Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3299 / 3550
(#) braner válasza braner hozzászólására (») Aug 2, 2021 /
 
Vannak 4G LTE mini usb modulok, amikbe be lehet rakni a kártyát. De nem tudom, hogy működne-e vele. Vagy 4G-s telefonba kellene belefaragni a sim kártyát, és usb-vel megosztani a számítógéppel. de fontos lenne, hogy csak a számítógépen legyen net, mert ott jön be az indítóablak, amivel napi 500mb-ot lehet netezni. Ha telefonon kapcsolom be, akkor lehet, hogy egy nap alatt leszívná az összes feltöltött egységet.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2021
(#) pucuka válasza braner hozzászólására (») Aug 2, 2021 /
 
Nem világos, hogy Német, vagy Magyarországon használod. Magyarországon a szolgáltatók személyes ügyfélszolgálataiknál lehet kártyát cserélni. (pl. micro -ról pico -ra) Ettől a telefonszám, és a szolgáltatási csomag nem változik. Gondolom Németországban sincs másképp.
Nálam pl. egy régebbi (Microsoft 950), LTE -t tudó telefonon van nagyméretű internet csomag, ez osztja az internetet állandó tápon, mert már az akkuja sem 100.
(#) braner válasza pucuka hozzászólására (») Aug 2, 2021 /
 
Nem a kártya a lényeg. Hanem az, hogy nem kapcsolódik az LTE 4G hálozathoz. Mivel amit eddig használt, azt lekapcsolták. A stick nem tudja fogni az új jelet. A számítógépben sincs ilyen kártya.
De a LENOVO laptopomban sem találtam LTE 4G modult.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2021
(#) szs válasza braner hozzászólására (») Aug 2, 2021 /
 
Nemcsak a stick nem tudja fogni, a kártyát is cserélned kell vele. A régi kártyák nem mind képesek az LTE használatáta.
Én is amikor megvettem (nem is vettem, szerződést újítottam, és ingyen kaptam) a 4g képes telefont, akkor a kártyát is ki kellett cseréltetnem. Mert a régi kártyák nem képesek 4g-n működni. Nem csak mondták, kénytelen voltam megtapasztalni, és egy nap után visszamenni kártyacserére
Az pedig, hogy stick a kártyáhz "regisztrált", az itt semmit nem jelent, nyugodtan betehettem az új (külön vádárolt) stick-be a régi mobilinternetkártyám, onnantól azt regisztrálja a központ (látom, hogy látják, mert a telenoros oldalon -ha belépek- mutatja az épp használt készüléket)
Szerintem németországban sem kifogásolják ezt.
(#) braner válasza szs hozzászólására (») Aug 2, 2021 /
 
Most olvasgattam utánna. A GOOGLE fordító szerint. Azt írják, hogy a sim továbbra is használható, LTE 4G támogatott telefonokban. Német kártyáról van szó. De le kellene tesztelnem. Az lenne a biztos. Veszek valami használt független usb-t, ami tudja a 4G-t.
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Aug 2, 2021 /
 
Ez igy nem teljesen igaz.
Nem maga a kártya a korlát, hanem ami mögötte van.
Hogy is mondjam csak, szerintem jó példa a bankkártya: Technológiailag van mondjuk mágnescsikos, chipes és csippantós. De hogy Túrórudit tudsz venni vele, vagy Tesla autót is, azt a mögötte a hálózat (bank és szerződés) dönti el. Az meg parasztvakitás, hogy nekem "Gold" kártyám van, bee. Nekem meg "Platinum" van, beee. De ha fizikailag átfesti is, még akkor sem tud Teslát venni a boltban vele, csak Túrórudit.
(#) pucuka válasza braner hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
A stick elavult, használni nem fogod tudni. A LENOVO laptopodban viszont van WiFi. (nem tudom miért fontos az USB)
Egy okostelefon már nagyon régen tud mobil internetet WiFi -n keresztül megosztani. Ha szerzel egy régebbi okostelefont, ami LTE képes, abba beleteszed a kártyádat amit eddig is használtál, ha fizikailag passzol bele, ha nem, akkor cseréltesd ki olyanra, ami passzol a mobilba.
Általában a régebbi USB -s stick mikroSIM kártyák voltak, Az okostelefonokban többnyire pikoSIM kártyák valók. A körülvagdosást nem javaslom, mert fontos a kártya pozícionálása is, és olyan pontosan biztos nem tudod körülvágni, hogy pontos legyen az illeszkedés.
A mobilon a beállításokban megkeresed a WiFi megosztást, bekapcsolod, és az ablakában megjelenik a hálózatnév, és a jelszó. Ezt megkeresed a laptopon a hálózatok keresése menüpontban, és csatlakozol. Ezáltal ugyanúgy használhatod az internet kapcsolatot, mint USB stickkel. Természetesen a használt SIM kártyának megfelelő díjcsomaggal internet hozzáféréssel kell rendelkeznie.
Egyébként van olyan laptop, amiben van SIM kártyahely, de ez többnyire üzleti gépek tulajdonsága.
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
Én értelek, de akkor is így történt.
Az úgy volt, hogy nekem még 2012-es kártyám volt a telefonomban. Az internetes stick-ben is. Régebben is tanácsolta az ügyfélszolgálatos már, hogy érdemes bemenni a boltba, kicseréltetni a kártyát, valamivel gyorsabb lesz. De nem részletezte, miért. Aztán olvastam is róla, akkor meg is tudtam, hogy a régi kártyák még nem képesek ezt az 4g-t kezelni (ha ez jó szó rá), és amikor bementem telefoncserélni, akkor mondtam is, hogy kérnék új kártyát, és hogy ezért. Érdekesen: a fickó ódzkodott ettől, azt mondta, nem kell. Bizony semmiképp nem váltott az új telefen 4g-re, másnap visszamentem, hogy most akkor mégis kérek új kártyát. No, kevés örömet mutatva adott új kártyát (pár perces folyamat), és azonnal jól "vette az adást". Tehát ha neki is ilyen régi kártyája van, akkor az is korlát.
(Az intenetezőkütyümben levő kártyát már külön rábeszélés nélkül kicserélte ezután.)
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2021
(#) szs válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
Köszönöm, jónak tűnik. Még jól körüljárom, de ilyent szeretnék, úgy látom. Nekem amúgy sem lézernyomtató kell mindenképp, az Kovidivi kívánsága volt, nekem a mobilitás, és a mobillal bárhol (akár a tajgán is) használhatóság a lényeg.
Az ára sem gáz, hiszen egy laptop+nyomtató drágább.

A számla online küldése valóban egyszerűbb (lenne), de ha valaki kézzelfogható számlát ker, akkor képesnek kell lenni azt adni. (Nem helytelen szabály ez, és idővel biztosan másként lesz.)
(#) szs válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
Ó, csak azért, mert ha majd valóban hurcolászom magammal, akkor nem sok eszközt szeretnék cuccolni, hanem csak a szükséges kettőt (telefon+nyomtató).
(#) bbb válasza szs hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
Ha a lézer nem kell, akkor a HP OfficeJet 200 sorozatot nézd meg! Nem olcsó, de a kívánalmaknak megfelel.
(#) szs válasza bbb hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
Az ezekkel a problémám, hogy a leírásokban (és amelyiknek megtaláltam a használatiját is, azt letöltöttem) az szerepel:, hogy melyik Windows-okkal, MacOs-el, Linuxokkal, milyen processzoros gépekkel képes együttműködni. És a használatiban sem írják le mással kapcsolódást. Leírják, hogyan tedd ezekkel (a fentiekkel) az oprendszerekkel működő gépekkel kapcsolódva, de nem írják (ebből gondoltam, hogy nem is ajánlják), hogy a tajgán ülve a frissen kicsomagolt nyomtatód hogyan helyezd üzembe az Android-os telefonoddal.

Az a kisebbik gáz, hogy a mobilitásnak nem azt tartanám, hogy molnárkocsival tologassak egy irodai tornyot. De ugy látom, akad közte azért viszonylag kisebb is.
(#) nedudgi válasza szs hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
A tintás nyomtatók egy hátrányáról tudnod kell. Ha autóban tartod, a magas környezeti hőmérséklet miatt a fej idő előtt beszáradhat - valószínűleg magasabb üzemeltetési költséggel kell számolni.
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
Bár poénosan adtad elő megint, azért (úgy látom) érted, mit szeretnék.
Bizony, nukuprintet szeretnék telepíteni, pláne nem "független szoftver"-t
Olyan nyomtatót keresek, ami Androidos telefonnal ugyanolyan egyszerűen működik együtt, mint az asztali géppel (vagy laptoppal) a jelenlegi nyomtatóm.
Leülök a tajgán, kicsomagolom a frissen vásárolt nyomtatót, összekapcsolom őket, felismerik egymást, pár beállítás, amit a saját szoftverükkel elvégzek, és vidáman nyomtatok.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2021
(#) szs válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
Ezen most nem gondolkodtam...
Most még vehetek légkondit is
(#) tbarath válasza pucuka hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
Csak egy apróság: nano SIM amire gondolsz, nem piko (mert olyan nincs).
Bővebben: Link
(#) sany válasza tbarath hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
Még, de majd lesz...
(#) szs válasza sany hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
És lehet, hogy már nem lesz. Én olyasmiről olvastam, hogy inkább beépített "simhelyettesítő" lesz, méginkább már létezik is. (Bár valószínűsítem, hogy még kísérleti)
Amikor rákérdeztem az embertől, akí írt róla, hogy akkor most az a procedúra van, mint a 60-as telefonnál, hogy be kell új telefon vételekor menni, a szolgáltatóhoz (mert abban nem volt cserélhető sim), azt mondta a kérdésemre:
Az ennél úgy működik, hogy a szolgáltató által megadott kódot megadod a telefonnak, amiből ez a beépített sim tudni fogja, melyik szolgáltatóé.
Nekem tetszene ez a megoldás.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2021
(#) Gafly hozzászólása Aug 3, 2021 /
 
Nyugodj békében, Kálmán.
Én ismertem még aktiv korából.
Tényleg eltörte puszta kézzel a téglát, és késdobásban is jó volt. Saját szemmel láttam Szolnokon...
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2021
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
Nyugodjon békében.

Nem véletlen az a 8. mesterfokozat (dan).
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2021
(#) SzervízMacska válasza szs hozzászólására (») Aug 3, 2021 / 2
 
Nekem van eSIM-em (mert így hívják). Gyakorlatilag a szolgáltatótól lehet letölteni mobil alkalmazáson keresztül (Telekomos). Elvileg áthelyezhető másik készülékbe, de ezt még nem tudtam kipróbálni, mivel csak egy alkalmas eszközöm van. Egy éve használom, s még tavaly egyszer eldobta a “kártyát”. A telefonos ügyfélszolgálattal macerás volt elintézni, de idővel megoldották. Több gondom nem volt vele. Ez egy Apple Watch egyébként. Restore-nál megkérdezi, maradjon-e az előfizetés, vagy törölje. És a mobil alkalmazásban is lehet törölni anélkül, hogy a készülék fizikailag jelen volna.

Tudtommal tegnap óta a vodánál is elérhető…
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2021
(#) Gafly válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
(#) szs válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
Na, akkor neked nemcsak olvasmányélményed van róla.
Tényleg jó lenne tudni, hogy váltogatáskor (egyik szolgáltatóról a másikra, mejd vissza) hogyan szuperál. És ugancsak, hogy ugyanaz szolgáltató egyik készülékről a másikra, majd vissz, akkor hogyan.
Mert nekem tetszik ez a dolog, -bár nem is szoktam szolgáltatót váltogatni, készüléket is csak akkor, ha szükséges -de akkor derülne ki legjobban a kiforrottsága (szerintem).
De nem beszélhetlek rá, hogy a kísérlet kedvéért válts szolgáltatót, készüléket
De a legfontosabb: köszönöm, hogy közzétetted a tapasztalatod. Biztosan nem csak én voltam kíváncsi rá., de én nagyon!
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2021
(#) pucuka válasza tbarath hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
Jól mondod, késő volt.
(#) SzervízMacska válasza szs hozzászólására (») Aug 3, 2021 / 1
 
Amikor vettem az órát, teljesen friss volt a telekom multisim szolgáltatása, azért is vettem. Ez azt jelenti, hogy egy előfizetéshez akár három kártya is tartozhat, és mindegyik egy helyen számlázódik. Az adatforgalmat egyidejűleg is lehet használni a készülékeken, viszont hívás egyszerre csak egy lehet, és nem is adható át a kártyák közt. Ezen felül sms csak az eredeti (fő) kártyára érkezik. További megkötés, hogy nem lehet torrentezni, vpn-ezni, valamint hivatalosan a multisim kártya csak telefonálásra alkalmas készülékben használható.
Tehát ez a multisim szolgáltatás van nálam eSIM-mel kombinálva. Azért írtam ilyen részletesen, hogy kitűnjön, két új technológia együttes kinlódásáról van szó, tehát nem mindig egyszerű ezzel még az élet. Tapasztalatom szerint az installáció macerás mindig, utána már működik stabilan. Ebből kifolyólag a gyakori cserélgetés szerintem egyelőre felejtős még “házon belül” is, nemhogy szolgáltatók közt. A vodához gondolkodom, hogy átmegyek, mivel ott kicsit olcsóbb a számla, de csak ha a multisimhez hasonló szolgáltatást tudnak biztosítani az előfizetés mellé. Ha nem, maradok, mert ez komolyabb cég.
Azt talán már írtam, hogy csak az órám van jelenleg, ami eSIM képes, ezért készülékek között sem tudom kipróbálni. Hamarosan lejár a hűségem, de valami ordenáré nagy innováció kellene bemutatkozzon az új ájfonban, hogy a mostanit lecseréljem. Mert úgy érzem, hogy ez így két évesen még mindig elég gyors, és tud mindent, amit tudni érdemes. Nem mellesleg közel félmillió nem tréfa dolog…
(#) pucuka válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
Idézet:
„Amikor vettem az órát, teljesen friss volt a telekom multisim szolgáltatása”

Azért nem annyira volt friss, csak más neve volt. Nem szeretnék dicsekedni, de a Westel900 időkben fejlesztettük, amiben nyakig benne voltam. Akkoriban az volt a gond, hogy voltak autóba fixen beépített mobiltelefonok, (Mercedes, BMW) amelyeknél meg kellett oldani az egy telefonszám több helyen használható problémát. Ezt végül is programmozott átirányítással oldottuk meg, ha bekapcsoltad az autóba épített mobiltelefont, akkor a hívások az autóba épített telefonra mentek. Az autótelefon a gyújtáskapcsolóval szinkronban indult. Innen indult a mai multisim rendszer.
Gondolom, el tudod képzelni, kiknek volt akkoriban (97, 98) gyárilag beépített mobiltelefon a vadonatúj autójában
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2021
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
Nagymamámhoz 1998-ben kötötték be a vonalas telefont! Igaz nem kábelest, mert az utcába, akkor még nem építették ki az akkori vezetékes telefonhálózatot. A tetőn távtartóra tettek egy szürke dobozt, nem tudom mi volt a neve pontosan. De ő ennek is nagyon örült.
(#) SzervízMacska válasza pucuka hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
Mélyen meghajolva a tudásod előtt, amiről te beszélsz, az az autós társkártya volt. Csupán egyet lehetett az előfizetéshez kapcsolni, és vagylagosan működött hívás szempontjából a fő kártyával. Legalábbis hívás szempontjából. Mobil netezés meg akkor még igen gyerekcipőben járt. Vajon hányan emlékeztek még a wap böngészőkre, valamint a 9,6 kb-es betárcsázós internetre?

A fent nevezett kártyát egészen 2020-ig lehetett kérni, amikoris a multisim bevezetésével egyidejűleg szüntették meg. Nekem sosem volt a gusztostalan árszabás miatt, pedig 2000 környékétől lehetett volna. Ezidőtájt ugyanis a neves gyártók már elkészültek a beépített telefonos autós fejegységeikkel (pl. Blaupunkt). Viszont 1996-tól volt kihangosítóm a kocsiban, külön kézibeszélővel. Akkoriban a luxus járgányokban is ez volt elterjedt, nem a beépített telefon. Ha jól emlékszem, 11 millió körül lehetett egy fapados E200-as mercit kapni, és közel félmilliós extra volt a beépített telefon. Mit ne mondjak, nem sokan vették. Mert a feléből kijött a nokia 2110i beszerelt kihangosítóval, kézibeszélővel. Pont ez volt nekem is, majd kicsit később ugyanez, csak 6110-es telefonnal. Igaz, csak egy ladában.

Jó volt kicsit emlékezni a hőskorra. De a lényeg, hogy a multisim működésében tér el az autós kártyától. Ugyanis bejövő hívás esetén mindegyik csörög, ameddig valamelyiket fel nem veszed. Hívás közben a többi készülék “süket”, és hívást indítani sem tud. Internetezni viszont bármelyikkel lehet, akár egyszerre is.

Azért most kicsit irigyellek, mert tudat alatt akkoriban szerettem volna ott lenni. Volt is egy konkrét próbálkozásom igaz, akkor csak parádés sofőrnek jelentkeztem, de vállalkozóként nem vettek fel.
(#) szs válasza sany hozzászólására (») Aug 3, 2021 /
 
A tetőre az antennát tették. Szürke négyszögletes doboz, valóban, nekem is azt tették fel először (de nem bizonyult jónak). Aztán feltettek egy rúd alakút, ami a torony felé mutat. Ebben (interneten néztem meg később) egy logper antenna lakik. Még most is fenn van. Aztán van a padláson egy szürke doboz, meg itt a szobában is.Ebben 10db. NiCd akku döglött meg.
Tehát nem egy, legalább két doboz volt (ha az antennát is számoljuk a tetőn), de nekem rögtön három is lett ( és hányódik) A régi szomszédomnak két "doboz" volt, egy a tetőn (antenna), egy a konyhán (igaz, az fekete), abba volt dugva a telefon.
(#) sany válasza szs hozzászólására (») Aug 4, 2021 /
 
Igen, a szobában a falon volt egy nagy szürke doboz is, amibe az aksit tették. A padláson nem emlékszem, hogy lett volna külön doboz. Szerintem ez tulajdonképen rádiótelefon, nem vezetékes.
Gondolom itt ezek a 90-es években kezdtek elterjedni. Ha jól tudom, akkor már kb. az 1920-as években is kísérleteztek már a katonai világban a rádiótelefonnal.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2021
Következő: »»   3299 / 3550
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem