Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   149 / 167
(#) pucuka válasza etm hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Ezzel lehet igazán. Idézet a mérési lehetőségekből:
Idézet:
„Up to 12 parameter measurements: VPP, VP, Vmax, Vmin, Vavg, Vrms, frequency, Duty+, Duty-, Time+, Time-, Period.”
(#) Skori válasza etm hozzászólására (») Máj 20, 2021 / 1
 
Engem csak a rajta levő FNIRSI felirat aggaszt. Mégpedig azért, mert korábban ugyanezzel a névvel megjelent szkópot 100MHz és 1Gs/s paraméterekkel árulták, bár kedvező áron, csakhogy a valóságban ezeket a paramétereket közel sem tudta. Már akkor is leírtam, hogy szimpatikusabb lett volna, ha annak ellenére, hogy a valós paraméterei sokkal gyengébbek, de legalább valós adatokat adtak volna meg róla... Namost, innentől bármilyen paramétert is adnak meg erre a mostani szkópra, gyakorlatilag egyetlen szavukat sem hiszem el. Ha majd lesznek értelmes tesztek róla a neten (tehát amik nem a gyártó reklámjai, hanem valós tesztelés) akkor el lehet dönteni, hogy érdemes-e pénzt adni érte - de addig eszembe nem jutna.
(#) Skori hozzászólása Máj 20, 2021 /
 
Erről a kínai oszcilloszkópról volt szó korábban. Gyakorlatilag már néhány MHz-es jelek korrekt megjelenítése is problémát okoz ennek az elvileg 100Hz-es oszcilloszkópnak. Ha ez nem jelent problémát, akkor semmi gond - de engem speciel eléggé zavarna a dolog. Ezek után pedig milyen alapon bízhatnék meg egy másik , de ugyanilyen "márkanévvel" készült oszcilloszkóp bármilyen, a gyártó által megadott műszaki adatában?
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2021
(#) etm hozzászólása Máj 20, 2021 /
 
Köszönöm a válaszokat! És ez a másik amire gondoltam.Erről mi a v
éleményetek?
https://www.aliexpress.com/item/1005001845215723.html?spm=a2g0o.det...%23708
(#) Skori válasza etm hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Nemrég volt itt az apróban hasonló (vagy ugyanilyen?) szkóp eladó. Azt kellene megkérdezni aki megvette. De a FNIRSI-nél biztos, hogy sokkal jobb.
TME-nél 60eFt + ÁFA, számlával, garanciával. Bővebben: Link Tehát nem biztos, hogy érdemes kínából rendelni.
(#) etm válasza Skori hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) Atisatis hozzászólása Máj 21, 2021 /
 
Sziasztok!

Kinéztem magamnak egy Siglent SDS1104X-E Szkópot.
100MHz-en, 4 csatornával ez tűnik a legjobb választásnak.
Van valakinek tapasztalata vele? Vagy a márkával? Én még nem hallottam róla.
(#) sdrlab válasza Atisatis hozzászólására (») Máj 21, 2021 /
 
A megjelenítési tulajdonságai nagyon jók!
De a GUI-ja csapnivalóan gagyi kinézetű...
(#) Ge Lee válasza etm hozzászólására (») Máj 21, 2021 /
 
Az a 2C10 bruttó 76-ért újan boltból talán most a legjobb ár/érték arányú szkóp, pár évvel ezelőtt egy ilyen még álom volt ennyiért, akkoriban a duplájába került. Úgy 90 alatt semmilyen asztali DSO nem volt, az is csak fele mintavétellel meg 32k memóriával. Ebben meg van 4M memória meg még protokoll dekóder is.
(#) Ge Lee válasza Atisatis hozzászólására (») Máj 21, 2021 /
 
Az olcsó kategóriában szerintem ez a legjobb márka, nekem 1202X-E van. Persze egyik sem tökéletes, de állítólag a tízszer, hússzor annyiba kerülők sem azok. Nekem csak egy gondom van vele, értem én hogy spórolni kell, már egy nyamvadt kapcsolóval is (mert ezekből már a hálózati kapcsolót is kispórolták pedig a helye ott van a nyákon), hogy ha már ott van az a nagy doboz üresen, ha nem is tesznek bele akkut, legalább felkészíthették volna rá, hogy aki szeretné az tudjon tenni bele utólag. Gyakran mérek akkuról, ezért tartok egy Owon-t is mellette.
(#) Atisatis hozzászólása Máj 24, 2021 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) NickE hozzászólása Máj 25, 2021 /
 
A Hantek DSO5102P és DSO2C10 ugyanaz a szkóp, csak az utóbbin van protokol analizátor szoftver is?
(#) Ge Lee válasza NickE hozzászólására (») Máj 25, 2021 / 1
 
Erre korrekt választ csak a gyártó tudna adni, kevésbé korrektet meg az aki folyamatosan olvasgatja a szkópos blogokat (pl. eev) vagy nézegeti a jutubon a teardown-os videókat amikben ízekre szedik őket. Szerintem egyébként teljesen más a kettő, csak a doboz és a kezelőszervek ugyanazok, de ki tudja...
Azért olvass utána (nagyon sokat) mert pl. itt írják hogy szeret fagyogatni, és a gyártótól kapott szoftverek és instrukciók után is megmaradt a probléma, így az illető visszaküldte.
Vegyél inkább Siglentet, az se tökéletes, meg drágább is, de nincs velük közel se ennyi baj.
(#) majkimester válasza NickE hozzászólására (») Máj 25, 2021 / 1
 
az 5000-es sorozat 2013-as model a másik meg 2019-es. Így teljesen más a kettő. Az újabb több memóriát, több feature-t és valószínűleg több hibát is tartalmaz ...
(#) istvery hozzászólása Szept 17, 2021 /
 
Tudom nem pont ide vág, de pár éve vettem egy oszcilloszkópot. Eljuttam oda, hogy most már hálózati eszközöket is szeretnék mérni, amihez viszont leválasztó trafó illik. Beszereztem egyet, bekötöttem, de értetlenül állok előtte.

A transzformátor egyik oldala 0/230V/+5%/-5%-ra van feliratozva, a másik oldal pedig 0/230V-ra. Feltételeztem, hogy az első a primer, második a szekunder oldal, bár hiába kutatokodtam ez a +-5% célja nem igazán világos. A 0/230V/+5%/-5%-os oldal 0/230V-os érintkezőit rákötöttem a hálózatra és a földet pedig a vasmagra.

A nálam szekunder oldalnak hitt kapcsokra rámértem a földhöz képest. Egyiken kb. 60V-ot mér a multiméter, a másikon meg kb. 220 V-ot. Megnéztem érintésmentes fázisceruzával is a kapcsokat, sikít, hogy feszültség alatt van. Megnéztem egy ilyennel is: Benning Duspol Voltage Tester. Ez meg azt mondja nincs földhöz képest egyik csatlakozón sem feszültség, csak egymáshoz képest.
Teljes tanácstalanság, mit nem értek, valamit nem kötöttem be jól?

Segítséget köszönöm
(#) tbarath válasza istvery hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
A leválasztó trafó szekundere elvileg földfüggetlen, lebeg. Mérj rá a két kivezetésre egymáshoz képest, ne a földhöz.
(#) Ge Lee válasza istvery hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Tegyél fel képet a trafóról. Ha a védővezetőt a vasmagra kötötted és az be is van a konnektorban is kötve, akkor ahhoz képest a szekunder oldalon akár multiméterrel, akár fázisceruzával csak kapacitív áramot mérsz, mert hogy a primer/szekunder tekercsek közt kapacitás van, aminek 50Hz-en váltakozóáramú ellenállása van, azaz áram folyik rajta. Meg a szigetelésnek magának is van ellenállása, azon is folyik áram, mondjuk azon jóval kevesebb. A szekunder oldalon csak a két szál drót között kell meglennie a 230V-nak, hogy mit mérsz a vasmaghoz képest az lényegtelen, már amíg azt egy mezei multiméterrel méred.
(#) istvery válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Azt nem értem, hogy multiméterrel miért tudok feszültséget mérni a szekunder oldal bármelyik kapcsa és a föld között. Elvileg annak fölfüggetlennek kellene lennie. Mondjuk az sem világos miért egyik kapcson 60 V körüli értéken mozog a másikon meg 220V a feszültség. Miért nem szimmetrikus?
Sőt az értésmentes fázisceruza is ordít, hogy agyon csaphat az áram. Az a bizonyos Benning Duspol Votage Tester meg nem mutat feszültséget. A szekunder oldalon a 0 és 230V kapcsa között mindegyik műszer kijelzi az elvárt 230V-ot. Képet csatoltam a bekötésről.

Miért mondjátok, hogy a vasmaghoz képest tök mindegy mit mérek? Ha nem lenne az földelve, akkor érteném. Így sajnos nem.
(#) xenon válasza istvery hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
Nincsenek ideális áramköri elemek, a transzformátor szekunder tekercse kapacitív csatolásban áll a primerrel és a vasmaggal is. Egy szövevényes, parazita kapacitásokból álló kondenzátort alkot. A kondenzátoron pedig áram folyik, ha váltófesz.-et kapcsolnak rá. Tehát tulajdonképpen nem földfüggetlen a kimenet, ezen a kapacitáson keresztül záródik az áramkör a föld felé.
Viszont a kapacitás is kicsi, meg a hálózat frekvenciája is, tehát a kondenzátor impedanciája nagyon nagy lesz, így a rajta keresztül folyó áram nagyon kicsi. A multiméter, vagy a fázisceruza viszont ezt a kis áramot is meg fogja mérni, mert a bemeneti impedanciájuk nagyon magas (~10Mohm). Feszültségosztót alkot a parazita kondenzátor és a fesz. mérő belső ellenállása. Ha alacsonyabb ellenállású mérővel méred, akkor a "kondenzátoron" leesik a feszültség, lényegében nem mérsz semmit. Ezért találták ki a LowZ állást egyes multimétereken.
A parazita kapacitás nem egyformán, nem szimmetrikusan oszlik el a tekercsen, így a két végén sem lesz egyforma a mért feszültség (ami egyébként a mérőműszertől is függ... sőt, lehet, ha a primert fordítva kötöd be -fázis/nulla- akkor is változni fog a mért érték).

Ez a jelenség okozhatja a "mérési anomáliát", de nyilván messziről nem tudjuk megmondani, hogy tényleg jó-e trafó szigetelése.
(#) Bakman válasza istvery hozzászólására (») Szept 18, 2021 / 1
 
Idézet:
„Azt nem értem, hogy multiméterrel miért tudok feszültséget mérni a szekunder oldal bármelyik kapcsa és a föld között. ... Az a bizonyos Benning Duspol Votage Tester meg nem mutat feszültséget.”
A multiméternek jóval nagyobb belső ellenállása van, mint a feszültségtesztelőnek. Utóbbi alacsonyabb belső ellenállása képes kioltani a keletkező, egyébként ártalmatlan, feszültséget.

C1 kondenzátor az, ami "keletkezik" attól, hogy a tekercsek közel vannak egymáshoz.
(#) istvery válasza Bakman hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a részletes magyarázatot.
(#) nagym6 válasza istvery hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
Idézet:
„Azt nem értem, hogy multiméterrel miért tudok feszültséget mérni a szekunder oldal bármelyik kapcsa és a föld között.”
Ha csak kézzel megfogod a multiméter mérőpontját, akkor is mutat valamennyi feszültséget.
(#) Massawa válasza istvery hozzászólására (») Szept 18, 2021 / 1
 
Söt, valamikor az volt minden voltméternek az egyik legfontosabb minöségi mutatoja, mekkora volt az adott méréshatáron a belsö ellenállása. Ezt korábban kOhm/V adattal szokták megadni. Még megvan az elsö akkori drága „csucsvoltméröm“ 1kOhm/V belsö impedanciával és kis koffer méretével, de tükrös, nagy skálával).
A mai DVM világban ez az adat már majdnem teljesen eltünt, és a voltméterek bementi ellenállása a 1-10 MOhm tartományba vándorolt, igy elvben még a sztatikus feszültséget is méri.
Ezért a villanyszerelöknél majdnem tiltva van a DVM használata, náluk kötelezö a Duspol tipusu müszerek használata, amik kis belsö ellenállással a valos feszültséget mutatják a hálozatban.
(#) Skori válasza istvery hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
Még egy apróság: érdemes lehet kipróbálni, hogy a trafó melyik tekercsének kisebb a kapacitása pl. a vasmaghoz képest, mert lehetséges, hogy a maradékfeszültség amit a műszerrel mérsz, primer-szekunder felcserélése esetén az egyik esetben kisebb. Másként fogalmazva a két tekercs szigetelése ill. kapacitása nem biztos, hogy egyforma - ebből kifolyólag az sem biztos, hogy egyformán jó leválasztást biztosít mindkét irányba - simán lehet, hogy az egyik irányba jobb.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Szept 18, 2021 / 1
 
Ezért szoktak régen a primer-szekunder közé egy árnyékoló sort tekerni, aminek az egyik végét lekötötték a vasmaghoz illetve a védővezetőhöz.
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
Ezzel csak olyan szempontból vitatkozom, hogy a szekundert szokás pár százalékkal nagyobb menetszámmal tekerni, hogy a veszteségek miatt teljes terhelésen legyen meg a kb. 1:1 áttétel.
(#) Skori válasza Gafly hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
Ebben igazad van, de ennek ma már talán kisebb a jelentősége, mert a hálózatról működő készülékeink 90%-a 80-270V AC között üzemképes. Tehát ha az egyik irányba jobb leválasztást ad, akkor úgy használnám, függetlenül a pár % többlet, vagy éppen kevesebb feszültségtől.
Ráadásul a kérdezőnek van 5% korrigálási lehetősége a fotói alapján.
(#) Bakman válasza Skori hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
A két tekercs közti szórt kapacitás kb. állandó, legyen bármi köztük jelen helyzetben. Mitől lesz jobb a helyzet egyik irányból hajtva, mint a másikból?
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
Igazad van, a kép elkerülte a figyelmem.
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
Vigyazz, azokban nem mezei trafok vannak a mezei trafo nem tud ekkora tartományban egy tekerccsel ( primerrel) müködni.
Azok a készūlékek, amik átkapcsolás nélkül müködnek 80-270V tartományban kapcsolo táppal dolgoznak.
Következő: »»   149 / 167
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem