Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   164 / 195
(#) VIM válasza freddyke hozzászólására (») Márc 14, 2021 / 1
 
Szia! Ha az általad linkelt darab acél öntvényből készült akkor jó választás lesz az a fúróállvány. Nekem ilyen van, kaptam de alu öntvény a talp és a tárgyasztal. Talán nem is kell ecsetelnem, hogy ez miért nem jó. A többi az a csili-vili. Ez a "szuvenír nyihuhu nyekukucsku protku" kategória. Nem rossz de ennyi pénzért inkább acél öntvény vázas kisebb teljesítményű motorral is jobban jártam volna.
(#) CIROKL válasza freddyke hozzászólására (») Márc 14, 2021 / 2
 
Az emlitett bosch van nekem de semmi gond nincs azzal ,sőtt korrekt kis gép az .
De nyilván nem egy ipari cucc!
A cégnél kicsit iparibb gép van de annak az ára is 1milla
De az egy otthoni barkács mühelye kicsit sok lenne.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2021
(#) freddyke válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Nincs kotyogása semmilyen irányban? Sajnos ez a gép 90 ezer forint felett van.
(#) freddyke válasza VIM hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Gyanítom, hogy a gépek többségének a váza (az alacsony árkategóriában) alumínium öntvényből van. Inkább valamilyen masszív szerkezetet szeretnék 40 (maximum 50) ezer forintig, akár kisebb motorral, de legyen alkalmas pontos munkavégzésre. Akár használtan is vennék gépet, bár jó állapotút nehéz találni. Esetleg további ötlete valakinek?
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2021
(#) CIROKL válasza freddyke hozzászólására (») Márc 14, 2021 / 1
 
Ezt csupán elektronikai mühelyben használom ,semmi komoly fém fúrást nem végzek vele .
Komolyabb fém fúrásra komolyabb gép dukál.
Kotyogása ,nem tapasztaltam semmit ,a furat mélység állitása nagyon pontos, a leser kicsit csal de nekem nem lényeges ,nem használom.
50-60 ezresért csak egy ócskavasat fogsz tudni vásárolni,
Komolyabb felhasználásra valami régi igazi oszlopos fúrógépet kell vásárolni de az kb 100-150 ezres
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2021
(#) VIM válasza freddyke hozzászólására (») Márc 14, 2021 / 1
 
Itt azt írják, hogy acél öntvény az anyaga és itt lehet a legolcsóbban beszerezni ha a házhozszállítást is figyelembe vesszük. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2021
(#) freddyke válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Alumínium fúrására mennyire alkalmas a Bosch és mekkora átmérőig? Csavarfej besüllyesztések pontosan elvégezhetőek vele (nem kottyan a tokmány vagy csavarodik el az egész szerkezet, hogy félremegy)? Vastag vaslemez (~4-5mm) fúrása alkalmanként, óvatosan előtolva elmegy vagy teljesen alkalmatlan erre a gép?
(#) freddyke válasza VIM hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Köszönöm a tippet. Sajnos egyetlen felhasználói visszajelzést sem találtam a Hyundai HYD-350A asztali fúrógépről. Ha valakinek lenne pont ilyen gépe, segítene ha írna róla.
(#) nagym6 válasza freddyke hozzászólására (») Márc 14, 2021 / 1
 
Csak 350W, kevés lehet bizonyos esetekben. Én most vettem a Lidl-ben Parkside PTBM 710AI, 60e. Ft., 710W-os. Van video róla több is, típus alapján keresve. Nekem bevált, a lényeg, hogy itt van két mechanikus fokozat. Ezenkívül elektronikus szabályzás is. A digitális furatmélység kijelzés nagyon jó, pont süllyesztéseknél, ez alapján beállítható az ütköző 0.1mm felbontással. Masszív.
A tokmány kezelése cserencsétlen, sokkal jobb lenne a régi tokmánykulcsos.
A lézer 3-4mm-t csal.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2021
(#) ktamas66 válasza freddyke hozzászólására (») Márc 14, 2021 / 1
 
Az olcsóbbik a B verzió, ránézésre az alja vaslemezből van hajlítva.
Nekem is a Bosch van, a múltkor fúrtam 30-40 5mm furatot sorban meg pár 12mm-est laposvasba, nem volt gond. Ennek kb. dupla a teljesítménye és elektronikus a szabályozása, és nincs ráírva, hogy 15 perc után pihentetni kell.
(#) Hutty válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
03.18-tól lesz ismét akcióban a Lidl-ben
(#) freddyke válasza ktamas66 hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Bosch PBD 40-ed van? Masszívabb, jobb, mint a Lidl-s vagy nincs akkora különbség? Próbálta már valaki mind a kettőt?
(#) merlingerin válasza freddyke hozzászólására (») Márc 14, 2021 / 1
 
Szia!

Németül ugyan, de talán segít:

Bővebben: Link
(#) Hutty válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
ÁÁÁ semmi közös sincs bennük.
(#) freddyke válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Már valahol az elején mondja, hogy alumínium és műanyag... Különösen a kotyogás tetszik. A végén elmondja, hogy nem "high end", egy kategóriával jobbért mélyen zsebbe kell nyúlni. A Bosch-ot inkább venném, 95 ezerért többet várnék el, de elfogadom, hogy ez van. Elgondolkodtat, hogy ha már ez is kotyog, akkor egy jobban eltalált 30-40 ezres gép a gyenge motort leszámítva miben rosszabb, ha egyáltalán létezik annyiért megvehető gép. Attól többet nem szívesen adnék ki érte, de egy rakás selejtet venni semmi értelme.
(#) 06smici válasza freddyke hozzászólására (») Márc 14, 2021 / 1
 
Nekem egy tizen pár éves Asistom van, ami megszólalásig hasonlít erre a Hyundaira. Nagy csodát nem kell várni tőle, de azért teszi a dolgát.
Negatívumok:
- Elég nagy a tokmány kotyogása. Valószínűsíthetően mivel négyszögtengelyen megy a nyomaték átadás. Ha van lehetőséged belenézni, akkor bordás tengelyest válassz, azoknak kisebb a kotyogása. Ettől függetlenül fúrtam vele nyákokat 0,8-as karbid fúróval és meglepően nem törte.
- Melegszik a motor. Folyamatos üzemnél 10-15perc után már elég meleg, olyankor inkább pihentetem kicsit.
- Legkisebb fordulat esetén is le tudja fogni a motort ha megakad a fúró az anyagban. De ez is olyan, hogy ha ésszel, megfelelő előtolással és éles szerszámmal dolgozik az ember, na meg nem az ajánlott átmérő kétszeresével, akkor nincs ebből baj. Mondjuk legutóbb pont lépcsős fúróval dolgoztam, előtte meg 35-ös forstnerrel, amiket nem annyira szeret a specifikáció szerint
- A mélységütköző ahhoz a piros műanyaghoz van rögzítve, ami előbb utóbb elfárad és letörik (legalábbis nálam így volt). Jobb konstrukció, ahol az önvényhez van rögzítve.
(#) freddyke válasza 06smici hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Köszönöm a tapasztalatmegosztást. Ettől csak egy kicsivel szeretnék jobbat, de úgy néz ki ez most a 60-95 ezres kategória (az éppen kitárgyalt Parkside, Bosch).
(#) freddyke válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Bosch PBD 40 típusú géped van? 95 ezer forintért látom. Sajnos kint sem kerül kevesebbe. Szokott akciós lenni vagy nincs mire várni?
(#) VIM válasza freddyke hozzászólására (») Márc 14, 2021 / 1
 
Nem lesz pontosabb egyik sem, mert a barkács célra készült gépeknél ez a tűrés éppen belefér. A lézeres célzó az csak bóvli kisegítő rajta. Ha be van pontozva pontosan a fúrás helye és a nagyobb átmérőknek elő van fúrva vagy lépcsős fúrót használnak, a tárgy le van rögzítve szinte biztos, hogy pontos furat készül. A szerszám jobbításokról pedig mindig találni ötleteket, hogy amit gyárilag futólag csináltak meg azt hogyan lehet jobbá tenni, a kotyogást (ha van) kinullázni. még egy acél vázas Én szívesen elcserélném az enyémet egy ilyen acélvázasra de mivel ajándékba kaptam, illetlenség volna részemről. Amit SK építettem állványt abban egy 42V-os kétsebességes kétkezes fúró van befogva. brutális erő van benne az áttételből kifolyólag. most vettem hozzá morsekúpot egy nagyobb tokmányhoz, hogy vastagabb fúrószárakat is bele lehessen fogni. Satut majd ezután csinálok hozzá.
(#) Hutty válasza freddyke hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Drága hobbyt választottunk.
Nem nagyon van más.
(#) CIROKL válasza freddyke hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Igen az is...
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2021
(#) freddyke válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Köszönöm a megerősítést! A talpa ennek sima, nem karcolja az asztalt? (A Parkside talpa sorjás, megemlítették a videóban.) Stabilan megáll lecsavarozás nélkül, átmenetileg lehet vele úgy dolgozni?
(#) nagym6 válasza freddyke hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Még ez is van, De nincs mechanikus fokozatváltás, azaz kis fordulatszámnál nagyon gyengül. Nincsenek digitális funkciók, kijelzések. Nem ismerem, csak találtam.
(#) uniman válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Ez akár féláron is megvehető...
(#) vision61 válasza Hutty hozzászólására (») Márc 14, 2021 / 1
 
A linken lévők közül a kisebb Bernardo-t ismerem, kb. 3 éve volt egy beszerzésünk. Nem ajánlom senkinek, az idétlen mechanikus fokozatmentesen állítható fordulatszám szabályzása pl. éppen kitartott a garanciaidő végéig. A lézeres irányzék, csak dísznek jó, nagyon gagyi a tokmánya is, az egész gép egy nagy hulladék. Sajnos ugyanilyen minőségű a szintén akkor vett köszörű, és a marógép is a palettájukról.
(#) freddyke válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
A digitális kijelzés hiánya még elmegy, de a mechanikus fokozatváltás hiányát komoly hátránynak tartom (még féláron is). Akkor már inkább a PTBM 710AI-t választanám. A Parkside-ről elég vegyes tapasztalatokat olvastam. Engem zavar, hogy sorjás a talp és karcolja az asztalt, emiatt az asztalt, ahol dolgoznék külön védeni kell (gumilap, bútorlap, stb). Szívem szerint a Bosch-t venném, nagyjából tudom mire lehet számítani, de már ez sem a megszokott német minőség. Csak a 95 ezer forintos ára (Németországban is közel ennyi, 250 EUR) részemről közel nincs összhangban a használati értékével.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2021
(#) vision61 válasza freddyke hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Nagyon gyenge alacsony fordulatszámon, itt egy teszt.
Akkor már inkább a VIM linkjén lévő ékszíjas. Ha nem kell a fokozatmentes fordulatszám szabályzás, és egyéb árnövelő huncutságok.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2021
(#) nagym6 válasza freddyke hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Idézet:
„a mechanikus fokozatváltás hiányát komoly hátránynak tartom”
Igen, mindenképpen legyen mechanikus fordulatszám -ezzel nyomaték- váltás, alapvetően fontos. A Parkside talpa síkba csiszolható szerintem. Egy másiknál csináltam, hogy nagy és durva csiszolópapírt fektettem a sima asztallapra, és ezen tologattam oda-vissza jól rányomva a talpat, ezzel sík lett. Síkba csiszoltam.
(#) Alkotó válasza freddyke hozzászólására (») Márc 14, 2021 / 2
 
Az a BOSH ránézésre kefés motort tartalmaz. Ez egészen más sajátosságokat ígér mint egy "normál" villanymotoros.
Az állványosak közül bármelyiket megveheted. Az acélöntvény olcsóbb mint az alumínium, tehát valószínűleg a többség acélból lesz. Kisebb sorják bármelyiknél lehetnek, de az árához képest jó vétel egy ilyen fúrógép. Az emelhető asztal is sokszor jól jön, habár akinek ilyen van a környezetemben az nem emelgeti, csak alátesz egy darab fát ha magasabbra kell emelni a munkadarabot.
Aztán később, mikor már lesz némi tapasztalatod a saját eszközöddel, akkor majd eszedbe jutnak olyan módosítási igények, amik számodra jobbá tehetik az eszközt.
Végül a fúrás minőségének szempontjából sokkal többet számít a szerszám mint a gép. Ez alatt itt a fúró milyenségét értem. Nem elsősorban az anyagminőségét, hanem amilyenre köszörülni tudod. Majd magad is rájössz, mekkora kihívás egy célhoz igazodó fúró köszörülésének képessége. Sokat kell gyakorolni, és az se árt ha van aki segít az elején (megmutatással és tanáccsal).
(#) freddyke válasza vision61 hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Ha a Hyundai HYD-350A-ra gondolsz, arról volt szó a 350W kevés bizonyos esetekben. Gondolom ez a bizonyos eset a vaslemez fúrása nagyobb átmérőben. Univerzális gépet szeretnék, mert ha a legközelebbi munkához kevés lesz, akkor vihetem kifúratni vagy vehetek új gépet. Az ára miatt megfontolandó lenne, ha legalább egy hiteles írás lenne róla, de erről semmit sem találok.
Az "árnövelő huncutságok" (fokozatmentes fordulatszám-szabályozás, lézeres célzó) nem szempontok. A mélységmérő hasznos, de nem kritérium. A nagyobb teljesítmény a vaslemez fúrás miatt lényeges. A Parkside PTBM 710AI és Bosch PBD 40 körüli minőséget szeretnék megcélozni. Nem tudom ebben a kategóriában (nem magasabb áron) szóba jöhet-e más alternatíva, de gyanítom ezzel a kettővel kifújt a lista. Nem a Parkside hibája, hogy a 14 napos elállási jog miatt is interneten vásárolnám (a Lidl nem biztosít erre lehetőséget) és nem mennék be egy tömött üzletbe emiatt.
Következő: »»   164 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem