Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem áramerősség növelés változatlan fesz. mellett
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kvic hozzászólása Máj 11, 2021 /
 
Üdv mindenkinek!
Van egy napelemem, ami verőfényes napsütésben 5.2V/40mA-t tud. Ezt szeretném használni egy PiJuice HAT-tel, ami Raspberry Pi Zerohoz meg egy 3.7V LiPo akkuhoz van kötve. Aki nem ismerné: PiJuice egy UPS tulképp, ami akkut tud tölteni illetve menedzselni + fel tudja ébreszteni Raspberry Pi-t, van benne egy valósidejű óra/RTC.
A gondom, hogy PiJuice-nak 50mA kell minimum, 5V mellett, hogy tölteni tudja az akksit. Hogyan lehetne megoldani hogy alkalmanként legyen 50mA-em. Arra gondoltam, hogy ezt kondenzátorral meg lehetne oldani valahogy: napelem a kondit töltené, ami ha feltöltött egy nagyobb löketet adna PiJuice-nak, amíg el nem fogy a kakaó a kondiból, és töltene valamennyit az akkun, majd megint töltené a kondit, addig töltés szünetelne... Ez szerintetek megoldható?
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2021
(#) kiszebra válasza kvic hozzászólására (») Máj 11, 2021 / 1
 
Szia! A kondi sem tud a semmiből energiát termelni. Két ugyanilyen napelemet köss párhuzamosan.
(#) kvic válasza kiszebra hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
Nem kell sok töltés, naponta pár alkalommal kéne menni Rpinek 30s-ig. A napelem számot nem tudom növelni, mivel szolárlámpában lakik az Rpi. Ekkora szolárlámpához ez a max. napelem teljesítmény kb...
(#) tkovacs hozzászólása Máj 11, 2021 /
 
Hello! Energiát kell gyűjtened egy 5V-os szuperkondenzátorba, majd amikor feltöltődött 5V-ra egy step up DC/DC konverterrel lehet 5V/50mA-t kivenni egy darabig.
(#) Atis57 válasza kvic hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
Szia!
Ehhez a feladathoz min 3 ,de inkább 4db egyforma napelem szükségeltetne.S máris mehetne az a micro UPS. Meg a Raspberry is.
A verzió 3db párhuzamosan
B verz, 2-2db sorosan és úgy párhuzamosan.

Mert a napelemek lehet ,hogy névlegesen tudják az 5v 40mA -t, de azért átlagban inkább a 2.4--4V és max 10..20mA-ra szavaznék.
Az a 40mA nem rövidzárási árama, 0,4V környékén?
Főleg ha nem éri közvetlen napfény.!
(#) proba válasza kvic hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
Szerintem rossz a megközelítés, a napelemmel tölteném az akkut, akár egy soros kisfeszültségű diódával és valami párhuzamos feszültségfigyelő áramkörrel, többi meg csinál amit akar. Lehet van olyan step up/down konverter, ami tudná, de kérdés annak a vesztesége.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2021
(#) Régi motoros válasza kvic hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
Szerintem meg a napelemmel egy soros diódán keresztül kellene tölteni az akkut.
Az akkuról meg táplálni a step up modulod. Így az akku ha napsütés van, folyamatos csepptöltésen van. Így tudja biztosítani a többlet áramot a juicenak, néhány percig.
Túl nagy kapacitású akkut felesleges betenni, mert akkor soha nem fog feltöltődni...

Lehet szuperkapacitással is működne, akkor hamarabb feltöltődne, viszont kevesebb ideig tudná a feszültséget tartani, az hamarabb csökkenne, mint egy akku feszültsége.
(#) jucsaba válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 12, 2021 /
 
C verzió 4 tükörrel növelni a bejövő fényt , naponta kb5 percig adna nagyobb áramot .
(#) kvic hozzászólása Máj 16, 2021 1 /
 
Köszönöm a válaszokat! Közben loggoltam egy Arduinoval mit tud a napelem (40mA-t valaki más írta ugyanerre a napelemre ahol vettem), 8cm átmérőjű, 6V/2W-nak volt hirdetve (ami álom lenne persze), nekem 4.7V fesz. és esetenként 80mA-t is tudott egy felhős napon amikor előbújt a nap, szóval így lehet hogy nem lesz gond pijuice-ra kötve sem, talán nem kell a kondis/step-upos/tükrös trükközés.
(#) nedudgi válasza kvic hozzászólására (») Máj 16, 2021 / 2
 
Ez nem volt szép!
Hasracsapásos alapon feltettél egy kérdést, majd minekutána legalább egy tucat ember eltöltött egy csomó időt a problémáddal, kiderül hogy egész másról van szó.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem