Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fűtés vezérlés
 
Témaindító: kiviszem, idő: Nov 12, 2005
Lapozás: OK   5 / 6
(#) Bakman válasza krisztian98 hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Miért nem jó neked a három fokozathoz három relé? A motor nem fogyaszt olyan sokat, nem kell méregrága mágneskapcsolókat venni. A termosztátokban lévő kis relé is vígan bírja a keringetőszivattyúk áramát.
(#) Andralin hozzászólása Máj 2, 2017 /
 
Sziasztok!

Van egy 1600 W-os olajradiátor, aminek ugye igen nagy a termikus tehetetlensége.
Ezt tervezem Arduino-val vezérelni, egy termosztátot csinálok hozzá.
Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek mekkora hiszterézist érdemes beállítani, használni egy ilyen olajradiátornál?
Jól gondolom, hogy jó kicsire kellene választani?
(#) kaqkk válasza Andralin hozzászólására (») Máj 2, 2017 /
 
Nem tudom milyen kapcsolóeszközt fogsz hozzá választani , de 2-3 foknál kisebb hiszterézist ne akarj beállitani mert csak ki be kapcsolgat (rángatja a hálózatot) a beállitott hőfok környezetében
(#) Andralin válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 2, 2017 /
 
Egy SSR-40DA lesz a kapcsoló.

Nem túl sok az a 2-3 fok? Ha a hajnali hidegben lehűl 2-3 fokot a szoba és csak akkor kapcsol be az olajradiátor, az még bő fél óra mire felmelegszik, addigra mindenki megfagy a szobában.
Én tized fokokra gondoltam hiszterézisnek.
(#) Bakman válasza Andralin hozzászólására (») Máj 2, 2017 /
 
SSR esetén elvileg nem probléma a sűrű kapcsolás. 0,1 °C-nál kicsit nagyobb legyen a hiszterézis, kb. 0,3. 0,1 °C-ot képes tévedni a szenzor is. A lekérdezés se legyen sűrűbb, mint öt másodpercenként.
(#) Gafly válasza Andralin hozzászólására (») Máj 2, 2017 /
 
Akkor már csinálj egy rendes PID szabályozást, ha már úgyis Arduinót teszel bele. Még jobb, ha adaptívra csinálod. Megtanulja a szoba a szoba és a fűtőtest paramétereit és meg is van a tizedfok.
(#) kaqkk válasza Andralin hozzászólására (») Máj 2, 2017 /
 
Ezért kérdeztem milyen kapcsolóeszköz lesz a kiválasztott , evvel Gafly megoldása lenne a legcélszerűbb , viszont az már nem termosztát hanem hőmérséklet szabályzó (a termosztát = hőfok kapcsoló)
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2017
(#) azxo1 válasza AndrewK hozzászólására (») Ápr 25, 2018 /
 
Helló!
Engem érdekelne ez a fűtésvezérlő elektronika project.
Fel tudnád tenni, ha még megvan?
Vagy ***@***.** címre?
(https://www.hobbielektronika.hu/forum/futes-vezerles?pg=1)

Az e-mail címet SOHA ne írd ki nyilvánosan, mert a spammerbotok ezekre vadásznak! (Adatlapon megtalálható.)
A fórum azért fórum, hogy NE privát választ kérjünk!
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) Moderátor hozzászólása azxo1 hozzászólására (») Ápr 25, 2018
 
Ez egy kb. 3 éves hozzászólásra ment válasz. A hozzászóló azóta sem volt az oldalon, kevés a valószínűsége, hogy ezt a kérést olvasná, és válaszolna is rá...
Azért van a felhasználói adatlap, hogy használjátok!
(#) azxo1 hozzászólása Ápr 25, 2018 /
 
Elnézést!!!
(A felhasználói adatlapra a a főoldal jön be. Kerestem a felhasználók között, de semmi. Gondoltam, hátha más néven van itt, és esetleg véletlenül elolvassa)
(#) zsenipocok hozzászólása Dec 17, 2018 /
 
Tisztelt Fórumozók!

Nem vagyok nagy gázkazán szerelő, ezért segítségre szorulok! Adott egy Vaillant VUW 240/3-3 típusú gázkazán. Ebben semmi különleges nincs. A mellékelt képen, a baloldalon van az elektromos bekötése.
L-N-G simán bekötve a kazán működik. A 3 és 4 csatlakozó rövidzár eltávolításra került és ott egy analóg termosztát található jelenleg. Az analóg termosztát a kívánt hőfoknál kapcsol. A 3-4 csatlakozóknál feszültség jelenik meg, fűtés esetén. Eddig rendben van.

Egy új termosztát beszerelésénél, ami a jobb oldalon található a képen a bekötés nem lenne olyan bonyolult, ha a kimenő csatlakozókon (L1-N1) nem feszültség jelenne meg.
A probléma az, hogy a kettő feszültség találkozik, mikor a termosztát fűtésre kapcsol. Mi lenne a helyes bekötés úgy, hogy a vezérlőpanel ne menjen tönkre a kazánban?
Én nem tudok megoldást, de biztos vagyok benne, hogy az itt nálam sokkal okosabb szakemberek ezt simán megtudják nekem válaszolni.
Segítséget előre is köszönöm!

Vaillant.jpg
    
(#) VIM válasza zsenipocok hozzászólására (») Dec 17, 2018 / 1
 
Szia! Olvass vissza https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2214892.html#2214892ide [/url, talán segít.
(#) domoszlai hozzászólása Okt 30, 2019 /
 
Sziasztok!
Adott egy gázkazán egy vegyes kazán és egy puffertartály. Szobatermosztát vezérli a a keringető szivattyút ami az előremenő csőbe van beépítve, jelenleg csak a gázkazánt tudja kapcsolni egy relé segítségével. Be van építve egy hőcserélő és egy siemens 3 járatú motoros váltószelep ( nincs még beüzemelve). Van még egy Digitális hőmérséklet-különbség kapcsolóm Ewelly EW-M801AH jelenleg nincs bekötve. A kérdés hogyan lehetne bekötni ezeket úgy hogy működjön a gázkazán és a vegyes kazán is?
(#) kowi hozzászólása Jan 9, 2020 /
 
Sziasztok.
Adott egy 230V-ról táplált 2,2 kW-os fűtőpatron ami pid szabályzóval van vezérelve J hőelemmel.
Havi szinten cseréljük (pedig nem olcsó) 10cm-hosszú 30mm átmérő. Eddig 900W-os volt ugyanezekkel a méretekkel (közel 1 évig bírta). Szerintem a felülete kicsi 2,2kW-hoz. Esetleg nincs olyan szabályzó (készen kapható ipari környezetben alkalmazható) Ami felfűtésig valami rámpa alapján nem csak egy ssr-t kapcsolgat hanem a patron feszültségét szabályozza? Tömör C45 anyagba van a patron és a hőelem közt pár cm-van ez a kialakítás fix.
(#) 444Tibi válasza domoszlai hozzászólására (») Jan 9, 2020 /
 
Ez így kevés (nekem), egy hidraulikai rajzot kérnék.
A gázkazánnak saját keringetője van?
A vegyeskazán hogyan tölti a puffert, ott is van külön keringető+Esbe vagy Laddomat?
Nem világos sehogysem, ezért kérnék egy rajzot.
(#) Andras6800 hozzászólása Júl 6, 2020 /
 
Sziasztok,

valaki esetleg tudna segíteni fűtés kapcsolás tervezésében, az nagyon szuper lenne.

Csatoltam egy fűtési rajzot, hogy miként néz ki a rendszer.

További infók:
Szivattyú: Grundfos Alpha1 L 25-60 180
Motoros szelep: Honeywell VC4013-11

Adott még több radiátor a főkörön és 2 kör padlófűtés a hőcserélővel leválasztva.

A fűtést Tado rendszerrel irányítanám.

Ez úgy nézne ki, hogy a kazánt és a hidrováltó utáni szivattyút kapcsolná a tado Extension kit.

Kapcsolási leírás

A padlófűtés szivattyút pedig mind a két tado Room thermostat. Aszerint, hogy melyik padlófűtés kört szeretném elindítani (fölszint vagy emelet) tudná nyitni/ zárni a megfelelő Room Thermostat a motoros szelepet.

A radiátorokra Tado radiator thermostat kerül, ezekkel tudom egyenként szabályozni a radiátorokat helyiségenként. Az összes radiátor párhuzamosan van kötve.

Ugye az összes thermostat wireless kommunikál a tado Extension kittel, így indítva a fűtést és az "alap szivattyút".

Az extension kitet e-bus-on keresztül terveztem bekötni a kazába, így még az "N" és az "L" pontra kell 230V betáp. Talán az "1" és a "4" kapcsolhatná a szivattyút. Ez a része még talán csak egy sima soros kapcsolás.

Ami érdekesebb, az a padlófűtés kör. Ugye amikor a szobai thermosztát fűteni akar, nyitnia kell a szelepet és kapcsolnia a szivattyút.

Ezek alapján a padlófűtés szivattyúig párhozamosan kell bekötnöm a rendszert, és a szivattyú előtt van a csomópont. Utánna már egyből vissza betáphoz. Így bármelyik termosztát is kér meleget, zárja a kört --> feszültség alá kerül a szelep (leírás alapján nyit) és feszültség alá kerül a szivattyú is.

Ehhez kapcsolódóan 2 kérdés is lenne:

-Mi van akkor, ha mindkét kör egyszerre kér fűtést? Azaz mindkét kört zárja a termosztát. Nem okoz ez gondot a szivattyúnak? Elvileg ennek a motornak van küldő vezérelhetősége. Célszerű lenne bekötnöm hálózati feszültségbe és a kiegészítő csatlakozón keresztül vezérelni?

- Nem annyira egyértelmű a motoros szelep leírása. Rugósan visszaáll zárt állapotba, ha szakad az áramkör, vagy másodlagosan is be kell kötni, hogy visszazárjon? (Thermosztátkon 3 állás van: NC; NO; COM; 3 erű káben van behúzva a falba. ha NO-t zárja a COM-al, kér fűtést.)

Köszönöm előre is a választ. Igyekeztem kicsit átgondolni, mielőtt segítségért rohanok, de generál örülnék bármilyen tanácsnak, javító intézkedésnek.

Köszi előre is!

futes.jpg
    
(#) Bakman válasza Andras6800 hozzászólására (») Júl 6, 2020 /
 
A motor(ok)nak nem okoz gondot, ha mindkét kör egyszerre van nyitva, ettől nem terhelődik túl, sőt, így elvileg könnyebben dolgozik. A probléma abból lehet, ha nem jó arányokban oszlik el a meleg a körök között. Bővebb infóért a konkrét kiépítést kell megnéznie egy szakinak, aki ezt csuklóból vágja.

A szelepmozgatónak kell fix fázis és nulla, valamint egy kapcsolószál. Azt nem tudom, mit művel a mozgató áramszünet esetén.
(#) VIM válasza Andras6800 hozzászólására (») Júl 7, 2020 /
 
Szia! A padlófűtési rész azzal a két körrel és hőcserélővel és szabályzószeleppel így nézne ki helyesen. Az, hogy a vezérlését a két zónaszelepnek hogy tudod összehozni ezzel az más kérdés. Lehet, hogy egy ESBE szeleppel jobban jársz, mert az ebben az esetben tartalmaz egy bypass szakaszt is és a szekunder szivattyú nem fog túlterhelődni ha lezárnának a zónaszelepek.
(#) zoszka válasza Andras6800 hozzászólására (») Júl 9, 2020 /
 
Nem ez volt a kérdés, ezért off.
A hidraulikus váltó elfér a rendszerben, hamár benne van, bár szerintem felesleges. Viszont a padflófűtést primer oldalon kell szabályozni a szekunder oldal hőmérséklete alapán és nem fordítva.
(#) zolika60 hozzászólása Aug 20, 2020 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy létezik-e olyan gyári vezérlő ami a hőfok függvényében változtatja a szivattyú sebességét, vagy építenem kell ilyet.
(#) Bakman válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 20, 2020 /
 
Milyen szivattyúról van szó? Azinkron motorral szereltet (kb. az összes ilyen), nem olyan egyszerű vezérelni.

Miért kell a hőmérséklet függvényében vezérelni?
(#) nano79 hozzászólása Feb 24, 2021 /
 
Sziasztok!

Adott egy 100l-es dupla falú olajos fűtőközegű pálinkafőző üst. Gáz és elektromos fűtéssel is lehetne használni.

Az elektromost szeretném kivitelezni...1db 2"-os karmantyú van az oldalán, 6kw-os fűtőszálat/3x2000w ,három-fázis van/ tennék az olajba/mol hőközlő olaj/

Na már most 3 verzión gondolkodom:

1: külön 2kw-onként kapcsolható lenne a fűtőbetét az elején mind a 3-kör/6kw/ menne, elért hőfoknál lekapcsolom a fűtőbetét 1, vagy 2 szálát

2: "Sima" potméteres szabályzás szilárdtest relével ilyesmi: https://www.stilldragon.eu/en/miscellaneous/296-diy-controller-kit.html Mekkora potméter, és relé kéne a 6kw-hoz?

3: 1db pid vezérlő 3 szilárdtest relével a 3 szálra, kontroll hőmérő az olajba, ilyesmi csak 3 körrel: https://www.youtube.com/watch?v=mt4pxbG2_YQ&t=314s
(#) Bakman válasza nano79 hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
A vezérlés/szabályzás módját az igényekhez kell igazítani. Mennyire pontos kell adott hőmérsékleten tartani a hőközlő olajat/cefrét?
(#) nano79 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
Üdv!

A nagy hiszterézist szeretném elkerülni, azaz ne ingadozzon fel-le a hőfok a cefrében. Induláskor 100%-on menne a fűtés, elért hőfoknál 110-120 fok ott pedig az egyenletes szinten tartás a lényeg.
(#) Joe_001 válasza nano79 hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
Szia!
Vannak erre készen elektronikák kb 10-es alatt. Mindenképp érzékelő szondával csinálnám. PID-es vezérlőt használnék, ennek a szisztémának a a lényege az hogy az előírt hőfokon túl nem engedi a hőfokot. Ez szerintem a pálinka főzésnél lényeges, mert a methanol hamar elkezd kiválni, közel sa forráspontja az ethanoléhoz.
Nekem ilyesmi van. Vízálló PT100, PT1000, NTC, K elem, stb, menüből választható, a hiszterézis is állítható. Egy autómérnök haver szuvidálóhoz használt ilyet, nagyon meg van elégedve vele.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2021
(#) Geri86 hozzászólása Okt 24, 2021 /
 
Sziasztok. Házunkban vegyes tüzelésű kazán van plusz az egyik kisebb szobában egy olajradiátor ami mechanikus termosztátú. Az lenne a kérdésem, hogy mivel tudnám precízebben vezérelni az olajradiátort éjszaka a köztes időkben amikor a vegyes kikapcsol. Kb. 22 fok kellene lenni mindig. Tehát figyelnie kellene a hőmérsékletváltozást és időben bekapcsolni a radiátort aminek ugye ha teljesen kihűl kell egy jó 15 perc mire bemelegszik. Kis hiszterézis kellene? Tizedfokok figyelése? Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2021
(#) Bakman válasza Geri86 hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Digitális termosztát sokkal precízebb, mint a mechanikus. Ha jókor kapcsol, akkor nem kell "előre" gondolkodni, 15 percnek bele kell férnie a rendszerbe. Ha nem, használj egyszerű fűtőtestet, az sokkal gyorsabban fűti fel a szobát mint az olajradiátor, kisebb a hőtehetetlensége is.
(#) Geri86 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Esetleg egy ilyennel kiegészítve?
Konnektor termosztát
(#) Bakman válasza Geri86 hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Nem ismerem ezt a termosztátot de első pillantásra jónak tűnik.
(#) Geri86 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Te esetleg tudnál ajánlani általad ismert termosztátot?
Következő: »»   5 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem