Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CPLD, FPGA - Miértek, hogyanok
Lapozás: OK   48 / 49
(#) Bakman válasza vargham hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Errata nem ír semmit erről?
(#) GPeti1977 válasza vargham hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Milyen programozóval töltöd fel?
(#) vargham válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
XGecu TL866II Plus
(#) vargham hozzászólása Jan 31, 2021 /
 
Kipróbáltam azt, hogy az OE az pozitív logikával menjen. Így működik...
(#) vargham válasza vargham hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Esetleg van tippje valakinek, hogy negatív logikával miért nem megy a tri-state állapot?
(#) jefflynn hozzászólása Feb 5, 2021 /
 
Sziasztok,
egy projektben fel kell programoznom egy Xilinx CPLD-t, Windows 10 alatt, és kérdeznék pár dolgot. Mi ennek a legegyszerűbb módja? Van egy régi, még a Chipcad által bő 10 éve eladott párhuzamos portos kábelem, az jó lehet még valamire? Letöltöttem és telepítettem a Xilinx ISE-t, de valami borzalmas virtuális gépes katyvaszt telepített, ez normális, vagy én csináltam valamit rosszul? Tényleg nincs natív Windows verzió? És egy programozáshoz tényleg kell ez nekem?
Köszönöm, ha segít valaki
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2021
(#) jefflynn válasza jefflynn hozzászólására (») Feb 5, 2021 /
 
Idézet:
„Chipcad által bő 10 éve eladott párhuzamos portos kábel”

A chipcad-es kábel működik, Parallel III-nak látja a rendszer.

Idézet:
„És egy programozáshoz tényleg kell ez nekem?”

Hát úgy néz ki, igen. Ugyan neten elég sok egyéb lehetőséget lehet találni (a teljesség igénye nélkül OpenOCD, urJtag, xc3sprog stb.) de nekem egyik sem működött. Kicsit ugyan küzdeni kellett a párhuzamos porttal (kinek van még olyan a gépében?) és a Virtualbox-al de utána iMPACT-al szépen fel tudtam programozni a CPLD-t.
(#) bbatka hozzászólása Feb 5, 2021 /
 
A JTAG-HS1 is működik ha sikerül hozzájutnod. Szintén a ChipCAD forgalmazta. Az USB-s.
Abban nem vagyok biztos hogy Win10 alatt kipróbáltam, talán csak WinXP alól.
(#) bbatka hozzászólása Márc 21, 2021 /
 
Sziasztok!
A segítségetek kérem. Elakadtam egy több mint 10éve elkezdett projektem folytatásakor. Nem találom a hibát. A hiba jelenség az, hogy a felprogramozott LED villogtató nem működik rajta. Kísérleteztem több oszcillátorral is. (50MHz/3,3V , 4MHz/5V, 40MHz/5V). Csatoltam a VHDL forrást. Két másik panelemet ezzel teszteltem. (XC9536, XC2C256). Aztán bekövetkezett az, amit igazán nem vártam. kb.10 égetés után az iMPACT nem hajlandó programozni az XC9572-öt. Az eszközt felismeri és törölni is tudom, de a JED fájlt nem sikerül feltöltenie. JTAG3 párhuzamos kábelt használok. Az XC9572-öt a ChipCAD-ből vettem még vagy 10éve. Gondolom az idő múlása nem tehetett kárt benne.
A csatolt kapcsolási rajzon a W3, W1 jumperek vannak fent égetésnél és futtatáskor egyaránt. A többi jumper nincs feltéve. Égetéskor 5V-ról meg van táplálva a panel. Az XC9572-höz nem volt tokom, így forrasztottam. A vezető sávokat átellenőriztem egy saját készítésű kisípoltatóval, mielőtt beüzemeltem a panelt. Ez 0,3V-al terheli a lábakat. Bevált eszköz.
Összefoglalva: A program nem futott és most már égetni sem tudom az XC9572-őt.
Előre is köszönök minden segítséget. Az alsó rétegről a képet nem teszem fel, hogy ne foglalja a helyet.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2021
(#) matheattila válasza bbatka hozzászólására (») Márc 21, 2021 / 1
 
Szia,

Nem tudom, ha segít valamit, én is már régen nem foglalkoztam ilyensmivel, nekem azzal volt gondom, hogy az XC9536-ot csak az iMPACT kezeli ami ha jól tudom akkor legfeljebb ISE 10.1-el működik és sajnos ezt a verziót nem támogatja a windows 10 ezért is maradtam a windows 7-nél akkor. Ennél újabb ISE-ek (pl 14.7) mennek win10 alatt is viszont már nem ismerik az XC9500 családot. Nem beszélve a párhuzamos port támogatásról se... igaz nekem USB platform cable programozóm van, már nem tudom, hogy ha arra is volt valami megkötés az ISE-ben...
Egyéb hirtelen nem jut eszembe, mert már legalább 5 éve, hogy nem foglalkoztam vele.
(#) bbatka válasza matheattila hozzászólására (») Márc 21, 2021 /
 
Szia,
Én a 12.7-es ISE-t használom. Nem volt könnyű felrakni Win10 alá, de sikerült valahogy. Adtál egy jó ötletet. Ebben a gépben két merevlemez van. A másik merevlemezen WinXP van és egy régebbi ISE verzió. Közben rendeltem tokokat is a CPLD-hez. Ha sikerül tönkretennem a CPLD-t legközelebb, akkor legalább nyomtatott áramkört ne kelljen másikat készíteni. Ezen, csak az átkötések beforrasztása 2 órámat vette igénybe. Köszönöm az ötletet.
Van egy JTAG-HS1 USB-s égetőm, de nem mertem használni, mert nem vagyok biztos benne hogy az 5V-os táplálást bírná-e. Ezt az ADEPT szoftverrel tudom használni. FPGA-hoz vettem vagy 10 éve, de még nem foglalkoztam FPGA-val. Az XC2C sorozatú CPLD-ket szépen égette.
(#) bbatka hozzászólása Márc 21, 2021 /
 
Sajnos WindowsXP/ ISE 10.1 alatt sem tudom programozni. Törölni sem mindig.
(#) matheattila válasza bbatka hozzászólására (») Márc 21, 2021 /
 
Nagyon szívesen, remélem sikerül megoldani valahogy
Ha jól tudom, nem csak a telepítéssel van a gond win10 alatt hanem inkább a driverekkel, sokat olvastam róla annak idején, hirtelen csak ezt találtam:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Úgy néz ki, hogy rosszul emlékeztem, mert ezek szerint a 14.7 se támogatott win10 alatt...
Nekem ez a programozóm van és működött win7-en, igaz már nem tudom melyik ISE-vel:
Bővebben: Link
(#) matheattila válasza bbatka hozzászólására (») Márc 21, 2021 /
 
Akkor viszont lehet, hogy a párhuzamos portos programozóval van gond, vagy lehet valami driver probléma, de az is lehet, hogy meghibásodott a chip.
(#) bbatka válasza matheattila hozzászólására (») Márc 21, 2021 / 1
 
Képzeld. Visszatértem a Win10 alatti 12.7 ISE-hez és sikerült az égetés. Lehet hogy kontakt hibás az égetőm csatlakozója. Arra is gondoltam, hogy lassabb órajel mellett kellene feltölteni a programot a CPLD-re. Jelenleg csak egy 50MHz-es oszcillátor modulom van. Nem tudom, hogy számít-e ilyenkor az órajel. Arra is gondoltam, hogy a GCK1 helyett a GCK3-ra adom az órajelet. A LED ugyanis továbbra sem villog egyelőre.
(#) bbatka válasza matheattila hozzászólására (») Márc 21, 2021 /
 
Át tettem az órajelet a GCK3-ra. A LED így sem villog. A feltöltés sikerült.
Köszönöm a linkeket áttanulmányozom.
Holnap pedig neki állok az új panel tervezésének, de már PLCC84 tok lesz rajta. Nem forrasztom a CPLD-t.
(#) bbatka válasza matheattila hozzászólására (») Márc 21, 2021 /
 
Az első linkről EVBlog-s linken lévő DLL átnevezgetésével használtam eleinte az ISE-t. Úgy emlékszem az iMPACT szállt el mindig. Innentől kezdve elveszítettem a fonalat, mert már nem kell átnevezgetni semmit és rendesen fut az iMPACT. Valamire rájöttem. Sajnos elfelejtettem hogy volt. A legközelebbi Win10 újratelepítéstől eléggé tartok.
(#) matheattila válasza bbatka hozzászólására (») Márc 21, 2021 /
 
Örömmel hallom, hogy sikerült úrja felprogramozni , ki kell majd én is próbáljam win10-en.
Ha új tervet készítesz, lehet jobb lenne egy újabb típusu CPLD-vel, hogy az aktuális ISE (Vivado vagy most hogy is hívja a Xilinx) azt is könnyebben kezelje
Boldog vagyok, hogy segíthettem
(#) bbatka válasza matheattila hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Még a ChipCAD-től vettem 10éve 4db. XC9572-őt és 6db. XC95108-at. Az XC9572-ből most úgy néz ki kevesebb maradt 1db.-al. Ezek még 5V-os rendszerűek. Nagyon örülök, hogy annak idején ezeket megvettem. Már beszerezhetetlenek vagy horror áron kaphatóak. Volt egy XC9536-om , de azt kinyírtam egy kapcsolóüzemű tápegység 5,6V-jával. Ezt azért írtam le, hogy más is tanuljon belőle. A saját hibámból jöttem rá, hogy abban az esetben ha nagyon le van terhelve a CPLD (frekvencia,áramkör nagysága,stb) , akkor érdemes betartani az adatlapon megadott ajánlott maximális tápfeszültséget.
Az XC95xxL szériás CPLD-k is kifutóban vannak. Úgy látom hogy a TME-től még beszerezhetőek. Mivel ezek 3,3V-os tápfeszültségről mennek, ezekhez drivereket kellene használnom.
Pár hete a ChipCAD-től rendeltem az Atmel 5V-os CPLD-kből összesen 9db.-ot. 3 féle méretben és tokozásban. (ATF1504, ATF1508) Azt a választ kaptam tőlük, hogy törölték a rendelésem, mert a minimális rendelhető mennyiség tételenként 160db. Pedig jó hobbi áramköri elem lehetne ez a CPLD.
Azon gondolkodom, hogy a TME-től rendelnék pár XC95xxL CPLD-t. Nem igazán találtam semmit a szállítási feltételektől. A futárt nem tudom napközben várni, ezért csomagpontra vagy postára szoktam mindent kérni.
(#) vargham válasza bbatka hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Ezt már nézegettem én is, de még nem igazán értem, hogy pontosan mire lenne szükségem ahhoz, hogy dolgozni tudjak velük.
Az ATF15xx sorozathoz milyen programozó hardverre van szükség?
A fejlesztőeszköz letölthető a Microchiptől, ugye? Fut Windows 10en?
(#) bbatka válasza vargham hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Szoftverként a WinCUPL használható a sajátos nyelvén, ingyenesen és csak WinXP alatt. Azt írják, hogy a Verilog,VHDL nyelvhez képest nagyon nehézkes a CUPL nyelv. Programozó kapcsolás (párhuzamos portos) sokféle található a neten. Az Atmelnek van egy fizetős szoftvere is ami alól hdl nyelven programozható az eszköz. Most a munkahelyen vagyok. Bővebb információkat majd délután tudok adni.
(#) jefflynn válasza bbatka hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Idézet:
„Az XC95xxL szériás CPLD-k is kifutóban vannak. Úgy látom hogy a TME-től még beszerezhetőek. Mivel ezek 3,3V-os tápfeszültségről mennek, ezekhez drivereket kellene használnom.”

Aliról rendeltem XC9572XL-t egy retró Z80 projekthez. Ez a CPLD ugyan 3V-os, de az IO lábak bírják az 5V-ot. A biztonság kedvéért soros ellenállásokat raktam minden IO lábhoz. Tökéletesen működik így.
(#) bbatka válasza jefflynn hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Igen ez így van, de 5V-os SRAM, A/D-t így nem tud meghajtani.
(#) sdrlab válasza bbatka hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Ha nem ragaszkodsz a Xilinx-hez, sokkal jobban jársz talán, ha az Altera CPLD-ket használsz! Aliról gond nélkül, szó szerint fillérekért kapod meg, és van hozzá USB-s univerzális égető, szintén kb ugyanennyiért...
(#) jefflynn válasza bbatka hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Hát A/D-t nem használok, de 5V-os SRAM-al és az egész, szintén 5V-os Z80-as rendszerrel (ZX Spectrum) tökéletesen működik együtt.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2021
(#) bbatka válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Nem vagyok felkészülve a külföldről való rendeléshez. Itthonról , meg nem tudom honnan lehetne beszerezni ezeket az Altera CPLD-ket. Napközben nincs aki várja a futárt és egyelőre Paypal -om sincs. Sajnos, úgy látom hogy a gyártóknak egyre inkább nincs érdekében az olcsó CPLD, FPGA-k gyártása. Gondolom a piac diktálja ezt az igényt.
(#) bbatka válasza jefflynn hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Ez alkatrész függő, hogy a 3,3V-os CPLD meg tudja-e hajtani. Látod, hogy én is 50MHz/3,3V-os oszcillátorról hajtom az XC9572-öt. Korábban ez az XC9536-nál tökéletesen működött. Felmerült bennem, hogy esetleg az XC9572 modulom emiatt nem működik. Délután neki állok egy saját oszcillátor készítésének. Első körben csak 4-20MHz-en fog működni.
(#) sdrlab válasza bbatka hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Nem kell feltétlenül várni a futárt..., ha nem akkora csomagot vársz/rendelsz, ami nem férne bele a postaládába! Vagy ha nem annyira sürgős, hogy futárral kéred..., simán bedobják a postaládába, ennyi ) 100 lábú epm240t100c5n kevesebb mint 1$ áron vehető így...
(#) icserny válasza bbatka hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Idézet:
„Gondolom a piac diktálja ezt az igényt”

Meg a tulajdonosok profitéhsége.
(#) bbatka válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Rendben utána nézek. Köszi!
Következő: »»   48 / 49
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem