Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   793 / 839
(#) Alkotó válasza Black7275 hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Célszerű lehet ilyenkor a terméket gyártó/forgalmazó irányában érdeklődni. Mert ő tudja az árat megmondani.
Úgy emlékszem a szerző is ajánl egy lehetőséget a trafó elkészítésére, ahol telefonszám is van.
(#) Black7275 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Köszönöm a gyors választ
Attila által ajánlott úrnál szetném megcsináltatni a troidod csak gondoltam ha valaki már vett akkor nem a gyártót kérdezgetem.
(#) Skori válasza Black7275 hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Nem akarlak semmiről se lebeszélni, meg nyilván az ár elég fontos szempont, de... egyszer (sok éve) volt alkalmam megmérni Attila tápjában a toroid primer ellenállását, és sokkal nagyobb ellenállást mértem, mint itthon, egy régi, EMG által gyártott, 300VA-es toroidon.
Sajnos pontos értékre nem emlékszem, de akkor elfogadhatatlanul nagynak tűnt. Viszont Attila talán megkérhető egy ellenállásmérésre - ha éppen lesz egy kis ideje rá.

Nem tudom, hogy mostanában gyárt-e trafókat az az Úr, aki Attilának is gyártotta a toroidot, és azt sem, hogy mostanában is úgy méretezi-e mint régen, de ha igen, akkor lehet, hogy inkább máshol vennék, akár kicsit többért is trafót. (Bár én inkább egy rezonáns tápot preferálnék, de itt most nem erről szólt a kérdés).
Ha spórolni akarsz, akkor toroidból nyugodtam bevállalható egy jó állapotú, használt darab is, csak figyelni kell a hirdetéseket. Ha nem sürgős a dolog, akkor, valószínűleg jobbat kapsz és fele áron.
(#) Skori válasza HeZ hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Ez azon kívül, hogy érdekes, nagyjából semmire sem jó.
(#) Monster02 hozzászólása Márc 29, 2021 /
 
Ilyen típusú fettem van: LPSU-ba bele rakhatnám ?

stw18nm80.pdf
    
(#) Potkiller hozzászólása Márc 29, 2021 /
 
Sziasztok! Olvasgattam, és nagyjából meg is találtam amiket kerestem, de azért egy megerősítést kérnék tőletek.

Szóóval, van ez a labortáp, amiből én szeretnék kettőt egy dobozba építeni, és néha napján végfok, előfok, hangszín, stb tesztelésére használni. Ehhez mindegy, hogy 2*24VAC 200-250VA trafót használok, vagy 2 darab 100 wattos 24VAC-t? Kell valami előzetes módosítás, ha én a 2 különállót +/- tápegységként szeretném használni?
(#) Egri Frédi válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Ráadásul, ha ez ilyen egyszerű lenne a gyártók sem törnék magukat a nagyobb teljesítményű alkatrészek előállítására. Nem beszélve arról, ha a 12 db. -ból 1 - 2 megadja magát, hogy varázsolod ki a tömegből ...
(#) Ge Lee válasza Monster02 hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Természetesen, ha nem léped túl a tokra megengedett maximális disszipációt. Ha mondjuk 60V bemenő DC-d van, akkor 1-1,2A max. kimenő áramot engednék meg biztonságosan. Kivéve ha a szigetelt tokos változatod van, mert annál csak 15-20W-ot.
(#) Ge Lee válasza Potkiller hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Teljesen mindegy, ha a 2x24V nincs galvanikusan összekötve azaz 2 különálló tekercs. De erősítőkhöz szerintem karcsú lesz, oda inkább valami 90-100V-os változat kellene, mert elég ritka a +/-30V alatti tápú végfok.
(#) Ge Lee válasza Egri Frédi hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Az ránézésre is egy vicc, de az ilyet korrektül úgy szokták megcsinálni, hogy a 12db-ból a legnagyobb igénybevételűre méreteznek, így az sem megy tönkre, a többi meg eleve nem.
(#) Potkiller válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Köszönöm a segítséget és igen, ahhoz lehet kevéske kelle. Viszont, akkor mondjuk 50V 4-5 Amperes verziót/vagy más kapcsolást tudnál esetleg ajánlani?
(#) Ge Lee válasza Potkiller hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Több rajzot is találsz a topikban, amit a legegyszerűbb bármekkora feszültségre átalakítani az az amit EM-1-nek neveztem el, azt akár 380V-osra is megépítheted, vagy akár többre is de akkor már a nyákon is kell módosítani. Tettem be régebben ha jól emlékszem 90V-os változatot nyáktervvel mindennel együtt, olyanból nekem is van 2 példány, évek óta működnek, de a kivitelnél (3db FET+CPU cooler) szem előtt kell tartani azt a 180-200W körüli max. disszipációt, ennyit lehet biztonságosan elfűteni vele.
(#) Potkiller válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Próbáltam rákeresni az EM-1 kifejezésre, illetve a hozzászólásaidra is, de nem igazán találom :/
(#) Potkiller válasza Potkiller hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
705. Oldal, fentről a második hozzászólás! Arról lenne szó, igaz?
(#) Monster02 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
To247 tokozású, csak kimaradt az írásomból. És van belőle 20 db. Többet párhuzamosan gondoltam.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2021
(#) Ge Lee válasza Potkiller hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Igen az az, de meg nem mondom hol és mit írtam már róla, ha keresel a névre a képek között akkor megtalálsz róla mindent, alatta lévő hsz-ben ott a lay is ami alapján meg tudod csinálni a nyákot, már ha az a kivitelű megfelel.
(#) Ge Lee válasza Monster02 hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Igen. Ha szerencséd van és egy sorozatból valók akkor válogatnod sem kell a párhuzamos kötéshez, legalábbis nekem még soha nem kellett, 10-15%-on belül szoktak lenni az eltérések ami teljesen jó.
(#) Monster02 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Délután rá nézzek. Tavaly nyáron 2 vagy 3 rúdból jött össze.
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 30, 2021 2 /
 
...Vagy nem!
Kicsivel feljebb tett fel Alkotó konkrét méréseket, 0.47R sorurce ellenállásokkal, még a két azon gyártói példány között is bő 2x-es eltérés volt(0.76/1.87A)!
(#) Ge Lee válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 30, 2021 1 /
 
Még mindig itt tartasz? Én meg tettem be olyan mérést ahol alig volt különbség, sőt 2 FET árama teljesen egyforma volt a háromból. De mint már írtam volt, csak a nevezett tápból csináltam több példányt, egyiknél sem volt még 15% eltérés sem a 3 ág áramában!
Egyébként pedig nem tudom honnan vette a félvezetőket (nem is érdekel), de már ránézésre sem egyformák még ugyanazon gyártó feliratai sem, hadd ne mondjak erre semmit...
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 30, 2021 2 / 1
 
Ha nem hajtogatnád a saját kis tapasztalataidat axiómaszerűen másoknak, félrevezetve adott esetben őket, senki nem szólna ezért, látva, hogy nem sikerült eddig sem megértened a lényeget! De szemmel láthatóan le vagy ragadva a neked volt pár hasonló paraméterű FET-el dolgod, így evidens, hogy mindegyik 10-15%-ban fog csak eltérni c. történetnél!
(#) Monster02 hozzászólása Márc 30, 2021 /
 
Végig méregetem őket a kínai tranzisztor merő műszerrel. Ezt tudtam kihozni belőlük.
(#) Ge Lee válasza Monster02 hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Tökéletes, bár ezekben a teszterekben nem lehet 100%-ig megbízni mert van hogy háromszor ráteszed és mindhárom alkalommal más értéket ír ki. Az azonos vagy közeli értékeket csoportosítod és a helyén majd kiderül mekkora különbség lesz köztük, borítékolom hogy nem sok.
A legkisebbek pl. a 2db 4,31-es is szerintem még jó triót fog alkotni a 4,42-essel.
(#) fastaction válasza Potkiller hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Az EM-1 tökéletesen működik , évek óta a műhelyben . Ne hagyd magadat lebeszélni róla , mert engem is próbáltak .
(#) sector99 válasza fastaction hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Ha már EM-1: TL072 is jó bele, vagy mindenképp 272 kell ?
(#) Potkiller válasza fastaction hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
Neem, már fix, hogy ezt fogom megépíteni, már csak hátra van az utólagos visszanézegetés, úgy 100 oldal Nekem elég lesz a 60V 5A-es verzió is, viszont néhány kérdés megfogalmazódott bennem, ilyen a Hestore-ban beszerezhető 100V 10A-es kis panelműszer (Panelműszer)bekötése is. Valahol olvastam, hogy elég sok zavart be tud vinni a rendszerbe. Illetve, hogy a benne való sönt miatt mennyire lesz pontos a dolog, valami olyasmit mint ha olvastam volna itt a topicban, hogy az EM-1 - nél picit bonyolultabb móka ez a söntölgetősdi. A másik, hogy a 705. Oldalon összesen 3 verzió van fent, a leírtak alapján van egy 48VAC, ez a szimmulációs rajz, ebből lesz gondolom a 60V os verzió is, ami nekem kell. Van a nyákterv, ami 90 voltos, viszont a kapcsolási rajzot a maga 24V-jával nem teljesen tudom hova tenni, hogy az mi szeretne lenni... mérési segédlet?

Picit sok idő mire átrágom magam hogy ki merre hány méter, de egy 100%osan egyértelmű (még a magamfajta kezdők számára is), letisztázott kapcsolási rajzot, amin a 60V (emlékeim szerint 5 Amper) verzió szerepel, megköszönnék
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2021
(#) Potkiller válasza Potkiller hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
Részben válasz a saját kérdésemre

Akkor ehhez a kapcsoláshoz egy 48VAC trafó jó, ha minden igaz. Még egy kérdés, már megint az amperek, de mégis, ez a kapcsolás így egymagában amit most linkeltem, 5 Ampert mondjuk egy 250W 48VAC trafóval tud nyújtani? Vagy mit kellene módosítsak?

EM-1_full.jpg
    
(#) Egri Frédi válasza Potkiller hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
Ha az általad linkelt Panelmérőt akarod használni, akkor az áram mérése így - ahogy a rajzon van - nem fog menni. Ha a műszerben lévő söntöt ki akarod hagyni, akkor inkább válassz másféle műszert, egyszerűbb lesz összehozni a dolgot.
Annyira nem rosszak ezek a műszerek, mint amennyire néhányan "fikázzák", persze attól függ, mire akatod használni ha elkészült a táp. Agysebészkedéshez én sem ajánlom ...
(#) subi hozzászólása Márc 31, 2021 /
 
Sziasztok!
Szeretném kérni a segítségeteket egy megépített LPSU3A50V (Alkoto) tápegységgel kapcsolatban. A tapasztalatom és egyben a problémám is az, hogy letekert (nulla) állású feszültség potméternél is van a kimeneten megjelenő feszültség. Bár ez nagyon kicsi (0.05V), mégis rövidre zárt kimeneten áthajt az áram mérőn kb. 15-15 mA áramot. Szeretném kérdezni, hogy ez üzemszerű-e, illetve ha nem, hol lehet a hiba?
Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket.................
(#) Ge Lee válasza Potkiller hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
Akkor sorjában. Nem, nem kell 100 oldalt átrágni, összesen pár hozzászólásban írtam róla elég azokat elolvasni. A nyákterv és a rajz is minden esetben ugyanaz. Azért (is) nincs egyetlen konkrét rajz róla, mivel ez nem egy fix feszültségű és áramú táp, hanem tág határok között variálható az árama és a feszültsége is, a kívánt igények szerint. Tehát, megépítheted 18V/10A-esre vagy éppen 180V/1A-esre is. Olyan hogy 60V/5A-es verzió ebben a kivitelben nem létezik, ugyanis leírtam, hogy az ajánlott maximális disszipáció 150-200W körül van, ennél többet biztonságosan nem lehet elvezetni a 3 fetről a CPU coolerrel onnét.
Tehát, máris adódik a dolog, hogy vagy a 60V vagy az 5A de nem a kettő együtt, vagy pedig másik nyákterv 4-5db párhuzamos fettel. A különféle egyedi feszültség és áram változatok között nincs más eltérés mint a visszacsatoló ellenállások értéke, meg a söntök értéke. Illetve, még a táplálás módja. Úgy 90-100V puffer felett már külön segédtápot kell alkalmazni (15-25V DC), alatta viszont nem szükséges, mert a pufferfeszültségből 2-3db (vagy nulla azaz rövidzár) zénerrel leosztható a feszültség a 9V-os stabilizátor számára, hogy az célszerűen 15-25V közötti feszültséget kapjon.
Külső feszültségmérőnek van a nyákon (a kimeneten) 2db forrpont ahova beköthető. Külső áramérő (ami a söntökön eső feszültséget méri) szintén beköthető, erre is vannak forrpontok a nyákon (sárga AM felirat), és van hozzá egy SMD ellenállásosztó is. Ennek megint csak azért nincsenek fix értékei, mert a söntök értékétől is függ hogy ott mekkora feszültség fog esni. Pl. ha 3db 0,47 ohmos sönt van, akkor azok eredője kb. 0,158 ohm, ezeken 1A esetén 158mV feszültség esik, ezt kell az osztóval leosztani és illeszteni az adott műszerhez hogy 1A-t jelezzen ki. A TL072 itt nem opció, de az LM358 betehető a 272 helyére (75Ft kontra 400Ft).
Következő: »»   793 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem