Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán, és Páraelszívó reteszelése - Kikapcsolása
Lapozás: OK   2 / 2
(#) vision61 válasza Hujikolp hozzászólására (») Okt 27, 2021 /
 
Szia!

Ha nálatok mindenképpen az elszívó lenne az elsődleges prioritású, akkor inkább a kazántermosztát körébe építs be egy relét, ami az elszívó üzemelése esetén kikapcsolja a fűtést. (Bár semmit nem tudunk a kazán, és a termosztát típusáról, így ha esetleg a készülék saját rendszertermosztátja van felszerelve, akkor szerintem azzal sem jó ez a megoldás.)
Ahogyan azt NGY is írta, nem ajánlott a kombi tápfeszültségét ki-be kapcsolgatni, "vezérlésként" használva.
Az ÉTI, régebbi Cxx sorozatú készülékek még használhatók voltak ilyen reteszeléssel.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2021
(#) VIM válasza Hujikolp hozzászólására (») Okt 27, 2021 /
 
Szia! EZ már régen volt és akkor sem értettem, hogy miért kell a "gázömlésre hivatkozva" tovább működtetni a ventilátort, mert az ionizációs elektróda nem érzékel égést (nem sok gáz "ömlik" ki olyan rövid idő alatt mint amilyen röviden lezár a főégő mágnesszelepe ha adott időn belül nem detektálódik, hogy ég a gáz). A másik dolog, hogy a kazán működésébe fog beleszólni a konyhai elszívó bekapcsolása (áram alá kerülése) az itt leírtak alapján ezzel az utószellőztetéssel és reteszelés feloldással (ha gázömlés ill. ionáram hiány lépne fel). Ha olyan a kazán, hogy két pont "szabályzású" (ki-be kapcsolós termosztátos), akkor ha azzal sorba kötnek egy páraelszívó légcsappantyú mikrókapcsolót az elvégzi azt amire biztonsági szempontból szükség van, botja a fűtési parancs áramkörét. Ha HMV vételezés van akkor azt is ki lehet reteszelni HA reed relés a vízáramlás kapcsolója a készüléknek, más esetben nem, tehát csak kapcsolós termosztát és vízáramlás érzékelés esetén van lehetőség ilyen megoldásra (már ha annak lehet ezt nevezni).
(#) NGY hozzászólása Okt 27, 2021 /
 
Megismételve a fenti "disclaimer"-t, pusztán érdekességként leírom, én hogyan oldottam meg a dolgot egykoron. Tehát alábbiak sem nem tanácsoltak, sem nem követendőek.

A kazán service manual-ja szerint volt lehetőség elszívóvezérlő bővítőmodult betenni, azonban se a márkaszervíz, se a gugli nem hallotak még róla. Maradt az egyedi megoldás.

Alapfeltételem volt, hogy sem a kazánba, sem a termosztátba, sem az elszívóba nem nyúlok bele, azokat kizárólag fekete dobozként kezelem. Ehhez csak annyi kellett, hogy mindkét készülék dugalja dedikált vezetéken jusson el a reteszelő áramkörig, valamint a reteszelő olyan kisautomatára legyen kötve, amelyről semmilyen más fogyasztó nem üzemel.

A kapcsolásom azt figyelte, hogy a kazán "beindul-e", ha igen, akkor egy relé egyszerűen leválasztotta az elszívót. A kombi kazán szivattyúja mind a fűtés, mind a HMV készítés esetén forog, és a szivattyú teljesítményfelvétele legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint az egész elektronikáé (~100W vs. néhány W). Ezt relatíve egyszerűen szét lehetett választani.

Alaphelyzetben, ha nem ment a kazán, be lehetett kapcsolni az elszívót. Ha ment a kazán, mindig elsőbbsége volt, az elszívót letiltotta.
"Nagy főzőcskék" idejére, amikor szükség volt az elszívóra, egyszerűen lejjebb tekertük a szobatermosztátot, annyi hőtehetetlensége mindig van egy lakásnak. Melegvíz elvételnél továbbra is lekapcsolt az elszívó, ezeket igyekeztünk rövidre fogni vagy későbbre időzíteni.

Nem egy túlszofisztikált megoldás, de meg lehetett szokni, a védelmet meg tökéletesen ellátta.
(#) Inhouse válasza NGY hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Én is terveztem egy ilyen reteszelőt, hogy ne lehessen belekötni, meg gondot se okozhasson. Nálunk a gázkazán zárt csak egy vésztartalék kandalló van nyílt égéstérrel. Ezt a téli időszakban 2-3 alkalommal üzemel, jellemzően karácsony környékén, egyébként várakozik. Szóval a végén elvetettem a kandalló füstcső hőmérséklet mérés alapján való ventilátor reteszelést (páraelszívó, WC és fürdőszoba szellőzés). A szigetelés előtt kifúrtam a kandalló mellett a falat és kapott egy 100mm-es légbeeresztőt. Azt nem tudtam, hogy mennyire fog érződni, hogy jön be a hideg, de nem tűnik vészesnek.
(#) NGY válasza NGY hozzászólására (») Júl 14, 2023 / 2
 
Egy másik témában felmerült, esetleg másokat is érdekelne egy ilyen megoldás. A rajzok illetve még néhány megjegyzés akkor alább. Bár évek óta megbízhatóan üzemel ez kis készülék, csak mint érdekességet teszem közzé, az esetleges utánépítés mindenkinek a saját felelőssége.

Ahogy fentebb (illetve itt) írtam, a tervezésnél elsődleges szempont volt, hogy
1) a gázkazánt nem kapcsolgatom , csak az elszívót tiltom le, amikor szükséges, illetve
2) a kazán "belsejébe" semmilyen módon nem nyúlok bele.

További elvárásaim voltak:
3) az elszívót még a gázgyújtás előtt tiltsa le,
4) a tiltás feloldásakor legyen egy markáns késleltetés a gázégő kikapcsolása után,
5) adjon látható visszajelzést az aktuális állapotról (elszívó engedélyezve/letiltva)

Lakásfelújítás alkalmából újból figyelmet kapott a készülék, azzal a céllal, hogy
6) a lakáselosztó szekrényben legyen beépítve, a lengő vezetékek és a különálló doboz felszámolásával.

Két megjegyzés még:
- a gázkazán szivattyújának elindulását egy áramváltó figyeli. A képen látható darab névleges primer árama nagyobb volt a kelleténél, ezért kapott még pár menetet, hogy érzékenyebb legyen;
- relét olyat kerestem, aminek tartáskor 10...20 mA az áramfelvétele, így a reteszelt állapotot jelző piros LED-et egyszerűen sorba köthettem a relé tekercsével.
(#) exabit válasza NGY hozzászólására (») Júl 14, 2023 /
 
Hasonlót én is tervezek készíteni. Bár az ennél egyszerűbb lesz mert én csak annyit akarok hogy nem kap az elszívó áramot amíg ki nem nyitom mellette az ablakot.
(#) kalmi.kalmi válasza exabit hozzászólására (») Júl 14, 2023 /
 
Vagy,
1. - Ha indul a kazán nyíljon ki az ablak. Ha nem nyílt ki az ablak 30mp-en belül akkor álljon le a kazán.
2. - Ha már nem üzemel a kazán záródjon az ablak.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2023
(#) exabit válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Júl 14, 2023 /
 
Én konyhai szag/páraelszívó miatt csinálnék hasonlót. Ahhoz azért az ablakra motort nem fogok feltenni, hogy magától nyíljon/záródjon, de azt meg tudom oldani hogy érzékelve legyen ha bukóra ki van nyitva (reed relé + mágnes). Ilyen egyébként kapható is, de 90e az sok érte és ez jó kis hobbi projekt. A kazán egyébként a pincében található, ahol van állandó szellőzés. Ettől függetlenül a kéményes csak akkor lesz boldog ha lesz majd egy ilyen nyitott ablak érzékelős reteszelés a konyhai elszívón.
(#) kalmi.kalmi válasza exabit hozzászólására (») Júl 14, 2023 /
 
Ok....
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem