Fórum témák
» Több friss téma |
Valóban. Az elkészített PCB-n is hasonló van.
Ebbe a vevőbe szerintetek a szerző, miért használ 2SC2570 tranzisztorokat?
Ez volt a fiókjában , talán kisebb zajú volt mint amit eddig használt ... stb.
Néztem a helyettesítő típusait. Nem nagyon gyakori tranzisztorok. Így vagy beteszek kisebb freki türést elviselő tipust, vagy 2N3904, stb.
![]()
80m-re szinte bármilyen kisjelű NPN tranzisztor megteszi. Ha nagyon RF tranzisztort szeretnél, egy BF224 biztos akad ott a fiókban.
Mindenképp RF tranzisztorokat (BFxxx) használj, akkor is, ha fT szempontjából hangfrekis tranzisztorok is jók lennének.
Ökölszabályként: fmax = fT/10. Eddíg nincs különösebb gond, felette már kompenzálni kéne, az meg nehéz kenyér. A hFE se nagyon legyen sokkal nagyobb 100 -nál.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2021
A munkapontért a DC erősítés a felelős, ha abban hasonló a kettő, akkor jó lesz ebből a szempontból!
A határfrekvencia igényt ezen felül az üzemi frekvencián elvárt erősítés<fmax/füzemi adja meg nagy vonalakban! (Ahol fmax=fT - a tranzisztor határfrekvenciája) Ha ezeket betartod, nagyot nem tévedsz már.... A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2021
Itt valami készül.
![]() Az eredeti kapcsolási rajzhoz képest, amit változtattam, illetve ami a fiókban volt: 2SC2570 ---> BF241 BB105( 5 pF - 16 pF/30V) ---> MV209 (5 pF - 26 pF/30V) 3 kΩ ellenállás (MC3362 20-as láb) ---> 3,6 kΩ A szűrő tekercseit megtekertem és LCM2 műszerrel beállítottam 10µH értékűre. A szűrő kondenzátorait, is válogattam. A 10 MHz -es kvarcok is szintén válogatottak. 20 db állt rendelkezésemre, abból a 10 MHz-hez közel eső értékeket válogattam ki. A 10 MHz-es kvarc szűrő kondenzátorainak értékét nem tudom kiolvasni a rajzról. A potméterek ideiglenesen vannak csak beforrasztva. Már megrendelve a 10 kΩ-os műanyag hosszú tengelyű potméterek. ![]() Sajnos a szerző az eredeti cikkben nem írja le, hogy BFO- t hogyan illeszti az MC3362-eshez. Azonban az áramkört a BFO nélkül is élesztettem. A tápfeszültségek rendben, a hangszóróból gerjedés hangja nem hallatszik, szép tiszta , halk zúgás van a tápfeszültségek rákapcsolása után. Egyelőre eddig jutottam. ![]() ui: Sajnos BF224-et nem találok, pedig azt hittem van. A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2021
Idézet: „hogy BFO- t hogyan illeszti az MC3362-eshez. Azonban az áramkört a BFO nélkül is élesztettem” (pedig be is építetted "véletlenül") Az MC 3 4 lábán van egy oszci szerűség 10 MHz kvarccal és egy varikappal Gyanúsan az lesz a BFO-ja CW-U/LSB üzemódokhoz. ![]() IC adatlapja alapján sejthető melyik pontja mit csinál benne. VFO-t azt 22es lábán adja be DC leválasztó kondin keresztül. KF freki +/- vételi értékűt (alsó vagy felső keverést végzel annak a függvényében 7 vagy 13 MHz kell oda kívülről) Idézet: „A 10 MHz-es kvarc szűrő kondenzátorainak értékét nem tudom kiolvasni a rajzról.” Rakjál be 1 1 varikapot helyettük és máris változtathatod a sávszélességet is n+1. potival. ![]() esetleg Lessél a Taurusra 47 pF van 10MHz-es KF-re . ![]() TAURUS TCVR A 20as lába az a belső (22-21 lábai) oszcijának a kimeneti puffer elválasztó fokozatának kivezetése ami a külső PLL , frekimérő, stb felé illesztené a belső oszcillátort. Idézet: „potméterek ideiglenesen vannak csak beforrasztva.” Mit csinál a durva és a finom mit állítanak?! A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2021
Idézet: „Idézet: „potméterek ideiglenesen vannak csak beforrasztva.” Mit csinál a durva és a finom mit állítanak?!” OK rájöttem ... ![]() (ránagyítva a rajzra) A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2021
A KF fokozat életképésséget egy az n+1. megmaradt 10 MHz kvarcból épített oszcillátorral letudod ellenőrizni.(vagy RF generátorral)
Pár centis szigetelt dróttal belógatod a külső 10MHz +/- pár 100 Hz oszci jelét az IC fölé akkor meg kellene szólalnia a hangszóróban. (külső jel frekvenicáját változtava vagy a BFO potikkal a fütymélypontokat keresgélheted, részben a Q szűrő sávszélességét is meg mérheted ha a külső jelet le/fel 3-5-10 KHz el tekered) Ennél egyszerűbb lehet ha zajgenerátorral hajtod meg a 19es lábán nagyon lazán pár pF-es kondival becsatolva a zajgenerátort. A hangszóró kimenetét pedig hangkártyára kötöd és hangfrekis spectrum ábrázoló programmal nézed a változásokat. A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2021
Valóban az a BFO, csak a blokkvázlaton 10 MHz VXO-nak nevezi. Az összekevertetem.
![]()
Rendben. A "szokásos" módon ellenőrzőm.
![]()
Varikapos Q filter jobb lehet mert ha jol remlik a Taurus CW TCVR mint fonia .
Ezért kicsit keskenyebb a Q filter , persze minden a kvarcok es koroluttuk levo kondik es egyebb szort parameterek Hatarozzak meg savszelesseget ... Idézet: „Rakjál be 1 1 varikapot helyettük és máris változtathatod a sávszélességet is n+1. potival.” Milyen típusú varikap lenne a megfelelő? Mármint a varikapok paramétereit tekintve. pl. BB112? Idézet: „A 20as lába az a belső (22-21 lábai) oszcijának a kimeneti puffer elválasztó fokozatának kivezetése ami a külső PLL , frekimérő, stb felé illesztené a belső oszcillátort.” Igen, ezért van a kimeneti tranzisztorához a 3 kΩ -os ellenállás. Azonban ezen a lábon bizony most nincs jel. Vagy csak nem sikerült lemérnem. A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2021
Blokk vázlat alapján könnyebb mesélni:
Idézet: „dézet: „A 20as lába az a belső (22-21 lábai) oszcijának a kimeneti puffer elválasztó fokozatának kivezetése ami a külső PLL , frekimérő, stb felé illesztené a belső oszcillátort.” Igen, ezért van a kimeneti tranzisztorához a 3 kΩ -os ellenállás. Azonban ezen a lábon bizony most nincs jel. Vagy csak nem sikerült lemérnem. ” Amint látszik a 21 22 lábakból lehet a I. lokál oszcit létrehozni (sacc/kb 4-500 MHzig). Jelen esetben nálad nincs semmi se kiépítve mert külső VFO jelet vár. A 20-as lábon van egy emmiter követős kimenet , ott addig nem is fogsz mérni jelet amíg nem rezeg az oszci (21-22 L/C körrel vagy külső oszci jellel táplálva a 21-n). Varikapból pedig olyan lenne jó ami kb.: 8-10 Voltnyi változásra kb.:100-200 pF változást produkál. Kell némi drop a tápfesz és a varikap stabilizálása közé.
Jól feladtad a leckét. Ilyen diódám sajnos nincs, ami ilyen tulajdonsággal rendelkezik.
![]()
Azért ez nem az a meredekség, amiről itt szó volt )
sany: Viszont a BB112 bőven jó....
A BB112 mégis varicap, nem egy kommersz dióda.
Van, ha kell..
Azt én sem mondtam, hogy olyan jó mint egy varicap, de minden dióda szokta változtatni záróirányban feszültségtől függően a kapacitását. Az meg hogy mekkora, azt a többi alkatrésszel nagyjából kompenzálni lehet.
Ha tényleg van a fiókban, akkor 145 Ft szerintem még most is a posta. Nagylelkű gesztus lenne szerintem, mert ahol Sany lakik, szerintem nem sok alkatrész bolt van. Legalábbis annó nem volt, szerintem.
Erről egyszerűen nincs értelme vitát nyitni.
Nem kell vitatkozni
![]() Volt aki buzgóbb volt és kíváncsian végig mért ezt azt : hanssummers Én duál (szembe kötöttek) ledeket mértem régebben LCM-3al hasonló módon, azon nF-os értéket is mértem, mikor már kezdett nyitni (derengeni az aktuális nyitó irányú LED) . A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |