Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   933 / 1116
(#) Régi motoros válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 14, 2021 /
 
Na igen, a W már csak ilyen. Egy törvényes hardver tolvaj tulajdonképpen.

Anno W95-98-Me is beérte párszáz Mb HDD és 64-256Mb RAM -al.
A 2000 már inkább 500 Mb HDD és 512 Mb RAM -al.
Az Xp már kb 2.5Gb HDD és 512-1Gb RAM -ot kért.
A hetesnek legalább 10Gb HDD és kezdetben még 2-4Gb RAM, most meg inkább 8GB RAM kell.
A tízes meg kb 15GB HDD és igaz, hogy elevickél az is 4GB RAM -al, de a 8 ajánlott.
A 11 -et nem próbáltam még, de ha ez a tendencia így folytatódik, akkor bele se merek gondolni.

És mindezért még pénzt is követelnek... Amennyi profitot ezek összeharácsoltak már maguknak, lassan ott kellene tartani, hogy potom pénzért kéne árulni ezt a hardverrabló rendszert, csak hogy vegyék egyáltalán. Nem értem ezen miért nem lázadoznak a felhasználók, hogy végre nyomást gyakoroljanak már erre a monopol helyzetben lévő cégre, hogy legalább a helytakarékosságot megoldják már végre, és kigyomlálják a nem használt drivereket meg mittudomén miket a System32, Filerepository, SysWOW64, WinSXS és hasonló rendszermappákból...
(#) Ge Lee válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 14, 2021 /
 
Nekem sok éve megy már, több gépen is, gond nélkül, pedig amiről most írok ebben csak 4GB RAM van, illetve csak 3,5, mert a többit leveszi az IGP magának. Még sincsenek ilyen gondjaim...
(#) Doky586 válasza Régi motoros hozzászólására (») Júl 14, 2021 /
 
Idézet:
„mindezért még pénzt is követelnek”
NEM igaz! Nem követelnek.
Nem kötelező megvenni. Használhatsz Linuxot vagy mást is...

Az hogy rászoktatnak mint narkósokat a drogra az más kérdés...
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2021
(#) Epu2 válasza fecameca hozzászólására (») Júl 14, 2021 /
 
Néhányszor próbálkoztam Linux-szal. Eredménytelenül. Már telepítés közben is volt gondom. Pl. a kompatibilisnek vásárolt gépre nem ment fel rendesen. Böngészésen kívül, másra nem is tudtam használni. Más gépekre is furcsán települt. nem volt lefordítva csak hatvan %-ban és az elnevezésektől frászt kaptam. Mára úgy döntöttem, nem is próbálkozok vele. Nem éri meg. ( A gépeim többségén nem ment végig a telepítő. )
Ha a fizikai memóriát szeretném virtuálisan növelni, azt mi módon tehetem?
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2021
(#) fecameca válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 14, 2021 / 1
 
Melyik disztribúcióval próbálkoztál? Mert van belőlük több ezer. Na, túloztam, de minimum 300, azok közül is 90 % tök felesleges. Nem tudom elképzelni, hogy egyes kifejezetten Windowsra írt játékokon kívül mire nem jó a Linux? Persze hétköznapi emberekre gondolok, lehet, hogy az autódiagnosztika, vagy a zeneszerzés, vagy az űrhajótervezés olyan, amire nem írtak Linux alkalmazást. Te az előbb konkrétan a böngészést és a Facebookot említetted.
Idézet:
„Ha a fizikai memóriát szeretném virtuálisan növelni, azt mi módon tehetem?
Mivel mint már említettem 10 éve nem ültem Windows gép előtt, arra már nem emlékezem. Linuxnál lehet választani, úgy hívják: swap file vagy partíció. Újabban csak egy fájlt hoznak létre neki, régebben a partíció volt a divat. Linuxon 3 vagy 4 parancssoros dolgot kell lefuttatni, és vannak leírások. Persze magyarul sehol semmi, de angol nyelven több ezer. Ezért szokták kezdőknek főleg a Linux Mintet ajánlani, azoknak van magyar nyelvű fórumuk. Ubuntu az ugyanaz, csak a Mint feljavított Ubuntu. Vannak hardverek, amikkel gond lehet, de abból nem olyan sok van. Persze, akinek nincs türelme keresgélni, utánaolvasni, dolgokat megtanulni, ne használjon Linuxot. A hétköznapi dolgokhoz itt is elég egy egér kattintás, de ha gubanc van, akkor bizony nem árt tudni a parancssoros alapokat. Később rájön az ember, hogy angolul kell keresni a neten, és a különböző leírásokban lépésről lépésre végigvezetnek, mit hogyan csinálj. Legalább az alapokat kell érteni, vagy használni a Google fordítót.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2021
(#) kivancsi4 válasza fecameca hozzászólására (») Júl 14, 2021 /
 
Igen, a Linux Mint kezdőknek is jó választás, de azért azt is említsük meg ext4 -re formázva a lemezt, mert az ext2 áramszünetkor kimúlhat, legalább is nálam két ilyen eset is volt.
Valamikor kipróbáltam az UHU, Knoppix, black Panther, Suse formációt és még ki tudja melyiket nem, mindég volt valami ami nem az igazi volt, főleg az internet elérése és ritkább esetben a nyomtató beállítása. A LM elsőre mindent tudott ami a további tudás megszerzéséhez kellett, tehát internetelérésem volt és egy böngésző is települt. Többször gondoltam rá annak idején, hogy többet nem próbálkozok egy Linux-al se, de utána csak egy újabb próba, valamint még egy újabb próba és ma már 2 éve elvagyok a LM mellett.
(#) img válasza fecameca hozzászólására (») Júl 14, 2021 / 1
 
"Nem tudom elképzelni, hogy egyes kifejezetten Windowsra írt játékokon kívül mire nem jó a Linux?"

Pl. Adobe programok futtatására, mert nem portolták őket, Whine alatt meg...Inkább nem.
(#) bbb válasza img hozzászólására (») Júl 14, 2021 /
 
Meg van még pár program, ami nemigen szeret menni linuxon wine ide, vagy oda (kérdezz meg pár rádióamatőrt, hogy sikerült-e elindítaniuk a dolgaikat, felprogramozni a rádiójukat linux alatt).

Én több linuxos szervert is telepítettem, használok, konfiguráltam, s van, amelyiket szeretem, van, amelyiket nem. De már megint kezd linux vs. windows vita kialakulni, ami marhaság. Mindegyiknek meg van a maga létjogosultsága, a saját hülyeségei, saját előnyei, s lassan az egybekeveredései is (például marhára utálom, hogy linux alatt ntlmv2 autentikációhoz külön segédprogramot kell futtatni, mert alapból nem tudja; s marhára utálom, hogy windows alatt nem elég egy ctrl+alt+f2, hogy legyen egy új karakteres ablakom).

De utálom azt is, amikor valamelyik marha gondol egyet és a többi hülye követi, aztán változtatnak az oprendszer logikáján. Pl. ubuntu rendszereken minek kellett megváltoztatni a lanman-t, átvariálni a konfigfájlokat, s minek kellett a hálózati interfészkeket átnevezni két verzió között? S minek kell fokozatosan kivezetni windowsban a jól bevált vezérlőpultot, s elrejteni minden hasznos beállítást valami menüs bigyóba (telefonoknál még működik, de asztali gépen minek)?

Összefoglalva a lényeget:
Kérlek, hagyjuk abba ezt a meddő vitát, mielőtt egyáltalán elkezdenénk!
(#) Régi motoros válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 14, 2021 /
 
Hetesen az asztalon a Számítógép ikonon jobb klikk, majd tulajdonságok, Felugró ablakban bal oldalt Speciális rendszerbeállítások, felugró ablak Speciális fülön a Teljesítmény résznél Beállítások gombra kattintás, eztán felugró ablakon Speciális fülön a "Virtuális memória" résznél Módosítás gomb.

De ezzel arra is számolj, hogy rendszerlassulást okoz, főleg ha még HDD -d van.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2021
(#) Epu2 válasza Régi motoros hozzászólására (») Júl 14, 2021 /
 
A hetesen meg van. Nincs is gondom vele. A 10-essel van. Lehet a szisztéma hasonló.
(#) img válasza bbb hozzászólására (») Júl 14, 2021 /
 
Oké, zipzár a számon.
(#) bbb válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 14, 2021 /
 
Igen, hasonló, csak itt a gépház jön be (win10 20H2) és ott is a gép névjegye. Monitor/ablakmérettől függően jobb oldalt, vagy lentre görgetve találod meg a "Speciális rendszerbeállítások" linket, ami felhoz egy ablakot. Ott a teljesítmény kereten belül lévő "Beállítások..." gombra kell kattintani, ez behoz egy másik ablakot, aminek a második füle lesz érdekes számodra ("Speciális" fül). Ezen a fülön látsz egy olyan gombot a "Virtuális memória" kereben, hogy "Módosítás...". Na arra kattintva tudod ellenőrizni, hogy mi van beállítva, illetve átállítani a neked tetsző értékekre.

Viszont ha HDD van a gépedben és arra rakod a lapozófájlodat, akkor bizony akár komoly lassulást is tapasztalhatsz, amikor nekilát ráírni a lapozófájlba a többletmemória igényeket.
(#) Régi motoros válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 14, 2021 /
 
Start menü, Gépház ikon, van ott egy keresőmező. Oda beírod, hogy "teljesítmény" és akkor ki tudod választani a " A windows megjelenítési és teljesítménybeállításainak módosítása" szöveget.
A felugró ablakon Speciális fül, és ugyanúgy Módosítás gomb.
(#) Udvari Zsombor válasza Régi motoros hozzászólására (») Júl 14, 2021 /
 
Futtattam a "h2testw"-t, érdekes módon error nélkül lefutott. Tegnap ugyan ~2 perc (hang nélküli) video felvételnél se csinált rendellenességeket a kamera, bár a hivatalos "SD Card Formatter" programmal kezelésbe vettem a kártyát, ami a program szerint 14,59 GB valós kapacitással rendelkezik. "Overwrite format" opciót kapott a kártya "Sports_Cam" kötetcímkével. Remélem, hogy hivatalos programmal formázás után stabilabban fog vele működni a kamera, legfeljebb majd manuálisan alakítom ki a mappaszerkezetet, nehogy a kamera a saját formázásával elbénázzon valamit.
Majd a közeljövőben jelentkezni fogok, hogy hogyan viselkedik a microSD kártya...
(#) Epu2 válasza Régi motoros hozzászólására (») Júl 15, 2021 /
 
Meg van az ok. A frissítések. Tegnap mindig memória hiány volt. Este frissített. Ma úgy van 3,1 GB szabad memória, hogy két böngészőn is nagyon sok oldal volt megtekintve, kilépés nélkül.
(#) Udvari Zsombor válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 15, 2021 1 /
 
Hogy ez mennyire nem meglepő... Win10 egyszerűen imád frissíteni, még ha ezzel megeszi a maradék memóriát, akkor is. Ráadásul tud olyat is csinálni, hogy a start menüben csak "frissítés és leállítás" lehetőséget hagy, anélkül ki se engedi kapcsolni a gépet. Eléggé el tudhat kanászodni frissítésügyileg, ha az ember nem veszi keezelésbe a beállításokat...
(#) Ge Lee válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 15, 2021 1 /
 
Ezért kell rögtön a feltelepítése után letiltani a frissítést, és akkor nincsenek ilyen anomáliák hogy nem lehet használni a gépet mert épp frissít, meg összeborul frissítés után stb., hanem megy gond nélkül éveken át. Az ilyen okosságokra meg:
Idézet:
„mire nem jó a Linux”
nagyon egyszerű a válasz, csomó olyan dolog nem megy rajta (pl. tina, multisim) amiket az ember napi szinten használ. Ha meg használja, akkor már adja magát hogy azt az oprendszert használja az ember minden másra is...
(#) Epu2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 15, 2021 /
 
A W10 frissítést csak késleltetni tudod. Letiltani nem.
(#) pipi válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 15, 2021 1 /
 
Van rá program. most "még" jól blokkol
https://www.sordum.org/9470/windows-update-blocker-v1-6/
(#) Ge Lee válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 15, 2021 /
 
Nem mondod.
(#) sixtysix hozzászólása Júl 28, 2021 /
 
Két hangkártya van a gépben, az egyik alaplapi a másik azért került bele mert nem szólt, és már alaplapot is cseréltem ugyan olyanra. Az Aldiban vettem, Medion típus, egy darabig ment, aztán elhallgatott. Akkor vettem egy SB 1040 kártyát. Nem is volt vele gond, egyik este kikapcsoltam a gépet, másnap már néma volt. A hangkártyák grafikus ábrázolása szerint működnek, nem is jeleznek semmi problémát, de hang nem jön ki sem az előlapon sem hátul. Köszönöm előre is a segítséget, ötleteket.
(#) bbb válasza sixtysix hozzászólására (») Júl 28, 2021 / 1
 
Nem írtad, de a "grafikus ábrázolásból" feltételezem windows rendszerről van szó. Állítsd vissza az illesztőprogramot egy korábbi verzióra, majd tiltsd le az illesztőprogramok frissítése windows update-ből opciót! Hangkártyákat, hálózati kártyákat lazán ki tud ütni a windows update-ben lévő illesztőprogram (látszólag működnek, de hang nem jön ki, vagy hálózatot nem lát, vagy van hálózati kapcsolat, de a forgalom nem megy rajta).
(#) Doky586 válasza sixtysix hozzászólására (») Júl 29, 2021 /
 
Alaplapból húzd ki az előlapi audio kábeleket és úgy próbáld a hátlapiban..
(#) Udvari Zsombor válasza bbb hozzászólására (») Júl 29, 2021 1 /
 
Jaja, én már szívtam a Win10 makacssága miatt, már volt olyan eszközöm, aminél önkényesen visszatette a saját driverét, persze azzal csak rosszabb lett. Valamit egyértelműen le kell tiltani, hogy ne legyen joga drivert frissíteni. Ezen már lassan meg se lepődök, Win10 szeret eléggé makacs lenni, ha az ember nem veszi kezelésbe a beállításait...
(#) Régi motoros hozzászólása Júl 29, 2021 /
 
Létezik olyan, hogy ebből a fajta kábelből nincs olyan, aminek a végén nem csak egy,
hanem két Type-C felfogatható csatlakozó van?

A sima USB3.0 Type-A kábelből van olyan aminek két port van a végén. Már be is faragtam a gépbe.

De az új alaplapomon lesz pin header (képen) amin két 3.2 USB Gen1 hozzáférhető ilyen kivezető kábellel, csak épp nem találok belőle két csatlakozós verziót...

Már három napja ezt keresem.
(#) img válasza Régi motoros hozzászólására (») Júl 29, 2021 /
 
Szerintem az USB3.2 Type-C csati lefoglalja mindkét portot, azért nincs 2 csatlakozós.
(#) Epu2 hozzászólása Júl 30, 2021 /
 
Üdv! Internet nélküli W10 -hez hol lehet beszerezni a .net framework frissebb változatát. Nem websetupost.
(#) Epu2 válasza pipi hozzászólására (») Júl 30, 2021 /
 
Nagyon köszönöm! Keresésnél még az öreganyám mamuszának méretét is írtam, csak az offline szó maradt ki. Köszönöm!
(#) pipi válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 30, 2021 / 1
 
Tapasztalat szerint angolul kell keresni ha választ akar az ember fia
Következő: »»   933 / 1116
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem