Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1597 / 1670
(#) Roni72 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 10, 2021 / 1
 
Ha tényleg érdekel, a legegyszerűbb az lenne, ha átgurulnál egy kerülettel odébb, Lőrincre: egy tetszőleges alkoholmentes italra a vendégem vagy
(#) Udvari Zsombor válasza pipi hozzászólására (») Júl 11, 2021 /
 
Már mindegy, végülis egy réteg fénymásolópapír a membrán alatt sokat segített, ugyan a magas tartományban lévő frekvenciákkal nem lehet mit kezdeni, de legalább sokkal normálisabb lett.
(#) Black7275 hozzászólása Júl 11, 2021 / 7
 
Régebbóta küzdöttem a világítással mert mindig volt valami probléma. Most sikerült megépítenem a számomra megfelelő lámpát. Az álvány az egy egyszerű IKEA-s lámpa álványa. A ledszalag az meg egy régebbi lásárlásból maradt.
(#) mek-elek válasza Black7275 hozzászólására (») Júl 11, 2021 1 / 1
 
Lehet, hogy az öregember beszél belőlem, de én nem olvasnék alatta sok újságot.
Igaz az én szememet már tönkretette a neon műszeréskedéskor.
(#) Alkotó válasza Black7275 hozzászólására (») Júl 11, 2021 /
 
A szétszedés előtti lámpával mi volt a gond? Az miért nem felelt meg a megvilágítási elvárásoknak?
(#) szs válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 11, 2021 /
 
Te miért nem lettél nőgyógyász. Mindig ott keresed a hibát, ahol más az élvezetet szeretné megtalálni...
(#) mek-elek válasza szs hozzászólására (») Júl 11, 2021 / 1
 
Én nem bélyegeztem meg senkit. Talán azért mert jóval előtted jártam iskolába.
Ha méltóztattál volna értelmezni amit írtam, abból kinyerhető az eredeti szándék: a szemeitek védelme.
És persze, nem gondolnám, hogy a látás elrontása élvezet. Utólag hiába bántam meg a neonos bütykölést....
A nőgyógyászban igazad lehet, mert most gazdagabb lennék!
(#) szs válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 11, 2021 3 /
 
Méltóztattam értelmezni inkább a topic szabályait. Nem arról szól, hogy te beszólogass mindenkinek. Nem arról, hogy mit miért nem tartasz jónak.
Az iskolázottságoddal akkor kérkedj, ha tudod értelmezni a fejlécet
:
Idézet:
„nem pedig a ki mit csinált volna másképpen”

Tegnap sem segítőkészen szóltál, és ma sem adtál tanácsot. Csak beszólogatsz, hogy: nem jó. Hátha végül senki nem meri feltenni ide a próbálkozásait.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2021
(#) szs válasza Black7275 hozzászólására (») Júl 11, 2021 /
 
Attól még, hogy szép nem lett, de legalább ronda , szerintem jó dolgot csináltál. Én is LED-es lámpával világítom meg az asztalon azt, amit látni is szeretnék.
Ha a funkciója megfelel, hát nekem tetszik
(#) Tomi20 hozzászólása Júl 11, 2021 / 6
 
Sziasztok

Egy 2 órás projektet szeretnék Nektek bemutatni, ami nem más, mint egy autó távirányító teszter. Sokszor kérnek meg távirányító javításra, 90%-ban gomb hiba, de tesztelni nem tudtam, mert pl LED sem volt a távirányítón, autó meg nem volt itt. Régi, már nem működő autóriasztót bontottam, amibôl az RF vevőt használtam, a kimenetére tettem egy ledet, mutatja, hogy van-e jel. Kapott egy 9V-os elemet, ki-bekapcsoló gombot, egy szintén bontott Nokia kihangosító dobozába került
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2021
(#) bbb válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 11, 2021 /
 
Ha veszel egy SDR-t (sima rtl2832 alapú tv stick megteszi), akkor azzal szépen láthatod a jelet, amit kiad magából, s akár az is kiderülhet, hogy a megfelelő frekin működik-e
(#) Tomi20 válasza bbb hozzászólására (») Júl 11, 2021 / 3
 
Idézet:
„Ha veszel”

Szia, itt ez volt a lényeg, hogy itthon fellelhető, bontott alkatrészekből sikerült kihoznom egy számomra fontos " műszert" . Ha kiad valamit magából, az valószínűleg jó lesz.
(#) Roni72 válasza Black7275 hozzászólására (») Júl 12, 2021 /
 
Sajnos (szintén rövidlátóként) a magam részéről helyt kell adjak a kritikának :-I
Különösen a kínai vacakokkal kell vigyázni: vettem már olyan ledes fénycsövet (armatúrával egybeépítve), hogy ha bele se néztem, akkor is sárga csíkokat láttam a használata után, annyira kápráztatott. Ment is vadi újan a kukába. De volt olyan Ikeás lámpánk is, amiben hangulatvilágításként használtunk szintén "Ikea" 2W-os E14 LED-es fényforrást. Mit mondjak, mint a stroboszkóp: ha nyitott ujjakkal elhúztam előtte a kezemet, és eltaláltam a frekvenciát, az ujjaimat állni láttam :-O A LED fényének az UV tartalma is aggályos ("kék fény").

Engem komolyan érdekelne, ha valaki tudna ajánlani józan árú műszert villogás-, UV/kék fény-, spektrum stb. mérésére.
(#) Gafly válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 12, 2021 / 11
 
Igazad van, tapasztalataim szerint is a távirányitó javitás nem kódvissztafejtésből szokott állni.

Hasonlót én is csináltam, IR távirányitókhoz.
Sokan nem tudják, hogy az IR LED fényelemként is működik, valamint pont illeszkedik elektromosan az oszcilloszkóp 1 MOhm-os bemenetéhez, és mechanikusan pont belefér egy BNC dugóba. Tárolós szkóppal meg vissza is lehet olvasni a biteket.
(#) Black7275 válasza szs hozzászólására (») Júl 14, 2021 /
 
Szerinted miért nem lett szép?
Nem azért kérdezem mert nem tudom elviselni a kritikát csak érdekel.
(#) antiktelefon válasza szs hozzászólására (») Júl 15, 2021 1 / 2
 
Nem tudom miért kötöttél belém...
Ha használtál volna régi 4000 ohmos fejhallgatót vagy régi kanálhallgatót, akkor igenis tudnád, hogy normális átvitelre is képesek ezek (illetve ha valaha próbáltad konzervre meg sörösdobozra cserélni akkor rájöttél volna, hogy a különböző mechanikai és mágneses tulajdonságok miatt jelentősen rosszabb hangminőséget fogsz elérni vele).
Természetesen nem frekvenciamenetről van szó, hanem beszédérthetőségről, de a beszédtartományban teljesen elfogadható az is.
Pl CB24 és telefonhírmondós fejhallgató esetén van egy beállítógyűrű, amivel a membrán távolsága állítható, ezek esetén meg bakelit vagy papírgyűrűkkel lehet kellően hézagolni a tiszta, nagy hangerejű eredményért.
Szóval igenis lehet rontani a hangminőségén és mint írtam, nehéz az eredetivel megegyező membránt találni, de csak jobban tudod.
"Hadd próbálkozzon már, nem itt kell elmondani, hogy hogyan tud bárki jobbat csinálni."
Ne mond meg nekem, hogy kinek adhatok tanácsot, nem azért rakta ki, hogy facebook módra nyomkodjuk a mancsokat, hidd el, sokkal kritikusabban is írhattam volna.

Zsombor: eredeti membránt csiszold le és nagyon vékonyan lakkozd le, még ha eredetileg be is volt horpadva kicsit, sokszor ki lehet hengerelni. Nem tudni pontosan milyen anyag az eredeti membrán, de nagyon nehéz megfelelőt találni. Ha bezörög, akkor nem elég feszes a membránod, vagy nincs elég hézagolás alatta.
(#) Roni72 hozzászólása Júl 15, 2021 / 3
 
Beüzemeltem a projektort is: bár erről a távolságról jó, ha 32"-os képet produkál - azt viszont brutális fényességgel. A projektort egy Mede8er médialejátszó hajtja meg, aminek az optikai kimenete van rákötve a miniDSP-re. SzVSz egy kisebb moziterem nem szégyenkezne ezzel a rendszerrel
(#) szs válasza Black7275 hozzászólására (») Júl 15, 2021 / 1
 
Ugyan, hát az lényegtelen, mimt ahogyan írtam is. Csak benyomás, csak a saját fogalmaim.
A Ford transit nem tetszett, de (megtapasztaltam pát év alatt), mégis jó. A Barkas-t szépnek tartom, de (tapasztalatból tudom) borzalom.
A lényeg, hogy hasznos dolgot készítettél.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2021
(#) szs válasza antiktelefon hozzászólására (») Júl 15, 2021 /
 
Nem kívántam belédkötni, bocsáss meg. Csak azt kívántam megelőzni idejében, ami utána jött (de törölve is lett)
(#) mek-elek válasza antiktelefon hozzászólására (») Júl 15, 2021 /
 
Ezt az retro tájékoztatást nem itt kellene folytatni, hanem a pihenő pákásoknál, annak ellenére, hogy egyetértek veled, maximálisan.
(#) Roni72 hozzászólása Júl 15, 2021 / 5
 
A Mede8er médialejátszóról pár keresetlen szó. Azoknak a gyűjtőknek, akiknek a HD minőség nem szempont (bár azt is tudja, akár 3D-ben is), és egy kiforrott, viszonylag olcsó (már csak használtan kapható, cca. 15-20eFt), jól kezelhető lejátszóra vágynak, ezek a készülékek főnyeremény számba mennek A két leggyakoribb modell a 600-as (MED600X3D) és az 1000-es (MED1000X3D): ezek passzív hűtésűek, csak a 800-asban van egy gonosz kis hűtőventilátor, ami miatt nem volt népszerű. Az egyes modellek csak a csatlakozási lehetőségekben különböznek, a chipset (Realtek RTD1186, 750MHz + 512MB RAM), a szoftver, és a távirányító is ugyanaz. A 600-ason csak optikai digitális hangkimenet (Toslink) van, és csak USB 2.0 csatlakozás. A bépített WiFi kártya mindkét modell esetében opció: de nekem gyakran szakadozik vele a lejátszás, emiatt nem ajánom (természetesen kikapcsolható, ha benne is van). A nagyobbik modellbe (amelynek egy kissé szerencsétlen, aluöntvény "gofrisütő" formát adtak) bele lehet tenni egy 2,5"-os vagy akár 3,5"-os SATA merevlemezt (max. 4TB). A kisebbikhez USB-vel csatlakoztatható külső HDD: 2 port is van, tehát 2x500mA betáplálás is megoldható. Kikapcsoláskor az USB-s HDD is lekapcsol. Természetesen LAN csatlakozó is van, méghozzá gigabites sebességű: ezen át elérhető a hálózaton bármely, Windows kompatibilis SMB protokollt szolgáltató fájlszerver (NAS). (Nálam ez egy pendrive-ról futtatott NAS4free, új nevén XigmaNAS oprendszeres régi PC: ez is egy kiváló megoldás a méregdrága gyári NAS-ok helyett, a téma önmagában is megérne egy bejegyzést.) Sőt: a médialejátszó a rácsatlakoztatott merevlemezt maga is képes SMB protokollal a hálózaton megosztani, így egy ugyan nem túl gyors, de gyakorlatilag ingyenes szerverhez jutunk, amit akár androidos mobiltelefonnal (Total Commander + LAN plugin), WiFi-n keresztül egyszerűen el lehet érni.
A nagyobbik modell kapott koax digitális SPDIF audio kimenetet is, és van egy USB 3.0 csatlakozója is, amelyen át kvázi pendrive-ként kezelhető a beépített HDD. Óriási előny, hogy az NTFS fájlrendszert kezeli, így a winchester Windows kompatibilis marad.
A távirányító (bár a háttérvilágítás miatt csábító) számomra nem ergonomikus, így egy Amiko USB-n keresztül programozható távirányítót használok helyette (ez is egy kiváló darab, akár még egy bejegyzés témája lehetne). Az 1000-es modell esetében elvileg lehetséges külső infra vevőt csatlakoztatni, és magát a készüléket eldugni: de nekem még nem sikerült ezzel kompatibilis infra vevőt találnom.
A gyári felhasználói felület (ami nagyon fontos, nem android, hanem valamilyen Linux származék) grafikája eléggé ázsiai ízlés(telenség): szerencsére könnyen cserélhető, és rengeteg téma van fent a neten. Magyar menü is van, elég jól lefordítva. Van egy "kedvencek" oldal, ami akár a kezdőképernyő is lehet: ide lehet kitenni különböző könyvtárakra mutató ikonokat, vagy lehet akár csak szimpla szöveges megjelenítés. A zenelejátszó funkció nem egy nagy "diriduri", de legalább a borítóképeket behozza, és alapfunkciókra képes. A filmeknél jó lett volna egy lehetőség egy-egy saját kommentet beírni, de sajnos ezt nem támogatja :-/ Szinte minden formátumot lejátszik: amit biztosan nem, az a DivX, mivel az jogdíjas. De vannak programkák, amivel a videofájlban át lehet írni a típust XviD-re (ami ingyenes), és máris játssza. A filmes lejátszás lehetőségei (hangsávok, feliratok, időpontra ugrás stb.) minden szempontból kiválóak, nem okoz csalódást. A képminőség számomra tökéletes, a hang elfogadható: egy külső DAC azért sokat lendíthet rajta (de csakis a digitális audio kimenetre kötve, mert az USB csatlakozására kötött DAC-ot nem kezel).
Aki mélyebben belemerül a Mede8er "hackelésébe", sokmindent ilyesmit találhat még a neten.
Ha valakinek kérdése van a fentiekkel kapcsolatban bármiről, szívesen segítek.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2021
(#) SzervízMacska válasza Roni72 hozzászólására (») Júl 15, 2021 3 /
 
Nem tudom, olvastad-e a fejlécben, miről szól ez a téma? Vagy én gondolok valamit rosszul, s ezeket a kütyüket te fejlesztetted? (dsp; projektor; médialejátszó stb.) Ha igen, szívből gratulálok, de egyébként elég téma-idegenek a posztjaid…
(#) Roni72 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 16, 2021 / 8
 
Ok., tudomásul vettem. Végszóként csak annyit, hogy teljesen nyilvánvaló volt számomra, hogy így vagy úgy, de véges időn belül ki leszek moderálva. (Egyébként teljesen analóg módon azért, amiért ma a jogszabályokba nem fér bele az igazságszolgáltatás, a kapitalizmusba az élet, stb., stb.)
Amit építettem, az egy komplett elektroakusztikai rendszer. Vannak benne egyedi fejlesztések, és van persze készen vett komponens is, amiket itt-ott módosítani kellett akár "szoftveresen", akár "hardveresen": mert a gyártók (fejlesztők) sohasem komplett rendszerben gondolkodnak, csakis egy piaci rést akarnak betömni a saját termékükkel. A mai globalizált világban már minimális az esély arra, hogy bárki bármi olyan komoly dolgot feltaláljon, amit máshol már ne gyártanának: marad az, hogy a legjobb tudásunk, és az összekapart információk segítségével alkalmazzuk a sok elénk szórt holmit.
Hogy a mondanivalóm nem fér el még egy ilyen "saláta topikban" sem, amikor mindenki nyaral, és alig posztolnak - ez azért szomorú. Ha lehetne hashtag-elni, kiszűrőzhetné bárki, ami nem érdekli - ennyi. Némi hasznos infó átment, két fórumtárs pedig általam gazdagodott egy szuper zenelejátszó szoftverrel: ahogyan Hamvas Béla írta, "Isten látta, ez a legfontosabb, most már akár tűzbe vethető".
(Tessék, lehet tovább savazni.)
(#) t-dani válasza szs hozzászólására (») Júl 16, 2021 / 4
 
Ez milyen dolog már, hogy valaki a fórum szabályai MELLETT érvel, és még őt szavazzák le? Ezzel tulajdonképpen a szabályokat szavazzák le, a szabályokat kritizálják.

Nem lehetséges, hogy az ilyen fajta le"szavazó bázis" nem erre a fórumra való... ?

Jártak ide az elmúlt 10-15 évben bőven notórikus unatkozók, akik ha kell-ha nem, mindenáron és erejükön felül is _mindenhez is_ kényszeresen erőltetve kommenteltek, de hogy ez a szokás a mai napig megmaradt, azt nem gondoltam volna... csak sajnálni tudom az ennyire unalmas, szürke életű embereket, hogy az utolsó szalmaszál, amibe kapaszkodhatnak, az a kommentelés.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2021
(#) lacika_1818 válasza t-dani hozzászólására (») Júl 16, 2021 /
 
Ez nem a fórum sajátossága. Mindenhol észrevehető, máshol nagyobb mértékben.

Egy jó szájbarágós videó, magyar, hogy ez miért is van így: Miért gyűlöljük egymást ennyire Magyarországon?
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2021
(#) Skori hozzászólása Júl 16, 2021 / 14
 
Nem tudom mások, hogy vannak ezzel, de Roni72 hozzászólása legalább érdekes volt, még akkor is ha a rendszernek csak egy részét építette saját maga , egy része pedig gyári készülékekből áll.
A többi, kioktató jellegű hozzászólás, (ami méginkább OFF ebben a témában), az viszont nyugodtan kimaradhatott volna, mert azok valóban csak a helyet foglalják itt...

Roni72 megépített hangsugárzóihoz hasonló építésén már én is agyaltam, bár számomra az aktív hangsugárzó, aktív hangváltóval lett volna a lényeg. Innen pedig már valóban csak egy kis lépés a DSP, viszont annak a korrekt beállításához megfelelő műszerpark, mérőmikrofon, stb... kellene. Ezért is értékelem, hogy van aki belevágott ilyesmibe, és el is készítette olyan színvonalon, amit már érdemes bemutatni, vette a fáradtságot, hogy fotókat és leírást készítsen, stb...

A többiektől is szívesebben látnék általuk megépített, hasonló színvonalú dolgokat.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2021
(#) mnyugger válasza t-dani hozzászólására (») Júl 16, 2021 / 2
 
Idézet:
„Az iskolázottságoddal akkor kérkedj, ha tudod értelmezni”


Ezért adtam negatív mancsot!

Te sem vagy jogosult mások értelmi képességét értékelni.
(#) mek-elek válasza mnyugger hozzászólására (») Júl 16, 2021 /
 
Szerintem a Modi most kanyarodik be a sarkon.......
(#) Skori válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 16, 2021 /
 
Tényleg ezen kell pörögni? Nem léphetnénk túl rajta?
(#) Moderátor hozzászólása Júl 17, 2021
 
Mindenki kiírhatta magából a bánatát. Kérjük, hogy maradjunk a Ki, mit épített téma eredeti céljánál.
Következő: »»   1597 / 1670
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem