Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dansk 3f-T3535, és minden, ami vele kapcsolatos
Lapozás: OK   14 / 15
(#) HA5AWS válasza etilalkohol hozzászólására (») Okt 26, 2021 / 1
 
Szia!
Igen bocsánat a pozíció számok kimaradtak. Az oszcillátorban a trimmerkondi C57 a tekercs L22.
Bemenőkör C25 és L11. Modulátor kör C35 L15. A modulátor kör tekercsét vettem le 3,5 menetre.
Üdv: Gábor

tuner.JPG
    
(#) fecameca válasza HA5AWS hozzászólására (») Okt 26, 2021 /
 
[quote][ Hosszú idejű stabilitását nem teszteltem./quote] Szia. Az én rádióm a bemelegedés első percében sokat hangolódik, de utána beáll, többé nem mászik el. Állítólag a tuner visszahangolása az eredetire, sokat jelentene, mert a kétnormásított változatnál elég közel vannak egymáshoz az adók, ráadásul a hangolófeszt az elég sok mindenre használt táp IC állítja elő, ami amíg melegedik, nem stabil. Nem szándékozom a tunerbe belemászni, mibel a rádiót eléggé ritkán hallgatom. Pályafutásom alatt azt tapasztaltam, minél bonyolultabb stabi. IC állítja elő a hangolófeszt, annál jobban mászik, a leges-legstabilabb megoldás mindig az 1 zéner diódát + 1 ellenállást tartalmazó egyszerű kapcsolások adták. Nálam jól működik az AFC, elég sok mindent el lehet ott állítani, a demodulátor kör lehet a fő bűnös, de a 3 Led-es hangolásjelzőt is jól el lehet állítgatni. De azért a teleszórni a készüléket trimmer potenciométerekkel, abban még mindig a Videoton rádiók verhetetlenek. A Danskot az életben csak egyetlen egyszer kellett jól beállítani, na éppen ezért nem akarok fölöslegesen belemászni.
(#) HA5AWS válasza fecameca hozzászólására (») Okt 27, 2021 /
 
Szia!
Igen sajnos a tápok elbonyolítása ezzel a technikával nem volt szerencsés. Az elgondolás jó elméletileg, hogy az AFC ne csak a oszcillátor frekvenciát húzza a helyére hanem a többi hangolt kört is, de pont a Dansknál nem látom értelmét. A bemenő körök szelektivitása annyira kicsi, hogy az a párszor 10 kHz amit az AFC hangolna nem esik ki a sávszélességből. Az Orion ST240 jobban átgondolt AFC-je is ott problémás, hogy az IC belső fűtéssel és termosztáttal rendelkezik ami idő míg beáll a hőegyensúly. Sokan kicserélik feleslegesen mert túl forrónak érzik az IC-t pedig az a normál állapota.
A Dansk visszahangolása nálam azért volt fontos, hogy a skála és a vett frekvencia legalább köszönő viszonyba legyen egymással. Úgy érzem sikerült a nagyfrekvenciás részeket korrekt módon beállítani. Volt egy elgondolásom, hogy az Orion ST240 tunerjét belerakom, de az megint csak az eredetiséget rontotta volna és nem biztos, hogy sokkal jobb eredményt hoz. A KF része szintén elnagyolt az Orionhoz képest.
Üdv: Gábor
(#) fecameca válasza HA5AWS hozzászólására (») Okt 27, 2021 /
 
Igen, amikor megvettem a rádiót, a legközelebbi adó is 50 km -re volt, kellett hozzá a tetőantenna. Aztán bogarászni a szomszéd országok adóit, még egy antennaforgató is elkelt hozzá. De ma már, amikor minden helyi adó itt van, szinte látótávolságnyira, csak a rádió mögé bedobott szál dróttal használom. Mert azóta már 2x elköltöztem. Az Orionról én is olvastam, hogy nagyon csúcs készülék, ha egyáltalán manapság az internet világában érdemes még DX vétellel foglalkozni? Helyi adó esetén viszont a hangminőségben egy átlag- felhasználó nem vesz észre különbséget. A "bakelit" lemezek korában én is inkább az erősítője miatt szerettem ezt a rádiót. A számítógéppel nálam egy Dyras Miami van összekötve, full IC-s végfokokkal, azt se tudom, milyen minőségű, és hány Wattos, de szól. A Dansk a másik szobában a televízióval van összekábelezve, de a feleségem nem kér a házimozis hangzásból, ezért a TV leginkább csak a saját hangszóróin működik, kis hangerővel.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2021
(#) etilalkohol válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 13, 2021 /
 
Szia!

Most lett időm nekiállni a tunernek, elakadtam kicsit:
- Állítólag (lomex) 110pF kondit nem lehet (nem létezik) kapni, így egy 100pF és egy 10pF-ost teszek párhuzamosan - jó lehet így?
- Nálam az L15 tekercs 6.5 menetes, akkor 4.5 menetre vagy egyből 3.5 menetre vegyem vissza?
(technikailag melyik a könnyebb: alulról vagy felülről levarázsolni a meneteket?)

Köszi és Üdv!
(#) HA5AWS válasza etilalkohol hozzászólására (») Dec 13, 2021 /
 
Szia!
Azt hiszem én is hasonlóan oldottam meg 100+10 pF. A tekercsről a felsőrészen elcsíptem a menetet, letekertem és visszaforrasztottam a cséve oldalán.
Üdv: Gábor
(#) etilalkohol válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 13, 2021 /
 
Köszi a gyors választ, akkor ha jól értem mehet 3.5 menetre egyből?
(#) HA5AWS válasza etilalkohol hozzászólására (») Dec 13, 2021 / 1
 
Szia!
Szerintem mehet, de nem ártana mérni is.
Üdv: Gábor
(#) HA5AWS hozzászólása Dec 14, 2021 /
 
Sziasztok!
Teszteltem a tuner stabilitását. Bekapcsoláskor pontosan beállítva az adót, 3-4 óra alatt hangolódik el a rádió annyit, hogy a hangolásjelző piros led halványan jelzi a félrehangolást. Hangban semmit nem lehet hallani, max az ember szemét bántja. Az AFC körrel nem tudtam megvívni. Ha valaki el tudná magyarázni, hogy az AFC kapcsoló miért megy rá a KF IC sztereó indikátor kimenetére azt megköszönném. Gyakorlatilag azt eredményezi, hogy az AFC bekapcsoláskor elhangolódik és 1-2 másodpercenként kapkod. Még kipróbálom, hogy lekötöm és fix 1-0 feszültséget kapcsolok a táp IC AFC lábára.
Üdv: Gábor
(#) etilalkohol válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Szia, nálam szemre stabilak az AFC-k (3 Dansk-om van), azt a bizonyos elkót cseréltem a korábbi ajánlások alapján asszem 22 mikrósra.
(#) etilalkohol válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 4, 2022 / 3
 
Sziasztok, kész is lett végre a tuner módosítás a fentebb leírtak szerint (3.5 menettel).
Csak a képen jelölt L22-t kellett kifele tekernem, (továbbá az FM skálát beállító trimmereket kellet R11,R6 változtatnom, hogy a skála is pontos legyen ill. előtte még az R4 hangolófesz trimmerét).
Köszönöm mégegyszer és BÚÉK.
(#) HA5AWS válasza etilalkohol hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Szia!
Örülök, hogy sikerült. A KF erősítő tranzisztort még építsd be sokat javít az érzékenységen.
Üdv: Gábor
(#) etilalkohol válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Üdv, mindenképp, hisz a többibe már benne van és jól is szuperál, csak nem akartam egyszerre, hogy az esetleges hibát könnyebben kiszűrjem...
Még egy kérdés ugrott be: a tunerben a kondik és néhány ellenállás lábainál van egy műanyagnak tűnő fehér lapocska/pöcök, annak van valami nagyfrekis jelentősége vagy csak mechanikai funkciót szolgál?
(#) HA5AWS válasza etilalkohol hozzászólására (») Jan 5, 2022 / 1
 
Szia!
Csak mechanikai funkciója van a nyák tehermentesítése.
Üdv: Gábor
(#) fecameca hozzászólása Okt 23, 2022 /
 
Sziasztok! Hoztak hozzám 2 db Orion torony ST 240 tunert hasonló hangolódás gondokkal. Igaz, azokban nem TCA 750, hanem TCA 350 van, de hasonló kapcsolásban. Amíg azokra kerestem a megoldást, olvastam, hogy a táp IC -vel sorban kell ellenállást cserélni. Megnéztem a TCA 750 adatlapját, azon 470 ohm van, és nem 220, ezért tettem az R51 220 ohmmal sorba még egy 220 ohmot, és a hangolófeszültségben levő TR6, ami BC173 volt nálam, mivel elég forrónak éreztem, lecseréltem azt teljesítmény tranzisztorra (BD 137, vagy hasonló). Azóta nincsen semmi hangolódás. A TCA 750 adatlapján levő hozzá ajánlott kapcsolásban is ott egy BD 137 van.
(#) etilalkohol válasza fecameca hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Köszi, kipróbálom!
A C34-ed milyen értékű volt az adott rádióban? - (ennek duplázását vagy cseréjét ajánlották korábban a problémára)
Üdv, etil
(#) HA5AWS válasza fecameca hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Szia!
Csak a pontosság miatt, az eredeti táp IC TCA 530 és nem TCA350.
Üdv: Gábor
(#) fecameca válasza etilalkohol hozzászólására (») Okt 30, 2022 / 1
 
20 uF. Gábor: Számomra már az is elég sokkoló volt, hogy az Orionban egészen más IC van. Elnézést, hogy nem tudtam fejben tartani a típusát. Azokon egyébként nem is tudtam ennyit segíteni. A két készüléknél a tápban az IC -vel sorban levő ellenállás cseréjére nem egyformán reagáltak, nem is lettek olyan jók, mint a Dansk, csak az ötletet onnan vettem, mert az Elektrotanyán valaki azt javasolta az Orionok típushibájára, hogy ellenállásokat kell cserélni. Azoknál ráadásul nincs a hangolófeszültségben tranzisztor sem. Mégis a Dansknál szűnt meg az ellenállás és tranzisztor cserétől hangolódás nálam. Ilyen a szerencse.
(#) Gafly válasza fecameca hozzászólására (») Okt 31, 2022 /
 
Az Orion és ellenálláscsere saját példámból kiindulva igaz lehet.
Annó hozzájutottam egy "nagy Orion" tunerhez, ST240.
Mindig elhangolódott. Becipeltem a márkaszervizbe, akkor még volt a Köröndnél, sokan még talán emlékeznek rá. Visszadták, hogy nincsen ennek semmi baja. Ott nem is volt, csak nálam, mert pár háznyira lakunk a helyi transzformátortól, és nálunk mindig is legalább tíz Volttal magasabb volt a hálózati feszültség, mint a névleges.
Mellettünk volt a rádiós csoport, Pali barátomnak morgolódok egyik délután miatta. Várjál, megkérdezem a barátomat, annó ők csinálták.
Pár nap után jön vigyorogva: Azt mondta, hogy ezt tényleg elcsesztük, ezeket az ellenállásokat cseréld ki.
Azóta "kopp, kopp" jó, pedig már hivatalosan is emelték a hálózati feszültséget. Bő harminc év után már meg nem mondok melyikek voltak azok.
(#) fecameca válasza Gafly hozzászólására (») Okt 31, 2022 /
 
Idézek az említett oldalról: Bővebben: Link
Idézet:
„Annó elég sok ilyen tunert javítottam és ha elhangolódott akkor a TCA 530 körében elég volt két R-t cserélni. Ha jól emlékszem R 702 és R707. Mindkettőt 3,9k-re kellett cserélni.”
Azért ez elég zűrzavaros. Mivel az egyik az 2,2K a másik meg 4,7K . Akkor mindkettőt 3,9-re? A nagyobbat is, meg a kisebbet is? Viszont az elég logikus, hogy amin keresztül a tápot kapja, azt kell növelni. Kevesebb Amper, = kisebb melegedés. Nálam a legtöbb sikert az hozta, hogy azt a melegedős BC tranzisztort kicseréltem BD -re.
(#) Gafly válasza fecameca hozzászólására (») Okt 31, 2022 /
 
Amikor ez történt, akkor még nem volt internet (földi halandóknak).
Maga a készülék még megvan, de csak ezért szét nem szedem.
(#) HA5AWS válasza fecameca hozzászólására (») Okt 31, 2022 /
 
Sziasztok!
Az adatlap alapján meg lehet nézni melyik ellenállást mekkorára kell cserélni. A megnövekedett hálózati feszültség indokolja a változtatást.
Az IC melegedését nem ez okozza, hanem, hogy a lapkát belülről fűti az IC majdnem fél Watt teljesítménnyel, persze csak a hőegyensúly beállásáig.
Üdv: Gábor

TCA530.pdf
    
(#) fecameca válasza HA5AWS hozzászólására (») Nov 1, 2022 /
 
Már elvitték tőlem az Orionokat. Nem is bánom, hogy nekem "csak" Danskom van. Egy kérdést azért feltennék: Nem lenne jobb, talán sokkal jobb az Orion is, ha a hangolófeszültséget ott is egy áteresztő tranzisztoron keresztül vezetnénk oda, Mint a Danskban, az legalább részben tehermentesítené a táp IC -t? Ha netán még hoznának hozzám Oriont ezzel a típushibával? Mert én úgy tapasztaltam, hogy az Orionoknál sokkal súlyosabb ez a jelenség, de a TCA 530-at nem akarom a tanyán közölt rém bonyolult, és sokkal elavultabb IC -kből összepakolt helyettesítő kapcsolással kiváltani.
(#) HA5AWS válasza fecameca hozzászólására (») Nov 1, 2022 /
 
Szia!
Elvileg az egész hangolófeszen nincs számottevő terhelés. Nem kéne befolyásolja a stabilitást. Egy külső tranzisztor csak rontaná a szabályzást hacsak a vezérlésbe nem vonod be azt is. Orionoknál amit a tanyán írtak azt sokkal problémásabbnak érzem, hogy a kapcsoló diódák okoznak gondot. Ma már gond nélkül ki lehet hajigálni mindet, az OIRT sávra nincs nagyon szükség. Már nekem is volt velük gondom.
Üdv: Gábor
(#) fecameca válasza HA5AWS hozzászólására (») Nov 1, 2022 /
 
Lehet, hogy akkor a Dansk azért stabilabb. Az egybehangolás (OIRT-CCIR) sem kellene már. De ezért már nem akarok belemászni.
(#) HA5AWS válasza fecameca hozzászólására (») Nov 2, 2022 /
 
Szia!
Sajnos ez a megoldás a legszerencsétlenebb megoldás volt, viszont jó olcsó. Dansk stabilitását erősen lerontották. Eredeti megoldásban lényegesen jobb volt. Sikerült a tunert visszahangolni az eredeti sávhatárokra, az adók egész napi hallgatás mellett se másznak el.
Üdv: Gábor
(#) sfx232 hozzászólása Jan 13, 2023 /
 
Sziasztok,
valaki a csoporttagok közül vállalna-e egy tuner visszaállítást az eredeti CCIR-sávra - ahogy az eredeti készülék és skála volt. Sajnos műszerpark hiányában ezt nem merem bevállalni, a végfokkal sikerül megbírkózni de ez más műfaj.
Természetesen eljuttatnám az érintetnek és nem ingyen kérem.
Előre is köszönöm
(#) Mihálcz István válasza sfx232 hozzászólására (») Jan 27, 2024 /
 
Egy ilyen visszalakítás engem is érdekel. Légyszíves oszd meg, ha valaki vállalkozott erre.
(#) sfx232 válasza Mihálcz István hozzászólására (») Jan 28, 2024 /
 
Szia, látod kb. egy éve kérdeztem - sajnos nem jelnetkezett senki.....
Szerettem volna egy korabeli rendszert összerakni belőle (ami akkoriban csak kb. orvosoknak adatott meg), az GX4000D, Taya 510 és az orion hangdobozok mellé menne méltó társnak, de nem adom fel.
(#) etilalkohol válasza sfx232 hozzászólására (») Jan 30, 2024 / 1
 
A potméteres/ellenálláscserés feszültségekkel való visszaalakítás nem elég?
Ahhoz nem kell belenyúlni a tunerbe, azt házilag is megpróbálhatod...
Következő: »»   14 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem