Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   349 / 372
(#) Marty McFly válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 6, 2021 /

Step és dir bekötés ellenőrizve fizikailag is és szoftveresen is. Az illesztőkártyán lévő kontroll ledek is a helyes működésre utalnak. Teljesen azonos bekötés mellett mégis az történik hogy a dir jel ellenére ugyanabba az irányba forog tovább de ameddig z tengely csak jobbra hajlandó forogni minden esetben addig y tengely csak balra. Motor kivezetések esetleges felcserélése okozhat ilyet?
(#) Pali79 válasza Marty McFly hozzászólására (») Ápr 6, 2021 /

Idézet:
„Motor kivezetések esetleges felcserélése okozhat ilyet?”
Nem! Az előfordulhat, hogy rossz irányba forog és a kábelek felcserélésével megfordítható de, hogy csak egy irányba megy az biztos nem a motor kábelezésével van összefüggésben.
Időben jó hosszú (legalább több másodperces) oda-vissza mozgás alkalmával kell meggyőződni, hogy a DIR jel változik-e. Az egyik irányban folyamatosan magasan magas szinten, a másik irányban alacsony szinten kell lennie. Ha ezt méred a Picodrive D bemenetén akkor a vezérlővel van valami.
Illetve ha a Picodrive-ból a 3V0-t használod akkor ott a D+ D- bekötésre is figyelni kell. A régebbi kártyán csak sima D bemenet van.
(#) Marty McFly válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 6, 2021 /

Így igaz a dir szintje változik magas és alacsony között. A picodriveon nekem csak S D E és Com sorkapcsok vannak. Tehát step, dir, 5V, Gnd Az 5V engedélyezi a kimenetet, step adja a lépést dir pedig az irányt elvileg jól van bekötve

Nem egészen értem... Melyik Picodrive kártyád van? Van D- D+ rajta vagy csak simán D?

Simán D

Ha a GND-hez képest a Picodrive(!) bemenetén rendesen változik a D szintje az iránynak megfelelően, akkor ott a kártyával van valami gubanc.

Most megnéztem egy youtube videót a picodrive beüzemeléséről. A legvégén megjegyzi hogy a com ba a kimenetek 4 sarkán lévő gndt kell használni. Sajnos még nem értem haza hogy kipróbáljam, de arra tippelek hogy az lesz a baj hogy a ráp gnd jét kapta meg a com portra és talán ahhoz a gnd hez képest nem tudja érzékelni a dir jelszintváltozását ezért véletlenszerűen egy adott irányba indul. Ez lehetséges?

Persze, simán elképzelhető! Sőt 99% hogy ez a baj.

Megoldódott a probléma! Megszüntettem a földhurkot is de egy fatálisabb hibával szivattam meg magam. Multiméterrel mértem a dir jeleket viszont ezuttal a picodriveoknal és nem az illesztőkártyánál. Gyorsan ki is bújt a szög a zsákból mert elnéztem a számozást és 3 5 7 helyett 1 3 5 re voltak bekötve. Így sosem a megfelelő picodrive kapta a dir jelet. úgy érzem jár a keksz
(#) kaqkk válasza Marty McFly hozzászólására (») Ápr 6, 2021 /

Örülök hogy segíthettem ...
(#) Marty McFly válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 6, 2021 /

Köszönöm!
(#) Marty McFly hozzászólása Ápr 23, 2021 /

Üdv!

Olyan kérdésem lenne hogy mach3 ba írnék 0 rutinnal egy nagyon egyszerű g kódot és szerintem valami alap fogást nem ismerek. Ameddig eljutottam eddig:

F1
G1 Z -0,08
G1 Z 0
G1 X -0,018
G1 Y -0,036

Az lenne a lényeg hogy X és Y mindig adott lépést tesz meg azonos irányba, majd a Z csinál egy fel-le ciklust és kezdődik elölről. Az én megoldásom annyiban merül ki hogy összeadogatom a lépéseket és második körben X -0,036 Y - 0,072 és így tovább. Ennél gondolom létezik egyszerűbb megoldás is A másik kérdés hogy az egyes mozgások közt lehet e sebességet változtatni valahogy? Például Z lefelé fúr akkor lassú tempó kell, viszont visszafelé már gyorsan is kiemelheti a szerszámot. Előre is köszönöm az építő hozzászólásokat, és elnézést ha nagyon alap kérdéseket tetem fel
(#) nemgyuri válasza Marty McFly hozzászólására (») Ápr 23, 2021 / 1

Ha jól értem, hogy mit szeretnél:
O1 (ciklus)
G1 G90 Z-0.08 F10
G0 Z0
G1 G91 X-0.018 Y-0.036 F300
G90
M99
(#) Marty McFly válasza nemgyuri hozzászólására (») Ápr 24, 2021 /

Köszönöm! Hibátlanul működik! Pontosan így akartam
(#) Gafly hozzászólása Máj 8, 2021 /

Sziasztok!
LN8UU lineáris csapágyat, és hozzávaló köszörült tengelyt hol lehet/érdemes (nem csak Kina ér) venni?
Nem nekem kell.
(#) mex válasza Gafly hozzászólására (») Máj 8, 2021 / 1

(#) Gafly válasza mex hozzászólására (») Máj 8, 2021 /

Köszi ez jó, és 3-as metróval elérhető.
Olyan nincsen, ami szintén Budapest, de nemcsak webshop, hanem oda is lehet neki menni nézgelődni és kérdezősködni?
(#) mex válasza Gafly hozzászólására (») Máj 8, 2021 /

(#) sargarigo hozzászólása Máj 8, 2021 /

Kérlek szóljatok erre valamit!
Minimálköltséges gép készül puha anyagok marására (pl műanyag elemekhez, esetleg ha tudja akkor panelt marni).
M12-es menetes szár (természetesen a jobbik fajta) futna M12-es anyák között, belülről kétfelől finoman megfeszítve rugóval. Utóbbit hogy miből és mennyire erős, még nem tudom.
Szerintetek az adott feladatra mennyire lehet alkalmas a megoldás? Mekkora pontosságot várhatok tőle?
Első gép lesz, gyakorlatilag játszani kell.

szerk: az anyákat epoxival gondoltam rögzíteni, úgy hogy tengelyirányban tudjon mozdulni (és így a rugó feszíthesse), de elfordulni nem. Tehát az epoxi egy fészket csinálna neki.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2021
(#) pipi válasza sargarigo hozzászólására (») Máj 8, 2021 /

Játszani-tanulni indulásnak jó lesz... a gagyi ebay-os 3d nyomtatóm Y tengelye M8 menetes szárból van. Kicsit ütött, kiszedtem mindkettőt, egymáshoz szorítva hosszabb távon a menetek nem feküdtek egymásba, vagyis a menetemelkedés hiába M8, de mégsem pontos/egyforma, rozsdamentesből vágtam 2 egyformát, azokat egymáshoz téve egyforma a menetemelkedésük...
Gondolkodtam, hogy rendelek aliról trapézmenetes orsót, de nekem végül ez a jelenlegi pontosság megfelelő, majd ha elkopik...
Olyan fajta menetes szárat válassz amin nagyon szép sima felületű a menet. Azt hallottam a vas anya nem igazán jó hosszú távon.
Ha nem pontos a menetemelkedés, a szoftverben úgyis állítható a mm/step érték.
A kicsit profibb gépeken trapézmenetes orsó van.
(#) reishi válasza sargarigo hozzászólására (») Máj 9, 2021 /

Ez a trapézmenetes orsó jobb lenne.
(#) mnyugger válasza reishi hozzászólására (») Máj 9, 2021 /

Ezt vettem.. 4 db 50 cm-es orsó 14 és fél $. Anyával. Ami kottyanik.
De vettem ilyen anyát, csak még nem érkezett meg. 3db. 3,8$. 2mm menetemelkedésű.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2021
(#) Gafly válasza mex hozzászólására (») Máj 10, 2021 /

Velük vannak tapasztalatok?
(#) rolie válasza Gafly hozzászólására (») Máj 10, 2021 /

Szerintem ők csak közvetítenek, kínából rendelik neked a terméket. Csapágyat itt találtam, tőlük már rendeltem, elvileg nekik polcon van a termék. Tengelyük nincs most, de az a korábban linkelt webáruházakban is olcsón beszerezhető, úgy látom.
(#) mex válasza Gafly hozzászólására (») Máj 10, 2021 /

Nem vettem még tőlük sem csapágyat, sem golyóshüvelyt, sem tengelyt, viszont negatív véleményt elég sokat olvastam a minőségről. Főleg a kopásállóság volt a gond, a méretszórás mellett..
De gondolom nyomtatőnak, vagy kis lézergépnek alkalmas.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2021
(#) sargarigo válasza reishi hozzászólására (») Máj 10, 2021 /

Ez az elérhetőség él még? Elég régi az oldal, és mintha csak ezért létezne, hogy legyen hol meghirdetni az orsókat. Vagy frissítve van? Amúgy köszi a linket, szerintem őt választom!
(#) iamrob válasza sargarigo hozzászólására (») Máj 10, 2021 /

Él a telefon és az email cím is. Én bő egy éve rendeltem, minden rendben ment. Alapanyaghiány miatt az átfutási idő pár hét volt, de minőségileg teljesen rendben van. Nekem ugyan volt egy mnimális görbület az egyikben - gondolom a szállítás miatt -, de egy kis hiszterézissel megtoldva visszahúzható volt egyenesbe.
(#) sargarigo válasza iamrob hozzászólására (») Máj 10, 2021 /

Köszönöm!
(#) sargarigo hozzászólása Máj 11, 2021 /

Tudom kissé eretnek gondolat a bútorlap, és főleg a fióksín, de nem fog pénzt keresni. Ettől még érdekelne hogy mire számíthatok
Mentségemül szolgáljon, hogy most már rendes orsóval terveztem újra!
szerk: Egyelőre ő lenne a router
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2021
(#) nemgyuri válasza sargarigo hozzászólására (») Máj 11, 2021 / 1

A saját (tervezés-gyártás) gépemen én is ilyen maróval indultam... A menetes résznél szoros gyűrűvel és belül plusz csapággyal, de úgy sem volt jó! Rendes főorsó csapágyazás kell, ha nyákot is akarsz marni. Fához talán elmegy.
Ha menetes szárakat használsz az anyák anyaga nem lehet acél! Teflon (esetleg ZX100) vagy bronz.
Fontos, hagy a két anyag keménysége jelentősen eltérjen, különben berág.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2021
Következő: »»   349 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem