 10 eFt-tal több, de a beruházás teljes egészéből csak kis hányad.
(A csatolt képeken a kivitelek egyébként nem egyértelműek, csak illusztrációk lehetnek.)
(#) zészoli válasza szerviz hozzászólására (») Feb 16, 2021 /
 
Szia Szerviz!

Hogy kell kinéznie a lángnak? Én ezt úgy néztem, hogy le volt szedve a tűztér első lemeze.

A kazán volt porszívós tisztításon is, majd egy másik szaki kompresszoros takarítást is csinált. Meg szét lett szedve és kimosva. A kérdezett elektródát viszont csak valami nagyon vásott drótkefével húzták meg kétszer, ezért gondoltam, hogy ott keresem a megoldást.

Az a baj, hogy sárga? Vagy túl magas?
(#) speedbump hozzászólása Feb 18, 2021 /
 
Sziasztok.

Bosch zw-23 kazánban hol található a hőmérséklethatároló?

Köszönöm.
(#) jpuskas99 válasza speedbump hozzászólására (») Feb 19, 2021 / 1
 
A hőcserélő vízoldali kilépő oldalán az ábrán a 2-es számmal jelölt érzékelő.
(#) VIM válasza speedbump hozzászólására (») Feb 19, 2021 /
 
A primer hőcserélőhöz közel kell keresni, annak csövén csavaros kötéssel egy klixont.
(#) speedbump válasza jpuskas99 hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Köszönöm. Az lehetséges, hogy ez az?
(#) jpuskas99 válasza speedbump hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Szerintem ez az, de inkább várd meg VIM megerősítését. Ő jobban járatos benne.
(#) VIM válasza speedbump hozzászólására (») Feb 20, 2021 / 1
 
Igen, szerintem az lesz az a 110 fokos klixon.
(#) Horv Karcsi hozzászólása Feb 27, 2021 /
 
Sziasztok!

Van egy problémám ami hetente egyszer előjön az elmúlt egy hónapban a kazánnál. Átfolyós kombikazán. Sanier Duvall Renova Star C24 E típusú. 14 éves. Évente karbantartott. De ez most jött elő.
A probléma a következő.
Kinyitjuk a melegvizet (jellemzően a konyhában ,a kazántól 5 méterre van.) ami meg is indul majd pedig piros hibalámpával leáll a kazán.Ezután már csak a hideg víz folyik.Mivel a visszajelzés a piros lámpával kimerül így nem tudjuk mi a baj oka.Rá kellene dugni valami kiolvasót. De így meg mire kijönnek addig nem lesz fűtés.Így télen ez elég cidris. Kikapcsoljuk ahogyan a kézikönyv írja majd pedig vissza. És megy minden normálisan. Próbálom előidézni a hibát. Ki-be nyitogatom a csapot. De nem jön elő a hiba. Nem tudom,hogy számít,de a víz a csövekben jég hideg. Ugye most tél van. A víznyomás szerintem megfelelő a vezetékekben. Nem érzem ,hogy gyenge lenne. A kazán fel van töltve 1,5 barra. Mondjuk azt megfigyeltem,hogy sokat kell várni a melegvizre még a kazán közelében is. Ha megy a fűtés akkor nem . Akkor hamarabb jön. De ezt betudom a bejövő jéghideg víznek. Mert ugye fel kell melegítenie a kazánnak.
Tudtok bármiféle okot vagy hibát mondani? Merre keressem a problémát? Mik lehetnek? Vagy ha szervizelek akkor mire számítsak? Mert ez a éves karbantartás jó. De egyre inkább arra hajlok,hogy csak tüneti dolgok vannak. Mert már cserélték az alaplapot,gázszelepet. feltöltő csapot,tágulási tartályt. Mindezt éves karbantarás után. :/
Válaszaitokat előre is köszönöm! Karcsi
(#) qut88 válasza Horv Karcsi hozzászólására (») Feb 27, 2021 /
 
Helló.

Kiír valamilyen hibakódot mikor leáll a kazán ? Fűtés működik normálisan ? Ha megy a fűtés, és megnyitod jön a melegvíz rendesen ?
(#) Horv Karcsi válasza qut88 hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
A kazán nem ír hibakódot mivel csak pirosan villog. Csak ha lenne ilyen kütyüm amit akkor kell rádugni mikor villog. Hülye egy megoldás.
Amíg nem áll ki hibára addig minden megy rendesen. Fűtés, melegvíz. Aztán gondol egyet mikor melegvízet engedünk és leáll. Hetente egyszer. Ki-be kapcs és utána ismét megy minden rendesen.
(#) VIM válasza Horv Karcsi hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Szia! A készülék bitermikus hőcserélővel van szerelve. Az évek múlásával a belsejében a vízkőlerakódás elkerülhetetlen és ha ez nem volt mentesítve akkor okozhat keresztmetszet szűkülést ami helyileg túlmelegedéshez vezet amire a védelem leold. Ha ilyen ritkán fordul elő akkor talán még nem késő kisavazni a hőcserélőt.
(#) Horv Karcsi válasza VIM hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Szia! Az lehetséges mert sosem volt még savazva az évek alatt. Nem tudom, hogy ez egy éves karbantartásba bele tartozik? De még nem csinálták.
Elég hangos mikor melegszik a víz. Főleg így télen. És elég nagy hanggal záródik el. Viszont ha túlmelegszik azt miért nem csinálja naponta? Hiszen a fűtés, a melegvíz naponta rendszeresen van használva. Nem kiugró esetben melegedhet túl. Mert mondjuk fűrdéskor mikor vált fűtésről meleg vízre nem jön elő a hiba. Ma pl. Több 10x ki-be nyitogattam a vizet.
A savazás mennyi idő egy szerelőnek? Mert ha cserélni kell az igen durva ár. Nem volt annyi anno a kazán mint egy hőcserélő ára.
(#) VIM válasza Horv Karcsi hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
A savazás az nem része az éves karbantartásnak, külön kell kérni ha ez indokolt, hiszen írod is, hogy hangos a készülék ami ettől van. Ez a művelet sem olcsó ha gépi savazóval csinálja a szerelő és garanciában. Keress rá ezekre a dolgokra és tájékozódj mielőtt döntést hozol ez ügyben. A megtérülést azt már rég el kell felejteni, inkább azt kell számításba venni, hogy újabb 14 évet hogyan lehet kieszközölni. A savazás az átmeneti megoldás lesz és majdnem évente kell ezután megejteni, persze vannak házi megoldások is de ahhoz kissé felkészültnek kell lenni ebben a dologban.
(#) jpuskas99 válasza Horv Karcsi hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Ha bitermikus hőcserélőről van szó, nézz vissza, erről talán szervíz írt néhány sort a múlt év őszén.
14 év sok idő, lehet már kompletten cserélni kellene a hőcserélőt, jó hogy ennyi évet kibírt, olyankor a savazás sem segít már.
Azért fontos: Előbb várd meg VIM és Szervíz véleményét is az ügyben.!
(#) pocok5 hozzászólása Márc 5, 2021 /
 
Üdv!
A 18 éves Junkers Euroline 24Kw kéményes kombikazánunk szivattyúja kicsit "hangoskodni" kezdett.
A hozzáértőktől kérdezném,hogy a benne üzemelő Bosch ups 15-60 helyett jó lehet-e a Grundfos alpha 1 L 15-60 130.
Látszólag alkalmas lenne,de nem vagyok benne biztos...
Következő: »»   482 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem