Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Védőföldelés kialakítása - problémák

A védőföldelés a Te és embertársaid életét védi! Gondold meg mit teszel!

Lapozás: OK   21 / 28
(#) Higgs_Bozont válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Azt ma már nem tudom megmérni, de holnap este jelzem hogy azzal mi a helyzet.
(#) Ge Lee válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 28, 2021 / 1
 
Linkelhetnél ide vonatkozó részeket azokból a tanulmányokból, mert ha meggebedek se értem, mitől lesz az nekem jobb ha nagyobb áram folyik rajtam.
(#) kivancsi4 válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Mivel már mások is kértek tőled képeket, ezennel csatlakozok hozzájuk és én is kérlek, fogd a Samsung Galaxy Ace 3-as telefonodat és készíts fényképet a fogyasztásmérő környékéről és később még azon dolgokról amit a fórumlakók gyanúsnak találnak. Engem konkrétan az a három "Fi relé" érdekel.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Ha minden mindennel össze van kötve (ez lenne az EPH lényege), akkor nem alakulhat ki potenciálkülönbség, nem tud megrázni. Arra azért kíváncsi vagyok, miért vagy ennyire EPH ellenes.
(#) Higgs_Bozont válasza kivancsi4 hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Akkor egyelőre a lakáselosztó:
(#) gyuszo válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Az első képen a két kismegszakító sor között én 2 db vastagabb zöld-sárga vezetéket látok, de a legalsó sorkapocs sorba és a felső sínbe is csak 1 db van bekötve. Valami hiányzik és annak fehér érvéghüvellyel ellátott 10 mm2-es vezetéknek kellene lennie. A bejövő PE.
A másik fotón ez látszik, hogy fehér és 10 mmm2-es.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2021
(#) mineral válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Ha jól látom akkor van egy zöld/sárga vezető ami nincs is bekötve.
(#) gyuszo válasza mineral hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Igen, erre gondolok pontosan. Ez lesz a baj, a fő hiba.
4 oldalt teleírtunk, de csak a kép hiányzott .
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2021
(#) Higgs_Bozont válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Akkor én ezt a Z/S vezetéket nyugodt szívvel beköthetem bármelyik sínre?
(#) gyuszo válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
A felső sorba kellene a másik zöld-sárga mellé.
A levegőben volt a védőföldelés, a lényeg. Ez hiányzott, hiába volt a földelés leütve, ha hiányzik a bekötése.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2021
(#) Tomi20 válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Továbbá elég érdekes, hogy a lenti sínek össze vannak kötve, balról kék (nulla) jobbról zöld-sára (földelés). Ez így szerintem egy katyvasz, vagy pár áramkör nincs fi relén átvezetve, mindenképpen hívnék normális villanyszerelőt, aki rendbe rakja az elosztószekrényt. Ki kellene mérni, az a vastag zöld-sárga hova megy. Így nem kötném sehova, lekapcsolnám az áramot, míg nincs rendbe rakva a szekrény...
(#) Higgs_Bozont válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Közben rákérdeztem, és az a szabad Z/S csak arra az esetre van kihagyva, ha egy külső elosztó is fel lenne rakva valahova.
A földelés és a nulla a villanyóra szekrénynél van összekötve, a nulla már így jön be az elosztóba. Ráadásul ezt a szolgáltató szerelői is látták gondolom amikor a hálózatbővítést csinálták. (Csak mert írta valaki hogy a közösítést az elosztóban kell csinálni.)
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2021
(#) gyuszo válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Az nem összekötve van, hanem a PEN van szétválasztva PE és N -ra, akkor is a bejövő PE lóg a levegőben és nincs bekötve.
Ebben az esetben az elosztódobozban már nem szabad újra összekötni.
Így nézhet ki a mérőhelynél, csak nem látszik, mert le van plombálva.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2021
(#) erbe válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Több helyen is össze vannak kötözgetve a kék és a zöld-sárga vezetékek. Felül középen két kék fog közre egy zöld-sárgát, alul a sínek vannak összekötve. Már csak azt kellene tudni, hogy mi jön be a mérő alól.
(#) Balaa16 válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
A kép alapján felelőtlenség lenne bármit javasolni. Alul össze van kötve az N és a PE sín (nem kellene), a jobb felső sín feltehetőleg össze van kötve az alsó PE sínnel. Ezen kívül bele van kötve két kék nagy keresztmetszetű vezeték is, amik ha nullák, nem kellene ott lenniük. Olyan, minhta a PE sínek nem is lennének a bejövő PE vezetékkel összekötve. Az szinte bizonyos, hogy valami itt rosszul van bekötve, át kell nézetni hozzáértő villanyszerelővel, a kivitelezőket pedig elküldeni melegebb éghajlatra.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2021
(#) proba válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Szerintem ZS-ből létszámhiány van. összvisz 1-et látok ami megfelelő keresztmetszetű és be van kötve. Az az alsó és a felső sínt köti össze. A szondáé, aminek a mérőn keresztül az elosztóba kellene jutni nem látszik sehova bekötve. Amúgy a FI relére sincs minden rákötve így annak a lekapcsolása önmagában kevés.

Amúgy a bővítésnél/ óra cserénél nálunk semmit nem nézett az elosztón az áramszolgáltató embere, földelés van, elmenő vezetékek keresztmetszete jó? A többi részéről érdektelen, nem fogja kitalálni, egy ismeretlen, befalazott dobozban mi hova van kötve. Arra a bővítéshez szükséges engedélyt aláíró szerelő hivatott. ( az meg vagy nézett valamit vagy nem)
(#) Higgs_Bozont válasza proba hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Ha a felső FI-t lenyomom, semmi nem marad áram alatt. Vagy ez nem ilyen egyszerű?
(#) jucsaba válasza VIM hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
"rálámpázol a konektorokra, abban is a nulla és föld közé kell érinteni a próbalámpát. Ha nem old le az FI relé akkor az nem jól van bekötve."
Inkább a fázis és védő közé , ha akarod leírom miért .
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2021
(#) Balaa16 válasza proba hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Igen, mindenképp kellene még Z/S. Kérdés, hogy "rossz színnel" jön be, vagy tényleg kimaradt. Ezt csak a helyszínen lehetne megállapítani, nem bocsátkoznék találgatásokba.
ELMŰ-nél tapasztaltam, hogy bővítésnél/bekapcsolásnál csak a mérőhely szabványosságát és az elmenő vezetők megfelelő keresztmetszetét nézik. Jellemzően nagyon feszes időbeosztásuk van, ezért nem is lenne lehetőségük részletesebb vizsgálódásra. Ha régi fajta, szabványosított szekrénybe bővítenek, ahol jellemzően az órák fölött ott van a lakáselosztó is, akkor jellemzően leellenőrzik, de messzebb nem mennek.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2021
(#) jucsaba válasza jucsaba hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Esetleg érdeklődni kellene hogy valamelyik szomszéd nem csinált e olyan vízmelegítőt , ami nem fűtőszálas hanem a fázist beküldték a vízbe , nem emlékszem mi volt a neve ennek , ez is egy lehetőség amit érdemes kizárni , ezt ki lehet mérni is, csak ki kell fogni hogy be legyen kapcsolva .
(#) erbe válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Nem szokás sorba kötni több FI-t. Pontosabban értelmetlen. Ha a mérőnél található kismegszakítókat kapcsolod le, akkor semmi nem kaphat feszültséget.
(#) erbe válasza jucsaba hozzászólására (») Feb 28, 2021 / 1
 
Ionkazán. Minden villanyszerelő rémálma.
(#) Higgs_Bozont válasza erbe hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Bocs, a bojler tényleg úgy marad ha csak a felső FI-t nyomom le.
(#) VIM válasza jucsaba hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Szia! Tedd azt, hátha újat mondasz vele.
(#) Higgs_Bozont válasza jucsaba hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Ez a jelenség nálam állandóan fennáll. Már azt is megtettem mindkét szomszéd esetében, hogy lekapcsoltam náluk a mérőnél a kismegszakítót és megnéztem még mindig ráz -e nálam a csap és lefolyó. Akkor is rázott. Elmondásuk alapján náluk nem fordult elő ilyen jelenség.
Szemben a temető van. Remélem ez nem egy jel.
(#) sany válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 28, 2021 / 1
 
Távgyógyítás ide már szerintem kevés lesz.
(#) proba válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Az érdekes, van több kék vezeték a ZS sínre kötve, néhány külön sínen, ha 1 FI-t lekapcsolsz, akkor csak 1 sínről volna szabad eltűnni a nullának, arról ami a védőfölddel van összekötve nem. Ebben az esetben néhány áramkör nullája megmarad, de a fázisa eltűnik. Ez újabb kérdést szül, a FI miért marad fent ?, ( vagy azok a kékek zöldsárgák) A másik amit nem értek, a felső FI-nek a bal bemenő sem kimenő oldalán nem látok vezetéket. ( bár lehet a szemem rossz.) Ebben a formában kétlem, hogy az egy valódi FI relé. A vastad kék leltár sem stimmel, van egy bejövő, meg egy ami a szomszéd sínre megy....A FI kimaradt valahol. Amit még nem tudok, az az áramváltó azzal a kijelzővel mi célt szolgál? Bár gondolom a nullák szempontjából lényegtelen.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2021
(#) Balaa16 válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Először is alaposan át kell nézni azt a lakáselosztót, be kell azonosítani a mérőhelytől jövő vezetékeket és azok bekötését. Itt a fórumon csak találgatunk, mert sajnos nem láthatunk minden részletet. Valakinek oda kell mennie és testközelből meg kell nézni, bele kell nyúlni. Hozzártő szem rövid időn belül meg is találja a hibát, ha van hiba.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2021
(#) Higgs_Bozont válasza sany hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Szerintem is. Nézelődök villanyszerelő után. Ha meglesz a hiba, leírom mi volt.
(#) mpisti válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Az a villanyszerelő aki ezt a lakáselosztót elkövette, bátran kezdje előről az iskolát. Kékek, zöld/sárgák vegyesen kötve, a nulla-sínen is van zöld/sárga, a PE sínen is van kék vezeték. Még szerencse hogy a két sínt külön lefotóztad, legalább elrettentő példaként lehet hivatkozni rá.
Ez vicc kategória. Legelőször is rendet kellene tenni az elosztóban. Egyik sin,-pl. az alsó, legyen a nulla. A felső legyen a PE. A kék vezetékeket átrendezni az alsó(nulla), a zöld/sárgákat a felső(PE) sínre. Ide kell kötni a földelő vezetőt is. A bejövő PEN-vezetőt a PE sínre kell kötni,ugyanide kell bekötni az EPH csomópont vezetékét is. A PE sínről kell a nulla sinre átkötni, és nem fordítva. Ha áramvédő kapcsolók vannak amelyek külön-külön fogyasztókat táplálnak, azoknak a nulláját át kell vezetni az áramvédő kapcsolón, természetesen a fázisvezetővel azonos áramirányt tartva.Ha a lakáselosztódat így rendberakod, nagy eséllyel megszűnik a problémád.
Következő: »»   21 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem