Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   148 / 167
(#) dB_Thunder hozzászólása Feb 14, 2021 /
 
Ugyan drágább a költségkeretnél, de most ezzel szemezgetek!

Bővebben: Link - eBay

Jöhet a sár!!
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2021
Moderátor által szerkesztve
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 14, 2021 /
 
Félreértettem a dolgot, azt hittem olyan USB oszcilloszkópod van ami tud wifi-t, de ez teljes értékű oszcilloszkóp.
(#) Skori válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 14, 2021 /
 
Attól függ mire kell. Játszani jó lesz, rendes mérésre már kevésbé. Illetve alacsony frekvencián talán használható lesz, de a weblapon megadott paraméterek olyanok mint az erősítőknél a PMPO. Magyarul: sem a 100MHz-et, sem az 1Gs/s-ot nem tudja. Nekem azért ment el a kedvem tőle, mert inkább adjanak meg szerényebb paramétereket, de azokat tényleg tudja normálisan... De még azt is hiába hiába adnák meg, hogy mondjuk 10MHz-es, mert nincs benne semmilyen szűrő, ezért tud néha frankó interferencia mintákat is rajzolni jel helyett. Ennél a játékszernél sosem tudhatod, amikor mérni próbálsz valamit, hogy az a jel most valóban olyan, vagy csak egy interferenciát látsz.
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Annak mi értelme lenne, hogy USB-s, kijelző nélküli a szkóp, de wi-fi legyen rajta?! Attól kezdve hogy mindenképpen kell valami megjelenítő, vagy legalábbis az adatokat fogadó egység, az valószínűleg rendelkezik már saját wi-fi eléréssel is...
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Ez nem interferencia Az interferencia két azonos frekvenciájú hullám találkozásakor keletkezik, fix interferencia képet hozva létre!
Szkópnál alulmintavételezettség esetén kirajzolódhat az eredeti jel is, ám nem nehéz megkülönböztetni a valóstól, mert erre nemigen lehet szinkronozni, hiszen valójában nem erre a periódusú jelre szinkronoz rá a szkóp ilyenkor. Ezen segít a nagy memóriaméret, mert abba a szükségesnél lényegesen magasabb mintavételezéssel nyomja bele az elektronika a mintákat, mint az szükséges lenne...cserébe viszont sokkal nehezebben alakul ki ez a jelenség!

Az a szkóp konkrétan 2x200MSps sebességen fut, és kb 35MHz-ig mondható rá, hogy úgy nagyjából mérni is lehet vele! Tudtommal még azt sem csinálták meg benne a kínaiak, hogy 1 csatorna esetén összeadódjon a mintavétel, s így 400MSps-t tudjon... És az érzékenysége sem az igazi, ha jól rémlik csak 50mV-tól indul...
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Az USB helyett kellene a wifi. Azaz ilyenkor nem kell kábel a szkóp, és az azt kezelő PC közé.
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Erre mondtam, univerzális megoldásként, hogy kis tabletet kötni hozzá usb-n, aminek viszont van wi-fije, tehát csatlakozni lehet hozzá megfelelő körülmények között a kezelő PC-ről is...

Egyébként van egy magyar fejlesztés, BlueDSO a neve, az pl usb-s kis szkóp, de tud BLE csatlakozást is...
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
A szkóp esetében az interferencia alatt a mért jel frekvenciája, és a mintavételi frekvencia "találkozásából" eredő, nem valós hullámforma kialakulását illetve megjelenítését neveztem interferencia mintának. Az említett oszcilloszkóp megfelelő szűrő híján egyáltalán nem védett az ilyen jelenségektől.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2021
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Igen, de ha szkópban van a wifi, akkor az említett tablet is kihagyható lenne a játékból. Ettől függetlenül nekem sokkal szimpatikusabb egy önmagában is használható oszcilloszkóp, csak azért gondolkoztam el ezen a témán, mert a hobbisták elég nagy része meglehetősen ár-érzékeny, és emiatt sokszor merül fel az USB szkóp kérdése.
(#) nagym6 válasza Skori hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Ebben az árkategóriában semelyik, aliasing jelenség, antialiasing szűrő. Ha jól láttam, legolcsóbban 140e. körül van ami védett, azaz menüben bekapcsolható. Ez nem különösebb probléma, engem sosem csapott be. Egyrészt nem triggerelhető -mint írták- másrészt általában ismert a jel frekvencia, ehhez megfelelően gyors eltérítés beállításánál nincs ez a hiba.
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Értem, hogy mire gondoltál...csak azt nem annak hívják!
Ezt a jelenséget fizikai szűrővel nem lehet egy szkóp esetén megszüntetni! Ugyanis ott legjobb esetben is egy egyszerű aluláteresztő szűrő van..., már abban az esetben, ha maga az erősítő képes a tervezett határfrekvenciája felett is működni?! Ekkor, ezzel butítják vissza. De gyakrabban, nem is tud többet ennél maga az erősítő sem. Így ez a fajta, antialiasing szűrő, így, vagy úgy, de mindig adott, kialakul egy szkópnál...
Védekezni ez ellen, ahogy feljebb írtam, szoftveresen lehet, ha rendelkezésre áll két leképzett mintavétel között, több darab fizikai mintavétel is. Ekkor, csakis ekkor el lehet dönteni bizonyos korlátok között, hogy az aktuális horizontális eltérés esetén kirajzolható e "interferencia" nélkül is az ábra, vagy pedig össze kell mosni pontokat, ahogyan egy analóg szkópnál is történik.... Ehhez pedig memória kell...minél több, annál később jelentkezik ez az effektus... Ezért van az, hogy a mai szkópokkal, már ritkán lehet ilyen alulmintavételezésbe belefutni...
(#) sdrlab válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Utoljára ősrégi Tek digitális szkópnál találkoztam ezzel, a 2000-es évek elején.... Azokban még alig volt memória, így nem is lehet kivédeni!
Kivédeni roppant egyszerű..., mindig a legnagyobb sebességű eltérítésből kell kiindulni, és nem fordítva! Így nem állhat elő az a helyzet, hogy már van valami hihetőnek tűnő ábra, de az mégsem az igazi... )
(#) dB_Thunder válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Idézet:
„Az a szkóp konkrétan 2x200MSps sebességen fut, és kb 35MHz-ig mondható rá, hogy úgy nagyjából mérni is lehet vele! Tudtommal még azt sem csinálták meg benne a kínaiak, hogy 1 csatorna esetén összeadódjon a mintavétel, s így 400MSps-t tudjon... És az érzékenysége sem az igazi, ha jól rémlik csak 50mV-tól indul...”


Ha ennyit tud az pont elég!
Fet meghajtásokra kell néha ránézni, hogy eléggé szögletes el (nincs e valami halott alkatrész) . Esetleg 1wire protokollokra, most pl arra lennék kíváncsi, hogy mennyi idő alatt írja végig a 336db WS2813-as ledet a proci... És még hasonló apróságok, analóg cuccokkal elbírok szkóp nélkül is!

Most már csak az a kérdés, hogy ár/érték aránya jó e!!
(#) Skori válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Szerintem nézz meg néhány youtube videót erről a szkópról. De ne a reklámokat, hanem ahol tényleg tesztelik. Emlékeim szerint az 1wire, i2c, spi buszokon menő jelek korrekt megjelenítése már nehézséget okoz... de ne legyen igazam.
Annak idején 30eFt-ért kínált valaki a jófogáson (más "márkanév" alatt, de ugyenezt). Második, amolyan "játszós szkópnak" gondoltam, amit nem sajnálok... Aztán kicsit tájékozódtam, és rájöttem, hogy nekem nem felel meg, még így sem.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2021
(#) sdrlab válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Protokoll dekóder nem biztos, hogy van benne...., a többi, amit felsoroltál, arra szerintem bőven jó még....
(#) img válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 9, 2021 /
 
Én is protokoll dekóderest néztem frissítésként, amikről jókat mondanak azok a legújabb Hantek szériák, a DSO2X1X (unlockolható 100 MHz fölé) és a Rigol DS1054Z (ez is unlockolható, de csak 100 MHz-re). Ti mit gondoltuk róluk?
(#) Bakman válasza img hozzászólására (») Márc 10, 2021 /
 
Számítógépen sokkal jobban használható egy egyszerű protokoll dekóder (Logic-24M-8CH), mint oszcilloszkópon. Igaz, előbbin nem látod a jelalakot, már ha ez érdekes.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Márc 10, 2021 /
 
Oszcilloszkópba integrált protokol analizátor macska drága.
Ha csak nem öntik ezerrel a pénzt a cégbe, akkor, ha tényleg semmi jobb dologra nincsen költeni, akkor fontolnám meg.
(#) Skori válasza Gafly hozzászólására (») Márc 11, 2021 /
 
A protokoll dekóder és a protokoll analizátor a neve alapján nekem különböző funkciónak tűnik. A dekóder: beállítom hogy RS232-őt akarok dekódolni, és dekódolja.
Analizátor: megmondja hogy milyen protokollt látunk (és esetleg dekódolja is).
Vagy nem erről van szó, hanem a két megnevezés ugyanazt jelenti?

A protokoll dekódolás egy "szoftveres plusz" a szkópokban. Amikor a szkópomat vettem, akcióban adták vele ezt a funkciót is (karácsony környékén). Ha valakinek ilyesmi kell, akkor lehet, hogy érdemes kivárni egy ilyesmi akciót.
(#) Bakman válasza Skori hozzászólására (») Márc 11, 2021 /
 
Elérhető árkategóriában van egyáltalán olyan eszköz, ami meg tudja állapítani egy jelből hogy az milyen protokoll?
(#) img válasza Bakman hozzászólására (») Márc 13, 2021 /
 
(#) Bakman válasza img hozzászólására (») Márc 13, 2021 /
 
10:34 -nél látszik a menü, amiben meg kell adni, mit akarsz dekódolni. Ezt sok oszcilloszkóp (is) tudja és nem az a funkció, amire rákérdeztem.
(#) sdrlab válasza Bakman hozzászólására (») Márc 13, 2021 /
 
Használtam már pár logikai analizátort, ami azért elég célirányos eszköz, de egyik sem tudott olyat..., ami persze nem jelenti azt, hogy ne létezne valami olyan próbálkozás, ami ezt célozza meg. De szerintem nagyon ne reménykedj ebben...
Általában aki rákényszerül erre, az azért vagy pontosan tudja, vagy sejti, mit kellene keresnie...
(#) Bakman válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 13, 2021 /
 
Én nem reménykedem ilyesmiben, az eredeti kérdés, miszerint van-e lényeges különbség a protokoll dekóder és analizátor között úgy tűnik eldőlt, mert nem nagyon van olyan eszköz, ami megfejti, mit lát.

Hellyel-közzel kijelenthető, hogy a protokoll analizátor és a protokoll dekóder kb. egyező dolgok?
(#) sdrlab válasza Bakman hozzászólására (») Márc 13, 2021 /
 
Szerintem a "köznyelvben" a kettő egy és ugyanaz! Mind a kettő analizál és dekódol...de egyik sem fejt meg ismeretlen protokollokat!
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2021
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Márc 13, 2021 /
 
Én, amikor beszéltem velük, árról egyáltalán nem beszéltünk. Szerintem látszott, hogy csóró a gyerek, úgyse fog semmi venni, csak a nyálát csorgatja.
Dehát van is miért.
És akkor ez csak oszcilloszkóp:
Idézet:
„I2C, SPI, UART/RS-232/RS-422/RS-485, CAN, LIN, MIL-STD-1553, ARINC 429, CAN-FD, MIPI RFFE, USB 2.0/ HSIC, MDIO, 8b10b, Ethernet,
Manchester, NRZ, MIPI D-PHY, SpaceWire,
MIPI M-PHY/UniPro, USB 3.1 Gen1/Gen2,
USB-SSIC, PCIe 1.1/2.0, USB Power Delivery, automotive Ethernet 100BASE-T1”
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Márc 13, 2021 /
 
És ahogy a képeken is láthattad, van alatta egy kb háromszor akkora doboz fiókokkal a test alkalmazáshoz.
Ára? nem tudom mennyi, de egy ilyesmi berendezést gyárak, vagy hatóságok (ha fussa a költségvetés) engedhetik meg maguknak, egy egy darabot.
(#) img válasza Bakman hozzászólására (») Márc 16, 2021 /
 
Értem, akkor rosszul dekódoltalak.
(#) edigi válasza Bakman hozzászólására (») Márc 17, 2021 /
 
Értelmes áron tuti nincs olyan eszköz ami megmondja neked, hogy mi a protokoll amit felvettél. Rá kell próbálni (már eleve a komolyabb protokolloknak több szintje van).
A logikai analizátornak nagyon meredeken ugrik az ára a tudásukkal...
Nekem pl. DSLogic Plus van (sokat nem használom), ennél csak kicsivel többet tud a DSLogic U3Pro az viszont már majdnem belépő digit szkóp árán van.
Hogy a DSview/Pulseview-t hogyan kell használni/kb. mire jó érdemes megnézni pl. az USB Debugging with sigrok videót.

Amiben többet tud a szkóp dekóder megoldása az a sebesség. Azzal gyors jeleket is meg lehet nézni (megfelelő fejekkel) míg ezek az USB cuccok olyan 50-80MHz-es jelnél kifulladnak.
(#) etm hozzászólása Máj 20, 2021 /
 
Hello! Szerintetek ezzel az oszcilloszkóppal lehet digitális jeleket vizsgálni?
https://www.aliexpress.com/item/1005002387814576.html?spm=a2g0o.car...p;mp=1
Következő: »»   148 / 167
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem