Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   847 / 847
(#) proli007 válasza Black7275 hozzászólására (») Dec 2, 2025 /

Akkor a feszültségszabályzó résszel van a baj.
A méréseket az +Uki ponthoz képest kell végezni, mert ez a végfokozat és a szabályzó fokozatok közös vonatkoztatási pontja.
Meg kell mérni az U2 2-es és 3-as lábán a feszültséget. Normál esetben (mikor a szabályozási hurok működik) a két lábon 0V körüli potenciálon kell hogy legyen. (Feltehetően a 3-asláb negatív potenciálon van. azért a 6-os kimeneten a -8,8V.)
Azt nem látom mivel és honnan tápláltad, de a főtápfeszültségnek a segédtáp +-12V-jától, galvanikusan teljesen függetlennek kell lenni, mer ez egy "lebegő tápfeszültséges" megoldás.
Ha ez nem teljesül, nem fog jól működni a táp
(#) developman válasza Black7275 hozzászólására (») Dec 2, 2025 /

Áteresztő tranzisztorok nélkül nem lesz kimeneti feszültség.
Tegyél valamelyik tranzisztor helyére 10-100 ohm a bázis és az emitter közé.
(#) Black7275 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 2, 2025 /

Megmértem az Uki ponthoz képest a U2 2-es 3-as lábán negatív feszültségek vannak.

A +- táp teljesen különálló a szabályzó tápfesztől.

Akkor nézd meg a kimeneti feszültséget is mert a -Uki -Us pontról kellene odakerülnie a negatív feszültségnek. De azt mondtad, hogy nincs kimeneti feszültség. Akkor honnan jön.
Egyébként az akkor jönne létre, hogy az OPA lezárja a végfokot, ha a végtranyók valamelyike, vagy a D6 dióda átvezetne. De akkor lenne kimeneti feszültség az Uki pontokon.

A kimeneten van -2,4V amit még az első képek között fent is van.
Csak azt nem értem, hogy lehet negatív kimeneti feszültség. A végtranzisztor biztosan jó mert ezzel szoktam kipróbálni hasonló dolgokat és annak semmi gondja nincsen illetve a D6-os dióda sem vezet át.
Ha a kimenetet szétválasztom akkor a -Us-en van egy -4,4V.

Valami nem egészen stimmelt akkor a méréseknél. Ha a tranzisztorok le vannak zárva (a negatív bázisfeszültség miatt), akkor a főtáp lebeg a "levegőben."
A negatív kimeneti feszültség azt jelenti, hogy az Uki pontokon fordított a polaritás. Vagy is a +Uki ponthoz képest a -Iki pont , nem negatív, hanem +4,4V.
És ez lehetséges, mert a +Uki pont a +-segédtáp GND pontja. Az R4//R5 ellenálláson és a feszültségszabályzó potméteren keresztül a +7,2V referencia, kijut az -Uki kimenetre. És ez fordított polaritást jelent a +Uki és -Uki pontok között.
Némi terhelésre lenne szükség a kimeneti pontok között, hogy ez a fordított feszültség mennyire terhelhető.

Ez a kimeneti feszültség egyátalán nem terhelhető és rögtön leesik nullára.

Én még arra tudok gondolni, hogy a panellal van valami gond. Elvileg valahol van még egy ilyen panelem valahol, ha nincs meg lehet maratok egyet és mindent átpakolok bele és megnézem azzal működik-e.

Alapvetően ez egy jó és működő képes kapcsolás, Alkotó tervezte a nyákot és tesztelte. Tehát jónak kellene lenni. Ha kimérted az alkatrészeket, akkor csak a félvezetőkben, vagy a nyák szakadásában lehet hiba.
Azt kell megtudni, hogy a feszültségszabályzó, miért zárja a végtranyókat. kis terhelést mindig kell tenni a táp kimenetére, mert bármely minimális szivárgás ésszerűtlen viselkedéshez vezethet.
Az áramfigyelő OPA kimenete magas szinten van, tehát az nem korlátozhatná a kimeneti feszültség felépülését. Esetleg cseréld fel a két OPA-t hogy hibájukat ki tudd zárni.
És minden mérést a +Uki ponthoz (segédtáp GND) kell végezni, még ha ésszerűtlennek tűnik akkor is. Mert ez a táp vonatkoztatási potenciál pontja. És trafóról kellene táplálni mind a fő és segédfeszültséget, hogy a galvanikus elválasztás biztos legyen.
Jó munkát!

Köszönöm!
Nekem sem ez az első példány amit csinálok belőle és azok között volt amivel foglalkozni kellett mert nem indult elsőre, de ez a darab szórakozik velem.
Majd ha lesz vele kapcsolatban valami fejlemény ide is beírom ha nem felejtem el.

Köszönöm a sok segítséget.
(#) boyscout válasza Black7275 hozzászólására (») Vas, 1:33 /

Sziasztok!

Vettem egy német turis labortápot.
Még működik IS, de a két párhuzamos gréc B80C3700/2200 nagyon melegszik 5 A közelében.
Persze nincs hűtőre téve, csak a panel tartja.Így pláne egymást is melegítik.
Kérdés, hogy a PC tápok 10 A-s scottijaira ki lehet-e cserélni?(Ebből van egy kosárral.)
Következő , hogy TDB 0124DP négyes OpAmp a vezérlője.Érdemes új vezérlést csinálni hozzá,
vagy hajtani, amíg megy, és amikor már kell, csak akkor belepiszkálni?

Az analóg műszerezettsége tetszett meg,a két műszernek még saját izzós világítása is van.
Van benne még egy tranzisztoros vezérléses táp is, ez tud 2,2 A-t,de az áram nem szabályozható.
Ez "jukas" forléces nyákon van, rajzoljam vissza, hogy bele tudjak tenni egy áram szabályzást?
Köszönöm a hozzáértők válaszait.
Boy
(#) JZoli válasza boyscout hozzászólására (») Vas, 9:18 / 1

Egy fotó az elejértől, egy fotó a belsejéről és egy típus, vagy tipusszám sokat segítene a beazonosításban. íHa az megvan, akkor még segíteni is jobban tudnánk!
(#) Suba53 válasza boyscout hozzászólására (») Vas, 10:44 / 1

Törtem a fejemet, hogy mi a búbánat lehet az a scotti. PC táp? Aztán beugrott SCHOTTKY

Azokra a TO-247-es tokozású kettős diódákra gondolsz, közös katóddal?
Azokat is hűteni kell, ahogy a PC tápokban is hűtőbordára vannak szerelve.
Kéne látni az elvi rajzot a trafóról. Mert ha csak egy feszültség van egyenirányítva Graetz híddal, akkor egy dupla dióda nem elég, kell egy párja is közös anóddal, hogy meglegyen a híd.

Vagyis kellene a készülék típusa, márkája, elvi rajza, vagy több fotó a belsejéről a nyák mindkét oldaláról, stb.
(#) Kinka István válasza boyscout hozzászólására (») Vas, 11:59 / 2

Szia!
Az egyenirányító típusában a 2200 a hűtés nélküli terhelhetőségét jelzi mA-ben, a 3700 a hűtőfelületre szerelt terhelhetőségét jelzi. 5A környékém már átléped a hűtés nélkül megengedett terhelést, természetes, hogy melegszik.
Következő: »»   847 / 847
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem