Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Önindító probléma
 
Témaindító: baribari, idő: Jún 27, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 37
(#) baribari hozzászólása Jún 27, 2008 /
 
Üdv!
nem értek hozzá mert gyakorlatilag a kocsi egy hete került hozzám.skoda feliciával (1996) a napokban mentem egyhuzamban 260 km körüli utat.ezután leállitottam egy parkolóban.rá egy pár percre egy másik parkolóhelyre mentem volna át.de az autó egyszerüen nem indult.egyszer azt vettem észre hogy az öniditónak az egyik kábele ami az autón belül van valószinüleg az aksiból jön ki,de nem biztos szétolvadt de szerintem a nagy melegtől és igy szét vált amelynek végén saru volt .mikor egymáshoz lett érintve a két kábel szikrázott és gyakorlatilag igysem indult.természetesen az akkumulátor uj.vagy egy uj öninditócsere vagy a forasztás.és ez esetben kérném segitségüket hogy mit lehetne csinálni hogy induljon.előre is köszönöm.
baribari
(#) Peti_85 válasza baribari hozzászólására (») Jún 28, 2008 1 /
 
hehe Ez jóóóó
Bocs Modik, de még zárolandó támaba nem is szóltam szerintem...
Mi az hogy "öndító" és hogy mi utal rá? Nem értem...
(#) kobold válasza Peti_85 hozzászólására (») Jún 28, 2008 /
 
Eszerint nem csak én gondolkodtam azon, mit is jelent a kérdés...

Az indítóra kettő vagy három vezeték szokott menni. Egy jó vastag közvetlenül az akku + pólusáról, általában M8-as rögzítéssel a behúzótekercs fedelére; egy az indítóvezeték, M6 vagy sarus kapcsolat szintén a behúzón, a fedél oldalsó részén; illetve lehet még egy segédvezeték is, az előbbivel szemben szokták elhelyezni, ugyancsak M6 vagy sarus kapcsolattal.
A kérdésből arra gondolok, hogy indítózás sem volt. Kérdés, hogy legalább egy kattanás volt-e, amikor a gyújtáskapcsolót indító állásba fordította; ha igen, akkor a behúzóban lévő érintkezőpár, vagy onnantól a forgórészig valamelyik elem a ludas. Ha kattanás sincs, akkor viszont nem megy a behúzó, és ha annak a vezetéke égett el, akkor akár zárlatos is lehet a tekercse.
A vezetékek amúgy mindig a nagy meleg miatt olvadnak meg, de nem igazán a környezeti hő, hanem a túlterhelés szokta okozni. Ha szétolvadt a vezeték-saru kapcsolat, akkor ott valami szép zárlat van, az összeforrasztás és erőltetés vagy újabb olvadást, vagy akár tüzet, akkumulátor-robbanást is okozhat.
(#) watt válasza baribari hozzászólására (») Jún 28, 2008 /
 
Nem gondoltál arra esetleg, hogy szerelőt hívj? Azóta ott állsz és mobil neten kérdezősködsz, egy NEM autótechnikával foglalkozó fórumon?
(#) masi1 válasza kobold hozzászólására (») Jún 28, 2008 /
 
Ha a szénkefe rossz akkor sem huz be a behuzótekercs.
(#) McGyver válasza masi1 hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Csak a pontosítás kedvéért: az a szénkefe bronzból van, és behúz a tekercs, csak az önindító nem forog...
(#) patexati válasza McGyver hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Nem minden esetben mert valahol a kefe,forgórészen keresztül testel a behúzó!
(#) SzervízMacska válasza patexati hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Vicces amit mondasz... 3 csatlakozó van az önindítón, ez mind a behúzón helyezkedik el. A két vastag maga a kapcsoló kontaktus. Az egyik az akku pozitívra van kötve, a másik egyenesen a motorba megy. Tehát a pozitív van kapcsolva. Ha ide kötnéd a behúzótekercs testjét - mivel az az önindító házára van kötve - közeli ismeretségbe kerülnél az akkumulátor zárlati áramával. De ha űber ravasz módon el tudnád szigetelni a behúzót az indítótól, akkor azt tapasztalnád, hogy nem történik semmi indítózáskor, ugyanis két pozitívot adtál a behúzótekercsre - negatívot viszont 1et sem.
(#) SzervízMacska válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Az utóbbi eset érdekes astabilt eredményezne, hiszen a kulcs elfordításának pillanatában - amíg nem zár a behúzó - az indítómotoron keresztül kapná a tekercs a testet, majd a behúzó kapcsolása pillanatában a tekercs mindkét vége pozitív potenciálra kerülne > így a behúzó elengedne. Ekkor az egész folyamat előlről kezdődne és ciklikusan ismétlődne. A kapcsolás frekvenciáját legegyszerűbben a visszahúzó rugó erejének állításával lehetne változtatni. ( Gyanítom, hogy a fogaskoszorú nem díjazná. )
(#) SzervízMacska válasza watt hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Biztosan megkért 1 arra járó helybélit, hogy segítsen megtolni a skodáját, mivel azóta sem dugta ide az orrát. Már csak az a kérdés, akkor mi értelme volt kérdezni?
(#) dcsabi válasza baribari hozzászólására (») Jún 29, 2008 / 4
 
[quote]az öniditónak az egyik kábele ami az autón belül van
Ez jó, a másik hol?...
Alapesetben az akksiról megy egy vastag kábel az önindító (bendix) részére, ez a nagyáramu kapcsoló...
Ez a kisebb hengeres része az önindítónak...
Ezen kapcsoló másik érintkezóje is ki van vezetve, az a másik vastag csavar, ami valójában az pozitiv pólust adja át az önindító tekercsének...
Elóttem szólók valójában mindent elmondtak már...
Ha ezen vastag vezetéket helyreállítod ( normális kapcsolat kell a saru és a vezeték közt 100-150A is megy rajta) és a vékony vezeték is a helyén van,a rendszer üzemkész...
Próba, ha kulccsal semmi, akkor egy nagyobb villáskulccsal, vagy csillagkulccsal az elóbb emlegetett két kiálló csavart a bendix-en (M8 vagy M10) eróteljesen és határozottan összeérinted...
Ha nem csinál semmit, vagy alig "karmicol" akkor a bronzkefék koptakel. Ha tökéletesen indul, akkor a motor jó, csak a bendix nemhuz be, a vékony vezetéken nem érkezik áram a kulcs elfordításakor (ellenőrizni), vagy a bendix hibásodott meg ...
[b]
(#) dcsabi hozzászólása Jún 29, 2008 /
 
Nem tettem záró idézőjelet az első sor után, lemeradtam a javításról...
Modiknak... bocs ha zavaró javítsátok, ez meg töröljétek...
(#) greatman válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Ez az önindítóknál nem teljesen így van. A behuzó mágnes azért kell, hogy a bendix fogaskerék álló helyzetben csatlakozzon a fogaskoszorúval. Mikor behúz (a testet a villanymotoron keresztül kapja) a fogaskerekek kapcsolódnak, összezárja a villanymotort az akkuval, ami így elkezd forogni. A behúzó mágnesnek egyébkén két test kivezetése van, az egyik a villanymotor + kivezetéséhez van kötve, a másik a testre. Mikor a villanymotor forog (megkapja a 12V -ot) a behúzó mágnes a másik test kivezetésén keresztül testelődik, ami csak arra van, hogy bent tudja tartani a bendixet a fogaskoszorúban. Ezt egyébként a forgórésztengely spirális kialakítása is elősegíti. (Ez a bendix fogaskerék pályája.)
Ezt a kettős testelést azért csinálják, hogy megfelelően nagy erővel tudja a fogaskereket előre tolni a behúzó mágnes. Viszont ezt a terhelést a tekercs nem bírná sokáig, ezért alkalmazzák ezt a megoldást.
(#) patexati válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Pedíg elhiheted,hogy van ilyen mert nem egyet javítottam már!Előző hozzászóló már leírta bővebben!
(#) SzervízMacska válasza greatman hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Ezek szerint több féle rendszerű önindító létezik, vagy csak másik műsort nézünk. A bendixről eddíg nem esett szó, gondolom ez nem lehet vita tárgya. Bár ha már említetted, szólhattál volna a benne lévő szabadonfutóról is.
Valóban, a behúzótekercsnek kettős funkciója van: egyrészt a kapcsolóvilla segítségével a spirálisan bordázott motortengelyen a fogaskereket ( bendix ) betolja a lendkerék külső peremén lévő fogaskoszorba; másrészt a motor áramkörét zárja. Eddig egyértelmű.
Amit viszont nem értek: hány tekercs, mennyi kivezetéssel és hol is vannak ezek az általam eddig nem is észlelt kivezetések? És mi kapcsolja ezeket a tekercseket, kivezetéseket - ha a behúzóban mindössze 1 áramkörös a kapcsolóelem? :eek2:
(#) dobo válasza patexati hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Csákó tényleg van Pl:renault önindítók ha kopott a kefe akkor még irányjelző meg sok más dolog sem működik.Az önindítón keresztül kap testet!!!
Sokan nem hiszik majd el de én sokat szenvedtem mire rájöttem.
(#) baribari válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segitségedet és mindenki másnak aki hozzászólt.Ezért neked 50 pontot eredményeztem.esetleg a kapcsolatot felvehetnénk ha esetleg máskor is lenne a kocsival valami gond.
(#) SzervízMacska válasza greatman hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Most már semmit sem értek. Eddig elsiklottam dcsabi megoldása fölött. Azt írja, hogy a bendix az önindító kisebbik hengeres része. Meg hogy ha a két vastag csavart összezárjuk villáskulccsal az önindítón, akkor indítani fog. Ettől hogyan kapcsolódna össze az indító a lendkerékkel? Eddig azt gondoltam, a vékony vezeték helyére kell pozitívot adni, ha kulcs nélkül próbálom. Hogy is van ez? :no:
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Valamit elnéztél! Elektronikailag nem működhet, ez ténykérdés.
(#) SzervízMacska válasza watt hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Ezt én is így tudtam eddig. Végülis "visítva" megoldható lenne, ha a behúzó egy váltóérintkezős segédkapcsolóval ( morze ) a saját testjét indulás után átkapcsolná a saját főáramkörének elmenő pontjáról ( ahová a motor csatlakozik ) a behúzó házára. Elméletben szolgálhatna pl. lágyindításként, a mágnes számára. Elméletben. De ha tudnak ilyet gyári doksi v. akár fénykép formájában mutatni, akkor megemelem a kalapomat és sűrű elnézést kérek az oktalan kötözködésért.

A másik dolog az lenne, hogy egy kicsit szabatosabban, érthetőbben kellene a mondandójukat leírni, úgymond' "magyarabbul" mert elképzelhető, hogy a felmerülő nézeteltérések java csak a megfogalmazásból, v. annak értelmezhetőségéből fakad.

Az igazságérzetemet viszont az bántja, hogy a topic 3. hozzászólásában szerintem kobold már a lehető legrészletesebben kivesézte a problémát - dcsabi szinte ugyanazt írta le még 1x, némi fogalomzavarral tarkítva ( bendix és behúzó összekeverése ) - mégis az utóbbi hozzászóló kapta a pontokat.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Jún 30, 2008 /
 
Hali mindenkinek.
1 valami nem hangzott el: a behúzó tekercs az tulajdonképpen 2 tekercs.
- behúzó tekercs , nagy áramú (vastag tekercs) és az önindító főáramkörével van sorosan kötve, és csak addig működik amíg a bendix behúzása megnem történik, azután mindkét kivezetése azonos polaritásra kerül.
- és a benntartó tekercs, vékony tekercs, az egyik vége a behúzó tekercsre a másik vége a testre van kötve, ez önmagába nem tudná behózni az önindító bendixét, csak benntartani.

Az a kérdés, ha összezárjuk az önindítónál a vékony kábelt és a + vastag kábelt mi történik?
ha nagyot szikrázik és nem indít akkor le van égve a behúzó tekercs (ritka).
Ha csak éppen szikrázik egy kicsit és így se történik semmi, mivel ilyenkor csak a benntartó tekercs kap áramot, akkor vagy kefe (ami már elhangzott) vagy a forgórésznél kiolvadt a forrasztás, ez nehezen induló autóknál előfordul, mindkettő ugyanazt a hibajelenséget produkálja, de csak szétszedés után egyértelmű.
üdv... ex autóvill szerelő
(#) patexati válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Ez pont a fordítottját végzi mint a lágyindítás!Azért van ha "kefés" a motor csak egy kicsi kattanás hallatszik az önindítóból ha pedig jó a kefe akkor sikerül befordulnia brendixbek a fogaskoszorúra!Ez a megoldás abban jó ha elkopik a kefe álltalában már a mechanikai károsodás elött (rugó,kefevezeték szétesztergálná a kommutátort) nem fog az indítómotor behúzni nem fogja rövidre zárni a főáramkört így nem fog a motor áramot kapni!Hangsúlyozom bizonyos önindítók ilyenek van ami simán húz be van amegyik úgynevezett önbeforgatós melyen az egész forgórész mozog de ez már inkább nagyobb teljesítménynél van nem személyautóknál!
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Jún 30, 2008 / 1
 
Akkor légyszíves tekintsd meg a rajzot és akkor mondj véleményt!Mondtam már nem egyet javítottam egy évig voltam autovill szerelő is!

021.gif
    
(#) zsoltee0001 válasza patexati hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Hi
"úgynevezett önbeforgatós melyen az egész forgórész mozog de ez már inkább nagyobb teljesítménynél van nem személyautóknál!"
Pedig az összesnél így van, annál a skodánál meg 100%.
Próbáld ki! a satuba fogj be egy önindítót, adj neki testet, és csak a behúzó tekercsre (50-esre) adj áramot, berántja a bendixet + lassan forog a forgórész.
üdv
(#) patexati válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Ennél a fajtánál mit én írtam nincs behúzó külön hanem beforgató tekercsek vannak mi az egész forgórészet tolja előre a tengelye végén lévő fogaskerékkel!Szóval a forgórész tenfelye lyukas és egy másik tengelyen tud mozogni az egész eőre hétra!Hátra egy rugó nyomja vissza ha nem kap gerjesztést a beforgató tekercsen! Amit te írsz az is igaz de az más annál a brendix mozog csak egy tengelyen melynek a kialakítésa spirálhorony és segít behúzni a brendixet!
(#) zsoltee0001 válasza patexati hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Amire te gondolsz az a csúszóarmatúrás önindító, vagy a tolófogaskerekes önindító.
Ezeket a tipusokat Teherautóknál és buszoknál (csikarusz) szokták használni.
Amúgy ott is van azért egy mágneskapcsoló, de
szerintem ezzel ne keverjük meg a témaindítót, így se túl sűrűn jár erre.
A lényeg az, hogy mindegyik önindító a főáramkör kapcsolásáig egy enyhe forgást végez, így könnyebben tod kapcsolódni a fogaskoszorúval a bendix. (ki van ez találva rendesen)
(#) patexati válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Igen így van csak be akartam bizonyítani az igazamat a kételkedő kollegáknak!Nem minden úgy van,hogy elképzeli ki még nem is látott szétszedve ilyesmit de azért meg akar cáfolni engem!
(#) zsoltee0001 válasza patexati hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
ja... sokan nem értenek hozzá, még azok közül is akik praktizálnak autóvill szerelőként.
Nem értik, hogy működik, csak egyszerűen elfogadják, hogy "áramot kap oszt pörög"
(#) zokni86 hozzászólása Jún 30, 2008 / 1
 
Valamit tisztázzunk már nem..nem önindító mert nem indítja magát..hanem a motort ,így egyszerüen indítómotor.......
És még olvastam visszább hogy valaki a mágneskapcsolót keveri a bendixel........ami szintén nem bendix mivel a bendix 1 cég ami szabadonfutókat(görgős szabadonfutó) gyárt indítómotorok részére........és mégvalami az a szénkefe ami szénkefe az valóban grafit és szén és egyéb adalékanyagokból van akár még bronz is lehet benne de nem bronz...........
Ja és ha a mágnestekercsben álltalában két tekercs található egy tartó és egy behúzó.........A behúzón keresztül kap áramot a motor forgórésze és így kis mértékben akár forgatja is a forgórészt ezzel elősegítve a fogaskoszorúhoz való kapcsolódást és miután behúzott gyakorlatilag nincs szerepe innen kezdve a tartó veszi át......
(#) SzervízMacska válasza patexati hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Nagyon szépen köszönjük, így már teljesen világos! Így ahogy írjátok, még a csúszóarmatúrás is rémlik. Szégyellem magam, hogy hitetlenkedtem, de már nagyon régen tanultuk. A könyvek elvileg még megvannak, de nincs kulcsom a pincéhez, ahol anno' archiváltam őket. Most viszont megint sikerült vagy 20 évre eltárolni a gyöpösödő agyamba. Még1x köszönöm mindenkinek, aki segített megérteni, amit eleve illett volna tudnom.
Következő: »»   1 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem