Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD TV probléma
 
Témaindító: ReFi, idő: Szept 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   165 / 208
(#) kadarist válasza Manó hozzászólására (») Júl 7, 2021 /
 
Szia! Itthonról reménytelen a beszerzés, ezért kínai forrásból érdemes backlight LED kit-et venni. Egy ilyen válogatásban sokféle LED van, amelyek között valószínű lesz oda való.
(#) Manó válasza kadarist hozzászólására (») Júl 7, 2021 /
 
Szia! Köszi a választ. Sajnos erre én is rájöttem. Egy hazai webshopban találtam VESTEL TV-be való LED szalagokat, azokat fogom beépíteni. Üdv. M.
(#) antiktelefon válasza Manó hozzászólására (») Júl 7, 2021 /
 
A ledről egy kép segítene. De vagy egyben érdemes cserélni, vagy biztosra kell menni csak egy használódott el, mert a hűtesről le volt válva.
(#) Ge Lee válasza Manó hozzászólására (») Júl 7, 2021 /
 
(#) Manó válasza antiktelefon hozzászólására (») Júl 7, 2021 /
 
Szia! De jó, hogy írtál... egy hibás ledet találtam. A mérést egyesével hajtottam végre. A ledről lepattintottam az optikát és el is csodálkoztam, hogy égés nyom nem látszik. De azt gondoltam, hogy egyszerűen megszakadt. Most újra meghajtottam a szakadtnak vélt diódát és hozzáérve kiderült, hogy csak forrasztási hiba okozta a problémát. Megpróbálom újra forrasztani a ledet, de ha nem sikerül sebaj, jön a led szalag. Mégegyszer köszi a hozzászólást.
Üdv. M.
(#) Manó válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 7, 2021 /
 
Szia! Ezt én is néztem, mert a tokozás mérete (2.8x3.5 mm) megegyezik a TV-be találhatóval, de végül megrendeltem a dupla szalagot, mert nem voltam biztos a ledek egyéb paramétereiben. (De lehet, hogy az újraforrasztás is megoldja a problémát és marad tartalék alkatrész.)
Köszi az infót. Üdv. M.
(#) antiktelefon válasza Manó hozzászólására (») Júl 7, 2021 /
 
Ha mutatod milyen kell, keresek neked bontott szalagot amin olyan van. Addig biztos kibírja, amíg megérkezik Kínából a led vagy a sokkal olcsóbb teljes backlight.
Sokan nem is cserélik a ledet, csak egy darabor raknak rá egy másik szalagból, kicsit gány, de legalább nem melegítik túl a ledet és a lencse is pontosan van előtte.
(#) Manó válasza antiktelefon hozzászólására (») Júl 7, 2021 /
 
Szia! A képet a mellékletben megtalálod. Köszi a felajánlást, de kiderült, hogy a led forrasztása a bűnös. Ha nem tudom újraforrasztani, akkor már postán van az új szalag.
Üdv. M.

led.jpeg
    
(#) antiktelefon válasza Manó hozzászólására (») Júl 7, 2021 /
 
Ne felülről forraszd, folyasztószert adj neki és a szalagot alulról melegítsd 220 fok köré.
Nagyon széles ónszívó szalagos hegy pl jó hozzá, vagy precíz hot air is.
Amúgy ha kezd bármelyik is UV kékesre elváltozni, akkor mindet dobd ki, túl lettek hajtva.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2021
(#) Manó válasza antiktelefon hozzászólására (») Júl 10, 2021 /
 
Sziasztok! Köszönöm szépen a tanácsokat. A megoldás az új szalagok beépítése volt. A háttérvilágítás 80-ra csökkentettem, így talán hosszabb életű lesz. A hibás szalagokat eltettem, így későbbi esetleges javításnál jól jöhet.
Üdv. M.
(#) kolko hozzászólása Júl 17, 2021 /
 
Sziasztok!

Szüleimnél vihar után betojt egy LG 3D Smart TV. A készenlétet jelző piros led egy pillanatra felvillan a konnektorba dugás pillanatában, de nem marad égve. Bekapcsológombra sem reagál.
Ez táp panel hiba lesz gondolom. A vele egy konnektorban lévő set top box 15V-os egyenfesz adaptere nem ad feszt, arra rá tudtam mérni multival és amperszaga is van. Szóval a hálózatról jöhetett egy nem túl nagy löket, mert az erősítőnek kutya baja, szintén ugyanabban a hosszabbítóban. A gondom, hogy a set top box aminek az adaptere tönkrement HDMI-vel össze volt kötve a TV-vel és ez idegesít, hogy vajon áthúzott e boxra váltóáramot a kínai adapter amikor meghalt.
Azért egyelőre merem remélni, hogy a TV is "csak" táp panel hibás lett. Kérdésem ha nem foglalkozom napi szinten ilyesmivel érdemes lehet megbontanom? Mennyire százféle, egy multiméterrel meg lehet találni általában mi a gond vagy szkóp, labortáp stb. is kell?
Tudjátok nagyméretű a TV és emiatt a szállítása is külön gond ezért kérdezem. Nem vágyom rá, hogy nekem kelljen vele vacakolni, csak máshogy meg gazdasági totálkár van a szállítás miatt.

Egy ilyen LCD TV táp panelen szokott lenni azonosító, lehet ilyet egyben rendelni másikat?
(#) blasz válasza kolko hozzászólására (») Júl 17, 2021 /
 
Szia villámkáron mi is túl vagyunk, igaz régebben de idén tavasszal. Nekünk minden tönkre ment ami konnektorba volt dugva.Minden.A tv nekünk is smart Samsung volt, azon alaplap égett szét. Csere után jó lett. Igaz a biztositó szervize csinálta meg, minden tv-t.3 égett szét, de mind alaplap hibás lett.
(#) kolko válasza blasz hozzászólására (») Júl 17, 2021 /
 
Szia ez nem ilyen jellegű villámkár. Ez egy sorház. Hűtő, fagyasztó, kazán, laptop, erősítő stb. minden ment és minden túlélte szóval ide nem csapott be a villám, inkább az lehetett, hogy a közelben csapott be valahová és egy tüske végigment a hálózaton, aztán a set top box adaptere ezt valamiért nem tudta elviselni. Az elpukkant. Az egy filléres vacak, meg a szolgáltató még tán ki is cseréli a vackát ingyen.

Az idegesít, hogy egyelőre nem tudom, hogy a hibás set top box tette e vajon tönkre a TV-t vagy ugyanaz a tüske, ami magát a box adaptert is. Ha a boxot is meg a TV-t is az adapter nyírta ki, akkor alaplap lesz, mert a HDMI aljzat az alaplapon van. Ha valami tüske akkor felteszem TV-ben is a táp panel lesz. Szóval arra gondoltam holnap átmegyek a szüleimhez és megbontom. Rámérek a táp panel kimenetére, hogy ott megvan e a fesz.

Láttad mennyit számláztak egy ilyen alaplapcserére? Vagy csak a káresemény mindösszesen volt feltüntetve? Megérheti ez zsebből vagy inkább új TV?
(#) deebo válasza kolko hozzászólására (») Júl 17, 2021 /
 
Csak gondold végig.

Ez táp panel hiba lesz gondolom. A vele egy konnektorban lévő set top box 15V-os egyenfesz adaptere nem ad feszt, arra rá tudtam mérni multival és amperszaga is van. Szóval a hálózatról jöhetett egy nem túl nagy löket, mert az erősítőnek kutya baja, szintén ugyanabban a hosszabbítóban. A gondom, hogy a set top box aminek az adaptere tönkrement HDMI-vel össze volt kötve a TV-vel és ez idegesít, hogy vajon áthúzott e boxra váltóáramot a kínai adapter amikor meghalt.

Az esetek nagyon kis részében érkezik a 230V hálózatról a villám, inkább a telefonvonal/kábelTV az érintett. A STB-re érkezett jelen esetben a nagyfesz, ami kinyírta a tápját, a TV-ben nyílván az alaplap döglött meg, főleg a HDMI környékén kell keresni a látható jeleket (ha van).
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2021
(#) blasz válasza kolko hozzászólására (») Júl 17, 2021 /
 
Nem láttam a javitási számlát,csak hozták a megjavitott készülékeket.Amit felmértek előtte kár az 650.000Ft volt.A biztositó fizetett mindent.
(#) kolko válasza deebo hozzászólására (») Júl 17, 2021 /
 
Igen, azonnal átfutott az agyamon, hogy a koax, de ez már ilyen internet TV. Ennél úgy van, hogy a koax kábel nem ebbe az STB-be megy bele, aminek most elpukkant az adaptere, hanem egy másik router-be (aminek semmi baja nem lett). A routerből csak egy UTP kábel megy az STB-be, mert IPTV. A boxba csak 3 vezeték van. Az adapter tápvezetéke, a net UTP kábele és a box kimenete HDMI kábelen a kép+hang.
A box és a TV kampó, a koaxos router viszont jó.
Volt bazinagy dörgés meg villámlás, éjjel 2-kor történt és úgy mesélték felébredtek rá mindketten akkora vihar volt. Szóval az biztos nem véletlen, hogy most pukkant el az STB adaptere. Valami lehetett a 232V-al. (Náluk mindig ennyi van, az normális, hogy ennyi.) Amit nem viselt el ez a vacak adapter, de mivel 15V egyenem nincs, így azt nem tudom kipróbálni, hogy a box most jó e. Ha az jó lenne attól már megnyugodnék, mert akkor annak a HDMI out-ján nem volt gáz.
De nem hülyeség amit mondasz, mert a BOX tápaljzata felteszem rövidzár most, ha az nyirta ki az adaptert és nem az adapter a boxot. Arra is rámérek holnap, mert úgy is lehet igazad, hogy a TV alaplapja nyírta ki a boxot a HDMI-n keresztül és attól térdelt le az adaptere. Akárhogy is ha alaplap kell a TV-be akkor nincs értelme szétszednem. Jaj nekem.
(#) kolko válasza kolko hozzászólására (») Júl 17, 2021 /
 
Most hívott telefonon apám, hogy TV hiányában eddig internetezett és a notebook akksija lemerült, pedig be van dugva. Akkor a notebook töltőnek is szevasz, csak eddig nem vette észre, mert bírta az akksi. Biztos, hogy a 230V-os hálózaton volt ott valami, mert a notitöltő az emeleten volt bedugva. Az emeleti konnektor másik körön van, másik kismegszakító a szekrényben, szóval ha ott is volt akkor volt ez mindenhol. Faxa.
(#) deebo válasza kolko hozzászólására (») Júl 17, 2021 /
 
A villám a föld felé igyekszik, a koax esetében pedig maga az árnyékolás az érintett. Simán áthúzhatott a routeren úgy, hogy a magának a routernek nem lett semmi baja, de a tápokon keresztül közelített a föld felé. Ha a TV tápja felrobban, az akkor egyáltalán nem megy, pláne, hogy szoktak rakni varisztort a fázis és a nulla közé, ami túlfesztöl rövidzárba megy és leveri a biztosítékot, de a táp megmarad és egyszerűen javítható, persze ilyenkor a javításig nem mutat semmiféle életjelet. A notitöltő valószínüleg földelt, szóval szintén célpont, ha ethernet is volt rádugva, akkor egyértelmű.

Nálam is volt ilyen néhány éve, akkor az utca alján lévő kertészetbe vert a villám, az utcában sokból kettő kábelmondem halt csak meg, meg persze az utca másik végén nálam is, de nálam földelt ipari kapcsolóüzemű tápról ment a modem, a tápban pedig látszódott egyértelműen, hogy a kimeneti DC negatívjáról (ami a coax árnyékolásával galvanikus kapcsolatban van) a bemenenő földelésre húzott ívet. Nálam szünetmentes táp is volt ami tette volna a dolgát, működik is a mai napig, csak az USB aljzata halt meg, mert a szerver is megkapta a jóságot az etherneten keresztül (USB-vel volt a szünetmentesre kötve a szerver), viszont a másik 3 PC ugyanezen az etherneten például mind megúszta. A kapcsolóüzemű tápok amúgy elég jól bírják a túlfeszt a primeren.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2021
(#) kolko válasza deebo hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
Úgy látom képeken, hogy ezek a nyákok egyébként nem nagyok, eldugva sincsenek. Se a táp, se az alaplap. Mindkettő könnyen kiszerelhetőnek tűnik. Leszedem a hátlapot kihúzom a csatikat és kint van.

Kérdés mennyire vannak ezek utángyártva? Az úgy működhet, hogy a TV-t nem szállítom sehová, csak lefektetem a szőnyegre, kibontom az alaplapot és elviszem a nyákot egy sportemberhez, hogy szevasz, rendelj már nekem légyszi egy ilyet? Vagy ez kéz bilibe lóg?

Van itt olyan ember aki benne van ebben a sportágban annyira, hogy tudja hogy megy ez?
A táp panelre nyilván rá tudok mérni. Ha ott megvan a fesz lehúzott alaplappal, akkor mit lehet tenni?
Nem emlékszem pontosan, de kb. úgy 5-6 éves a TV, annyira nagyon tán nem régi, hogy reménytelen legyen lapot találni hozzá. Vagy el vagyok tévedve?

Rendeléshez a TV típusa kell vagy az kevés és lesz a nyákon még valami rev?
(#) deebo válasza kolko hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
Inkább régebbiekhez könnyebb alkatrészt találni, pláne emberi áron. Tápfeszültségeket először úgy mérj, hogy minden legyen összedugva. De ez a találomra rendelgetek nyákokat dolog gyakran úgy végződik, hogy feleslegesen rendelgeted az alkatrészeket, és a végére kiderül, hogy az egész gatya. Vidd szervízbe, sokkal egyszerűbben és valószínűleg még olcsóbban is meg fogod úszni.
(#) jano65 hozzászólása Júl 19, 2021 /
 
Sziasztok, azt hiszem nálunk is villám járt. Egy LG 65LM620S-nek mind a négy HDMI portja meghalt. Egy Vodafonos set top box volt rajta. A TV egyébként működik, érzékeli a rádugott másik forrást is, de a jelet nem. Mivel mind a 4 HDMI port vezetékei egy XD Engine LGE 2112 (1231-BTAH ETNBY603) jelű CPU alá mennek be, gondolom annak van vége.
Egész alaplapot sikerült hozzá találni ebay-en (kb. 20kFt körül), de mielőtt megveszem valaki erősítse meg légyszíves, hogy más miatt nem nagyon lehet ilyen hibajelenség.
Vállalkoznék a CPU cserére is, de csak hasonlót találok a neten, pontosan olyat nem. Sajnos még dokumentációt se, amiből fel tudnám fogni, hogy a jelölés kis eltéréseinek van-e jelentősége. Itt is tapasztalat kellene.
(#) kolko válasza deebo hozzászólására (») Júl 20, 2021 /
 
Ma volt kint a Telekomos ember a szüleimnél. STB-t és routert is cserélte, azt mesélték a router vezetékes része is hibás volt annak ellenére, hogy a wifi ment. A TV-hez viszont nem nyúlt. Megkérdezték, de nem vállalta. Igazad volt a koaxon jött be. Utóbb kiderült az egész utca így járt...
Így, hogy tuti, hogy a koax, ez így akkor azt jelenti, hogy a TV-nek az alaplapja is feltehetően károsodott igaz?
Ma az eső miatt nem tudtam menni. Motorozom. Hátizsákba beférne a nyák, de a TV-t nem tudom szállítani. Kérdés, hogy így, hogy tuti a koaxon jött be a nagyfesz érdemes e vajon kibontanom, aztán szerelőhöz vinni a nyákot? Ilyenkor gatya az alaplap is?

Nem pontosan értem, hogy ez hogy van. A fesz két pont között esik. Esetünkben a nyák negatív vezetősávja meg a védőföld között igaz? Tehát az van, hogy a negatívra rákerül a koax árnyékolásáról. Ez a része vili.
A box meg a router nem földelt lengődugóval van szerelve. Az LG TV sajnos földelt (nem értem miért, az én Sony TV-m is LCD és 2 pines a tápkábele mindegy) , szóval a TV-n belül feltehetően a táp panelen áthúz a negatív vezetősávról a védőföldre valahol, mert az óránál le van ásva egy földelőrúd és ő arra akar menni. Jól értem? És mi a nagyobb gond, hogy amikor áthúz a védőföldre akkor az ív árama elkezd folyni végig az alaplap negatív vezetősávján és az ezt nem viseli el és mint egy olvadóbizti átmegy ívkioltóba és hősi halált hal? Vagy az egészen nagyobb fesz tud esni valahogy az egészen? Kicsit zavaros. Nem teljesen értem.
(#) Udvari Zsombor válasza kolko hozzászólására (») Júl 20, 2021 /
 
Idézet:
„Kérdés, hogy így, hogy tuti a koaxon jött be a nagyfesz érdemes e vajon kibontanom, aztán szerelőhöz vinni a nyákot?”
Általános tapasztalat, hogy jobb inkább mélyen elhallgatni, ha belepiszkálás történt, vannak szerelők, akik megtagadhatják a szerelést, ha kiderül, hogy maga a tulajdonos is belepiszkált a készülékbe, jobb nem forszírozni így.
Hát, ha a villám egyszer bemegy, annak akkor akár csúnya vége is lehet, az üzeminél nagyobb feszültséget semmi se szereti, főleg az érzékeny integrát csipek. Esetedben az eredmény egy félig még működő készülék, bár ha ott túlfesz járt, akkor a jóég se tudja, hogy mi és mennyire károsodott. Lehet, hogy célszerűbb lenne komplett alaplapot cserélni, persze csak akkor, ha megéri, és biztos, hogy az alaplapon kívül minden más jó maradt.
(#) Egri Frédi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 20, 2021 /
 
Annyiból már majdnem vesz egy új LED TV -t ...
(#) Egri Frédi hozzászólása Júl 20, 2021 /
 
Rossz napok járnak rám is ...
A 27" - os SAMSUNG LCD TV -m önállósította magát. Bekapcsolás után gondol egyet és elkezdi cserélgetni a csatornákat folyamatosan és megállíthatatlanul. Nem hat rá a távirányító sem. Kikapcsolni is csak a készüléken lévő nyomógombbal lehet. Ez is kapott volna egy "löketet" szentpétertől ? Vagy csak egyszerűen elhasználódott. Már megette "kenyere javát", több mint 15 éves. Apámék Munkácsi TV -jét 38 év után nem azért dobtam ki, mert nem működött, hanem mert kifakult a képcsöve.
(#) bbb válasza kolko hozzászólására (») Júl 20, 2021 /
 
Lakásbiztosítás nincs? Villámkárra mintha szokott volna lenni fedezet, s akkor a biztosító állja a szerelő díját.
(#) Gafly válasza bbb hozzászólására (») Júl 20, 2021 /
 
Opcionális tétel a lakásbiztositásban (csomagja válogatja, pont egy hete kötöttem újra).
(#) bbb válasza Gafly hozzászólására (») Júl 20, 2021 /
 
Ezért kellene megnézni. Ha benne van, akkor legalább kevesebb fizetnivaló.
(#) deebo válasza Egri Frédi hozzászólására (») Júl 20, 2021 /
 
Ha szerencséd van, csak valamelyik gomb vezet valamennyire és azért váltogatja a csatornákat, húzd lée a gombsort és kiderül.

Kolko.
A fene tudja, egy szimla statikus kisülés is meg tudja őrjíteni a digitális áramköröket, de még egy relé ki-be kapcsolása is (kis ívet húz a kontakt ugye), na ezek mellé képzeld el amikor igencsak betyáros feszültség közlekedik egy HDMI bemenet környékén, mégha az árnyékoláson is. Látatlanban többet nem tudok erről mondani, egy szimpla main-el nem hinném hogy tudna mit kezdeni egy szaki, mert kipróbálni sem tudja a többi híján, ez így működik sajnos.

Jano65.
IC cserével nem bajlódnék, de a panelcsere valószínűleg megoldja a problémádat. Ha jól értelmezem, a HDMI bemeneteken kívül minden más működik a TV-n, tehát a táp, kijelző stb. megmaradt. Régebbi masinákban egy HDMI bemenete volt a processzornak és külön HDMI switch IC-vel oldották meg a több bemenetet, azokban még vállalható volt az IC csere.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2021
(#) kolko válasza deebo hozzászólására (») Júl 20, 2021 /
 
A TV-ben az MB felteszem hasonló feszekkel megy, mint a PC MB. Egy ATX tápot nem tudok rápöttyözni? Értesz mire gondolok. Az 3,3V-on tud vagy 20A minimum, de inkább 30A. Arra gondoltam rápöttyözném és ha valahol füst van az MB-n akkor volt rajta rövidzár. Tudom elég gány húzás, de legalább tudom, hogy gatya a lap és nem vacakolok vele. Ha nincs semmi és az áramfelvétel is okésnak tűnik, akkor esetleg kiveszem a táp panelt és elviszem egy sportemberhez.
Egy rövidbe ment fetet én is kicsipogok, de nekem csak papírom van róla, nem csinálom minden nap, lehet lesz még rajta valami, ami gatya, de nem veszem észre. Találomra belenéztem egy videóba. Már a primer oldalon elment neki a 230V egy teljesítmény ellenálláson. Egyik lábán ott volt, másikon már nem. Szóval kell ehhez típusismeret meg rutin.
Értelek, több mérési pont szokott ezeknél lenni az MB-n, szóval úgy a jó méregetni, ha össze van dugva a táp panellel, világos. Csak így, hogy a TV kvázi nem szállítható, mert sanszos a gazdasági totálkár és ezért nem dobálom a tízeseket a fuvarosnak azon agyalok én mit tudok helyben elkövetni a kis eszemmel.

Nem tudjátok alkatrészeket hol apróznak? Talpát például külön el lehet adni valahol? Csak az 30 rongy, ha az ember venni akar.

bbb
Nincs. A telekomos ember állítja, hogy mivel a földben megy a koax onnan nem jöhetett és amúgy is ha onnan jött volna menne a TV mert csak a HDMI panel szokott kimenni. Mintha lenne külön HDMI panel. Szerintem be van tanítva, hogy ezt kell mondani. Sajnos ez Magyarország. Max valami perközösségben lehetne kártérítést követelni, de ügyvéd, szakértői vizsgálatok, tárgyalásra járni stb. mindenki úgy van vele, hogy francba az egésszel.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2021
Következő: »»   165 / 208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem