Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   91 / 104
(#) kaqkk válasza tubybb hozzászólására (») Júl 30, 2021 /
 
Idézet:
„Ha lyukas lenne, a kérdező hogyan tudná ellenőrizni?”
A vastagabbik csőcsatlakozásnál van egy szelep a kültérin , szelepsapkát lehajtani egy csavarhúzóval benyomni picit a szelepet ha jön gáz akkor nagy valószínűséggel nem lukas (mert van benne) . Ha lukas akkor nem szuszog ....
(#) pongiii hozzászólása Aug 2, 2021 /
 
Sziasztok!

Ha van itt szaki, 7-es klímához a 16-os csövet lehet még kézzel hajtogatni? vagy már mindenképp csőhajlító kell? 90-es csatornába a sarokelemnél belehet kézzel hajtani, hogy ne rogyjon be a cső? Nincs csőhajlítóm, csak rugóm, de ugye gyárilag szigetelt a cső és nem is könnyen mozog a szigetelés, hogy esetleg lehúzzam. Nem dolgoztam még 16-ossal, csak 12-essel.

köszönöm a választ!
(#) kaqkk válasza pongiii hozzászólására (») Aug 2, 2021 /
 
Ne is próbáld kézzel hajtogatni , fel kell vágni a szigetelést ahol hajlítani akarod és hajlítás után vissza szigszalagozni a lényeg hogy a szigetelés "hermetikus" legyen . Rugóval csak egy hajlítást lehet csinálni szigetelt csövön max 2-t a két végén ,szerezz be hajlítót ...
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2021
(#) GPeti1977 hozzászólása Aug 9, 2021 /
 
Majd egy hónapja lett felszerelve a split klíma de most valami furcsa dolog történt. Nem hűtött eléggé a kültéri vékony csöve le volt fagyva, a vastag alig hidegebb mint a környezet. Átkapcsoltam fűtésre akkor jó lett meleg levegőt fújt, vissza hűtésre szintén jónak tűnik, a beltérin a levegő hőfok különbsége 8C hűtéskor (fűéskor 15C), úgy hogy a kompresszor 40% on forog ventillátor minimumon, a kültéri csapja sincs lefagyva csak rácsapódik a víz.
(#) tamkov hozzászólása Aug 22, 2021 /
 
Sziasztok!
Bontottam egy rossz szárítógépből hőszivattyút. Valószínű hiányzik belőle már a gáz, mert megy, de egyik hőcserélőn sincs hőmérséklet változás.
Kedvet kaptam kísérletezni vele, jó lenne összerakni belőle egy mini klímát a műhelyhez, úgyhogy sok kérdéssel fogok jönni
- Első körben meg kellene keresnem hol szökött el a gáz:
Ilyen hobbi dologhoz nem akarok nitrogén palackot venni, viszont co2 van itthon, azzal is elvégezhető vagy valami kárt csinálhat?
- Forrasztani milyen pálca kell? A hagyományos "gázforrasztó" (amivel a rézcsöveket is lágyforrasszuk) elég meleg a keményforrasztáshoz?
- Eredetileg R134a volt benne, mivel azt gondolom nem tudok venni, helyettesíthető butánnal?
- Melyik webshop ajánlott a témában?
Első körben ennyi
(#) Villanymozdony hozzászólása Szept 8, 2021 /
 
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem: Régóta léteznek víz-víz hőcserélők lemezes kivitelben. Ha egy ilyen lemezes hőcserélőbe hűtőközeget engednénk, vagyis abban jönne létre a kondenzáció a klíma beltéri helyett, illetve a becsatlakozások hollander helyett forrasztva lennének, az megfelelően működne? Egy klímát szeretnék használati melegvíz fűtésére használni. Egy használt kültérin gondolkodom, mert még egy rosszabb hatásfokú rendszer is sokkal jobb lenne, mint a meglévő, ellenállásos fűtőbetét.
(#) kaqkk válasza Villanymozdony hozzászólására (») Szept 9, 2021 /
 
Teljesen jó az elképzelésed , ez a "technika" használatban van . Megfelelő kapacitású folyadék gáz hőcserélő és egy hűtős ismerős kell aki feltölti gázzal és beüzemeli . És igen körülbelül 3* lesz jobb a hatásfoka mint a fűtőbetétnek .
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2021
(#) GPeti1977 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 9, 2021 /
 
Van egy régi on off klímám, de még mindig működik azt lecserélném inverteresre, a régit felhasználva boylerbe lehetne egy rézcső hőcserélőt tenni melegítené 5 fok kinti hőmérsékletig legalább 300% "hatásfokkal", a baj csak az hogy szerintem 50 foknál melegebb vizet nem lehet előállítani azzal a gáztöltettel (R22), illetve meg kell hagyni a fűtőszálat hogy nagy hidegben is legyen meleg víz, nyáron jó hatásfokkal menne, de van vákuumcsöves napkollektorom ami májustól szeptemberig ellát szinte mindig meleg vízzel. Illetve nem tudom mi van a beltériben hogy 6 os cső megy be és 10-es jön ki, ez miért van, hogy van kialakítva az átmenet.
Ide sem kell klímás szakember mert a gázt vissza lehet szívni a kompresszorba, illetve az R22 gázt lehet helyettesíteni.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2021
(#) teglascs válasza GPeti1977 hozzászólására (») Szept 9, 2021 /
 
Idézet:
„"6 os cső megy be és 10-es jön ki, ez miért van"”


A hűtőközeg folyadék halmazállapotban lép be az elpárologtatóba, és gőz fázisban lép ki belőle, ezért kellenek különböző csőátmérők.
(#) GPeti1977 válasza teglascs hozzászólására (») Szept 9, 2021 /
 
Igen, de a csőátmenet hogy van megoldva a beltériben? Azt még nem láttam. Illetve ha a klímát fűtésre használjuk -mint én is legtöbbször- akkor pont megfordul az áramlás viszont a cső átmérője ugyanaz, tehát egy hűtő fűtő klíma esetén nem jobb kompromisszum lenne azonos csőátmérő?
(#) teglascs válasza GPeti1977 hozzászólására (») Szept 9, 2021 / 1
 
Az átmenetet pontosan nem tudom, hogy van megoldva, a csőcsatlakozás a beltériben lévő csőkígyó két végén már különböző.
Fűtés: bár az áramlás iránya megfordul, de a nagyobb átmérőjű cső ugyanúgy a gőz oldal, a kisebbik pedig a folyadék (ilyenkor a gőz lép be a beltéribe, ott lecsapódik (ilyenkor hőt ad le), és folyadékként távozik belőle). Tehát a cső "funkciója" ugyanaz (ugyanolyan halmazállapotú hűtőközeget továbbít), viszont az áramlás iránya más (ergo a csőátmérők ilyenkor is rendben vannak).
(#) kaqkk válasza GPeti1977 hozzászólására (») Szept 9, 2021 /
 
Ezért javasoltam a lemezes hőcserélőt ott van idő és felület a gáznak kondenzálódni és leadni a hőt , egy csőkígyóval csak megölnéd a kompresszort . Ezt a "nagyok " úgy oldják meg hogy a klíma teljesítményének megfelelő folyadék gáz hőcserélőt kötnek a klímára és a hőcserélő másik oldalában egy keringető szivattyúval áramoltatják folyamatosan a bolyler vizét . Így a belépő hő folyamatosan "hidegebb " vízzel találkozik és el tud nyelődni . A beltéri egység hőcserélője gyárilag úgy van felépítve hogy van benne egymás mellett több csőkígyó (alumínium lamellákkal növelt felülettel) és ezek a csőkígyók vannak párhuzamosítva így lehet nagyobb a kilépő keresztmetszet mint a belépő .
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2021
(#) boxtif válasza tamkov hozzászólására (») Szept 14, 2021 / 2
 
A szivárgást 55 fokhoz tartozó nyomáson nézzük. (Ez 134nél 15 Bár. ) Nitrogénnel, és szappanhabbal, vagy szivárgás keresővel, ami évi 3 gramm alatti veszteséget kimutat. Vagy víz alá meríted, és ott látod a buborékokat.
Co2 nem erre való, kárt nem csinál.
Forrasztani ezüst tartalmú pálcával kell, a gázlámpa nem ad elég meleget hozzá.
R134 nem pótolható butánnal, propánnal, nagy pukk lesz a vége, főleg ha nem vákumolod le.
Webshop mire is kell?
(#) boxtif válasza GPeti1977 hozzászólására (») Szept 14, 2021 /
 
A kompresszorba hogy is szívod vissza a gázt? Talán a kondenzátorba.
Le tudod utána vákumolni?
A helyettesítője 20.000 Ft/kg, másfél legalább kell hozzá.
Az átmenet maga a hőcserélő, te esetedben egy csőspirál.
(#) Joe_001 válasza boxtif hozzászólására (») Szept 14, 2021 /
 
A kondenzátor a nyomó oldalon van. Oda nem szívsz vissza semmit...
(#) kaqkk válasza Joe_001 hozzászólására (») Szept 14, 2021 / 1
 
A kompresszor a szívó oldalán beszívja és a nyomó oldalán benyomja a kondenzátorba . Nem volt egyértelmű a megfogalmazás (szakzsargon) A kímák úgy jönnek ki a gyárból hogy a kondenzátorban van a gáztöltet . A hűtőberendezéseknél ahol nincs folyadéktartály , javításkor szinte mindig a kondenzátorba "szívatják" vissza a gázt.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2021
(#) Joe_001 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Ezt írtam. A kondiba nyomjuk a leszívott gázt, nem az elpárologtatóba...
A gázt még a folyadék gyűjtőbe is nyomhatják, az is a nyomó oldalon van, a kondi előtt.
(#) kaqkk válasza Joe_001 hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Idézet:
„A kondenzátor a nyomó oldalon van. Oda nem szívsz vissza semmit...”
(#) tamkov válasza boxtif hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Köszönöm.
Volt még kicsi gáz benne, beindítva láttam szivárgást, sejtettem is hogy ott mert elég csúnya az a rész
(Szivárgáskeresés nem gond, melóhelyen 120 bar-os gépen keresgetek rendszeresen)
A kis palackos nitrogén nem drága, csak a nyomáscsökkentő, majd használtan keresek, de úgy tűnik nem csak nyomáspróbához, átöblítéshez hanem forrasztáshoz is kell...
Közben beszereztem már pár dolgot, forrasztót pont ma rendeltem ami leírás szerint jó keményforrasztásra (Providus Gasex).
Vákuumszivattyú és R134 helyettesítő közeg is van már.

Azt a szivárgó csövet ki szeretném cserélni a kompresszoron, de rossz helyen van. Hogy ne menjen bele semmi piszok, gondolom fejtetőre kellene állítanom, úgy forrasztani. Kiöntöm az olajat, aztán mivel tudom átmosni hogy ne legyen benne ami odaégjen, meggyulladjon?

Hőszivattyús kísérletezés lesz belőle, elkezdtem olvasni az i*dex hőszivattyú építése témát, de sosem érek a végére

Webshop a jó árú alkatrész és szerszámbeszerzés miatt érdekelt volna, de a nagyja már megvan.
(#) teglascs hozzászólása Szept 17, 2021 / 1
 
Gégecső a kültéri és a beltéri között. Jól néz ki.
(#) kaqkk válasza teglascs hozzászólására (») Szept 17, 2021 / 1
 
Nem csak jól néz ki , védi a csövek szigetelését az uv terheléstől és a madaraktól ....
(#) teglascs válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Milyen átmérőjű lehet a gégecső? 50-es kb?
(#) kaqkk válasza teglascs hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Az szerintem elég lehet , mi 50-52 furatot csinálunk a falon szereléskor , az 50 es gégecsőbe könnyedén belefér a két szigetelt rézcső meg a kábel . Ha csak a rezek meg a kábel kerülnek bele szerintem a 40 es is elég lehet .
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2021
(#) teglascs válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Mi más menne bele? A cseppvíz?
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2021
(#) kaqkk válasza teglascs hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Sokszor az is kimegy a nagy furaton elvileg az is belekerülhetne ha a "luk " alatt van a kültéri .
(#) teglascs válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Jogos, köszi.
(#) teglascs hozzászólása Szept 17, 2021 /
 
Jut eszembe: kondenz --> egy alagsori helyiség elektromos fűtését kell megoldanom, klímával lenne a leggazdaságosabb. A kültéri a helyiség melletti ablaktalan pincébe kerülne, ami a klíma számára jó is, hiszen ott télen sincs túl hideg, a kültéri hőcserélője (ami fűtéskor az elpárologtató) könnyedén fel tudja venni a hőt. Viszont emiatt ott kondenzátum keletkezik, amit nem tudok gravitációsan elvezetni.
A cseppvíz szivattyúk mennyire üzembiztonsak? Nyugodtan tervezzem így a rendszert?
Köszönöm előre is a válaszokat!
(#) aroxol válasza teglascs hozzászólására (») Szept 17, 2021 / 1
 
Idézet:
„[quote]A kültéri a helyiség melletti ablaktalan pincébe kerülne, ami a klíma számára jó is, hiszen ott télen sincs túl hideg,”

Szerinted meddig lesz ez így ha beüzemeled a klímát?
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2021
(#) kaqkk válasza teglascs hozzászólására (») Szept 17, 2021 / 1
 
Tervezheted de kevés lesz a cseppvíz szivattyú ,és a hozzá tartozó "úszóház" A kültéri kondenzátorának sokkal nagyobb a felülete mint a beltérinek és a leolvasztás is szakaszosan működik (amikor már van jég a kondin) ilyenkor megindul a víz és nem fogja bírni szusszal a pici rezgődugattyús szivattyúcska . Na meg azt is meg kell nézni hogy hová kerül a cső másik vége , ha kültérbe akkor még fűtőszál is kell a csőbe ...
(#) teglascs válasza aroxol hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Hát olyan nagyon lehűteni soha nem fogja tudni szerintem, mert hogy a pince "igyekszik" tartani a hőmérsékletét, ergo folyamatos üzem után a pince helyiség hőmérséklete egy valamivel alacsonyabb szinten stabilizálódik majd.
Szerintem....
Következő: »»   91 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem