Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3612 / 4025
(#) Régi motoros válasza archee hozzászólására (») Máj 17, 2021 /

A hangszórókból hallod? Vagy fizikailag a transzformátor tekercse/lemezelése hallatszik?

Nem vagyok egy audiophill guru, de ha 50Hz -et hallasz (mérsz), akkor annak inkább földhuroknak kellene lennie tippem szerint...

Ha nagyon régi az erősítő, elképzelhető, hogy a pufferkondik ki vannak száradva, és esetleg hullámzik a tápfesz, de annak inkább 100Hz búgása lenne.

(De javítsatok ki, ha tévedek.)

Hestore -ban biztos van...
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 17, 2021 /

Igen, a lényeget értem, de azért holnap még átrágom magam rajta mégegyszer ha már nem leszek ennyire álmos, meg a vektoros témát megcsinálom ahogy írtad, köszönöm.
Furcsa dolog ez a reaktancia mivel frekvencia függő is, meg az impedancia is. Ez utóbbi a váltakozóáramú ellenállása a tekercsnek vagy a kondinak. Azért írtam hogy furcsa vagyis érdekes, mert a kondi a valóságban nem engedi át az áramot, csak feltöltődik és kisül periódusonként. Ha jól gondolom.
Próbálom vizuálisan elképzelni a dolgokat "atomi szinten" és a valóságban nincs galvanikus kapcsolat ott ahol kondi van. De mégis úgy tanultuk hogy a kondi egyenáramon szakadás, váltóáramon pedig átengedi az áramot.
A tekercsnél egy kicsit másabb a helyzet. Ott is energia tárolódik, de viszont van galvanikus kapcsolat.
Hát, ezt tényleg érdemesebb inkább lerajzolgatni mert így fejből egy kicsit nehéz átlátni a valóságot.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Máj 18, 2021 /

Üdv!

Van egy csoda Amerikai logika szerinti rövidítésem egy induktivitásról, semmi több csak ez:

"L1 459032 IND ASY,3T#30 MAGNET 1-490201"

Értelmezésem szerint ez "induktivitás ASY? (Assembly?) 3T az 3 menet lenne? 30 magnet....

Hátha valakinek ez többet mond....
(#) archee válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 18, 2021 /

A zúgás a trafóból jön, nem a hangszórókból. Vasmag mozgása lehet az, ami természetesen az 50Hz felharmónikusait is adja. Egy halkabb trafó kéne valahonnan.
(#) Régi motoros válasza archee hozzászólására (») Máj 18, 2021 /

Na és nincs a közeledben egy elektronikai alkatrész szaküzlet? Vagy címet is mi írjunk neked?
Nem értem a kérdésed...

Egyébként trafót vegyél bele, legyen az sima lemezelt, vagy akár toroid.
Utóbbi jobb választás ha van rá némi plusz pénz...
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2021
(#) nedudgi válasza archee hozzászólására (») Máj 18, 2021 / 1

Mindig ilyen volt, vagy csak mostanában csinálja?
A trafó, tekercs rendesen van rögzítve?
Lehetséges, hogy valami mágnesezhető darabka van a közelében, az olcsón korrigálható.
(#) archee válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 18, 2021 /

Nem találok boltot. Címet, vagy webshop linket írjatok, légyszíves!
(#) pipi válasza archee hozzászólására (») Máj 18, 2021 /

Trafóra nem talász boltot? A sarki közértben is van, pl itt a fórumban a lap tetején: Hestore , vagy hqelektronika.hu, lomex.hu, stb
(#) emmakan hozzászólása Máj 18, 2021 /

Üdv!

Kérdésem lenne hogy Lada ablaktörlő motorhoz mekkora tápellátást ajánlotok? Fordulatszámszabályzóval ellátva, lassú fordulaton akarnám használni úgy, hogy egy porszívó vákuuma fékezi a forgatást kb fél percekre.
Egy 12 v dc 10 A adapter elegendő lehet vagy mindenképp trafó kell? Hogy alakul az áramfelvétel amikor fékeződik a motor? Az ablaktörlő motorról semmi egyéb infóm nincs,mekkora teljesítménye van.

Láttam youtubeon videókat ahol adapterről megy, de motor forgását fékező erő azon videókban minimális volt.
Projekt vákuumos hanglemezmosó készülék.
Köszi
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 18, 2021 /

Erről az általános iskolai "vizuális" megközelítésen túl kellene lépned. A kondenzátorban, és a tekercsben is erőterek épülnek, bomlanak. A kondenzátorban elektromos, a tekercsben mágneses. Ilyenformán belekeveredik a történetbe a hullámterjedés is, ami a fizikai megközelítést erősen árnyalja. Az a megközelítés, hogy jön, megy az elektron (nem atom) eléggé az alap. Így is lehet, mert ha elektronok mozognak, ott áram is van. Az elektronoknak ha állnak, van statikus terük az elektromos erőtér, ha mozognak, mágneses erőtér.
Szerencsére nem igazán szükséges megismerni a fizikai alapokat (bár igen hasznos lenne), elég a reaktancia, impedancia (admittancia) fogalmakkal tisztában lenni. Azokkal prímán tudsz számolni, és ez nagyjából elég is.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2021
(#) emmakan válasza emmakan hozzászólására (») Máj 19, 2021 /

Quora.com kerdezos oldalon annyit lattam hogy az ablaktorlomotorok atlag 5 amperesek ami terheles eseten 10 12 amperre is felmehet (120watt). De a vegen nemtudom.milyen keplet alapjan még beszorozta 4gyel es mar 480wattrol beszelt..
(#) nedudgi válasza emmakan hozzászólására (») Máj 19, 2021 /

Egy motor induláskor többszörös áramot vesz fel, bár az inkább nyolc-tízszerese lehet az állandósult áramnak.
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 19, 2021 /

Értem, köszönöm. Ezekkel a fazor ábrákkal mindig bajban voltam egy kicsit, de tanulok folyamatosan. Köszi a linket.
(#) JZoli válasza emmakan hozzászólására (») Máj 19, 2021 /

Szerintem ezt a motort úgy nem tudod legyengíteni, hogy ez teljesüljön:"egy porszívó vákuuma fékezi a forgatást kb fél percekre". A porszívó vákuumának fékező hatása nulla erejű az olyan áttételes motorokhoz, mint az ablaktörlőmotor. Szerintem inkább írd le mit szeretnél vele megoldani és kapsz olyan megoldási javaslatokat amik megvalósíthatóak lesznek.
(#) Gafly válasza JZoli hozzászólására (») Máj 19, 2021 /

(#) Régi motoros válasza Gafly hozzászólására (») Máj 19, 2021 /

Szerintem nem sokan láttunk még ilyen készüléket, inkább valami videó kellene róla.
Olvasni el tudjuk amit írtál, de inkább látni kellene...
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2021
(#) pucuka válasza emmakan hozzászólására (») Máj 19, 2021 /

Ha vákumos hanglemezmosó készüléket szeretnél készíteni, ahhoz az ablaktörlő motor nem túl alkalmas.
Ahogy a porszívókban is nagyfordulatú motort használnak, mert a porszívóban "centrifugál "szivattyú van.
Erre a célra alkalmasabb egy fűtés motorja, a felhasználási terülte is hasonló, csak egy hatékonyabb centrifugál szivattyút kell rátenni. (a minta a porszívó) A táplálásához 6 - 10 A -es táp elég lesz.
(#) erdgab hozzászólása Máj 19, 2021 /

Tiszteletem Uraim!
Van egy csomó piezokerámia zümmerem,nincs beépített meghajtó áramkörük és 2 kivezetésesek,régebben bontottam valami készülékekből.Kérdezném,hogy ezeket milyen módon lehet meghajtani,milyen áramkörrel?Jó lenne valami konkrét áramkör,tranzisztoros,ic-s,mindegy.Próbáltam keresni,de a gugli nem volt a barátom vagy én vagyok béna,talán az utóbbi az igaz.Minden segítséget tisztelettel megköszönök!
(#) pucuka válasza erdgab hozzászólására (») Máj 19, 2021 /

Jó lenne, ha valami adatlapot elő tudnál szerezni.
De ha nincs, feszültséggel kell meghajtani. Azzal az egy adatlappal amivel találkoztam, az volt írva, hogy > 1 kΩ
Gondolom a többi is hasonló. Próba cseresznye.
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Máj 19, 2021 /

Gyaníthatóan az ablaktörlő motor valamilyen zsalut mogatna fel le, nem az biztosítaná a vákuumot.
(#) Bakman válasza erdgab hozzászólására (») Máj 19, 2021 /

Nem kell túlgondolni. Minimum 1 kHz-es jelet kell ráküldeni ami lehet színusz vagy négyszög. Az amplitúdó érdekes de ha közel 10 Ft-os nagyságú, akkor kb. 20 Vpp váltófeszültséget még elbír.

Sokkal alacsonyabb frekvenciákat nem szokták bírni és/vagy érdemben visszaadni.
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Máj 19, 2021 /

Lehet, de nekem nem az "jött le". Nem tudom mennyi hanglemezt kell lemosni, mert ha ipari szinten, akkor lehet értelme egy zsalu motoros mozgatásának. De ha csak néhány 10 db -ról van szó, akkor a szívás (vákum) nagyságát falslevegővel kézi úton prímán lehet szabályozni.
Én amolyan nedves takarítógép szerűségre gondolnék.
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») Máj 19, 2021 /

Ebből a mondatból:
Idézet:
„, lassú fordulaton akarnám használni úgy, hogy egy porszívó vákuuma fékezi a forgatást kb fél percekre.”

nekem inkább az jön le, hogy az ablaktörlőmotorral nem tisztítani akar, azt más (porszívómotor) intézei, az ablaktörlőmotor csak forgatná a lemezt.
Úgy viszont elég (bőven) a 10A valószínűleg.
A nedves takarítógép: igen, ilyesmi, és közben alatta az ablaktörlőmotor forgatja a lemezt lassan. Ez jön le.
De ha tudnám is, mikor, mekkorákat szippantgat az a vacuum, akkor sem tudnék igazán jót mondani. Netán ki kell próbálni, és akkor kiderül? Hátha megtudjuk.
(#) pucuka válasza szs hozzászólására (») Máj 19, 2021 /

Valóban jól értelmezed. Csak azt nem értem, minek forgatni a lemezt a tisztításhoz, a szobát, vagy a szőnyeget sem forgatod porszívózáskor. Szerintem inkább egy kézi porszívó méretű kis takarító gépet kéne összeütni, az egy finom sörtés fejjel jól használható lenne. Bár én erre a célra sztatikusan feltöltött kendőt használok, az eddíg prímán leszedte azt a kevés port, ami bejutott a borító alá.
De nekem nyóc, lehetne egy kar nélküli szétesés határán levő lemezjátszóval is forgatni, már ha mindenáron forgatni akar.
(#) Peet19 hozzászólása Máj 19, 2021 /

Sziasztok!
A képen látható PT2399 rajzon a 14-es lábon lévő 50K poti mit csinál pontosan?
A 6-os lábon lévő 20k potira már rájöttem (azt hiszem), de a másikat nem értem.
(#) reloop válasza emmakan hozzászólására (») Máj 19, 2021 /

Szia! Mikrohullámú sütő tányérforgatóját ajánlom!
Bővebben: Link
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 19, 2021 /

Visszhang akkor lesz, ha egy időzítőt visszacsatolnak. Nemdebár?
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 19, 2021 /

Igen , tehát akkor ez az időzítés szabályzó?
Én úgy gondoltam hogy a 20K poti a delay time. Ezt most nem értem hogy akkor az mit szabályoz.
(#) emmakan hozzászólása Máj 20, 2021 /

Köszi a válaszokat!
Egy hagyomanyos porszivot racsatlakoztatok, azt nem bontom meg. Rengeteg gyari lenezmoso megoldas van 115ezer forintrol indulnak.
Csak tányérforgato erőről van szó. És kap rendesen fékezőerőt , egy direktdriveos motorú lemezjátszómotort leis blokkol. Szűk kereszttmetszetű résen keresztül szív. Olyan a szivohatas hogy kezi erovel a lemezt nemnagyon tudod leszedni a vakuumrol.

A mikrohullamu motort se hinnem hogy ekkora teljesitmenyre képes, oda max 5-6 kilot tudsz ratenni amit forgat, gondolom nincs tulmeretezve.

Indulaskor nem kap terhelest a motor kb egy felkilos tanyer es egy 15 dekas lenez van rajta. Ha elvan teritve a lemososzer utana cuppantom ra a szivocsonkot es kozbe forogni kene neki kb 20-25 fordulattal percenkent.

Az ablaktorlo motorok alapbol starter akksikrol mennek amikrol nagy aramerosseget feltudnak venni, de elegendo e egy 10 amperes adapter erre a celra? Mi tortenik a kapcsolouzemu tapban ha azonos feszultsegrol uzemelo ,de nagyobb teljesitmenyu fogyasztot kapcsolok ra mint a megadott legnagyobb aramerosseg? Nem folyik at rajta 10 ampernal nagyobb aramerroseg? Vagy megszakito van bennuk?

A vakuumerosseggel vegulis tudok jatszani, lejjebb venni eleg a porszivo szabalyzo gombbal..

Itt alább egy 5 amperes adapterrel mukodtetnek fordulatszamszabalyzom keresztul egy ablaktorlomotort igaz arra semmi ero nem hat.
https://youtu.be/6k4061o17RM
(#) Régi motoros válasza emmakan hozzászólására (») Máj 20, 2021 /

Egy motoron mindig akkora áramerősség folyik, amekkorát igényel és amennyit a tápegysége elbír. Indulásnál többet, szabadon futásnál kevesebbet, ha terheled megint többet. Az ablaktörlő motor viszont csigahajtású, szóval ott nem olyan nagy ez az áramingadozás, mint egy áttétel nélküli motornál terhelés közben.

Ha a tápegység nem bírja leadni a szükséges áramot, akkor a maximum áramot fogja leadni,
amire méretezték, nincs benne megszakító. Ha csak sima feszültséggenerátoros, akkor legfeljebb
a kimeneti feszültség esik kissé, de a névleges feszültségét akkor is igyekszik tartani.
Viszont ha sokáig túlterheled, előbb utóbb a túlmelegedés miatt behal. Ha van benne túláram védelem, akkor leszabályozza a feszültséget, vagy akár le is kapcsolhat. Újraindítva ismét működik.

A másik fajta az áramgenerátoros, ami a kimeneti feszültséget csökkenti úgy, hogy az áram ne lépje túl a maximumot. Hogy világos legyen, ha egy áramgenerátoros tápot ami 5A -es ráteszel egy motorra, aminek 10A kellene, akkor sem fog csak 5A folyni, de a tápfeszültség a szükséges 12V helyett, lecsökkenhet akár 6-7V -ra is. Ebben az állandósult állapotban nyugodtan üzemeltethető,
te annyit fogsz észre venni belőle, hogy lassabban forog a motor.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2021
Következő: »»   3612 / 4025
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem