Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ponthegesztő készítése házilag
 
Témaindító: attila26, idő: Szept 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   44 / 45
(#) merlingerin válasza pipi hozzászólására (») Nov 16, 2021 /
 
Szia!

Rövidzárban lakatfogó kiakad, csak 1kA, amit tud annak elégnek kellene lenni.

Az elektróda is felizzik, elolvad. Ezt nem értem. Nem mágia... Lehet, elengedem, jó lesz a kondis. Csak az nagy... Méretre..
(#) erbe válasza merlingerin hozzászólására (») Nov 16, 2021 /
 
Ha az elektróda felizzik, azon esik a hegesztésre szánt teljesítmény. Azaz túl vékony a szára vagy túl nagy az ellenállása. Kondisnál nincs ideje felmelegedni.
Jó esetben 2 menetnek elégnek kellene lennie. Valahol (elektródán) elfogy a feszültség.
(#) merlingerin válasza erbe hozzászólására (») Nov 17, 2021 /
 
Hazahoztam a nagy lakatfogót. Csúcsáram 4200A...

Az történik, hogy ha kis időre állítom, de nagy áramra, felizzik az elektroda, a nikkel szalag megolvad szépen, de az akku fenekébe nem olvad bele. Ha nagy az idő, kicsi áram, akkor is ugyannez a helyzet..

Milyen időbeállítás lehet az ideális?

Már dühít.. ha már ennyi energiát bele fektettem

Közben extrém teszt. Trafó fázishasítás max 25%, de az időt feltoltam 2 sec, szünet 20ms, majd 2.5sec. így jó. De konkrétan meggyulladt az akkun a zsugorcső. Ha ez egy jó cella lenne, amit direkt nem nullára merítettem a teszt miatt, úgy gyulladna ki az asztalon, hogy öröm nézni.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2021
(#) GPeti1977 válasza merlingerin hozzászólására (») Nov 17, 2021 /
 
Dupla impulzussal szoktam hegeszteni, 60ms az első a második 180ms. De ez sok mindentől függhet.
(#) merlingerin válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 17, 2021 /
 
Probléma megoldva. A hegy volt a ludas..

Belül vas. Nem réz.. hihihi. A kis sárga trükkös.

Esztergáltam másik hegyet, tökéletes. Ezért izzott ez vörösen. Áttettem a kondis képből, azzal jó volt. Vissza ezt, így meg nem jó. Mondom mi fene. Reszelő. Dehát ez nem sárga, hanem fehér.. platina?

Na mindegy. Kőszönöm a segítséget, tökéletes lett.
(#) granpa válasza merlingerin hozzászólására (») Nov 17, 2021 /
 
Ez nagy szívás volt! Galád dolgok ezek.
(#) merlingerin válasza granpa hozzászólására (») Nov 17, 2021 /
 
Az. De most is mondom. Akkuhoz a kondis gép jobb ezzel már olvasztottam lyukat akku aljára 3 akkunál is az elmúlt próbák során. A kondis gépnél sose. Ehhez kell ész is
(#) zoly15 hozzászólása Dec 5, 2021 / 5
 
Sziasztok,
Építettem egy MOT-os Akku ponthegesztőt.
A hegesztő transzformátor az egy MOT-ból készült.
A szekunder tekercs 70mm2 drótból van, 2 menet.
Az építésről készült egy videósorozat is.
Első rész: A MOT
Második rész: Az elektronika
A harmadik rész 2 hét múlva jelenik meg.
(#) GPeti1977 hozzászólása Márc 17, 2022 /
 
Drótkerítést ahol találkoznak a drótok, össze lehet hegeszteni ponthegesztővel? Különönösen a szélein lenne fontos mert a kutya másodpercek alatt kitépi a drótkerítést.
(#) Gafly válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 17, 2022 /
 
Ezt nem szedi szét.
Van vastagabb drótból is, második rétegként tökéletes alulra.
Az a baj, hogy annyira erős, hogy létraként használva simán átmászik a segitségével.
Az ellen meg villanypásztor.
(#) pipi válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 17, 2022 /
 
Ezt csak a próba döntheti el, valószínűleg lehet, de függhet a bevonattól, ha horganyzott, akkor lehet hogy nem. Az is lehet hogy a ponthegesztésnél rozsdásodni fog...
Ez fonott drótkerítés? Segítség lehet a szélekbe behúzott vezetőszál drót
(#) GPeti1977 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 18, 2022 /
 
Van némi siker, az akkuhegesztővel ami csak egy mikrosütő trafós, 3 másodperc alatt összeolvassza a drótot
(#) Gafly válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 18, 2022 /
 
Szerintem a kutya igy hempereg a röhögéstől (tapasztalat) miközben figyel.
(#) GPeti1977 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 18, 2022 /
 
Lehet, ide 2 vagy 3 mikrotrafó kellene
(#) erbe válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 18, 2022 /
 
Az a kutya tud valamit.
Az az alu profil nagyon nem ide való. Tegyél egyszerű vasat, az legalább nem viszi el úgy a hőt! De vastagabb textilbakelit hasáb jobb lenne. A kábelt meg közvetlenül az elektródára vagy a csatlakozására kössed, ne a kar vezesse a nagy áramot, csak réz. Ha azok helyett a "hajszáldrótok" helyett komolyabb vezetéket teszel, mondjuk 70 mm2-t, talán még 1 másodpercre is le tudod szorítani az időt.
Ha ilyen komoly mérőszerkezetet tettél mellé, hogyhogy nem méred az áramot?
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2022
(#) sg1oneill hozzászólása Jan 19, 2024 /
 
Adott egy DIY ponthegesztő. Mikró trafóval van, stb stb. Csináltam egy időzítőt hozzá, ugye hogy csak egy pillanatra kapcsoljon. Azonban az 5-ik mindenféle relét próbláom már, minden féle szűréssel, de ha megnyomom a gombot, akkor a relé csak kattog és folyamatosan ez van. Ha lehúzom a trafót, akkor persze minden jó. Már próbáltam két relén kereszűl már mint, hogy egyiket kapcsoltatom a másikkal Stb. Már 230V relével is próbáltam, ami az a nagy 25A-es amit sinre lehet szerlni. Igazából már mindent. Próbáltam infót erre keresni, de alig találok. Az összes kapcsolás és YT videó akik ezt elkészítették - és vannak sokan - mind egy relével, sőt elég kicsi relével simán kapcsoltatják. Semmi gond nélkül persze. Nekem persze nem jó Nyilán. Esküszöm nem tudom mi a gond, de biztos vagyok benne valaki itt tudja
ELőre is köszönöm a megtisztelő válaszokat!
(#) erbe válasza sg1oneill hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Amint rajzot tudsz mutatni, ami szerint elkészítetted, máris tucatnyi jelentkező lesz, aki tudja.
(#) sg1oneill válasza erbe hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Azt hiszem ezt csináltam meg, mert van egy pár és alig alig térnek el. Amúgy "ha simán 12V-ról kapcsolom a relét az elektronika nélkül" akkor is ugyan az a helyzet. Alapvetően, két alkatrész van ugye a trafó és a relé Na most látom, a készítő 200A relét használt, nekem 25A AC és van egy 100Amp-es autóból kikapott relém, de ugye az DC kapcsolásra van. Na itt mondjuk nem tudom ez "mennyit számit" de az biztos, hogy sok ilyen YT videó van és sokkkal kisebb relékkel is kapcsolják a mikró tarfót. (átalakított mikró trafót )
Amúgy az áramkört már mindenféle képpen tunningoltam - mikor még azt hittem az a baj. TEttem már bele galvanikus leválasztást OPTcs-val, már erősebb tranzisztort, dióda védelem mindehol, kondik mindenhol LoL de hát végüls ahogy irtam, rájöttem semmi baja az áramkörnek, hiszen sima 12V manuálba kapcsolva a relét is ugyan az a helyezt. Siralmas magyarul
(#) Massawa válasza sg1oneill hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Összeesik a hegesztés pillanatában a trafod. Sajnos gyakori jelenség (hozzám már 2 ilyen trafo került) . Probáld ki egy tisztességes akkurol ( autoakku stb) és meglátod, hogy megy. Esetleg a relé áramkörét egy független dugasztápbol tápláld.
(#) erbe válasza sg1oneill hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
A rajz szerint ez nem mikrotrafót kapcsolgat, hanem akkuról hegeszt. Annál is minimum lenne, hogy a vezérlést külön tápról működteted, hiszen a hegesztés nagyon meghúzza az akkut, a relé "akármit is " tehet. Ehhez valóban 200 A-es relé kellene, esetleg még kicsi is. A mikrotrafóshoz 16 A-es is elég (230V AC), de a mikrókban az a relé benne is szokott lenni. Igaz, nem 12V-os, hanem általában 24, esetleg 230 V-os.
Pontosan az a kapcsolás kellene és úgy, ahogyan megvalósítottad. A minimum, hogy valamit elkötöttél benne.
(#) Inhouse válasza sg1oneill hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Az lenne a lényeg, hogy ezt hogy kötötted a mikró trafóra? Mert ez egy 12V-os akkus kapcsolás, tehát a sorkapcsról már a munkakábelek mennek. Ha te mikró trafósat csináltál, akkor feltételezhető, hogy a szekundert vágtad ki és ahelyett raktál pár menet vastag kábelt. Tehát neked a 230V-os primert kell kapcsolni, nem kell többszáz A-es relé.
Idézet:
„...de ha megnyomom a gombot, akkor a relé csak kattog és folyamatosan ez van.”

A relék már csak ilyenek, ha behúznak, kattannak. Jó lenne megérteni a problémád, hogy mégis mi a baj?
(#) sg1oneill válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Igen, természetesen a 230V részt kapcsolom, de "erbe" -nek is irom (közben), hogy az 555 időzítőt építettem ebből meg másból is hiszen mind 99% egyforma. Nem akkusan csináltam, a mikró tarfót áttekertem kb 3,2V van most a kimeneten. Azok már az érintkezőkre mennek. Hegeszteni még nem hegesztettem vele hiszen, még nem tudtam jól üzemeltetni a relét.
Külön táp. Igen. Az van. Egy kis dugaszolos 12V tápot szedtem szét, azon van egy 12V stab pannel (ilyen gyári fesz / amp cucc, tudjátok, DC-DC konverter) ez így a táp a 555 időzítőnek.
De külön a tápegységemről, csak a reléhez érintve a 12V-ott, azaz kapcsolva is ugyaz azt csinálja. Tehát kattog. Mindegyik relé. A nagy 25Amp 230V relé is. (ezt egy kis 12V relével kapcsoltatom az áramkörről)
Én személy szerint nem látom hogy itt az áram körnek bármi köze van bármihez, abból ítélem ezt meg, hogy a külön tápról is ez a jelenség, ahogy írtam is.

Simán a tranfó és a relé már nem szereti egymást. És mondom, 5 különböző reléről van szó.

És igen, gondotlam hogy 16Amp relé kb elég a 230V részre, mivel igggen sok videó van a YT ahol ezt szépen illusztrálják. Kicsi kis "gyári időzítőkkel" Épített időzítőkkel, kis relékkel.
Nem is gondoltam volna, hogy nekem nem fog jó lenni azaz, dehogy nem csak bíztam benne, nem lesz gond, hát nem akkora dolg ez az időzítő meg a relés kapcsolás, azért már pár dolgot "lehobbiztam" de ez jól kifogott most rajtam

Idézet:
„A relék már csak ilyenek, ha behúznak, kattannak. Jó lenne megérteni a problémád, hogy mégis mi a baj?”

Ismerem őket köszi csak ez folyton kattog, szóval magától ki be ki be .... na majd holnap csinálok egy videót.... de ne nézzétek mekkor hack most mert csak teszt ugye. Magyarul, nem szép
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2024
(#) sg1oneill válasza Massawa hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Direkt a mikró trafóst akartam, az volt
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2024
(#) tcxo hozzászólása Jan 19, 2024 /
 
Ez durva
(#) mateatek válasza sg1oneill hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Én nem tudom, hogy mi lehet a hiba, de az 555 5-ös lábát nem szokás lógva hagyni, mert az akár ilyen hibákat is produkálhat. Hidegítsed 100 nF-os kondival, mint minden alapkapcsolásnál.
(#) Massawa válasza sg1oneill hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Ha jol értem akkor te egy mikrohullámos sütöböl kiépitett trafot tekertél át. Hát nem tudom, én már többet áttekertem nem mindig sikerrel, mert egyszerüen még a hegesztö menetekre sem volt elég hely, még egy menet kellett volna, de már nem fért be, te meg arra még egy 6 Voltos szekundert is tekertél?
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2024
(#) moltam válasza sg1oneill hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
12V akkuról is kattog? Lehet hülye ötlet de nem lehet hogy mágnesesen kavar be a trafó a relének?
(#) erbe válasza sg1oneill hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Idézet:
„De külön a tápegységemről, csak a reléhez érintve a 12V-ott, azaz kapcsolva is ugyaz azt csinálja.”

A tápegységeddel van baj. Szerintem ne állj neki azt javítgatni, hanem keress egy másikat!
(#) sg1oneill válasza mateatek hozzászólására (») Jan 20, 2024 /
 
Igen, vagom, ezert ezeket is megneztem, amit csatoltam, es igzabol kombinaltam, kitalalgattam, hogy mikent csinaljak egy perfektebbet. Jegyzem meg a szins kepen ami van NEM is mukodott. Ugye itt egy monostabil kis idozoto lenne, nekem forditiva mukodott Az lett volna a lenyeg, hogy ha nyomva tartom a gombot, akkor se "maradjon HIGH" a kimenete az 555-nek, csak egy piillanatra. Igazabol itt kezdodott a szopas. Aztan ezt megoldottam. De en meg mindig nem hiszem hogy az idozitos kor a rossz, ahogy lehuzom a relerol a tarfot, csak az egyik drotot, mar is minden jo, csak hat NEM
(#) sg1oneill válasza moltam hozzászólására (») Jan 20, 2024 /
 
Nem tudom, ezen rengeteged gondolkodtam, es meg is probaltam mar messzebb rakni, de most elrakom az asztal masik felere eskuszom!!!
Következő: »»   44 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem