Fórum témák
» Több friss téma |
Emberünk nem kispályás! Betonból építi a gépét
Bővebben: Link
Gondolom, nem lesz problémája a merevséggel
Ahogy elnéztem nehéz dolga lehetett egy ennyire felszerelt gépműhellyel. Már annak és a felhasznált anyagoknak az ára is jól jönne!
Sziasztok!
Nyákmaráshoz vásároltam egy 3018 pro típusú cnc gépet. Candle programot használok az autoleveling lehetőség miatt. Ez a felület letapogatása, majd összegyúrása az izolációs gcode fájllal csak ennek a programnak a kiváltsága? Offline verziós kivitelt kértem. Lehetőségem van egy microSD kártyáról futtatni programokat. Össze tudom valami módon kombinálni a letapogatott felület koordinátáit az izolációs gcode fájllal? Egy fix pc-t nem szeretnék beáldozni, raspberry pi 3-ból van pár használaton kívül. Bcnc-re átváltanék, ha tud valami úton-módon működni az autoleveling. A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2021
Direkt nyákgyártásra találták ki a Flatcam ingyenes programot, az abban generált g code-t fel lehet tölteni chandlerrel, de nagyobb probléma, hogy ez a "cnc" inkább csak lézerre való, a marómotor a rezgés miatt 3-4 tizedeket üt, elvékonyodnak a vezető sávok.....
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2021
Ne ess kétségbe ha a 3018-ra ráköltessz még egy 60 ezret sikerülhet szép nyákot marni.
Én nem vettem meg, de a 3018 mintájára építettem. Az öszes lineális csapágyat kidobtam, Átalakítottam. Olyan csapágyakat tettem fel ami teljes hosszban alá van támasztva. A spindli felfogatás is egyedi. így már lehet nyákkal próbálkozni. Sajnos Az SMD-s nyákot így sem tudom elkészíteni vele. Kd 0,05-0,1 még igy is a rezgés miatti eltérés. Program. Én az "Aspire" programmal készítem el a G kódot. Minden paramétert pontosan be lehet állítani. A furat fájl-t is el tudom készíteni. A Candle elfogadja és tökéletesen megcsinálja A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2021
Második próbálkozásra. Elsőnél valamiért megállt a marás felénél a berendezés. Fúró fájlt még nem sikerült előállítanom (sprint layout 5). Nem tűnik olyan lehetetlennek. Teljesen gyári állapotú 3018 pro verzió. 14 perc alatt készült el a gravírozás. A kontúrt kétszer járta be (nem töröltem). 66x23mm területű nyák. 15 fokos tűhöz készült eredetileg, de 45 fokossal gyártottam. Szóval nem tökéletesek a beállítások, de szerintem nem rossz. Raspberry pi 3 + bCNC páros.
Állj át sprint layout 6-ra. Azzal könnyű gerbert és fúrófájlt generálni.
Szerintem azért látszanak a hibák, szinte nincs is egyenes vonal, a körbekerítésből néha alig maradt valami, szóval működni működhet, de ....... A SL5-el készítsd el a fúró file-t, (vigyázz a tükrözésre) ezt be lehet tölteni a flatcam-be az készít g kódot, és fúrni tényleg lehet a 3018 -sal.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2021
Sziasztok!
CNC maróhoz keresek valami használható asztalféleséget, amire be tudom fogni a munkadarabokat. Többnyire textilbakelit és GFK lapokat fúrok, illetve a kontúrt néha körbe kell marni. Jelenleg húzott alumínium "nút" van benne, három darabban, két oldalt 1-1 alumínium L profillal vannak összefogatva. A legnagyobb probléma, hogy ezt a három különálló részt nem lehet egy szintbe hozni, és már amúgy is le van amortizálva. Egy esztergályos ismerősöm T-nút asztalt ajánlott, egy másik mezei bútorlapot használ. Persze beszerzési forrást azóta se találok. Ha nem T-nút, akkor mit ajánlatok? A kívánt (magassági) pontosság 5 századmilliméter. A jelenlegi asztal mérete (összefogó idomokkal együtt) 644x440mm, természetesen az egy daraban érkező asztalt már összefogó idomok nélkül tervezem beépíteni. A szomszédban van plazmavágó, így a nagyobb méret nem probléma.
Minden asztal csak akkor lesz pontos ha magával a géppel síkba marod, másként nem fog menni.
A kívánt pontosságban (~0.05mm) be tudom mérni a magasságot, és az asztal rögzítési pontjain (4db.) kihézagolni. Nagyobb pontosságot ezzel a géppel nem lehet elérni.
Eddig is így csináltam, minden egyes munkadarab befogatásnál tengelyirányú beállítás és magasságok hézagolással. Darabonként kb. egy óra extra munka amit egy EGYENES asztallal meg tudnék spórolni.
Ezt értem, de a nagy gyári, ipari gépekkel is így csinálják. A saját asztalukat munkálják síkba gyárilag és szükség esetén is. A gyári asztalok nem véletlenül kisebbek mint a gépek mozgási tartománya. De láthatod lehet kapni kész megoldást, kérdés, hogy megér-e neked 100+k forintot.
Mivel alapvetően minden munkadarab felrögzítés más-más, ipari méretekben ha ezredes pontosságról van szó, a munkadarabot marják először síkba, (Ha már asztalt marnak, akkor azt köszörülik is+edzés) az lesz a nulla.
Pontosság ez itt a kárdés! Miről is beszélünk? Hobbi gépről. Mire is azeretném használni? Hát nem nagypontosságú munkadarabok elkészítésere. Zombe válaszában máe benne van a kihívás 0.05 pontosság. Ha ez barkácsalkatrészekkel sikerül az fényes győzelem. Ha sikerül elérnem hogy, smd alkatrészekhez elfogadható nyákot tudjak marni maximálisan megelégedhetek. Ugye az a bizonyos 0,05mm. Szóljon akinek sikerült (Nem arany áron!) megépíten.
Vákuumasztal. El lehet otthon is készíteni. Nem kell túlmarni, 0.1 el kell megállni fölötte aztán ki lehet törni és kézzel lesorjázni. Gyors mint a veszedelem. 100 alatt kijöhet ha megcsinálod.
Amit mondasz abban teljesen egyetértünk, én Pali azon állítására reagáltam, hogy a gyárakban "úgy kezdik, hogy a saját asztalukat síkba marják", hogy ez azért nem így van, egy 50 milliós gépnél. Az eredeti kérdésnél maradva, ezen a linken Bővebben: Link készítenek asztalt "házilag"
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2021
Inkább hobbi kategória, de hozzáértő kezekben bőven megvan a 0.05mm-es pontosság. Maga a gépváz (Makko CNC 1070 vagy valami hasonló) eleve aluprofilokból van összerakva, trapézorsó, bordásszíj, hengerprofilos (nem golyós) vezetősín, kicsi motorok, gagyi REED-kapcsolós HOME szenzorok, L297+298 IC-kkel szerelt vezérlőblokk.
A munkaasztal biztosan nem eredeti, három darab húzott alumínium (nem T-nút!) nekem ezzel van gondom: a három különálló asztalrész nem azonos magasságú, ezért akarom egy az egybe ezt a részt cserélni. Amúgy az X vezetősín is egyik oldalon szorul, így a munkaterület kb. 2/3-a, de ez is elég nekem. De ha már a munkaasztalt leszedtem, ezzel is foglalkozom majd egy kicsit.
Mint írtam már, az én masinám sem eredeti semmilyen szenpontból. A kiindúló pont a 3018-as volt
volt. Meg is épült a kicsivel nagyobb mása, ami még az első próbamunkáknál el is hasalt. Innen indúlt a gondolkodás, és az összetevők cseréje. Munkaasztal! igen ez egy kényes kérdés. Nálam a munkaasztal 10 mm-es plexi lap amire ebből profilból 3db lett csavarozva . Igy az asztal pontossága 0,5mm Sikba lehetne marni de nem tartottam fontosnak mivel a nyákmarásnál mindenképen elkészítem a domborzati térképet a felületről A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2021
Gépépítő profilokból is lehet jó asztalt építeni, csak nem a végeiken kell csavarozni! Keresztbe, váltott sorokban kell csavarozni. Tehát mindig csak a soron következőt rögzíteni, az előző csavarok közt.
Erről nincs valami ábra vagy kép? Nem nagyon tudom elképzelni ezt az összerözítést.
Valahogy így képzeld el, mint a képen...
Sziasztok!
Van egy programom: O1 (ciklus) G0 Z -0,3 G1 Z -0,9 F60 G0 Z 0,4 G1 G91 X -1,1300 Y -0,480 F80 G90 Ami a lényeg hogy teljesen jól működik minden viszont végre volt időm és felszereltem két végállást az X tengelyre és azt szeretném ha programbol megoldódna az hogy az egyik végállás X tenfely alapállapota, a másiknál pedig leállítja a megmunkálómotort felhúzza a Z tengelyt és visszatér alaphelyzetbe. Bekonfiguráltam az egyiknek hogy X home a másiknak pedig az X-- adtam mivel ameddig a ciklus ismétlődik X negatív irányba mozdul. A két végállás között a megadott ciklusnak kellene ismétlődni ahábyszor belefér. PVC csöveket fúrkálok ki ezzel a géppel fúrt kutakhoz szűrőnek. Valaki esetleg hozzá dobná nekem azt a pár kódot ami szükséges? Ja es majd elfelejtettem. A motorindítás lehetőségét is megoldottam programból azt is bele kellene írni. Előre is nagy köszönet a segítőnek
Közben rájöttem hogy a végállások csak vészleállást adnak és nem lehet kezelni programban. Mostmár csak annyit kellene megoldani hogy a ciklust amit fentebb megosztottam ismétlődjön meg 218 szor majd motor leállít Z fel +1,5 ig és X menjen a 0 pontra. Erre tud valaki G kódot?
Szia!
M98 L218 P1 M5 G00 G90 Z1.5 X0.0 M30 itt jöhet a ciklus definíció, de a ciklus végén M99 legyen (csak mert ez hiányzik a kódodból).
Szia! Tényleg igazad van a legalsó sort lehagytam. Akkor az általad írt kód után jöhet a ciklus?
Kipróbáltam! Tökéletesen működik! Köszönöm mégegyszer!
Szeretnék majd építeni egy plottert, ez lenne a kiindulási alap:
Bővebben: Végtelen plotter Csak nem tollat szeretnék befogatni hanem vágókést: Bővebben: Blade Holder For Roland Vinyl Cutter Plotter Jó az elgondolás? a gép mach3 -ról menne, az tudja forgatni a kést a vágás irányába egy kis léptetőmotorral. |
Bejelentkezés
Hirdetés |