Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szerintem meg a 6H8C a szebb mert az szép nagy oktál foglalatos cső. Nekem a modernebb novál csövek nem tetszenek annyira. De hát kinek mi...
![]()
De , ez volt a meghajtása .
A vége is meg lett ..
Nálam a GU a határ mert az is elfűt 40W-ot ahhoz a 10-12W-hoz a 6c33c meg a 18-hoz 60W-ot. De nekem is nagyon tetszik. CSak hát azzal egy stereo SE igen veszteséges. Ezért csinálok a 10W-os első el84-es próba PP-m után az SM102b hiperszilekkel és GU-kkal egy nagyobb teljesítményűt
![]()
Lemaradt , pedig fent volt ..
Köszönöm a segítséged, köbzolival is tárgyaltam és nagyon úgy tűnik, hogy kell 2 darab 320V / 400mA-es toroidot tekercseltetnem (Hans tud jó áron ha minden igaz!) az anódhoz mer az egyszer 350mA kevés lesz
![]() ![]()
igazad van , ne kapkodd el , ECC82 is szép cső , nálam az dönt , hogy melyik illik jobban a végcsövek formájához , nagyságához .
Most ezt csinálgatom PP meghajtáshoz , szimulálva is gyakorlatban is lepróbáltam , nagyon szimmerikus , mV-ra egyforma ellenfázisú jelet, produkál , gyakorlatban a P1-el beállítható a csövek aszzimmetriája . P2 -vel a munkapont széles határok között állítható , ezért több csöhöz is belőhető alkatrész csere nélkül .
Na most vagyok igazán bajban..., nekem oldalanként csak 1-1 novál hely van kiképezve a 6N9C-nek! Hogy lesz ebből 2 darab meghajtó cső!?
![]()
Miért kell 2 db? Legyen 1 de izmosabb a két trafó többe kerül.
Akkor a dobozodnak új fedlapot kell gyártani a csöveknek megfelelő furatokkal.
De miért nem jó így ahogy van? Jól működik és szépen is szól.
Akkor próbáld elhagyni az utolsó fokozatot , az nem erősít , csak impedanciát illeszt , akkor a GU-k Rg1 ellenállását 330k alá ne választd , 1 próbát megér , ha nem nehéz kivitelezni
A williamsonban az a két elektrolit kondi tényleg 8mF, azaz 8000uF?
bemeneti fokozat A másik kérdésem, ha valaki meg tudja válaszolni, hogy hogyan tudom kiszámolni, hogy milyen bemenő jellel lesz ez az erősítő teljesen kivezérelve. Gondolom a bemeneti fokozatot kell csak figyelembe venni. Nekem a 775mV lenne a jó, de gyanítom hogy 1949-ben még nem arra terveztek.
Az 8 uf lenne , de 22-47uf mehet bele , régen nem voltak igazán nagy kapacok .....
A negatív visszacsatolással tudod belőni , ha jól emlékszem kb. 22 K NFB ellenállással pont jó lesz .
MrBrown !
Azt hiszem Te említetted , hogy lehet kapni BP-en oktal foglalatot (reléhez gyártott), sajnos már nem találom a címet . Ha tévedek elnézést , ha nem , akkor megadhatnád a pontos címet .
Lehet kapni elektroncso.hu-n, és ham bazárban is kerűámia szigetelésű anódspkát, de ott körül van, mint magának a csőnek az ára
![]()
Sziasztok epitenek egy kisebb 2x15 wattos csoves erositot,csak az a gond,hogy pont azok a csovek nincsenek meg amelyikekk kellenek,tehat arra kerlek benneteket,hogy segitsetek,hogy mivel helyettesithetok az alabbi csovek?? ECC83 es az EL84,kernek tobb letezo helyettesitheto tipust
![]() ![]() ![]() Hello.Udv mindenkinek
Boltolhatsz is itt a srácokkal, van nekik EL 84-ük, meg még ecc 83-uk is. De ha nagyon meg akarsz maradni a PCL sorozatnál, és tv-k ből építkezel, akkor 4db PCL 86-al ugyanolyat lehet építeni, mint EL 84-el. Két PCL 86-ot párhuzamosan kötsz, az ugyanolyan erős mint egy EL 84, és még lesz is két triódád, ami ha jól emlékszem pont az ECC82-nek, vagy a 83-nak felel meg...
![]()
Van egy rakacs tvbol kiszedett csovem,majd csinalok valamit,tudnal adni valami fele kapcsolast esetleg?PCL 86oshoz?
![]() ![]()
Keress vissza, már a létező összes rajzot feltettük.
![]()
Ok,engem az elektroncso.hu(n) talalhato 2x15 wattos csoves erosito erdekelne,azt irjak hogy meg lehet csinalni PCL 86osal is?Ez lehetseges?Mert ha igen akkor kerem valaki mondja meg hogy hogyan?!
![]() Elore is kosz ![]()
Elkezdtem kiszámolgatni a megfelelő kimenő trafó adatait EL34 csövekre a Williamsonhoz. Egykét helyen elakadtam.
A vas keresztmetszetre 8,6 cm2 adódik hiperszilnél 15W-ra. Nekem ez 13 cm2, úgyhogy ezzel nem lesz gond. A primer tekercs induktivitásánál PP üzemben az optimális illesztőimpedanciánál a két cső miatt ugye duplán kell számolni, de a belső ellenállást is? A tippem az hogy igen, így kiszámolva látszólag egy jó érték jön ki. Mindenhol 10Hz-es alsó határfrekvenciával számoltam. (remélem nem hibásan) Ahol elakadtam az a tekercs menetszámok. Az erővonal hosszát honnan tudom megállapítani a SM85B hipersilre, és a kezdeti permeabilitás értékét sem tudom. Van esetleg erre valami táblázat?
A kezdeti permeabilitásra találtam valami talán jó értéket ami 3000 körüli.
Már említettem EL34 Raa 6K , anódtól anódig .
Lehet más értékeket is összehozni , bellítástól függően , de nekem ez adta az optimumot ehhez a rajzhoz
Én az Rb-re lettem volna kíváncsi, hogy az 36K vagy csak 18K PP esetén.
15W EL84-essel is csak PP kapcsolástechnikával jön ki, 2 darabbal. A PCL erre így nem képes, 10-12W lehet a vége. Ecopityu azt javasolta, hogy köss 2 darab P(C)L86-ost párhuzamosan, és ebből használj fel a két végére a kimenőnek, összesen 4-et. Így lesz még 4 szabad triódád is, ami megegyezik 2 darab ECC83-al. Ha ügyesen használod ki a csövekben rejlő lehetőséget, akkor - akár - nem is kell melléjük más cső.
Hát nem nagyon jutottam előrébb a közepes erővonal hossz témában. Toroidra találtam egy képlet szerűt, ha jól emlékszem (D+d)*pi volt. Gondoltam megosztom hátha valakit érdekel.
Úgy döntöttem hogy első kanyarban a primert 2*1000 menetre választom, a szekunder pedig 4*80-ra. Talán elég lesz ha ennyi felé osztom csak. Még a megfelelő tekercselési ábrát kell kibányásznom az irodalomból, mert szeretnék 8 és 16 ohmos hangfalhoz is leágazást.
Ha ezt 8 Ohm-ra számítotad , akkor ez 25 -ös áttétel ami 5K Raa .
Igazából nem számítottam hanem különféle kapcsolásokhoz javasolt kimenőkből próbáltam összehozni. A pontos számításhoz sajnos még hiányzik az erővonalak hossza a vasmagra, amit nem tudok.
Ha az alapján számolom hogy a impedanciák arányának a gyöke az áttétel, akkor 6K-ra 27,39-es arány jönne ki, ami a 2000 primerhez 73 menet lenne. Amitől a 4*70 párhuzamosan nem áll messze. Szerk.: Hopsz most látom hogy az előbb 4*80-at írtam. Elnézést lehet hogy mellényomtam ott. A 70 menetet azért tartottam jónak, mert olvasmányaim szerint a hangszórók impedanciája általában a névleges alatt szokott lenni a legtöbb frekvencián. (7,3 ohm egyébként a 70 menettel). Másrészt szép kerek szám ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |