Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Védőföldelés kialakítása - problémák

A védőföldelés a Te és embertársaid életét védi! Gondold meg mit teszel!

Lapozás: OK   19 / 28
(#) Dióda hozzászólása Feb 26, 2021 /
 
Én meg olyant láttam hogy a bejövő kábel és a ház egyik világítási ága egy darabon a falban egymás mellett haladt és a bejövő kábel megszórta a lakás kábeljét így a lakásban lekapcsolt automatáknál is világított a ledes izzó.Persze csak parázslóan de világított.
Elképzelhető hogy a kérdezőnknél is ilyesmi állhat fönn hogy lekapcsolt automatánál is a vezetékek megszórják egymást és ezért van hogy csipkod.Ez akkor fokozottan jön elő ha van valami olyan bedugva a hálózaton aminek bemenetén kondenzátoros szűrése van mivel az feltöltődik és így nagyokat csíphet ám.
(#) Ge Lee válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Miért lenne rossz a földelés? Ha egyszer semmi nem ráz, csak akkor amikor a víz leér a lefolyóba akkor a delej ott lent van, onnan mászik fel a szennyvízen keresztül. Itt az az érdekes és szinte fizikailag abszurd kérdés, hogy honnan kerül oda? Mert a leírásod alapján olyan, mintha a szennyvízbe illetve annak elvezetésébe (nem tudjuk hogy milyen mert nem írtad) valaki áramot vezetett volna. Szennyvízgödörnél ilyen eleve kizárt, valami szivattyús közműnél lehet olyan, hogy a szivattyúról kerül a fázis a szennyvízre.
(#) VIM válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Igaz, hogy a kérdező nem írta, hogy a földelés az a ház földelése lenne vagy csak a bojleré, mert ha a szolgáltatótól kapott PEN nincs kapcsolatban azzal a szondával aminek az értéke megkérdőjelezhető, akkor nem kell csodálkozni azon, hogy ráz a csap. Ha a PEN helyileg nincs megerősítve a telepített szondával vagy nincs azzal azonos potenciálra hozva akkor a PEN nem fogja betölteni a védelmi szerepét. A bojler FI reléje lehet, hogy jól van bekötve a saját áramkörében de a Nullája az feltehetően nem jól van összehozva a PEN-nel és a szondával.
(#) kivancsi4 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 26, 2021 / 1
 
Legalább még egy próbát el kellett volna végezni ahhoz, hogy teljesen meg legyünk győződve a szennyvízgödör szerepével kapcsolatban, az pedig az hogy egy nagyobb űrtartalmú műanyag edénybe engedjük a vizet és ekkor az a bizonyos pár másodperc után leellenőrizni, hogy ráz-e a folyó vizünk, vagy nem. Ha nem ráz akkor tényleg a lefolyón keresztül érkezik vissza(??), viszont ha ilyenkor is ráz, akkor gyanakodhatunk a nyomásváltozásra ami előidézi a problémát, akár jöhet az áram egy vízpumpától is, tehát érdemes lenne körbekérdezni a szomszédokat is. Van olyan átfolyó vízmelegítő ami nyomásváltozásra kezd el melegíteni ...
(#) Ge Lee válasza VIM hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
A kérdésből indultam ki, különösen eme mondatból:
Idézet:
„Ez csak akkor jelentkezik ha egy pár másodpercig már folyik a víz a lefolyóba.”
Tehát az égvilágon semmi nem ráz, se a csap, se a víz, egészen addig, amíg a víz bele nem ér a lefolyó adott szakaszába, azaz kizárásos alapon a kóbor delejnek onnan kell jönni.
Nálunk 60-as évekbeli szerelés van, se földelőcövek se védővezető se FI relé (és ez így is marad amíg az öregem él mert nem enged hozzápiszkálni ahhoz ami jó) és soha semmi nem rázott sosem, pedig villanybojler van a kezdetek óta.
(#) mikrodigit válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Nekem nem egészen világos, hogy valójában a csap vagy a lefolyó ráz? Ez családi ház, tehát nem nagy ügy valami külső földelt cucchoz (pl. kerítésoszlop, stb.) képest rámérni, hogy mekkora feszültség van és min.
(#) Higgs_Bozont válasza mikrodigit hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Akkor ráz, amikor a tus alatt vagyok és folyik a víz a lefolyóba. Ilyenkor a kezemben tartott zuhanyrózsán érzem hogy csipked.
Most kipróbáltam, hogy kint vagyok a tusolóból, de egyik kezemben a zuhanyrózsa, másikkal a lefolyót fogom. Amíg nem folyik a víz, addig nem ráz, de amint egy pár másodperce már folyik le a víz a lefolyón, elkezd rázni. A lefolyó erősebben ráz mint a másik kezemben tartott zuhanyrózsa.
(#) Ge Lee válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Még egy dolog lehet de erre elég kicsi az esély mivel új a bojler és Fi is van, hogy mégiscsak a bojlerrel van gond, de csak annyi szivárgóáram van ami nem oldja le a Fi-t, és nem is ráz, mivel egészen addig nem folyik akkora áram amíg a víz le nem földeli, azaz az elfolyó víz zárja az áramkört. A gumi papucs elég jól szigetel, ahogy egy műanyag fürdókád is, egészen addig amíg bele nem ællsz mezítláb és az elfolyó víz le nem földeli a lábadat. Kéne egy szigetelésvizsgálatot csinálni a bojler fűtőszálán.
(#) proba válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Csatorna rendszer van, vagy egyéni emésztő? Ha kívülről jön a rázás, esetlegesen segíthet a szennyvízcső udvari megkeresése, és valami módon egy vezető szakasz betétele. Az hogy mi ráz erősebben attól is függ mit fogsz erősebben.
Azért a gázcsövet csak leföldeltetném, ha a házban nincs sehol, és azt a földelést, ha nem most ütöttek le egy min 3m rudat biztosan ( láttad hogy kihozták, és eltűnt ) akkor megnézetném valakivel. ( a biztosíték cserének feltétele a jó földelés, a régi biztosan rossz volt már, ahhoz hiába kötnek bármit, az csak látszat )
Amit még megtehetsz, ha központi szennyvíz van, jobbról balról szemből szomszédok körbekérdezése, ők mit tapasztalnak... Ha náluk jó, akkor a villanyszerelőnek kell találni valamit.
Ha saját emésztőd van, akkor csak az marad, ha kintről jön a rázás, zárlatos szivattyút használsz.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2021
(#) Higgs_Bozont válasza proba hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
A földelő szonda 3 méterre van leütve, ennek még nincs 1 éve se. Közben meg lett mérve: a földelés és a víz vezeték között eső feszültség: 6 mV, ez gondolom "semmi", a lefolyó és a földelés között is ugyanez az érték.
Csatorna rendszer van, az egyik szomszédot már megkérdeztem, ő nem tapasztalt rázó csaptelepeket.
Már nincs műszer kéznél, de ha lesz megmérem a víz folyása közben is a feszültséget a csaptelep és a lefolyó között és a lefolyó és a föld között.
Mint már írtam, akkor is ráz, ha minden kismegszakító és fi relé le van kapcsolva mind a lakáselosztóban, mind a villanyóra szekrényben. De a kérdésre válaszolva villany minden.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2021
(#) VIM válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Azt meg tudnád mondani, hogy a földelés az össze lett e kötve a bejövő nullával (PEN)? Tudnál mutatni képet a villanyóra szekrényről a bekötésekről?
(#) Dióda válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Nagyon sok totózás lessz ebből így szerintem mert ez lehet akármi így.
Esetleg egy pár fotót ha lőnél mind a kád lefolyó /csaptelep/bojler mind pedig a villanyóra szekrény belsejéről persze az óra kitakarásával szerintem sokat segítene.
Van egy sanda gyanúm ezzel kapcsolatban de nem akarom előre ellőni a dolgot.
Csak annyi hogy gondolom nem vadonat új a ház és így annó még nem voltak hiperszuper műanyagkádak így a régi fémkádakat pedig annó földelték .Lehet hogy az a földelés még megvan a lefolyónál mive annak a bekötője álltalában fém csak itt a trükk hogy amit oda kötöttek földelést az jelenleg hová megy. Elképzelhető hogy itt lessz a probléma.
A lefolyócsövek régebben voltak eternit-ből(Pala) mostanában már műanyag. Ha megnyitod a vizet mire az a víz mondjuk az utcán kint lévő csőben a vízhez ér az bizony idő nem is kevés.
Én a kád környékén kotorásznék ezügyben mert ott lessz a ludas szerintem.
(#) VIM válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Nincs a PEN leföldelve a szondánál ezért nem azon folyik az áram visszafelé a hálózatba. Ha pl. a csatornarendszerben a szivattyútelepen valamelyik vízszintkapcsoló zárlatos lenne, akkor az "áram alá helyezné" a csatornahálózatot az pedig odavezet a szennyvíz lefolyóba. Ha a PEN vezető le lenne földelve akkor az áram azt a rövidebb utat választaná a visszavezetésre, elvezetésre és nem rázna a vizesblokk.
(#) Higgs_Bozont válasza VIM hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Igen a nulla és a föld össze van kötve a szekrényben.
(#) antiktelefon válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
A hiba forrását ketté tudod választani, ha a kádat teletöltöd vízzel (jól záró dugóval), és nem a csapból folyó vízzel is mérsz.
(#) mpisti válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Én nem a feszültséget mértem volna a földelés és a csővezeték közt,hanem az egyenáramú ellenállást. Ha a szerelőd mindent jól csinált, akkor az egyenáramú ellenállás földelő vezető és a csővezeték közt nem lehet több mint pár század ohm, tehát még az 1 tized ohmot sem éri el. Egy kísérletet érdemes lenne tenni, amit én a következő képpen képzelek el:
A földelő vezetőtől egy vezetéket csak úgy random leterítesz a fürdőig, vagyis a tusolóig, persze a végét a földelőhöz hozzá kell kötni,hogy jó villamos kapcsolat legyen köztük. Majd a
tusoló lefolyóba belelógatsz egy alufólia csíkot, ami 15-20 cm hosszú, és ebbe belecsavarsz egy lecsupaszított vezetéket. Majd a lefolyóba belelógatott fólia vezetékét és a földelőtől jövő vezetéket egy feszültségmérőre kapcsolod, amit természetesen AC üzemmódra állítasz. Alapesetben ilyenkor a műszer nem mutathat feszültséget, mert normális esetben azonos potenciálnak kell lenni a szenyvíz rendszer és a földelő között. Majd mikor a mérőkapcsolásod kész, a tusolóból a vizet elkezded folyatni a lefolyóba, közben figyeled a műszert. Ha a feszültség elkezd emelkedni, akkor a hibafeszültség a szennyvíz rendszeren keresztül jön be, pl. úgy, hogy a szennyvíz cső helyének ásása közben megsértettek egy erősáramú kábelt. Ha nincs feszültség emelkedés, akkor a hiba a te rendszeredben van, ami további vizsgálatot kíván.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2021
(#) mpisti válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 26, 2021 / 1
 
Készíts egy fotót a kedvünkért arról a szekrényről úgy,hogy minden jól látszódjon.
(#) Higgs_Bozont válasza Dióda hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Persze vaskád volt bent ami nem volt földelve, a felújításnál az ki lett dobva és a fürdőszoba teljesen másik pontján lett kialakítva egy épített tusoló, aminek az alja csempézve van, tehát nincs zuhanytálca. A lefolyók is újak (mosógép, mosdó, tusoló) egyedül a wc lefolyója vagy szennyvíz elvezetője (mi a helyes kifejezés?) lett meghagyva.
(#) Higgs_Bozont válasza mpisti hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Én készítenék de azon nem látsz semmit, a kötések a leplombázott rész mögött vannak.
(#) Higgs_Bozont hozzászólása Feb 26, 2021 /
 
Közben találtam egy ilyet is egy másik fórumon:
"Előfordult már halálos baleset is, mert sajnos a lefolyócsőre rakódó iszap is vezeti az áramot."
(#) mpisti válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Akkor itt valami nem kerek, ugyanis a védővezető(PE) és a nullavezető(N) szétválasztását valamit a földelővel történő összekötést a fogyasztásmérő után levő első lakáselosztónál KELL elkészíteni. A fogyasztásmérőtől az első lakáselosztóig PEN vezető megy, tehát a földelő vezetőt semmiképp nem köthették plombált felület alá.
(#) Dióda válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Ahham értem. Gondolom ugye mindehová pvc csövekkel került be a szenyvíz elvezetés mint ahogy szokás mostanában. A régi wc mint olyan szinte lényegtelen ezügyben. Ami fontos és lényeges lenne hogy mint írtad mosógép mosdó és zuhany amihez feltételezem közel van a bojler. Namost itt van egy érdekesség hogy az órától a bojler áramellátása külön van húzva értem külön csőben és külön dobozzal vagy a többi kábel között van behúzva ami megy a mosógéphez illetve van ott konektor és lámpa is a mosdónál. Lényeges egy picurkát mert lehetséges bár eléggé banális dolognak tűnik hogy a behúzott vezetékek között nem-e lett fölcserélve bekötéskor akár a 0-a akár a földelés-e a bojlernak.Hú ezt most jól megkérdeztem. Értsd úgy hogy mondjuk nem-e lett megcserélve bekötéskor a mosógép vagy konektor földje vagy nullája a bojlerével. Meg tud viccelni mert ugyan bár elméletileg ugyanonnan jönnek ami szerint nem lehet gond de a drága áramszolgáltatók mikor bekötik a bojler vezérlőt akkor ott van egy fázis meg nulla és föld és annak a vezetéknek a végére kell tenni a bojlert .Máshonnan kapott földelés vagy esetleg nulla igencsak meg tud viccelni a fi relé oldási tartományán esetleg belül lévő potenciálkülömbség ami viszont csipkedhet.
(#) mpisti válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Igen, rá lehet fogni hogy vezeti, mivel a lerakódás sokféle sót tartalmaz, ami a mosószerekből és a szennyeződésből eléggé vezetőképes koktélt tud alkotni. De ahhoz hogy ott áram folyjon valahol kell találkozni az áramot szállító vezetővel is.
(#) VIM válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
(.... és közben mezítláb csupasz kézzel konektort szerelsz áram alatt) Hagyjuk. Próbálj meg lámpázni a konektor(ok)ban, hogy le old e az FI (vagy az csak a bojlernak van?).
(#) mpisti válasza Dióda hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
"meg tud viccelni a fi relé oldási tartományán esetleg belül lévő potenciálkülömbség ami viszont csipkedhet." Az ilyen minmális hibaáramok amelyek a fi relé lekapcsolási határa alatt vannak, annyira nem is kicsik. Egy 30 mA-es fi relé jellemzően 21-24 mA környékén kapcsol le, és ha valaki rákeres a neten az áramütés élettani hatásainál hogy ekkora áramnak milyen hatása van, meglepődve tapasztalhatja hogy ez már igencsak veszélyes kategória. Példaként álljon itt egy link, ahol a táblázat jól szemlélteti hogy ezeket a mA-es áramokat hogy is kell értelmezni:https://www.villanylap.hu/lapszamok/2013/szeptember/2527-az-elektromos-aram-emberre-gyakorolt-hatasai
Tehát egy ilyen esetnél mint ez ami a diskurzus tárgyát képezi, akár veszélyessé is fajulhat a dolog, hiszen az áram mindig vizes testen keresztül záródik, és idő kérdése,hogy ez az áramérték mikor lépi át azt a küszöbértéket amikor már az ember képtelen lesz kilépni az áramkörből.
(#) Dióda válasza mpisti hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Ezért írtam én is hogy ezt ellenőrizni kell.
(#) proba válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Ne légy már kétségbeesve nagyon, a rendes EPH kialakítása, a vízcső a bojlernél, meg a gázcső összekötése a bejáratnál min 6-os vezetékkel a megfelelő minőségű földelőszondával elég szinte mindenhol. Ha szomszédokat nem rázza, akkor vagy náluk minden sokkal rosszabb, mint nálad, és még a bojler földelése is hiányzik, vagy nem a csatornából jön a delej. (esetleg nincs tusolójuk....)
(#) proba válasza mpisti hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Áram szünet esetén nincs hibaáram. (feltéve ha mindkét kismegszakítót lenyomta, és nem lopja az áramot)
(#) mikrodigit válasza mpisti hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Tipp: szomszédnak testzárlatos szivattyúja van a Te (beton)csatorna csövedhez v. emésztőgödrödhöz közel. Ha a lefolyóban megy elég víz, az áram jön szépen befelé - hiába kapcsolsz le mindent.
(#) gyuszo válasza mikrodigit hozzászólására (») Feb 27, 2021 /
 
Kertes családi házban, ha megfelelő védőföldelés ki van építve és a PEN szétválasztás is jó, akkor a szomszédoktól nem jöhet át szivárgó áram.
Ha átjönne, akkor azt be kel fogni munkára.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2021
Következő: »»   19 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem