Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor
 
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   134 / 146
(#) TAttila77 válasza Moszkvai hozzászólására (») Máj 11, 2021 / 1
 
Helló. Közven reggel CHZ belinkelte, már meg is rendeltem. Ha megjön a percen kiderül, hogy mennyire jó. Ugyanis ősszel vettem egy jó marékkal másutt és egyetlen egy nem volt jó. CHZ Zoli pont dettó ugyan így járt. Áramgenerátorba PP meghajtás differenciálba neki is elröppentek mind. Silányak voltak. Azóta tranyós áramgenerátor van űberelve és nem száll el, mert hamis a fet. Úgyhogy egyáltalán nem bízom el magam. Majd kiderűl mit kapok. Egyenlőre túl olcsó, fel is tünt azonnal. Remélem sterencsével járok.
(#) TAttila77 válasza nandika76 hozzászólására (») Máj 11, 2021 / 1
 
Nekem a linked a pár éve Korg álltal kitalált Nu-tube mikro triódat hozta be az oldalon, biztos van ott is, de el ne csábúljatok a Nu-tube nem egy tündéri cső, nem igazán azdiofil! Eleve hangszererősítők tirzító pedálefektek kicsiny elektronikájához találták ki Korgék, a 6N16B-V eterszer különb és jobb is.
Visszatérve ide, Ipcollector honlapján van egy teszt áramkör ezen az oldalon, ha alól visszalapozok egyet. Az is jó, de jobb “mindent megmondó” kínai lcd kinelzős alkatrész csudateszterrel is lehet válogatni. http://lpcollector.uw.hu/arc_ph3_mkii.html
A rajza is itt van, a lényeg, hogy 14V legyen a drainen mérve. Elég sokat kell dugdosni a tranyókat mire beáll. Én most dobozolom, látjátok nyers nyákból lesz java része és még középen a táp/phono elválasztás és trafó körűlányékolás is, ami még a képemen nincs bent. Ha a Zoli féle nyáktervet követve tervezed paneled, akkor baj nem lehet, földhurok se alakulhat ki. Nagyon minimális vezeték kell, az is a fűtést és 210V szabil tápot bekötni és slussz. Csatlakozók bekötése max. 3cm drót(ocska). Zoli nagyon tuti tükörszimmetrikus panelt tervezett. Az áramkörben van egy pár ellenállás ami fűt, én kiemeltem mindet 2mm magasra, a melegedőket pedig 4mm-re. Korrekciós elemeket is nagyon pontosan jobb teszterrel, vagy komolyabb RLC mérővel kell válogatni, több darabból kirakni értéket. Nekem kicsit nehezen jött össze, de végűl találtam stiroflex kondit, meg kaptam is. Zoli kisegített, örök hála érte. Árvillnél van stiro kondi, ott találsz. De vigyázz náluk a 2SK-val!!!! Hangminősége garantáltan hozza a tökéletes audiofil korrektor hangot,még ha nem is Duelund, meg Jupiter kondikat használsz, nem feltétlenűl igényel ezüstcsilkám kondikat sem, a hang minőség meg úgy is a hangszedőd és annak tű típusától függ, aminek tudománya külön egy kódexet érdemelne. Jelenleg tuningolható, tovább fejleszthető Audio-technika gangszedőt használok, sokat társalogtam e téren Közép Európai forgalmazó barátommal ezekről és ezek MM és MC hangszedők világairól. AT párti vagyok. (Más miatt is) Jelenleg kúpos tűt használok, mert amit hallgatok lemezt azok használtak és a hibákat jobban tolerálja, hamarosan mikroline, vagy Shibata tűt szerzek a hangszedőmre és (majd valamikor...) mindenképpen szeretnék egy normális AT MC hangszedőt kipróbálni, tekertem is két féle MC trafót már a húsvéti COVID hullám alatt, hogy legyen később. Kaptam is már egy híres tipusra ajánlást.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2021
(#) Moszkvai válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
Hát, az igazság az, hogy sem amit innen rendeltem sem az amelyiket Francia országból nem sokat bírtak ki. Nekem is tranyó (MJL)vált be ebben a riaa-ban és a hangjában sem hallok különbséget. Stabtápban is idővel elszálltak ezek a FET-ek.
Talán Neked több szerencséd lesz.
A 2SK170-et Aliról rendeltem, 150db-ból találtam nagy nehezen 4db-ot ami kellett.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2021
(#) TAttila77 válasza Moszkvai hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
Pont egy PP végfokban röppentek áramgenerátorban azon pillanatban, ahogy a felfűtés után az anódtáp a meghajtócsőre került. Kiderűlt, hogy nem bírta a ráírt 400V kétharmadát se!
Ide ebbe az áramkörbe IRF 710-840-ig bármi jó, ma kipróbaltam három félét is, tökéletesen szól vele. A PP végfokban most is pl. PC táp primeroldali MJE 13007 tranyója az áramgenerátor. Az biztos bírja. Ki se cserélem.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2021
(#) nandika76 válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
Köszönöm ez kimerítő volt.
(#) mcc válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 12, 2021 / 1
 
Próbáld meg az IXTP08N100D2-t, IXTP1R6N100D2-t, vagy hasonlót. Nem olcsó, de 800 - 1000V-ig bírja, és igen jó áramgenerátor vagy sourcekövető építhető belőle.
(#) TAttila77 hozzászólása Máj 17, 2021 / 7
 
Üdv. mindenkinek. Elkészült az Audio Research PH3 hibrid RIAA korektorom MK2-es CHZ féle kihegyezett változat. Már csak apróság van hátra, a festés. A hangja pedig lehengerlő. Köszönet CHZ-nak.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2021
(#) Moszkvai válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 25, 2021 /
 
Pöpec lett! ( Az elején lévő barna kondi nem a legjobb választás oda szerintem. Nekem kicsit tompának tűnt a hangja. Egy Wima vagy Remix C219-is jobb lehet. Oda érdemes próbálgatni más gyártmányú is. )
(#) TAttila77 válasza Moszkvai hozzászólására (») Máj 25, 2021 /
 
Hali. Azóta már kifurkáltam a csöveknél meg a kis fűtőtáp bordácskánál is oldalt meg a borda felett is. Sajnos akárhogy fényeztem a nyák előlap, meg az alu tető nem lett fényesebb. Le is lakkoztam a véglegest. Porfestetni akartam haverommal, de a nyákos kísérletezés nem jött be, maradt natúr. Ha valamikor kapok valami szép centi vastag fa lapot, akkor lehet az oldalaira felragasztom, de így is jó.
Mindjárt a ki-mitesbe felteszem a hozzá való készűlgető csöves végfokot is (az egyiket) amit a tavaszi dágvány alatt ötlöttem ki.
Van még abból az “újhullamos” kínai aliexpresses ezüstre keresztelt csatolókondiból 1u, ami a kimeneten figyel, ha lesz humorom, majd lehet kicserélem, de direkt úgy csináltam, hogy ne tudjam csak kínkeservvel szétszedni, mert hajlamos vagyok az örökös piszkálgatásra, hegyezgetésre, hátha mégjobb, mégjobb lesz.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2021
(#) Moszkvai válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 25, 2021 /
 
A trafó saját készítés?
(#) TAttila77 válasza Moszkvai hozzászólására (») Máj 25, 2021 /
 
Minden a saját kezeim műve, még az aluváz furkálás és összelegózás is.
Csináltam még két féle MC trafópárt is, ebbe már nem fértek be, azt majd külön világ lesz dobozolni. De az ráér, majd ha lesz MC hangszedőm, de ez a rémálom egyenlőre még nem riogat. A táptrafó VAC SM65 hiperszil, a sárga szigetelés az hostaphan (parasztosan poliészter fólia)
A power lednek csak helye van, mert kicsi a hely és még nem leltem oda illőt. Most csak szemfényvesztés.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2021
(#) sandor1632 válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 25, 2021 /
 
Idézet:
„Van még abból az “újhullamos” kínai aliexpresses ezüstre keresztelt csatolókondiból 1u, ami a kimeneten figyel”

K-pin? Nem olyan rosszak amúgy, épp most van nálam egy pár, meghallgatás céljából, egyelőre pozitív a tapasztalat, bár nálam patkolva van PIO-val.
(#) TAttila77 válasza sandor1632 hozzászólására (») Máj 26, 2021 /
 
Az. Hetven féle van ebből az alin, még szinte passzolót is vehetsz. Na de az ilyen-olyan negyébel megpatkolós nekem nem jön be. Vagy az adott kondi, vagy semmi. Ha már meg is akarom hallani valóban csak annak hangját. Olyan nincs mint az MKPCU-m, de nem sokkal marad el. Annyi pénzt megért. Jövő hónaptól már nem fog érni feláfázott, meg plusz vám rászámolást.
Végülis én nem hiszem s mai pillanatig sem, hogy ez a kicsi méretű kondi ezüst, vagy lehalábbis ezüst füst fóliát tartalmazzon. Szerintem csak szemfényvesztés, azonban ténylegesen jó kondi. A hangváltókba való kék és piros Jantzenektől jobb. Karcsú méreteivel sokkal jobban elfér viszont.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2021
(#) Alpha6230 válasza TAttila77 hozzászólására (») Okt 5, 2021 /
 
Sziasztok,
Itthon két helyen találtam 2sk170-et. Árwill és Compatel. Ezek eredetiek? Van tapasztalat valakinek?
Szeretnék én is fonót építeni, de egyre problémásabb az alkatrészek elérhetősége.
Köszi!
(#) scooby_ válasza Alpha6230 hozzászólására (») Okt 5, 2021 / 1
 
Compatel, avagy ahogy mi hívnánk cégen belül "A büdös néni"
Nem ajánlom, többször adott el nekünk hamis terméket, lnyegében az olcsó kínai drágább hazai eladásából él.
Arwill az megbízhatóbb!
(#) mek-elek hozzászólása Nov 16, 2021 /
 
Károly, jól néz ki a panel, amit felraktál!
Dehát a munkáid ilyenek szoktak lenni. Ha megérem, én is tervezek e félét. Eleinte a Te elrendezésed szerint, de csőszegecsekkel, aksis táppal kivitelezve. Aztán eszembe jutott a kábelkérdés, és a terv változott. Ha ott tartok, bekerül a lemezjátszóba aksistul, és így töltőcsatlakozót is kell majd produkálni a készülékre.
(#) kosztela hozzászólása Dec 31, 2021 /
 
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Van egy előfokom amiben a RIAA fokozat, 4db 6N2P-EV csőből épül fel. Szeretném leellenőrizni, hogy minden beállítás megfelelő-e. Tudtok esetleg olyan kapcsolást megosztani, ami ilyen. Próbáltam összerakni a kapcsolást. Kérlek ne kövezzetek meg, nagyon amatőr vagyok az elektronikában.
(#) Suba53 válasza kosztela hozzászólására (») Dec 31, 2021 / 2
 
Ezen az oldalon pont a te áramkörödnek megfelelő RIAA korrekciós fokozat szerepel. A megfelelő értékek kiszámításához is ad segítséget. Ez alapján ellenőrizni tudod, hogy a te áramköröd mennyire precízen van kiszámítva.
(#) kosztela válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Köszönöm a linket, ez nagyon hasznos. Ha jól látom a kapcsolásom egy része található itt. Én arra lennék kíváncsi, hogy a teljes kapcsolásom megfelelő-e, ami most működik. Az érdekel, hogy a munkapontok helyesek-e, kell-e/ lehet-e valamit finomítani, amitől még jobb, intenzívebb lehetne a kapcsolás.
(#) Suba53 válasza kosztela hozzászólására (») Jan 1, 2022 / 1
 
Abban a részben nem tudok segíteni. Csöves erősítő áramkörökben nincs gyakorlatom.
De vannak itt sokan, akiknek a csöves erősítéstechnika a kisujjukban van.
Biztosan lesz aki meg tudja mondani, amire kíváncsi vagy.
(#) kosztela válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Így is köszönöm a segítőkészséget. Remélem valaki ismeri ezt a kapcsolást.
(#) segítő válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Hát nem teljesen. Az általa linkelt kapcsolásban katódról hajtják a RIAA fokozatot, pár kiloohmról.
Az általad linkeltben kalkulátorban viszont egyetlen 12AX7/ECC83 anódból hajtja meg a RIAA fokozatot, 100 kOhm körüli belső ellenállásról. Ez két nagyságrendnyi (!) eltérés, durva hibát okozhat.
Tehát a kalkulátor nem fogja jól modellezni a kapcsolását, lehet hogy az úgy jó ahogy van.
kosztela! Az "intenzívebb kapcsolást" nem tudom igazándiból értelmezni, most hallom először.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2022
(#) scooby_ válasza segítő hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Nekem inkább SRPP meghajtó fokozatoknak tűnnek.
(#) segítő válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Igaz. De akkor sem alkalmas szimulálásra, mert az SRPP-nek is lényege a kis kimeneti impedancia. (Meg a kisebb zaj)
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2022
(#) Suba53 válasza segítő hozzászólására (») Jan 2, 2022 / 1
 
Igazad van, de a számításnál meg kell adni a meghajtó fokozat kimeneti ellenállását is, és azzal számol tovább. ( Bár ez valószínűleg nehéz dió lenne a kérdezőnek. Ezzel nem akarom lekicsinyleni, de ha ez menne, akkor talán nem kérdezné ezt meg. )
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2022
(#) kosztela válasza segítő hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Köszönöm szépen az új információt. Próbálok egyre többet olvasni a témáról és tanulni.sajnos még az amatőr alatti szinten érzem magam, ezért is kérdezek. Próbálom még konkrétabban megfogalmazni amit szeretnék: 1, Az Rc tagok megfelelőek e a kapcsolásban ? Suba53 által belinkelt kalkulátorban a kapcsolasom szerint megadott 68k ellenállás után 11kohm, 11nF,30nF körüli értékek jöttek ki. Az én kapcsolásomban a 68kOhm után, 4,7kOhm, 16nF,68nF Rc tagok vannak. Ha ezt a különbséget nézem, akkor a riaa görbém valószinüleg nem megfelelő
2. Az én kapcsolásom nem ecc83, hanem 6n2p-ev. Szeretném megtudni, az adott bemeneti feszültséghez(195v) mi lenne a jó Anódfeszültség, és az adott feszültséghez milyen munkapontot kellene mérnem(mA) ?
Emellett az “intenzív” kifejezés számomra azt a zenei hullámot jelentené, amit más külső riaa-ban már hallottam a saját rendszerben( szellősség, térmélysèg, a hangszereknek megjelenik a teste)
Azért keresem ezt az érzést, mert hasonló kapcsolásban ugyanezekkel a csövekkel, már hallottam ezt az érzést.
(#) Suba53 válasza kosztela hozzászólására (») Jan 2, 2022 / 2
 
A RIAA korrektor görbéje szigorúan szabványos, és többféle RC hálózattal is ki lehet alakítani.
Amire te vágysz, az szerintem nem a RIAA minél pontosabb megvalósítása, hanem az azt megvalósító erősítő áramkör hangzása. És ebben nem csak a RIAA fokozat játszik szerepet, hanem az egész lánc a hangszedőtől a hangsugárzóig.
Nem is beszélve arról, hogy milyen forrást hallgatsz.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2022
(#) kosztela válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Köszi az Ötletet, ennek az útnak is utánanézek.
(#) Gafly válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 4, 2022 / 1
 
Ebben a konkrét kapcsolásban a korrekciós görbét megvalósitó RC hálózat nem a visszacsatoló körben van, hanem ez a "passziv" irányzathoz tartozik (annak minden előnyével és hátrányával együtt). Sokak szerint ez jobb, bár eléggé ritka.
(#) tomi52 hozzászólása Jan 23, 2022 / 2
 
Összeraktam egy LME720-as IC-vel készített RIAA korrektort. A kapcsolás az adatlapon közölt kapcsolás. Olyan egyszerű, hogy "csupa lyuk" panelen raktam össze. A doboz fóliás lemez, a panel a dobozon belül egy vas zártszelvény darabban van. 4 db 18650-es cellával megy, a dobozban van egy ballanszos töltés szabályzó, és egy DC/DC konverter, mert csak a megengedettnél nagyobb feszültségű dugasztápom akadt. A bekapcsolást jelző LED sajnos tulméretezett lett, mert valójában egy az akkuk töltöttségét jelző modul.

Épített valaki más is ezzel az IC-vel?
Következő: »»   134 / 146
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem