Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán, és Páraelszívó reteszelése - Kikapcsolása
Lapozás: OK   2 / 2
(#) vision61 válasza Hujikolp hozzászólására (») Okt 27, 2021 /
 
Szia!

Ha nálatok mindenképpen az elszívó lenne az elsődleges prioritású, akkor inkább a kazántermosztát körébe építs be egy relét, ami az elszívó üzemelése esetén kikapcsolja a fűtést. (Bár semmit nem tudunk a kazán, és a termosztát típusáról, így ha esetleg a készülék saját rendszertermosztátja van felszerelve, akkor szerintem azzal sem jó ez a megoldás.)
Ahogyan azt NGY is írta, nem ajánlott a kombi tápfeszültségét ki-be kapcsolgatni, "vezérlésként" használva.
Az ÉTI, régebbi Cxx sorozatú készülékek még használhatók voltak ilyen reteszeléssel.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2021
(#) VIM válasza Hujikolp hozzászólására (») Okt 27, 2021 /
 
Szia! EZ már régen volt és akkor sem értettem, hogy miért kell a "gázömlésre hivatkozva" tovább működtetni a ventilátort, mert az ionizációs elektróda nem érzékel égést (nem sok gáz "ömlik" ki olyan rövid idő alatt mint amilyen röviden lezár a főégő mágnesszelepe ha adott időn belül nem detektálódik, hogy ég a gáz). A másik dolog, hogy a kazán működésébe fog beleszólni a konyhai elszívó bekapcsolása (áram alá kerülése) az itt leírtak alapján ezzel az utószellőztetéssel és reteszelés feloldással (ha gázömlés ill. ionáram hiány lépne fel). Ha olyan a kazán, hogy két pont "szabályzású" (ki-be kapcsolós termosztátos), akkor ha azzal sorba kötnek egy páraelszívó légcsappantyú mikrókapcsolót az elvégzi azt amire biztonsági szempontból szükség van, botja a fűtési parancs áramkörét. Ha HMV vételezés van akkor azt is ki lehet reteszelni HA reed relés a vízáramlás kapcsolója a készüléknek, más esetben nem, tehát csak kapcsolós termosztát és vízáramlás érzékelés esetén van lehetőség ilyen megoldásra (már ha annak lehet ezt nevezni).
(#) NGY hozzászólása Okt 27, 2021 /
 
Megismételve a fenti "disclaimer"-t, pusztán érdekességként leírom, én hogyan oldottam meg a dolgot egykoron. Tehát alábbiak sem nem tanácsoltak, sem nem követendőek.

A kazán service manual-ja szerint volt lehetőség elszívóvezérlő bővítőmodult betenni, azonban se a márkaszervíz, se a gugli nem hallotak még róla. Maradt az egyedi megoldás.

Alapfeltételem volt, hogy sem a kazánba, sem a termosztátba, sem az elszívóba nem nyúlok bele, azokat kizárólag fekete dobozként kezelem. Ehhez csak annyi kellett, hogy mindkét készülék dugalja dedikált vezetéken jusson el a reteszelő áramkörig, valamint a reteszelő olyan kisautomatára legyen kötve, amelyről semmilyen más fogyasztó nem üzemel.

A kapcsolásom azt figyelte, hogy a kazán "beindul-e", ha igen, akkor egy relé egyszerűen leválasztotta az elszívót. A kombi kazán szivattyúja mind a fűtés, mind a HMV készítés esetén forog, és a szivattyú teljesítményfelvétele legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint az egész elektronikáé (~100W vs. néhány W). Ezt relatíve egyszerűen szét lehetett választani.

Alaphelyzetben, ha nem ment a kazán, be lehetett kapcsolni az elszívót. Ha ment a kazán, mindig elsőbbsége volt, az elszívót letiltotta.
"Nagy főzőcskék" idejére, amikor szükség volt az elszívóra, egyszerűen lejjebb tekertük a szobatermosztátot, annyi hőtehetetlensége mindig van egy lakásnak. Melegvíz elvételnél továbbra is lekapcsolt az elszívó, ezeket igyekeztünk rövidre fogni vagy későbbre időzíteni.

Nem egy túlszofisztikált megoldás, de meg lehetett szokni, a védelmet meg tökéletesen ellátta.
(#) Inhouse válasza NGY hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Én is terveztem egy ilyen reteszelőt, hogy ne lehessen belekötni, meg gondot se okozhasson. Nálunk a gázkazán zárt csak egy vésztartalék kandalló van nyílt égéstérrel. Ezt a téli időszakban 2-3 alkalommal üzemel, jellemzően karácsony környékén, egyébként várakozik. Szóval a végén elvetettem a kandalló füstcső hőmérséklet mérés alapján való ventilátor reteszelést (páraelszívó, WC és fürdőszoba szellőzés). A szigetelés előtt kifúrtam a kandalló mellett a falat és kapott egy 100mm-es légbeeresztőt. Azt nem tudtam, hogy mennyire fog érződni, hogy jön be a hideg, de nem tűnik vészesnek.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem