Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   260 / 269
(#) mateatek válasza eyess hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Egy félhíd kapcsolta négyszögjel az adójel. Nem hinném, hogy azon bármi is lenne.
(#) eyess válasza mateatek hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Hát csak abból indultam ki , hogy az van neki a legközelebb.Ha most valamit össze is szed ,azt leghamarabb onnan tudja nem de ?
(#) mateatek válasza eyess hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Abban az esetben periodikus lenne. De ez nem periodikus, hanem vándorol az alapjelen.
(#) eyess válasza mateatek hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Akkor meg gerjed valami .
(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Jún 22, 2021 /
 
Idézet:
„hanem vándorol az alapjelen.”
Attól még lehet periodikus, csak más frekvenciával.
(#) sdrlab válasza mateatek hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
Idézet:
„Erre a tekercs forgatásra ránézek majd.”

Ezzel mi a helyzet?
(#) mateatek válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
Az a helyzet, hogy padlástérben van kialakítva a kis műhelyem. Jelenleg 41 fok a hőmérséklet ott. Ez még emelkedik.
Most a légkondin dolgozok, hogy meg tudjak odafönt maradni.
(#) mateatek válasza sdrlab hozzászólására (») Júl 2, 2021 /
 
A kérdésre a válasz az, hogy a fej forgatásával változott a zavarjel. Tehát a fej szedte össze.
Ez miatt módosítottam a fejen. Kisebb induktivitású lett az adó tekercs, hogy kisebb tápfeszültségen is kellően gyors legyen a változás. A vevő tekercs induktivitását viszont növeltem. Ez miatt a zavarjelnek már kissé lassú a tekercs, illetve a nagyobb induktivitás miatt kisebb erősítés kell a vevőerősítőnél. Az eredmény egy zajtalanabb gép, ami már hozza az alap elvárásomat, mégpedig a 20 forintosra a 45 centis távot levegőben.
Szelekcióra mindenképpen verni fogja a szinuszos gépeket, mert míg a szinuszos gép egy nagy (öklömnyi) vasdarabot színesfémnek jelez többnyire, addig ez a gép ezt is el tudja különíteni. Persze csak akkor, ha ezt az elkülönítést le is tudom programozni és nem a szkópon lesem.
(#) mateatek hozzászólása Júl 11, 2021 /
 
Alakul a gép, már kezd tetszeni. Ebben a példányban egyenlőre nem vettem észre beépített hibát. Érzékeny, nem zajos, működik. Persze, talajon még nem járt. Lehet, hogy azután eldobom, de nem biztos.
(#) eyess válasza mateatek hozzászólására (») Júl 11, 2021 /
 
A színesfém jel kifejezetten tetszik.Ha esetleg eldobnád , akkor szólj , hogy merre dobod , hogy utána megtaláljam
(#) mateatek válasza mateatek hozzászólására (») Júl 11, 2021 /
 
Érdekességként megjegyezném, hogy a talaj, a vas és a színesfémek elkülönítésére ugyanazok a szoftverek és függvények ugyanúgy működnek ebben a rendszerben is, mint a szinuszos gép esetben is. Csak itt egy széles spektrumban van jelen a válaszjel a fémekről, míg a szinuszos esetében csak az adott frekvencián.
(#) mateatek válasza mateatek hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
Alakul a gép. Igazából, ennél a gépnél nem lehet működési frekvenciáról beszélni. Bizonyos ideig gerjesztve van a tekercs. Minél hosszabbak ezek a periódusok, annál több információ van a nagy tárgyakról. (és közben cuppantja az akksit) A találat eleje a kicsi, a vége a nagy tárgyakról nyújt információt. Időosztásos gép, mint egy pulzus indukciós. Annál sem létezik a működési frekvencia fogalma, csak az, hogy másodpercenként hány impulzust lő a gép.
Most, úgy, hogy 100 mikroszekundumnál van az utolsó mintám vége, elég sok infót ki lehet hámozni a nagy találatokból is. Így a képen látható nagy vasakat is jól el tudom különíteni az egészen apró színesfémektől is.
De még azért csiszolom.
(#) eyess válasza mateatek hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
Kérdés , hogy az egy lengetési idő pillanat egy területen az az idő pillanat , vagy gyorsaság benne lesz e a gép mintavételezési idejében.Vagy egy egy helyen többször kell lengetni , hogy a találat , illetve a mintavételezés ki tudjon rendesen értékelődni.
(#) mateatek válasza eyess hozzászólására (») Júl 21, 2021 / 3
 
Összemókoltam a gépet, hogy kimehessek vele terepre is. A gépen elég sok minden házilag készített. saját gyártású a készülék doboz és a fejkábel is. A fejkábelnek egyedi igényeket kell kiszolgálnia és ezt gyáriban nem lehet megtalálni.
A gép elve nem hazudott. A széles spektrumú gép az nem szinuszos. Sok olyan színesfémet kiástam, amit a szinuszos bevasazott. Például a régi cigis papír maradványait, illetve pár iszonyúan vékony érme maradványt.
Érdemes rágyúrni a gépre. Hátrányként mondhatnám a réztemető felépítésű adó tekercset (10 menet) és a viszonylag nagy fogyasztást, ami jelenleg 300 milliamper 2 darab li-ion celláról.
A szoftver is nagyon kezdetleges még a gépen, éppen-hogy annyi, hogy ássak, vagy ne.
Következik a gyúrás-finomítás szakasz.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2021
(#) eyess válasza mateatek hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Jól hangzik amiket írtál.A fejkábel kialakításról írhattál volna többet , vagy esetleg képet róla .Bár van némi elgondolásom , de hát az nem biztos , hogy úgy is van .A 300mA fogyasztást esetleg lejjebb lehetne vinni valahogy .Mondjuk a hangfokozaton lehetne spórolni , vagy ilyesmi .De ha cserélhetős akkura van tervezve a gép , akkor nyújtható az üzemidő.
(#) mateatek válasza eyess hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
A fejkábelben 2 kábel van összezsugorozva. Az adó tekercs részére 1.3 négyzetmilliméter keresztmetszetű hangszóró kábel. Szilikonos szigetelésű, és nagyon sok szálból sodrott erű, hogy rugalmas legyen. A vevőnek pedig egy 2 eres árnyékolt. A hangszóró kábel meg van csavarva, hogy kevésbé szórja meg a mindenséget potyára.
A fogyasztáson lehet javítani, ha kompromisszumos program lenne beállítva. A nagy vasak és a jól vezető találatok elkülönítéséhez hosszú gerjesztési periódus kell, 100 mikroszekundum. Vagy esetleg több. Ennél az időnél már 10 amperes, vagy nagyobb csúcsáramok vannak. Innen a fogyasztás. Ha azt mondom (és nem mondom), hogy nem érdekelnek annyira azok a találatok, amihez a hosszú gerjesztési periódus kell és befejezem 50 us körül, akkor kevesebbet fogyaszt, mert az adó tekercsben kisebb a gerjedelem. Az apróságnak elég a 20-30 us gerjesztés is, de a nagy dolgoknak kell a 100.
A gép cserélhető akkus, természetesen. Sőt, lehet tolni 2 helyett 3 celláról is, vagy akár 4 celláról. Na, akkor van ám igazi áram az adó tekercsben és igazi fogyasztás is. De érméző fejnél ez nem feltétlenül szükséges.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2021
(#) mateatek válasza eyess hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Csak OFF-ként megjegyzem, hogy amikor a fórum apróhirdetésében 600-700 forint körül lehet venni 5 amper-órás li-ion akkukat, akkor kit zavar a 300 milliamperes fogyasztás?
(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Ez talán öszvér lehet a PI elvvel, ha jól gondolom.
(#) mateatek válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Hasonló. De amíg a PI gépnél a tekercs árama gerjesztés után meg van szakítva, itt addig a gerjesztés után ellenkező irányú lesz, tehát nem lesz megszakítva.
De, ha az adó tekercs meghajtására szolgáló FET-eket úgy választanám meg, akkor a program változtatásával akár PI géppé is tudnám tenni.
Itt, ha az adó tekercset mérjük, akkor a feszültsége négyszögjel, az árama pedig háromszöghöz hasonlít, valójában exponenciálisan föl és lefutó.
A vevő tekercs képe pedig föntebb látható.
(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Adójel a PI-nél is ilyen, a tekercs induktív ellenállása miatt. PI-nél is lehet külön vevőtekercs.
(#) mateatek válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Igen, a PI-nél is lehet külön vevő tekercs. Ebben az esetben könnyen lehet csinálni a PI-nél is talaj kiegyenlítést.
Sőt, talán külön vevő tekercs nélkül is. Csak egy ötlet, de leírom.
Egy tekercsnél egy ellenálláson figyeljük az áramot. Az ellenálláson a szokásos exponenciális görbe feszültségét kapjuk. Ha ugyanebben az időben, az adót meghajtó feszültséggel, egy ellenálláson keresztül töltünk egy kondit, akkor a kondin is beállítható ugyanaz a jelalak, mint az áram figyelő ellenálláson. Ehhez az ellenállást és a kondit állítani kell, de ha finoman csináljuk, akkor lehetséges. A kondi exponenciális görbéjét nevezzük referenciának. Ha a referenciát és a vevő tekercs áramát összedifferenciáljuk, akkor megint csak egy kis exponenciális görbét kapunk, de ezen erősítés után látható a találat okozta változás, ha az a tekercs közelébe kerül. Tehát, a talaj által okozott változás is mérhető és így lehetséges lenne talán talajkiegyenlítést csinálni egy tekercses PI-re is.
Régebben nagyon primitív módon összeraktam ezt a kapcsolást, de érzéketlennek találtam és nem foglalkoztam vele, de talán nagyobb odafigyeléssel lehetséges lenne.
A próba kapcsolásnál 50-50 százalékos négyszög jellel meghajtva a tekercset és a kondit, szinusz jelet kaptam a differenciálás után, amely jel a szinuszos IB gépekhez hasonlóan változott. De csak a nagyon közeli találatokra kaptam értékelhető jelet. Igaz, nem volt sem valódi erősítő, sem valódi differenciáló fokozat, ezeket a szerepeket mind az oszcilloszkóp töltötte be.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2021
(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Akkor itt eltérés a PI-hez képest, hogy a tekercs "töltő" áramot figyeljük, míg a PI-nél a töltőáram kikapcsolása utáni önindukció lecsengését. A többihez nem tudok hozzászólni, amit leírtál.
(#) mateatek válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Gyakorlatilag igen.
(#) eyess válasza mateatek hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Ugyan nem írtad , hogy milyen , és mennyi akku lesz benne , de persze lehet mindenféle akkut , vagy megoldást találni a hosszabb üzemidőre.
(#) mateatek válasza eyess hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
De írtam. Alapból 2 li-ion cella. De lehet bele tenni 3, vagy 4 cellát is, attól függően, hogy mekkora csúcsáramot szeretnék elérni.
(#) erdgab válasza mateatek hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Szia!
Érdeklődve figyelem a fejleményeket,egyszer csak meglesz az az "álom" gép,drukkolok.

Más:
Elővettem az IGSL-t,mert valami nem igazán tetszett.Újra beállítottam a vevőtekercset rezonanciára,hát nagyon mellé volt hangolva,(nem is tudom mit néztem akkor) és nyertem +6cm az 1 forintosra,19cm-ről 25cm lett.Kicseréltem a vevőerősítőt LF353-ról (akkor az volt) NE5532-re és még nyertem 2cm-t,ezek lég tesztek,mert valamihez csak kell hasonlítani.Az ezüst 5 koronást 39cm-ről látja szintén levegőben.Még a beállításokkal kell foglalkoznom.
Egy valamit nem tudok értelmezni,mit jelent a GEB,hogyan lehetne ezt magyarul körbeírni,gondolom ez valami rövidítés mert a fordító nem csinált vele semmit!
Légy szíves,legyetek szívesek nekem elmagyarázni.
Köszönöm.
A digitális gép nagyon király,még tanulom!
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
A GEB az a Ground Effect Balance rövidítése lehet. Talajegyensúly, vagy hasonló a jelentése.
Ezekben a gépekben a GEB csatorna szolgál a fémek érzékelésére. Az ábra alapján látható a helyes, 90 fokos mintavételi beállítás a GEB csatornánál. Mivel a talaj leginkább csak a csatolást módosítja az adó és a vevő tekercs között, a vett szinusz jelnek csak az amplitúdója fog változni a talaj hatására. 90 fokos mintavételezésnél a függvény alatti és fölötti terület azonos és a kettő eredménye 0. Tehát a fázisdetektor integrátorán nem lesz változás, akárhogy is változik a talaj a fej alatt. Ha fém is kerül a földbe, akkor a vett jel fázisa is módosul, és ez miatt már nem lesz egyenlő a függvény alatti és fölötti terület. Feszültség változás lesz a detektor kimenetén. Minden fémre ugyanolyan irányú. Eközben, a DISC csatornán a jelszint a talaj miatt úgy mozog, mint a ruszki kombájn szalmarázója. De színesfém találat esetén pozitívabb, vas találat esetén negatívabb lesz. A két erősítő kimenetén ott van a két komparátorból összerakott ÉS kapu. Ha a GEB és a DISC csatorna együttesen pozitívba emelkedik, akkor ad találati jelet.

Swave.gif
    
(#) erdgab válasza mateatek hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Köszönöm a kimerítő választ,így már érthető!
(#) erdgab válasza mateatek hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Lenne hozzád még egy kérdésem az IGSL keresővel kapcsolatban.
A bemeneti oldalon van 4 db. 100pF kondenzátor,én anno kerámia kondenzátorokat raktam be,nem volt más.Most a kezembe akadt néhány stiroflex 150pF kondenzátor.
A kérdés,érdemen e kicserélni a kerámiákat stiroflex kondenzátorra,mennyire játszik a hőmérséklet változás (tudom,hogy a stiroflex stabilabb) és milyen gondot okozhat a nagyobb (150pF) értékű kondenzátor a beállításoknál?
A mellékelt kép a netről van,csak a kinézet miatt csatoltam.
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
A 100 pF-os kondik azok fázistoló R-C kör részei. Ha a C-t módosítod, akkor az R tagokat is módosítani kell.
De szerintem semmi értelme piszkálni őket.
Következő: »»   260 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem