Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hidrofor tartály nyomáskapcsoló
Lapozás: OK   2 / 3
(#) kadarist válasza joerod74 hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /
 
Ha ez a kondenzátor állandóan rá van kötve, akkor ez egy üzemi (állandó) kondenzátor, ami teljesen normális helyzet egy egyfázisú motornál.
(#) joerod74 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /
 
Szervusz Kadarist !
Válaszod Köszönöm ! Elsődlegesen cserélni fogom az indító kondit s egy kicsit felpofozom a rendszert !
A rendszer előtt Magamat,az emlékeimet kell rendbe-rendszerbe fogjam,mivel nem a szakmában dolgozom 18-19éve !.
Azért Köszönet !
joe
(#) furko hozzászólása Jún 1, 2015 /
 
Sziasztok!

Építettem egy vízművet, ötletadónak megosztom.
A tartály egy autógáz tartály volt. Nincs benne ballon, egy colos csövön keresztül töltödik/ürítődik amely leér a tartály aljáig. Két nyomáskapcsoló van rajta, az egyik 1,4 - 2,8 bár között szabályozza a nyomást, a másik 1 bár alatt megszakítja a szivattyú áramkörét. (szárazon futás elleni védelem)

hidrofor.jpg
    
(#) Bakman válasza furko hozzászólására (») Jún 1, 2015 /
 
Ballon nélkül nagyon hirtelen szökik fel a nyomás. Nem? Az én kerti vízművem legalábbis ezt csinálta, mikor a benne lévő ballon leeresztett.
(#) kadarist válasza Bakman hozzászólására (») Jún 1, 2015 /
 
Szia!
Ha kellően nagy méretű a tartály, akkor a benn lévő viszonylag nagy térfogatú levegő rugalmassága gátat szab a gyors nyomásnövekedésnek. A nagy (régi vágású) hidrofor-tartályokoknál nem volt membrán, csak a levegő.
(#) Bakman válasza kadarist hozzászólására (») Jún 1, 2015 /
 
Ezt sem tudtam, már érdemes volt ma felkelni.
(#) pont válasza Bakman hozzászólására (») Jún 1, 2015 /
 
Idézet:
„mikor a benne lévő ballon leeresztett.”
Mikor felfújódott, a ballonba megy a víz. Ha a ballont körülvevő levegő nyomása leesik, a ballon teljesen fel tud töltődni vízzel, és nem tud szabályozni, sűrűn ki be kapcsolgat a nyomáskapcsoló. Azért használnak ballont, (egyrészt fejen állva is műkszik) mert az olcsóbbak tartálya mezei vas és korrodálna ha az érintkezne a vízzel.
(#) furko válasza Bakman hozzászólására (») Jún 1, 2015 /
 
Szia!
Először is köszi a relét, beépítettem, szépen teszi a dolgát.
Elég nagy a térfogata a tartálynak, és marad benne elég levegő ami biztosítja a rugalmasságot. Ezért megy le a cső az aljára. Gyári kis méretű hidroforban a membrán és a tartály közötti teret fel szokták tölteni 1 bar-ra, így küszöbölik ki a kis méret hátrányait. Ha nincs membrán akkor viszont a víz érintkezik a tartállyal és korrodálhatja. Az én esetemben a tartály elég vastag falú és nem használom a vizet csak locsolásra és medence töltésre. Remélem jó sok idő lesz mire kilyukad. De lehet hogy télen ha nem használom kitalálok valamilyen belső védelmet.
(#) sunside hozzászólása Jún 2, 2015 /
 
Épp ma csináltam nagyszervízt a szivattyúmon ( csapágy-szimmering csere). Közben gondoltam, megosztom veletek, hogy nálam hogyan van megoldva a tartálykérdés ami már több éve hibátlanul teszi a dolgát. Talán sikerül ötletet adni másnak is.
A kimenő csőre tettem 15 méter 3/4-es zöld tömlőt összetekerve ami egy 25 literes felvágott műanyag kannában van. Az egészet beástam a szivattyú közelébe a földbe. Ez lett a *kiegyenlitő tartály*.
Ha megnyitom bármelyik csapot, rögtön indul a szivattyú, folyamatosan egyemletes nyomással jön a víz. A csapot elzárva a kialakult plussz nyomás kicsit tágítja a puffer csövet majd a beállított értéknél kikapcsol a szivattyú. Tömlő a földben, ezért nem árt neki a napfény, nem rozsdásodik, minimális különbség a kikapcsolási és üzemi nyomás között. (a házat ne nézzétek, 15 éves, idén cserélem majd. )
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2015
(#) Adam333 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Szia.
Segíts egy kicsit, ha van egy tartályom amit hidroforként akarok üzemelni, azt írod "a benn lévő viszonylag nagy térfogatú levegő rugalmassága gátat szab..." ezt magyarázd el légy szíves, mitől marad benn a levegő, miért nem dolgozza ki a víznyomás előbb utóbb? Mondjuk magyarázat lehet ha alul csak bemegy két csőcsonk ami nem ér be a tartályba, és ekkor felül megmarad egy légbuborék?
(#) furko válasza Adam333 hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Szia!
Nézd a mellékelt képet! Egy lehetséges megoldás, ha alul vannak a csonkok. Pár hozzászólással feljebb van egy kép az enyémről, ott felül van a csonk, de lemegy az aljára a cső, így felül bentreked a levegő. A folyadék nem összenyomható. Levegő (vagy bármilyen rugalmas közeg) nélkül túl gyakran kapcsolgatna a szívattyú ami a szívattyú és a nyomáskapcsoló idő előtti tönkremenetelét okozná.

Hidrofor.jpg
    
(#) Adam333 válasza furko hozzászólására (») Jan 29, 2016 /
 
AHHAAA!!
Köszönöm!
Mivel látom építettél már ilyet, mi a véleményed a következő "probléma" megoldásáról:
Addíg oké hogy megépítem a hidroform, kiszámolom a motor a szivattyú a puffer egyéb teljesítményét az épület adottságaihoz mérten, de mivel tudom a legolcsóbban feljuttatni a vizet a 25m mély kútból? Szerintem bezavarja a nyomás vagy áramláskapcsolót ha ugyanazt a tartályt töltöm egy mélykút szivattyúval...
Vannak megfelelő szívómélységű szivattyúk de horror drágán tehát nem ilyen jellegű választ szeretnék.
Köszönöm.
(#) furko válasza Adam333 hozzászólására (») Jan 29, 2016 /
 
A maximális elméleti szívásmélység 10 méter. A gyakorlati meg kb 9 méter. Bármilyen szivattyúra. Ennél mélyebről szívni lehetetlen. Ez esetben búvár, vagy mélykút szivattyú jöhet szóba. Legegyszerűbb ha a kútszivattyú tölti a tartályt és azt vezérli a nyomáskapcsoló. Áramláskapcsolót is érdemes beszerelni, így elkerülhető a szárazon futás.
Mellékletben találsz okosságokat, igaz hogy önfelszívó szivattyúhoz.
25 m mély a kutad, vagy olyan mélyen van a vízszint? (nem mindegy)
Az ősőmék fúrt kútja 18 méter mély de a vízszint kb 6-7 méteren van. Egy normál szívattyú fel tudja húzni.
Itt is van okosság: Bővebben: Link
(#) Adam333 válasza furko hozzászólására (») Jan 29, 2016 /
 
Rendben!
25-28m a fenék és 3-7 gyűrűnyi víz van, brutál jó vízhozammal...
Tehát akkor töltse a tartályomat a mélykútszivattyúm, az tud asszem 8bar-t, a kilépő ágat a tartály után úgyis le kell szabályoznom 4-5körülire hogy ne károsítsa az épület csöveit és szerelvényeit és ennyi!?
Köszönöm
(#) zolika60 válasza Adam333 hozzászólására (») Jan 29, 2016 /
 
A tartályra kell nyomáskapcsoló, ami a megfelelő nyomásnál kikapcsolja a szivattyút és nem kell a tartály után szabályozó.
(#) furko válasza Adam333 hozzászólására (») Jan 29, 2016 /
 
Nem kell szabályozni a kilépő nyomást. Nem kell ennyire túlbonyolítani.
A szivattyú tölti a tartályt, a nyomáskapcsoló kikapcsolási nyomását beállítod 5 bar-ra.
Ha a tartályban a nyomás elérte az 5 bar-t a szivattyú kikapcsol. Ha kinyitsz egy csapot az épületben jön a víz, a tartályban csökken a nyomás. Ha elérte a bekapcsolási nyomást (mondjuk 4,5 bar) akkor indul a szivattyú és újra feltölti 5 bar-ra.
(#) Adam333 hozzászólása Jan 29, 2016 /
 
Köszönöm mindenkinek!
(#) gege001 hozzászólása Máj 6, 2017 /
 
Sziasztok! Egy kérdés ,házi vizmű 100 literes tartállyal nyomáskapcsolóval vagy egy szivattyúvezérlő ami állítólag helyettesíti a tartályt és a nyomáskapcsolót. Melyiknek mi az előnye illetve hátránya? Előre is köszönöm, tisztelettel Gergő!
(#) fongab válasza gege001 hozzászólására (») Máj 7, 2017 /
 
Szia
Csak abba az esetbe nem használnék tartályt, ha a szivattyú vezetékén nem kell szükiteni. Se előtte, se utána. Ha előtte szűkíted, akkor túlmelegedhet a lapátkerék, elégtelen hűtés miatt. Ha utána, nagy lesz a nyomás, terheled a motort, ha kapcsolgatod akkor a motor sűrű indítása miatt melegszik túl.

Ha kútról, a medencét akarod feltölteni, nem látom a tartály jelentőségét.

Ha valami olyanra akarod használni, amihez nem a teljes cső keresztmetszetű vízfolyás kell, akkor mindenképp, javasolnám a tartályt. Pl.: megakarsz mosni egy gyümölcsöt, de nem akarod, hogy a ruhád csurom vizes legyen.

üdv.
(#) gege001 hozzászólása Máj 7, 2017 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) llaci56 válasza furko hozzászólására (») Jún 9, 2017 /
 
Ezt a "lehetséges megoldást" inkább kerülni kell, mert ha a víz nincs hermetikusan elszigetelve a levegőtől, akkor gyorsan elnyeli azt, mint általában a folyadékok a gázokat, és lesz egy nagy tartály víz levegő nélkül. Nem véletlenül van a hidrofor tartályokban gumilabdában a víz, a tágulási tartályokban pedig gumimembrán választja el őket egymástól.
(#) llaci56 válasza gege001 hozzászólására (») Jún 9, 2017 /
 
Simán lehet tartály nélkül un. hydrocontroller-rel házi vízművet működtetni. (Az Auchan áruházban pill. 14e Ft egy ilyen, az Aldiban pedig 30e kompletten, szivattyúval együtt.)
Sokkal jobb működésű, mint a hagyományos tartályos - nyomáskapcsolós hidrofor. Csak akkor megy a szivattyú, ha vizet engedsz, de akkor megy végig, míg áramlást érzékel. Ez az áramlásérzékelő egyben biztosítja a szárazon futás elleni védelmet is.
(#) micimacko válasza llaci56 hozzászólására (») Jún 9, 2017 /
 
Régen nem volt a hidroforokba gumi membrán, hanem a tartályon fent volt egy csap, vagy szelep, amin lehetett levegöt pumpálni bele. A bemenö víz pedig tartalmaz nem is kevés oldott gázt, nem kellett sürün tolteni levegövel (ilyet használtunk mi is gyerekkoromban...)
(#) Tomi111 válasza micimacko hozzászólására (») Jún 9, 2017 /
 
Azokat a régieket mindenki kidobta, pedig többet értek, mint a mai bóvlik. A szüleimnél ma is használatban van ilyen szivattyú. 120 literes a tartály, több, mint két vödör víz kijön belőle és csak utána indul a szivattyú. Előbb egy egylépcsős (egyfázisú) volt, most egy kétlépcsős van(3 fázis) pont egy más által kidobott. A kút kb 25 méterre van!! Ennyi a szívócső, a kútban egy szál(6 méter) csövön van a lábszelep. Semmi gond. Egyszer kell feltölteni és üzemel. Ez így 3 bar fölé felnyomja ilyen messziről. Az egy lépcsős csak kb 2,2bar-ig tudta.
(#) micimacko válasza Tomi111 hozzászólására (») Jún 9, 2017 /
 
Nálunk a szivattyú a kútban volt, mert 18 méteren volt a víz, utána legalább 25 méter 5/4-es vascső, 200 literes, fekvő hidrofor a pincében. Sajnos a kúttal voltak bajok: több homokot hordott be a víz, mint a kitermelhető víz mennyisége (3/4 részt is elérte).
A hidrofor 5-ös lemezből készült, legalább 35 évig volt üzemben. A szivattyú egy 3 lépcsős SIHI volt. Sajnos néha újra kellett tekercselni a 3 fázisú motort, mert nem bírta a párás közeget.
A nyomásra már nem emlékszem, mert kb 8 éves koromban lett megszüntetve, mert akkor jött a vezetékes víz, utána évekig szolgált még nekem "játszóterül". De ez is legalább 35 éve volt
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2017
(#) Tomi111 válasza micimacko hozzászólására (») Jún 9, 2017 /
 
Ott nem volt más megoldás, csak párásodott. Itt 3-4 méteren van a víz, a szivattyú és a hidrofor is a házban(kamrában) van. 1 collos a szívócső. Ilyen hosszan is működik.
(#) llaci56 válasza micimacko hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
De ha megnézed azt a rajzot, amihez hozzászóltam, azon a tartályon NINCS levegő feltöltő csap. Ezért írtam azt, amit írtam.
Persze, ha teszünk rá csapot, akkor minden más lesz. De előnyösebb a gumilabda vagy membrán, és nem kell levegővel töltögetni állandóan. A tárolt víznek is egészségesebb, ha nem érintkezik levegővel. Nem is beszélek a tartály faláról, mely számomra elképzelhetetlen abban az állapotban, ha nem inox.
(#) joerod74 hozzászólása Ápr 10, 2021 /
 
Szervusz Kadarist ! Úr !
Egy ETITEC V 2T2 255/20-as túlfesz levezető bekötésében tudnál-é segíteni ?,főképp mert nem ismerem s nem értem a működését.A rajzok+ leírások szerint egyenest kötöd a hálózat elejére / a plombált szakasz után/,viszont ahogy látom az R-S-T- egy-egy kötési ponttal rendelkeznek. Azaz R-S-T-pontokról egyenesen viszed a fi-relé,s a többi védelemhez.
Túlfeszvédőt még Nem kötöttem be, így nemigazán értem.
Válaszod előre is köszönöm !!
joe
(#) bubuszoft hozzászólása Szept 10, 2021 /
 
Sziasztok
Segítségre lenne szükségem. Van egy régi hidrofor tartályom (membrán nélküli). Egyik pillanatról a másikra azt csinálta, hogy a felső kikapcsolási pontnál nem hajlandó a szívattyút leállítani (nem billen át). Ha ilyenkor picit megkocoktatom a kapcsoló t, akkor rögtön átbillen, és leáll a szívattyú. Ha elfogyasztom a vizet, a kapcsoló szépen átbillen, és kapcsol a szivattyú. Lehet, hogy nincs elég levegő a tartályba, és ezért csinálja?? Egész nyáron stabilan tökéletesen ment, és nem raktam bele levegőt. Halottam viszont, hogy létezik egy automata levegő betápláló, ami mimden leállásnál bead a tartályba levegőt. Ez hogy működik?? Köszi előre is.
(#) furko válasza bubuszoft hozzászólására (») Szept 10, 2021 /
 
Valószínű van valamilyen mechanikus szorulás a kapcsolóban, vagy megkeményedett a membrán vagy ilyesmi. Én belenéznék miért csak kocogtatásra billen át.
Az is lehet hogy túl magasra van állítva a nyomás és a szivattyú éppen nem tudja azt a nyomást, viszont koccintásra átbillen. Van rajta nyomásmérő?
Ha kevés a levegő a tartályban, annak az a tünete hogy sűrűn kapcsol a nyomáskapcsoló.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem