Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Védőföldelés kialakítása - problémák

A védőföldelés a Te és embertársaid életét védi! Gondold meg mit teszel!

Lapozás: OK   18 / 28
(#) Pethical válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
Igen, aztán rájöttem, hogy a címben benne van.
Senki sem fogja azt mondani, hogy nem életveszélyes, mert felelőtlenség lenne, hiszen nem látjuk, nem ismerjük a körülményeket. Valahonnan magasabb potenciálra kerülnek ezek, az, hogy esetleg most csak csipked, holnap meg ottmarad valaki, kiszamithatatlan amíg nem tudni, hogy mi okozza a potenciálkülönbséget. A leírásod alapján az óra előtt, a házon kívül van valami bibi. Így talán az áramszolgáltatónak is szólhatsz, mert az az ő területe. A másik lehetőség, hogy van egy ingyen konnektorod amibe valahogyan a szomszédtól, órát megkerülve, vagy ki tudja honnan kerül áram és azzal van bibi.
Az a biztos, ha hívsz egy szakembert, jobb megelőzni a bajt.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2021
(#) Gafly válasza Pethical hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
Gondolom nem akar villanyszerelőt hivni, mert ugye ezért regisztrált be, hátha megússza a költséget...
De elférne meglévő topic-okban is...

Jó régi.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2021
(#) Higgs_Bozont válasza Gafly hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
Látta villanyszerelő és nem tudja mi lehet. Azért írtam ide.
(#) Higgs_Bozont válasza Pethical hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
Nyáron volt a hálózat bővítve 16 Amperről 32 Amperre. Gondolom ott észrevettek volna valami turpisságot a szerelők, mert cserélni kellett az oszlopról bejövő vezetéket is.
(#) Gafly válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 25, 2021 / 1
 
Akkor tárjuk szét a kezünket.
(#) Pethical válasza Gafly hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
Igen, igazad van, valóban elférne máshol. Azért válaszoltam neki, mert bár gondolom, hogy valami olyan választ szeretett volna, hogy ne aggódjon, nem veszélyes, de, ha el akarja hárítani, akkor cserélje ki a nappaliban lévő TV tápkábelét és semmiképp sem kell szakember, de úgy éreztem, hogy ez mégiscsak egy veszélyes dolog is lehet.
(#) bbb válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 25, 2021 / 3
 
Hívj másik villanyszerelőt, ha az első nem tudja mi lehet.
(#) proba válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 25, 2021 / 2
 
Ha bővítés volt, földelőszondát tettek le rendeset? A gázcső (ha van) vízcső, fűtéscső legalább az óránál le van földelve? Lehet ezeket megcsináltatod, a fürdőszobát nem kell szétverni. Amúgy sem gondolnám, hogy az a megoldás. Ha körbe le van földelve minden egy ponthoz, az meg a földhöz, akkor nem kellene ráznia. Ami még eszembe jutott, villanybojler van? Ha van azt is lekapcsoltad? Abban is szeret elrepedni a fűtőszál.
(#) erbe hozzászólása Feb 25, 2021 / 1
 
Hajtogatjátok az EPH-t, földelést, stb. A földben futó gáz- és vízvezeték már régóta mind műanyag a legtöbb helyen. A víz általában még lakáson belül is. A mosdó porcelán, a kád üvegszálas poliészter... (lehet). Már láttam krómozott műanyag csapot is. Nem lehet minden független fém részecskéhez EPH-t húzni. A bojlernél vagy gázkazánnál természetes.
Közben a kedves kérdező minden kismegszakítót lekapcsolt, mégis csipked.
Azaz első feladat odarángatni a bővítést végző szerelőt vagy céget. Döntse el ő(k), mi lehet az oka. Attól még lehet, hogy a szolgáltató lesz a ludas.
Hogy a szennyvízcsőben lerakódott szennyeződés rázna, az meg nagyon káros városi legenda, hiszen akármilyen fémekkel találkozna, nehezen érhetné el az 1 V-ot. Csak elvonja a figyelmet a valós problémáról.
(#) mpisti válasza proba hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
Ott a pont. Ha nincs EPH, akkor a forróvíztároló elrepedt fűtőbetétje ilyen hibát tud generálni. Ezt egy villanyszerelő egyszerű lakatfogós áramméréssel meg tudja találni. A forróvíztárolót ideiglenesen egy dugvillával ellátott kábellal kell bekötni, és mérni az egyik pólus áramát. Majd a dugvillát fordítva bedugni, és ha az áramfelvétel más lett (több-kevesebb)mint az első esetben, akkor repedt a fűtőszál. A lényeg,hogy a lakatfogó ugyanazon a póluson maradjon a második mérésnél is, mint az elsőnél. Ez a módszer csak akkor nem működik, ha a fűtőszál pont a középen van megrepedve, erre pedig nem sok az esély.
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
Béla, családi házról van szó, feltehetőleg nem új ha eredetileg kisebb kismegszakító volt, amit 32A-ra cseréltek. valószínűleg a vízvezeték is fém, meg talán a forróvíztároló is. Ha a vízvezetéket hajdanán kellő alapossággal szigetelték filccel(ahogy kellett a páralecsapódás miatt)akkor előfordulhat akár 40-60V potenciálkülönbség is a fürdőszoba padozata és a fém vízvezeték csövek közt. Na pont emiatt kell az EPH és a megfelelő potenciálrögzítés az elosztónál. Aztán még az is felvetődik ,hogy az áramvédő kapcsolót műszeres ellenőrzéssel vizsgálták-e? Ugyanis egy hibásan bekötött ÁVK a próbagombbal működik, de funkcionálisan nem mindig.
(#) erbe válasza mpisti hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
8 hónappal beköltözés utánt írt csupán, hogy új vagy régi házba, azt nem. 32 A-re új házban is előfordulhat bővítés.
Néhány éve szerelgettem felújított családi házban, ahol az említett esetek nagy része fennáll (műanyag kád, zuhanyozótálca, csak kombi gázkazánnal ).
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2021
(#) Inhouse válasza mpisti hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
Idézet:
„Ha nincs EPH, akkor a forróvíztároló elrepedt fűtőbetétje ilyen hibát tud generálni.”

Idézet:
„Sőt, lekapcsoltam a villanyóra szekrényben is a (nem tudom mi a neve) "fő" kismegszakítót, akkor is rázott a csap, tusoló.”
(#) erbe válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
Ráadásul ha ugyan nincs EPH, de a bojlernek tisztességes hibátlan védővezetéke van, akkor bár jelenhet meg rajta feszültség, de akkor sem 40-60 V. De még ÉV relé is van a bojler előtt, ami nem old le.
(#) Cavalier válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 25, 2021 / 3
 
Tanácsolnám a villanyszerelőnek, hogy adja vissza a szakmáját, vagy képezze magát kicsit, ugyan ki más tudná megoldani?
Nálam pl. az volt, hogy nem volt helyi földelés kialakítva, bejött a nulla, össze volt kötve a földelésekkel az óránál, és ment mindenfelé. Így a nullvezető a valódi földhöz képest pár voltnyi feszültségen volt, pont elég volt ahhoz, hogy rázzon.
Megcsináltam rendesen a földelőszondát, az óránál ki lett alakítva a PEN sín, FI relé, aztán külön a föld, nulla, és megszűnt a probléma.
A nagyon okos helyi villanyszerelő meg okoskodott, hogy minek a földelés, az oszlopnál le van földelve, meg minek a FI relé, állandóan csak lecsapkodja. Nos igen, ha olyan kókány módon dolgozik az ember, ahogy ő, akkor igen. Ha sehol nincs összekőtve az FI után a nulla meg a föld, akkor nem fogja lecsapni, csak valós hibaáramnál.
(#) Higgs_Bozont válasza proba hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
Ez a szonda lehet a hiba forrása?
Az a söprűnyél a gázcsőtől tartja el. Ez a szigeteletlen szál meg lényegében hozzáér a ház falához.
(#) proba válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 25, 2021 / 1
 
Tovább menve, ha már bővítés, a villanyszerelő azzal a lendülettel a gázcsövet miért nem kötötte össze az óra alatti EPH-val? Ennél közelebb/jobb helyen nem lehet a belépési ponthoz. Az hogy a ház falához hozzáér ne zavarjon, tőle fél méterrel a vizes földben úgyis találkoznak. Ha rendesen van megcsinálva a fürdőszoba, ott a padlóban lévő betonvas is direkt rá van kötve.
A szonda újnak tűnik, bár a föld alatt ki tudja mi van.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2021
(#) mpisti válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
A forróviztároló jellemzően független, éjszakai tarifás áramról működik, és ezt az áramkört a 32A-es kismegszakító nem szakítja meg. Az éjszakai tarifás bojler áramkörnek külön kismegszakítója van, minden esetben. Nem gondolom hogy a delikvens nappali tarifáról csinálná a melegvizet, kétszer drágábban.
(#) Higgs_Bozont válasza proba hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
Ez egy régi vályog ház, aminek a konyha, előszoba, fürdőszoba része tavaly lett lebetonozva. Nem vasbeton. Bocs ha hülyeséget írok, én nem értek hozzá. Szóval vasbetonhálót kellett volna lerakni?
(#) mpisti válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
Ez a "szonda" nem a hiba forrása kellene hogy legyen, hanem ennek a "szondának"kellene gondoskodni arról, hogy az általad említett hiba ne tudjon bekövetkezni.
(#) proba válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
Nem lényeges, ki is töröltem... (volna)
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2021
(#) Higgs_Bozont hozzászólása Feb 25, 2021 /
 
Ha a villanybojler földjét továbbviszem egy-egy szállal a bojlerbe jövő és elmenő vízvezetékekre, azzal lényegében földelem a vízvezetéket, nem?
Csak mert így is ugyanúgy ráz az ami eddig is rázott.
Akkor valószínűleg a földelés lehet rossz. De hogy hol és miért...
Addig hívok villanyszerelőket ameddig az egyik majd megoldja. Olyan nincs hogy ne legyen meg a hiba forrása.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2021
(#) mpisti válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
Ezt nem neked kell elvégezni, hanem annak a szerelőnek akivel a lakásod villamosságát felújíttattad. Neki tudni kellett volna hogy egy lakás felújításnál nem csak a földelő összekötő doboz megléte, meg az ÁVK a fontos,hanem minden, amit a ezzel kapcsolatosan az MSZ HD 60364-4-41:2018 előír. Ha akkor ő vette volna a fáradságot hogy tájékozódjon az érvényes előírásokról, mont nem szembesülnél ilyen problémával. Tehát te magad semmiképp ne akard megoldani, mert -mint írtad- nem értesz hozzá. Egy szakavatott villanyszerelőnek ez nem okozhat problémát, persze ha a szerszámkészlete laposvágó, kalapács, meg egy kombináltfogó, izzós próbalámpa készletből áll,akkor ne engedd be a lakásodba,vmert a hibát nem fogja megoldani, de neked sokba kerülhet.
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
"De még ÉV relé is van a bojler előtt, ami nem old le." Rejtett nullázásnál nem is fog leoldani.
(#) pbalazs hozzászólása Feb 25, 2021 /
 
Még egy ötlet: mértem már ~60V-ot koax harisnyája, és a rendes föld között
(#) VIM válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Szia! Annyit Te is megtehetsz a vizsgálódás érdekében, hogy rálámpázol a konektorokra, abban is a nulla és föld közé kell érinteni a próbalámpát. Ha nem old le az FI relé akkor az nem jól van bekötve. A villanybojlernél is meg kellene ezt nézni. A képen látható földelés az óraszekrényben össze van közösítve a bejövő PEN (a szolgáltatótól kapott Nulla) vezetékkel? Az óraszekrényedről is mutathatnál képet, talán már ott is látszik a hiba ha ott van az elkötés.
(#) gyuszo válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 26, 2021 / 1
 
A legjobb amit tehetsz a saját érdekedben, vegyél még egy 2 m-es földelőt és azt is üsd le mellé. A kettőt össze is kötheted. Az eredmény biztos jobb lesz.
Szerintem ami látszik, az csak jónak tűnik, nem úgy néz ki, mintha mostanában, a bővítésnél ütötték volna le.
Van egy durva módszer, (de laikusnak nem ajánlom ) tegyél a mérőhelynél a fázisra egy 25 A-es kismegszakítót és érintsed a védőföldeléshez. A kismegszakítónak le kell oldania azonnal. Ha nem, akkor nagy a baj a meglévő földeléssel.
A jelenlegi olyannak tűnik, hogy a járda ( beton ) környékén mintha toldva lenne.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2021
(#) Ódenka hozzászólása Feb 26, 2021 /
 
Nekem rögtön az jutott eszembe, valahogy úgy kéne leigázni az ismeretlen erőforrást, hogy befogni fűtésre, vagy kicsatolni villanypásztori célra és jószágot nevelni a kertben.
No, komolyan: Amikor a jelenlegi házunkban a villanyszerelő szondát rakott le, ahhoz 6m-es vascső, egy fél vödör víz kellett és egy nyúlfekvésnyi mélyedést csinált. Aztán ütlegelés nélkül - érdekes lett volna pedig - leszuszakolta a csövet rendesen...
(#) Inhouse válasza mpisti hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
A fő kismegszakító előtt írta, hogy minden másikat is lenyomott. Mi van, ha nem is a szekrény bekötése után csinál szivárgót? Valamilyen más, idegen forrásból is összeszedheti. Persze a földelés akkor is gáz.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2021
(#) compozit válasza Ódenka hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
A cső leverésre egyszer láttam egy videót, ott egy ütvefúró gép végére tettek valami feltétet és az verte be a földbe a csövet.
Következő: »»   18 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem